Arama

Âdi Yer Pangolini (Smuîsia femminckii)

Güncelleme: 25 Nisan 2009 Gösterim: 1.174 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
25 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Âdi Yer Pangolini (Smuîsia femminckii)

Sponsorlu Bağlantılar

«Âdi yer pangolini» hemen iri akrabası kadar büyüktür, aynı zamanda hayli kuvvetlidir. Doğu, Orta ve Güney Afrika'nın yerde yaşayan bu sakini bir kere top olunca, onu açmaya iki erkeğin kuvveti yetmez. Sırtındaki kahverengi pullu zırh ise yüz metreden atılan bir mermiye karşı koyar.
Tehlikeli bir kuyruk: Topaç olan adî yer pangolini, hiç bir suret te savunmasız değildir. Bu durumdayken dahi hareket halinde olup kuyruğunu kırbaç gibi şaklatıp durur. Saldıranın bir kolunu veya bacağını kuyruğu ile vücudu arasında bir sıkıştırdı mı, kuyruğunu bu defa testere gibi ileri, geri hareket ettirerek, genellikle düşmanının o organını koparmayı başarır.
ve kendini bir bayırdan aşağı bırakarak yuvarlana yuvarlana düşmanının bulunduğu yerden uzaklaşır.
Fakat bu pangolin, silâhlarının korkunçluğuna rağmen, normal olarak yırtıcı bir hayvan değildir. Bütün vahşeti, yiyeceği olan termit'lere karşıdır.

Yiyecek arayan adi pangolin:
Adi yer pangolini, gündüzlerini yerde bir deliğin içinde uyuyarak geçirir. Ancak ortalık karardıktan sonra meydana çıkar. Kumlu ovalarda ve sık ormanlarda ilerlerken hareketleri ağır ve ölçülüdür, tri kuyruğu arkasında yerleri süpürür.
Tabiat bakımından ihtiyatlı ve çekingen olan hayvan, vakit vakit durup art ayakları üzerine dikilir ve herhangi bir tehlike belirtisine karşı araziyi gözden geçirir.
Pangolin bir karınca tepeciği keşfedince, büyük bir enerji ile işe koyulur. Karınca tepeciğini pençeleriyle oyuş hızı hayret vericidir. Uzun dili ağzının hemen 30 santim ilerisine fırlayarak bir defada düzinelerle böcek toplar.
îri pangolin'in çok kuvvetli olduğunu gördük. Altına burnunu soktuğu herhangi bir cismi kaldırabilir. Yerde yaşamasına rağmen, gerekince ağaçlara ustalıkla tırmanır. Güney Afrika'nın dikey yarlarına da kolaylıkla çıktığı görülmüştür. Bir özelliği de fışkı guddeleridir. Düşmanlarının üzerine kokarcanınki gibi pis kokulu bir sıvı püskürtür.

Pangolin'in tabiatüstü kuvveti:
Afrikalı yerlilerin, bu kadar çeşitli kabiliyetleri olan bir hayvana tabiatüstü kuvvetler yakıştıracakları gayettabiîdir, Buşman'lar ve diğer bazı yerliler pangolinierin pullarını muska yerine kullanırlar.
Güney Afrika'da pangolin'în sığırlar üzerinde garip tesirleri olduğu sanılır. Bu hayvanlardan biri yakalanınca, ağılın içinde kazığa çakılır ve diri diri yakılır. Pangolin'in bu şekilde kurban edilmesinin, sığırların sıhhatine yararlı olacağına ve bereketlerini artıracağına inanılır,

Benzer Konular

11 Ocak 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
6 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
26 Mayıs 2015 / Misafir X-Sözlük
8 Mayıs 2011 / pesimist Taslak Konular