Arama

Deve Kuşu (Struthio camelus)

Güncelleme: 23 Mayıs 2012 Gösterim: 4.902 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Deve Kuşu (Struthio camelus)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
  • Binominal adı: Struthio camelus, Linnaeus, 1758
  • Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
devekusu
Sponsorlu Bağlantılar

Deve Kuşu bugün yeryüzünde yaşayan bü­tün kuşların en irisidir. Afrika'da yaşayan ve uçamayan bu kuşların erişkin erkeklerinin boyu 2,5 metreyi, ağırlığı da 130 kilogramı bulabilir. Devekuşunun (Struthio camelus) günümüze kadar soyunu sürdürebilmiş en yakın üç akrabası tepelidevekuşu, emu ve readır. Bu türlerin üçünü de ansiklopedide ayrı bir madde olarak bulabilirsiniz. Ayrıca, bir zamanlar Yeni Zelanda'da yaşayan ve devekuşundan bile iri olan moalar da bu kuşların soyu tükenmiş akrabalarıdır.
Devekuşunun basık ve küçük bir başı, uzun ve çıplak bir boynu vardır. Gövdesi kara tüylerle kaplıdır; kanatlarında ve kuyruğunda ise çok gösterişli beyaz tüyler bulunur. Eski­den şapka ve giysileri süslemek için kullanılan bu beyaz tüyler çok değerli olduğundan özel devekuşu çiftlikleri kurulurdu.
Devekuşu güçlü ve kalın bacaklarıyla çok hızlı bir koşucudur. Son hızla koştuğunda saatte yaklaşık 65 km yol alır ve kendisi gibi kumlu düzlüklerde, açık alanlarda yaşayan antilopları bile geride bırakır. Kendini savun­mak için de güçlü bacaklarına güvenen deve­kuşu kızdırıldığında çok kötü tekmeler atabi­lir. Bu kuşların ayaklarında bütün öbür kuş­lardan farklı olarak yalnızca ikişer parmak vardır.
Devekuşları bir erkek ile dört ya da beş dişiden oluşan küçük gruplar halinde yaşar­lar. Topluluktaki bütün dişiler yumurtalarını kumun içindeki sığ bir çukura bıraktıkların­dan bazen tek bir çukurda 15 kadar yumurta birikir. Her birinin ağırlığı 1 kilogramdan biraz fazla olan bu beyaz yumurtalar yalnız kuşların değil bütün hayvanların yumurtala­rından daha büyüktür. Dişiler gün boyunca sırayla yumurtaların başında bekler, geceleri ise bu görevi erkek devekuşu üstlenir. Aslın­da dişiler yumurtaları kollamak için nöbet tutarlar, ama kuluçkaya yatmaktansa genellik­le güneşin ve kumun sıcaklığıyla yumurtaların kendi kendine çatlamalarını beklerler. Deve­kuşları daha çok bitkiler ve böceklerle besle­nir. Bazen yediklerini kolay sindirebilmek için taş parçalarını ya da buldukları sert cisimleri de yutarlar.


Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Struthioniformes
        • Familya: Struthionidae (Deve kuşugiller), Vigors, 1825
          • Cins: Struthio, Linnaeus, 1758
            • Tür: S. camelus
Yaşam bölgesi
490pxstruthiocamelusdis

Deve kuşu (Struthio camelus), deve kuşugiller (Struthionidae) familyasından Afrika'ya özgü uçamayan bir kuş türüdür.
Struthionidae familyası ve Struthia cinsinin tek üyesidir. Devekuşları, kuşlar içerisindeki en büyük canlı olduğu düşünülür ve dünyanın her yerinde yetiştirilir. Uzun bir boyun ve bacaklar ile 65 km civarındaki koşularıyla bilinir. Kuşun bilimsel ismi Yunanca'da "serçe devesi" anlamına gelmektedir.

Özellikleri
Devekuşları genellikle, 90 ile 130 kg ağırlığındadır, bazı erkek deve kuşlarının ağırlıkları 155 kg'ye kadar çıkar. Erişkin erkeklerin tüyleri, çoğunlukla siyahtır, kanatlar ve kuyrukta bazı yerler beyazdır. Dişiler ve genç erkekler, grimsi-kahverengidir. Kanatlar, erkekler tarafından çiftleşme gösterilerinde kullanılır. Aynı zamanda civcivler için gölge sağlar.
Tüyler yumuşaktır ve yalıtım görevine hizmet eder. Parmakların her ikisinde pençeler vardır. Deve kuşunun kuvvetli bacakları tüysüzdür. Kuş, bir toynağa benzeyen daha büyük olanıyla iki ayak parmağında durur. Bu koşmaya yardım ettiği düşünülen deve kuşlarına özgü bir adaptasyondur. Kalın siyah kirpikleriyle gözleri vardır. Bütün kara hayvanları içerisinde en büyük gözlere sahiptir.Deve kuşlarının dışında hiç bir kuşta idrar kesesi yoktur.

Üreme
Erkek devekuşları cinsel olgunluğa (2 ila 4 yaşları) 1.8-2.7 m, dişi devekuşları ise 1.7 -2 m yüksekliğe ulaşınca girer. Yaşamın ilk yıllarında civcivler her ay 25 cm kadar büyür. Bir yıl sonunda devekuşları 45 kg ağırlığa ulaşır.


Ayrıca bağlantılı konu için bakınız:

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Deve Kuşu (Struthio camelus)

Sponsorlu Bağlantılar
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Deve Kuşu (Struthio camelus)

Yaşayan kuşların en büyük ve en ağırı.

Devekuşları, sınıflandırmada iki takıma ayrılmışlardır. Özdevekuşları (Struthiones) Afrika'da yaşarlar. Bu takımın bir familyası vardır (Struthionidae). Bu familyaya giren Afrika devekuşu yaşayan kuşların en büyüğüdür. 2.5 metre uzunluğundadır. Arabistan ve Afrika bozkırlarında toplu hâlde yaşar. Diğer takım Amerika devekuşlarıdır (Rheae). Bir tek familyası vardır (Rheidae). Bu familyaya giren Amerika devekuşu (Rhea americana), Afrika devekuşundan daha küçüktür (1.5 metre). Güney Amerika'da toplu hâlde yaşar. Devekuşlarının gagaları kısa, boyun ve bacakları uzun, ayakları iki parmaklı, kanatları küçüktür. Uçamaz fakat çok iyi koşarlar. Etleri yenir ve tüyleri süs olarak kullanılır. Yumurtalarını toprakta açtıkları çukurlara koyarlar. Kuluçkaya yatan, erkek devekuşudur. Devekuşu yumurtasının ortalama ağırlığı 1.200-1.500 gramdır. Devekuşları bitkisel besinlerle beslenirlerse de çok çeşitli şeyleri de yiyebilirler.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
23 Mayıs 2012       Mesaj #4
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
Boyutuna göre en küçük yumurtayı hangi kuş yumurtlar?

Devekuşu. Bir devekuşu yumurtası tek başına doğadaki en büyük hücre olmasına rağmen, annesinin ağırlığının yüzde 1,5’inden hafiftir. Karşılaştırmak gerekirse, bir çalıkuşunun yumurtası kendi ağırlığının yüzde 13’üne denktir.

Devekuşu yumurtasının ağırlığı 24 tavuk yumurtasının ağırlığına eşittir; az kaynamış hale 45 dakikada gelir. Kraliçe Victoria kahvaltısında bu yumurtalardan bir tane yiyip onu şu ana kadar yediği en iyi yemek olarak ilan etmişti.
Kaynak: Cahillikler Kitabı

Benzer Konular

31 Mart 2013 / middnight2006 Taslak Konular
21 Nisan 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
30 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Botanik
7 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri