Arama

Pars (Panthera pardus)

Güncelleme: 21 Aralık 2015 Gösterim: 8.089 Cevap: 2
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
24 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Pars (Panthera pardus)

Sponsorlu Bağlantılar
Pars (Panthera pardus), Leopar olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri. Önceleri pars, aslan ve panterin melezi olduğu düşünülüyordu. Leopar ismi de Latince Leo (aslan) ile panter manasında kullanılan Pard kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. İlk doğa bilimciler leopar ve panterleri renkleriyle değil de panterin daha uzun olan kuyruğunu dikkate alarak kuyruk uzunluklarıyla ayırmışlardır.

Özellikleri


Pars, aslan, kaplan ve jaguar gibi büyük kedilerin içinde en küçük cüsseli olanıdır. Erkek parsın boyu yaşadığı bölgeye değişmekle birlikte ortalama 90 santim olan kuyruk dahil 2,40 metreye kadar olabilir. Ağırlığı 88 kiloya erişebilir. Erkekler dişilerden %20-%40 kadar daha büyük olabilir. Diğer büyük kedilere göre uzun gövdesine göre daha kısa bacaklara sahiptir. Büyük kedilerin içinde en iyi ağaca tırmanabilen türdür. Geniş pençelerinde sivri ve keskin tırnakları, kısa ve toparlak kulakları, göz alıcı parlaklıkta kısa tüylü postu vardır. Post rengi ve tüy uzunluğu yaşam alanına göre değişmekle beraber, parlak sarımsı kahverengiden koyu sarımsı pas rengine kadar farklılık gösterebilir. Üstünde siyah benekler bulunur.
Bir çok kişi parsı jaguar ile karıştırır. Jaguardan farlı olarak beneklerinin içlerinde siyahlık bulunmaz. Çene ve kafa yapıları da jaguara göre daha küçüktür. Boğazlarının altında siyah noktalardan oluşan kolye benzeri çizgi vardır. Alt kısımları beyazdır. Gövdesisin üçte ikisi kadar da kuyrukları vardır. Postlarının üstündeki siyah benekleri, yapraklar arasında daha kolay kamufle olarak sezdirmeden avına yaklaşmasını sağlar. Postunun üstündeki benekler, insanların parmak izi gibi her bireyde farklılık gösterir. Parslarda melanistik siyah renkli olanlara da rastlanır. Siyah renkli olanlarına panter denildiği de olur. Bilim adamları önceleri siyah renkli parsları farklı bir tür olarak tanımlamalarına rağmen, sonradan farklı bir tür olmadığına karar vermişlerdir. Siyah renkli parsların postlarına bakıldığında belirsiz de olsa benekler görülebilir. Kardeş yavrulardan biri normal renkte olurken diğeri siyah olabilir. Çekingen ve ihtiyatlıdır. Duyuları çok kuvvetlidir. Bu özelliklerinin yanında avladıkları avları sırtlanlara kaptırırlar.Bu yüzden sırtlanlar daha güçlü diye duyuranlar var.Bu koca bir yalan.Leoparların çenesi zayıf olduğu için sırtlan gibi bir hayvan kolaylıkla avını alabilir.

Yaşam şekli


Gizlenmekteki mahareti yüzünden parsı bulmak aslan veya çitayı bulmaktan daha zordur. Parslar, bulundukları yere çok iyi uyum sağlar. Gündüz tehlike sezdiğinden gece avlanmayı tercih eder. Gündüz öğle sıcağında sık otların veya bir ağacın dalında uyumayı tercih ederler. Bu nedenle sabahın erken veya akşam saatlerinde aktif olurlar. İnsanlara görünmemeyi tercih eder. Ağaca çıkmada çok ustadırlar. Cüssesine göre çok güçlü olduğu için yakaldığı geyik, domuz gibi ağır avları bile ağaca çıkarabilir. Sesi güçlü bir homurtuya, gıcırtılı bir kükremeye benzer.Her zaman benzer eşle yaşamadığı gibi bazıları aynı eşle yaşar.

Dağılımı


Bu nedenle Afrika'nın sıcak bozkırlarından Hindistan ve Malezya yarım adasının yağmur ormanları ve Çin'in karla kaplı soğuk dağlıklarına kadar olan ormanlarda, çalılıklarda, fundalıklarda, yarı çöl ortamda ya da kayalık dağ yamaçlarında yaşayabilirler. Siyah bireylere Afrika’da rastlanmazken Hindistan ve uzak doğunun orman alanlarında yaşayan popülasyonlarda rastlanabilir.

Alt türler



  • Avrupa parsı (Panthera pardus sickenbergi) (Nesli tükenmiş)
  • Afrika parsı (Panthera pardus pardus) (Düşük risk)
  • Amur parsı (Panthera pardus orientalis) (Kritik)
  • Anadolu parsı (Panthera pardus tulliana) (Kritik)
  • Arabistan parsı (Panthera pardus nimr) (Kritik)
  • Berberistan parsı (Panthera pardus panthera) (Kritik ya da nesli tükenmiş)
  • Kafkas parsı (Panthera pardus ciscaucasica) (Tehlikede)
  • Hint parsı (Panthera pardus fusca) (Düşük risk)
  • Çin parsı (Panthera pardus delacouri) (Korunmasız)
  • Cava parsı (Panthera pardus melas) (Tehlikede)
  • Japon parsı (Panthera pardus japonensis) (Korunmasız)
  • İran parsı (Panthera pardus saxicolor) (Tehlikede)
  • Sina parsı (Panthera pardus jarvisi) (Kritik ya da nesli tükenmiş)
  • Sri Lanka parsı Panthera pardus kotiya (Tehlikede)
  • Zengibar parsı (Panthera pardus adersi) (Nesli tükenmiş)







Son düzenleyen Safi; 21 Aralık 2015 23:52 Sebep: Kırık Link
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Temmuz 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pars (Panthera pardus)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Binominal adı: Panthera pardus (Linnaeus, 1758)
Sponsorlu Bağlantılar
Korunma durumu: Asgari endişe (LC)


Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Mammalia (Memeliler)
        • Takım: Carnivora (Etçiller)
          • Alt takım: Feliformia (Kedimsiler)
            • Familya: Felidae (Kedigiller)
              • Cins: Panthera
                • Tür: Panthera pardus
Akrabalarından aslan, kaplan ve ja­guara göre daha küçük yapılı, ama çok çevik, yırtıcı ve kurnaz olan pars (Panthera pardus), kedigillerin en tanınmış üyelerinden biridir. Bu yırtıcı memeli leopar ve panter adlarıyla da tanınır.
Parsın genellikle sarımsı kahverengi olan postu rozet biçiminde siyah lekelerle bezen­miştir. Jaguarın postundan farklı olarak ro­zetlerin içinde siyah benekler bulunmaz. Kara panter denen bazı parsların postu ise siyah üstüne soluk beneklidir. Uzunlukları, 1 met­reye yakın kuyruklarıyla birlikte 2 metreyi aşar.
Parsın doğal yaşama alanı Afrika, Arabis­tan Yarımadası, Anadolu, İran, Orta Asya, Hindistan, Güneydoğu Asya ve Çin'dir. Gü­nümüzde bu geniş bölgenin birçok kesiminde soyu tükenmiştir. Anadolu'da ise 1974'ten beri izine rastlanmamıştır. Pars genellikle sık ormanlarda, fazla yüksek olmayan kayalık tepelerde bulunur.
Dağılımı


Ağaçlara çok kolay tırma­nır ve postunun desenleri sayesinde yerleştiği yaprakların arasında hemen hiç görülemeye­cek biçimde kaybolarak pusuya yatar. Avla­nırken pusuda bekleyip yaklaşan kurbanının üstüne birden bire atladığı gibi, avına doğru usul usul, sezdirmeden de yaklaşabilir. En gözde avları babunlar ve antiloplardır. Bazen evcil hayvanları yağmalamak için köylere girer, kaplan kadar sık olmasa bile insanlara da saldırırlar.
Parsın belli bir üreme mevsimi yoktur. Dişi bir batında 2-4, genellikle 3 yavru doğurur. Parslar iri kedigillerin en "konuşkan" olanları arasında yer alır. Gırtlaktan gelen kükreme ile boğuk hırlama karışımı sesler çıkararak aralarında anlaşırlar. Himalaya Dağları'nın karlı yüksek kesimlerinde yaşayan kar parsı (Panthera uncia) yazın 5.500 metre yüksekli­ğe kadar çıkar. Yumuşak postu, ısı yalıtımı sağlayan kısa ve sık iç örtü tüyleri ile rozet biçiminde lekelerle bezeli soluk grimsi dış örtü tüylerinden oluşur. Ayrıca sırtı boyunca koyu renkli bir çizgi uzanır. Kar parsı geceleri marmot ve yabani koyunları avlar. Günümüz­de soyu tükenme tehlikesi gösteren hayvanlar arasında sayılmaktadır.
Bulutlu pars (Panthera nebulosa ya da Neofelis nebulosa) Asya'nın güneydoğusun­daki ormanlarda yaşar. Bacakları oldukça kısa, üst köpekdişleri çok uzundur. Grimsi kahverengi postu, beneklerin yanı sıra, çevre­si siyah, geniş ve koyu lekelerle bezelidir. Bulutlu pars kuşları ve maymun gibi küçük memelileri avlar.
Bazı Afrika kabilelerinin soylu bir hayvan olarak saygı duyduğu pars sık sık armalara da işlenmiştir. Eski Mısır'da yüksek rahipler üstlendikleri görevin bir göstergesi olarak pars postu giyiyorlardı. Pars çok değerli sayılan postu yüzünden kırıma uğratılarak yok olmanın eşiğine gelmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Aralık 2015 23:52
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
13 Temmuz 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pars
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Kedigillerden, Afrika ve Asya'da yaşayan, yırtıcı memeli hayvan (Felis pardus ya da Panthera pardus). Panter ve leopar adlarıyla da bilinir. Boyu 1,20 m., kuyruğu 75 cm.dir. Sarımsı ya da tarçın renkli postu siyaha yakın esmer beneklerle kaplıdır. Tayland ve Hindistan'da yaşayan bir çeşidiyse tamamen kara renklidir. Pars, çok ürkek ve çevik bir hayvandır. Yaşadığı orman ve çalılıklarda kolay görünmez. Rahatlıkla ağaçlara tırmanabilir ve genellikle avının üstüne buralardan atlar. Böceklerden balık, maymun vb.ye kadar çeşitli hayvanlarla beslenir. Tropikal ormanlardan İran ve Afganistan'ın dağlık bölgelerine kadar çok çeşitli alanlarda yaşar. Bu nedenle birçok ırkı türemiştir. Bunlardan biri de Güney ve Batı Anadolu'da yaşar, fakat soyu çok azalmıştır. Parslar değerli postları nedeniyle avlanırlar. Genellikle tek başlarına yaşar, yalnızca üreme mevsiminde çift olarak gezerler. Dişi parsın gebelik süresi 100 gündür; 2-4 yavru doğurur. Yavrular bir sonraki doğuma kadar analarının yanında kalırlar.

Benzer Konular

20 Temmuz 2008 / DERF_YORK Zooloji
20 Ağustos 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular
18 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
9 Eylül 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular
5 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular