Arama

Balıkçı Sansar (Martes pennanti)

Güncelleme: 27 Nisan 2009 Gösterim: 3.493 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
27 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
spit imagephp?sessionc73a70ab652149d4d22b81ffbdddb7fcda793fc144f3ddb05db42384852f9b095cbc05e50e71eb79b1cc63d85b607e21258f007d7251b5329015ba
Balıkçı Sansar (Martes pennanti)

Sponsorlu Bağlantılar

«Balıkçı sansar», Amerika'nın kuzey ormanlarının kâbusudur. Hiddetli olduğu zaman, gözleri yeşil bir ışıkla ışıl ışıl yanar, düşmanına tıslar, hırlar ve haykırır. Kamburlaştırdığı sırtı ve diken diken olmuş tüylerlyle gerçeKten korku verici bir görünüşü vardır. Dövüştüğü kurdu, kır kurdunu, hatta kara ayıyı yaralı olarak kaçırmaktan geri kalmaz.

Korkusuz balıkçı sansar:
Akrabası gelincik gibi ince yapılı olmasına rağmen, balıkçı sansar son derece kuvvetlidir. Matedebildiği bütün canlıları, örnek olarak tilki, vaşak, rakun, tavşan, sıçan, fare sincap, orman tavuğu, amfibyum ve sürüngenleri mideye indirir. Söylentilere bakılırsa, geyikleri de öldürür Dağ koyunları dahi kendilerini ona karşı savunmakta güçlük çekerler.

Oklu kirpiyi öldürmek:
Balıkçı sansar, oklu kirpi'ye saldıran ve bunun oklarından zarar görmeyen tek etobur hayvandır. Hatta dikenli okları büyük bir ustalıkla yuttuğu görülmüştür.
Balıkçı sansar, oklu kirpi'nin tehlikeli kuyruğundan kaçınarak saldıriya geçmenin yolunu bilir. Keskin dişlerini hayvanın çıplak boynuna veya vücudunun alt yüzüne bir sapladı mı, oklu kirpi'nin artık işi bitmiştir.
Karlı arazideki oklu kirpiyi öldürmek balıkçı sansar için zevkli bir spordur. Oklu kirpi bazen himaye» siz başını bir kayanın veya kütüğün altına sakladıktan sonra, öldürücü kuyruğunu sallıyarak düşmanına meydan okur. Kurnaz balıkçı sansar bunun da çaresini bulmuştur. Karın altında kendine bir yol kazarak oklu kirpiyi alttan avlar.

Ne biçim hayvandır:
Bu hayvan aslında iri bir sansardır. Çam sansarına çok benzer. Yalnız kürkü daha koyu renk ve onunkisi kadar ince değildir, kulakları da daha ufak
ve daha yuvarlaktır. Burnunun ucu ile 30 santimlik kuyruğun ucu arasındaki uzunluğu 120 santimdir. Dişiler daha ufaktır. Ağırlığı da 9 kiloyu bulabilir.
Bu sansar, «balıkçı» diye tanınmasına rağmen, ne gariptir ki balık avlamaz.

Tırmanmakta, atlamakta ve yüzmekte üstüne yok:
Balıkçı sansar alçak ormanlık arazide akar suların yakınında görülür. Hızlı nehirleri. ve geniş gölleri yüzerek aşabilir. Ağaçların üzerinde de hızla yol alır, hatta ağaç gövdelerinden başı ileride olmak üzere aşağı koşar. Hayvanların çoğu ağaçlardan, baş yukarıda olmak üzere ihtiyatla geri geri giderek inerler. Balıkçı sansar yerde dolaşırken, bol bol zıplar ve bir sıçrayışta 120 santim ileri atılır.
Bir gece hayvanı olan bu etobur bütün yıl hareket halindedir. Şiddetli bir fırtına esnasında ininde kalsa bile, alelade kar ile yağmurdan yılmaz.

Balıkçı sansar'ın ailesi:
Balıkçı sansarın üreme tarzı ağaç sansan'nınkine benzer. İni çoğu zaman bir ağaç kovuğudur. Nisanda çiftleşir, fakat yavrular ancak on bir ay sonra dünyaya gelirler.
Balıkçı sansar ailesinde genel olarak dört yavru vardır. Bunlar yedi haftalıkken, görmeye başlarlarsa da, üç ayı doldurmadan inden çıkmazlar. Bu süre içinde anneleri onlara bakar.
Yavrular sonbaharda, uzaklara gidip kendilerine ait olacak bir bölge bulmaya hazırdırlar. İki yaşında yetişkin sayılırlarsa da, dişi bir yaşından itibaren üreme işine başlar.
Balıkçı sansar'ın yurdu Kanada'dır. Eskiden beri ender olan bu hayvan azalmaya devam etmektedir. Kapanlardaki yiyecekleri yakalanmadan çalmasını başaran zeki bir sansardır.





Benzer Konular

20 Kasım 2012 / Kral_Aslan Zooloji
6 Ağustos 2012 / B.L.A.C.K Taslak Konular
13 Kasım 2009 / KisukE UraharA Zooloji
12 Kasım 2009 / KisukE UraharA Zooloji
6 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük