Arama

Testere Gagalı Ördekler (Mergus albellus)

Güncelleme: 24 Nisan 2009 Gösterim: 2.411 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
24 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
hwg00104

Sponsorlu Bağlantılar
Testere Gagalı ördekler


Bazı kitaplarda «testere gagalı ördek» (Mergus) ördeklerden ayrı bir aile olarak ele alınır. Bu grubun en dikkate değer üyelerinden biri muhakkak ki «küçük testere gagalı ördek» tir (Mergus albellus). Erkeğinin üreme mevsimindeki mantosu beyazdır. Fakat başında, boynunda ve kanatlarında siyahlıklar, kahverengi ve gri bölgeler dikkati çeker. 50 santim uzunluğundadır. Dişisi daha ufaktır.
Küçük testere gagalı ördeğin yurdu güneyde Hazar denizine kadarki Orta Asya ile Kuzey Asya'dır. Hemen daima tatlı sularda görülür, bazı hallerde denizlerin sakin bazı koylarında da göze çarpar. Usta bir dalgıçtır.
«Büyük testere gagalı ördek» (Merganser merganser), küçüğünden özellikle uzun ve yandan basılmış uzun gagasıyla ayrılır. Üreme mevsiminde erkeğinin başı ile boynunun üst kısmı siyahımsı yeşil, sırtı ile omuzları siyah, karnı ile kanat tüyleri sarımsı, siyahımsı ve gri, kanat aynalarının tüyleri beyazdır. Uzunluğu 80 santim kadardır. Büyük testere gagalı ördek Avrupa ile Asya'nın kuzey bölgelerinde yaşar.
Kendine göre zeki ve tetik bir kuş olduğundan , avlanılması kolay değildir. Yiyecek olarak küçük balıkları tercih eder.





Benzer Konular

24 Nisan 2009 / bi quan Zooloji
9 Ağustos 2015 / Safi X-Sözlük
30 Ekim 2008 / Gabriella Zooloji
31 Temmuz 2013 / _EKSELANS_ Zooloji