Arama

Gri Tilkiler (Urocyon)

Güncelleme: 1 Mayıs 2010 Gösterim: 2.828 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Popup19388

Gri Tilkiler

Sponsorlu Bağlantılar
«Gri tilki» (Urocyon), ağaca tırmanabilen biricik tilkidir. Dallar yeteri kadar alçak olduğu takdirde, bir daldan ötekine atlayarak tepeye çıkar. Fakat ağaç yüksek ve düzse ve. alçak dalları yoksa, gri tilki gövdeye ayaklarıyla sarılır ve pençelerinin yardımıyla tırmanmaya koyulur.

Gri tilki'nin ağaca tırmanmaktan gayesi çok kere köpek gibi düşmanlarının elinden kurtulmaktır. Bu hayvan başka defalar bir ağacın çatalına tırmanıp orada ılık güneş ışığında uyumak arzusuna karşı koyamaz. Bu tilkinin, yolunun üzerinde ki bir kuş yuvasında bulduğu yumurtaları bırakmayacağına emin olabilirsiniz.

Gri tilki pek hızlı bir koşucu olmadığından, çok defa ağaca tırmanma kabiliyeti sayesinde hayatını kurtarır. En büyük hızı saatte 40 Km. yi geçmez. Bu kadarını dahi ilk yüz metre boyunca devam ettirebilir. Bundan sonra saatte 30 - 35 Km. nin üstüne çıkamaz.

Gri tilki de kızıl tilki gibi, köstebek, tavşan, sıçan, kuş, kertenkele, yumuşakça, böcek gibi hayvanlarla, ayrıca meyvayla beslenir. Bir de tavuğu kapıp kaçma fırsatım bulursa hiç tereddüt etmez tabiî.
Çiftlik hayvanlarının yavrularını görünce de gri tilki'nin ağzının suyu akar. Özellikle kuzunun karaciğerine düşkün olduğu söylenir. Bazen kuzunun vücudunu yarar ve karaciğeri koparıp aldıktan sonra kaçar.
Arada bir, gece bastıktan sonra, gri tilki'nin sesi duyulur. Havlayışı kısa, sert ve derindir. Bu hayvanın en faal vakti gecelerdir. Günün arta kalan kısmını bir ağaç kovuğundaki veya kumlu arazideki bir delik olan ininde geçirir. Bazen de kayaların arasındaki oyuklarda barınır. Rahat etmek için inini ağaç kabuğu veya yaprakla astarlar.

Gri tilki kuzey bölgelerinde ilkbahar başlarında, daha güneyde ise ocak veya şubatta çiftleşir. Erkek,
ailesine düşkündür. Kör ve âciz yavrular çiftleşmeden iki ay sonra dünyaya geldikleri vakit, baba yiyecek aramaya çıkar, anne de o sırada inde kalarak yavrulara bakar.
Tilki ailesinde dört veya beş yavru vardır. Yavru adedi bazen daha az olabilirse de, daha fazla olduğu enderdir. Anneleri, babaları onlara beş aylık oluncaya kadar bakar. Genç tilkiler bu yaşa gelince artık inden çıkıp başlarının çaresine bakmaya hazırdırlar.

Ayrıca Bknz Tilki Resimleri
Son düzenleyen asla_asla_deme; 1 Mayıs 2010 22:30 Sebep: Yönlendirme Eklendi

Benzer Konular

10 Temmuz 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
30 Nisan 2020 / Intersect Fantezi Dünyası
19 Haziran 2007 / recruit87 Taslak Konular