Arama

Meke (Fulica)

Güncelleme: 29 Nisan 2009 Gösterim: 3.888 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Meke (Fulica)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Sakar meke
sakarmeke

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Gruiformes (Turnamsılar)
          • Familya: Rallidae (Yelvegiller)
            • Cins: Fulica
Meke, ayakları yeşilimsi ya da mavimsi boz renkli, ördeğe benzer 10 su kuşu türünün adıdır. Bu kuşların parmaklarını çevreleyen yayvan deri uzantılar, yüzmelerini ve su bitkilerinin üzerinde ya da çamurlu yerlerde yürümelerini kolaylaştırır.
Mekeler açık sularda dolaşmayı, türdeşleriyle ve ördeklerle birlikte bulunmayı sever. Kışın çok geniş sürüler halinde büyük göller­de, göletlerde ve bazen de deniz kıyılarında toplanırlar. Sudan zorlukla havalanan bu kuşlar, yalnız uzaklara gitmek için uçar. Başlıca besinlerini sığ yerlerde yetişen su bitkileri, avladıkları yumuşakçalar ve solu­canlar oluşturur.
Mekeler baharda ürer ve eşleri için sık sık türdeşleriyle dövüşür. Dövüşürken suda kuy­rukları üzerinde oturuyormuş gibi görünür, bu sırada ayaklarıyla birbirlerine vururlar. Göl kıyılarındaki sazlarda bulunan oldukça geniş ve yüksekçe yuvalar genellikle kuru saplardan yapılmıştır. Baharın ilk aylarında bu yuvalara bırakılan kahverengi benekli 6-9 yumurta görülebilir. Yumurtadan çıkan yav­rular üç dört günde yüzmeye başlar. Siyah hav tüyleriyle kaplı yavruların boyun ve gaga altları kırmızımsı turuncu olabilir.
Eskidünya'da çok geniş bir dağılım göste­ren 38 cm uzunluğundaki sakar meke (Fulica atra) adını alnındaki beyaz lekeden alır. Bu tür sonradan Avustralya'ya da götürülmüştür. Yenidünya'da yaygın olan Amerika mekesi (Fulica americana) sakar mekeye çok benzer.
Yalnız Güney Amerika'da yaşayan altı meke türü vardır. Andlar'ın tepelerindeki yüksek dağ göllerinde üreyen büyük meke (Fulica gigantea) 50 cm uzunluğa erişir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
sanar - avatarı
sanar
Kayıtlı Üye
29 Nisan 2009       Mesaj #2
sanar - avatarı
Kayıtlı Üye
meerkoet2

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

22 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap
7 Nisan 2010 / asla_asla_deme Taslak Konular
20 Kasım 2012 / Mira Arşive Kaldırılan Konular