Arama

Kara Kurbağaları

Güncelleme: 24 Nisan 2009 Gösterim: 3.171 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
24 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Kara Kurbağaları

Sponsorlu Bağlantılar

KARA KURBAĞALARI en ilginç ve en iyi bilinen amfibyumlar arasındadırlar. Fakat halk arasında yaygın bazı inanışlar, bu hayvanların iyi anlaşılmadığına delildir. Kara kurbağalarına dokunmanın, elde siğillerin çıkmasına sebep olduğuna ve gökten kara kurbağası yağdığına dair söylenenler buna örnektir. Bilimsel incelemelerde bulunanlar, kara kurbağası'nın hayâtını tarif ederken gerçekle hayali ayırt etmişlerdir.
Kara kurbağaları, kuyruksuz amfibyum'ların arasında en başta ailelerden olan «Bufonidae» yi meydana getirirler. Bazı otoritelere bakılırsa, karakurbağasıgiller ailesinin yedi alt-familyası vardır. Kara kurbağası türleri arasında alışılmış tipte olanlar bulunduğu gibi, bir takım garip özellikleri olanlar da vardır. Meselâ, yerin altında yuva yapan bir Meksika kara kurbağası ((Rhinophrynus dorsalis), daha çok termitlerle beslenen sivri burunlu ve pembe - kahverengi bir türdür. Bir de Amerikalarda yaygın beş-parmaklı kara kurbağalan'nın (Leptodactylus) arasında «hırsız kurbağa» denilen bir tür vardır. Bunun, kara kurbağalan'nın çoğunluğundan farkli olarak dişleri bulunduğundan, bazı akraba cinslerle birlikte «Leptodactylidae» diye ayrı bir aileye alınır.
Karakurbağasıgiller bugün dünyanın hemen her yerinde yaşarlar. Eskiden Avustralya, Yeni Gine, Madagaskar gibi ban adalarda kara kurbağası yoktu. Fakat şimdi böcek nüfusunu kontrol altına almak için insanoğlu tarafından buralara da getirilmişlerdir. Avrupa'da üç kara kurbağası türü vardır, Birleşik Amerika'daki türlerin sayısı ise on ikiyi bulur. Kara kurbağaları kutup bölgeleriyle tropikal kuşakların arasında dağlarda, vadilerde veya ovalarda yaşarlar. Ormanlarda da, çöllerde de, daha doğrusu sıcak yazları olan ve üremelerine elverişli yeterli miktarda tatlı suyu bulunan her yerde barınabilirler.

Kara kurbağaları nasıl ürerler:

Kara kurbağası'nın, geçici ve genellikle çok sığ bir su örtüsünden fazlasına ihtiyacı yoktur, fakat yumurtalarının suya yumurtlanması şarttır. Üreme mevsimi ılımlı kuşaklarda ilkbahar yağmurları zamanına rastlar. İlk nisan sağnaklarıyle birlikte Amerika kara kurbağaları (Bufo terrestris americanus) kalabalık halde meydana çıkarlar. Bu kara kurbağaları, kışı çok zaman suya uzakça bir yerde, toprak yüzeyinin altındaki sakin bir köşede geçirmişlerdir. Erkek kara kurbağaları karanlık bastırdıktan sonra elverişli bir gölcüğe yollanır ve bu arada yolları üzerindeki hendekleri ve başka suları aşarlar.
Erkek kara kurbağası'nın bir yeri neden beğendiğini veya beğenmediğini kesin olarak bilmiyoruz. Fakat çağrısını hemen daima, dişinin yumurtlamasına elverişli bir yerden duyuracaktır. Bir kere, seçtiği gölcük veya dere yavrular hoplayacak hale gelmeden kuramayacaktır. Kara kurbağası'nın bazen yanıldığı olmakta ise de, seçtiği köşe genellikle üreme için idealdir. Kara kurbağaları bazen insan elinden çıkma bir
havuza dadanmaktadırlar, bazen de önceleri yeterli bulunan tabiî bir gölcük sonradan terk edilmektedir.

Kara kurbağası esini nasıl çağırır:
Kuyruksuz amfibyumların arasında flört diye bir şey yoktur. Fakat sesleri çiftleşmede önemli bir rol oynar. Elverişli bir gölcüğe ulaşan ilk erkek kara kurbağası, çağrısını duyurmaya başlar. Bu arada, akciğerlerinden hava defetmek suretiyle boğazmdaki balonumsu bir kısmını şişirir. Kara kurbağası öterken solunum için akciğerlerini kullanmadığından, bu sırada ağzıyla burun delikleri sıkı sikaya kapalıdır. Hava bu süre içinde akciğerlerle ağzın arasında ses tellerinin üzerinde bir ileri, bir geri sürülür. Çıkan ses, genişlemiş boğazda veya ses kesesinde büyültülürken, hayvanın bütün vücudu titrer.
Erkek Amerika kara kurbağası'nın müzikal ötüşü epey uzaklara kadar yayılarak dişileri o yöne çeker. Erkek kara kurbağası, yaklaşan ilk dişiyi yakalar, sırtına tırmanır ve onu parmaklarıyle sıkı sıkıya kavrar. Başparmağı ile iç parmağı, üreme mevsiminde koyu renk ve boynuzumsu çıkıntılarla silahlıdır. Bunlar, başka erkek kara kurbağalan yanlarına geldiği vakit, birinci erkeğin dişisini sıkı sıkıya tutmasına yardım eder. Öbür erkek kara kurbağaları dişiyi onun elinden almaya çalışacaklar, fakat dişiyi yakalayan birinci kara kurbağası yerinden kıpırdamayarak yumurtaları dölleyecektir.

1aaPwwbA2m1

Kurbaga

Kara Kurbağaları

Kara Kurbağaları

Son düzenleyen bi quan; 24 Nisan 2009 12:09 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi

Benzer Konular

17 Ağustos 2013 / asla_asla_deme Zooloji
24 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Fizik
30 Aralık 2007 / KisukE UraharA Hayali Karakterler