Arama

Ebe Kurbağa (Alytes obstetricans)

Güncelleme: 6 Mayıs 2013 Gösterim: 1.904 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
24 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Ebe Kurbağa (Alytes obstetricans)

Sponsorlu Bağlantılar

Erkek «ebe kurbağa» üremek için suya gidecek yerde, kendi tarafından açılmış, ya da bir kemiriciden devraldığı bir oyuğun veya inin ağzından çağırışını duyurur. Sessiz dişi bu sese gelir ve birden etrafını birkaç erkekle çevrili bulur. Fakat ötekilerle rekabet eden erkeklerden biri sonunda dişinin beline sarılır.
Yarım saat sürebilen bu pozisyon esnasında erkek ebe kurbağa, dişinin döl yolunu çevreleyen bölgeyi okşar. Dişi sonunda arka bacaklarım uzatır ve bunlar, erkeğin bükülmüş arka toacaklarıyle birlikte yumurtalar için bir nevi hazne meydana getirir. Dişi, yumurtaları iki dizi halinde salıverir. Her dizide düzünelerle yumurta vardır. Bu yumurtalar oldukça iridir: Her birinin çapı 1 santim kadardır. Yumurtalar yumurtlandıktan sonra erkek ebe kurbağa vücudunu öne kaydırır ve bir yandan dişinin kafasına sarılırken yumurtaları döller. Bir zaman sonras önce bir bacağını, sonra ötekini yumurta kümesinin iğine daldırır. Yumurtaları beraberinde götüren erkek ebe kurbağa, yumurtaları bacaklarının etrafına sarmış hissini uyandırır. Erkek ebe kurbağa kıymetli yüküyle ininin yolunu tutarken, işi biten dişi başını alır gider. Erkek ebe kurbağa bundan sonraki gecelerde, yumurtalar hâlâ bacaklarına yapışmış olduğu halde, karnını doyurmaya çıkar. Yumurtalar da bu arada çiğin nemini emerler. Erkek ebe kurbağa yumurtalarla birlikte suya bile girebilir.
Yirmi gün kadar sonra yumurtaların içindeki larvalar adamakıllı gelişmiş durumdadırlar. Bu arada yumurtanın içindeki iri sarıyla beslenmişlerdir. Dış solungaçları kaybolduktan sonra, baba onları bir durgun suya veya akarsuya taşır. Larvalar bu suya batışlarında üzerlerin' deki yumuşak ve jelâtinimsi örtüyü patlatarak sudaki hayata ayak uydururlar. Böylece, yumurtalar da, henüz tam gelişmiş larvalar da, ebe kurbağanın onları beraberinde inine taşımasının sayesinde düşmanlarından korunmuş olurlar. Baba aynı zamanda yumurtaları nemli de tutmuştur.
Bu ilginç kuyruksuz amfibyum'un uzunluğu 5 santimi geçmez. Siyahımsı noktalı esmer bir rengi vardır. Yurdu Orta ve Batı Avrupa'dır.


spit imagephp?sessionc73a70ab652149d4d22b81ffbdddb7fcda793fc144f3ddb05db42384852f9b095cbc05e50e71eb79b1cc63d85b607e21258f00797d55e7399b17bd

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
6 Mayıs 2013       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Ebe kurbağa
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
260px AlytesObstet

Ebe kurbağa
(Alytes obstetricans), Discoglossidae familyasından bir kurbağa türüdür.
Genellikle Batı Avrupa'da yaşar. Dikkati çeken en önemli özelliği üreme davranışları olmuştur. Erkek kurbağa, dişisinin şeritler halinde bıraktığı yumurtaları döller, bu yumurtaları arka bacaklarına sardıktan sonra yuvaya döner. Yumurtalar bu şekilde üç hafta kadar bekler. Erkek kurbağa zaman zaman beslenme amacıyla, kimi zaman da yumurtaları ıslak tutabilmek için dışarı çıkar. Yumurtaların açılma döneminde koruyucu kılıf açılır ve yavrular suyla buluşur.
Ebe kurbağa, 5-6 cm. boyunda, yuvarlak gövdelidir. Boz renkli derisinde çok sayıda siğil
mevcuttur. Üreme dönemi ilkbahar ve yaz mevsimleridir.

  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
  • Şube: Chordata (Kordalılar)
  • Sınıf: Amphibia (Amfibyumlar)
  • Takım: Anura
  • Familya: Discoglossidae
  • Cins: Alytes
  • Tür: A. obstetricans
  • Binominal adı: Alytes obstetricans (Laurenti, 1768)

Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 17:29 Sebep: Sayfa Düzeni

Benzer Konular

 Ebe
4 Temmuz 2011 / Pollyanna Meslekler
25 Aralık 2007 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
12 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
8 Haziran 2009 / Kral_Aslan X-Sözlük