Arama

Tatlı Su Hayvanları

Güncelleme: 22 Nisan 2013 Gösterim: 16.919 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tatlı Su Hayvanları
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Yeryüzüne dağılmış sayısız akarsu ile göl, gölcük, bataklık ve su birikintisi gibi durgun sular birçok garip ve büyüleyici yaşam biçimlerini barındırır. Bu suların denizler gibi tuzlu olmayan büyük bölümü için "tatlı" terimi kullanılır. Ama bazı durgun sular canlı yaşamını sınırlayacak ölçü­de, Lût Gölü'ndeki gibi çok daha tuzlu. Van Gölü'ndeki gibi sodalı ya da lagünlerdeki (denizkulağı) gibi yarı tuzlu olabilir
Tatlı sulardaki yaşam biçimleri karadakiler kadar çeşitlilik gösterebilir. Kara canlılarının orman, çöl, çayır ve kır gibi yaşama ortamla­rına karşılık, dağlarda çağıldayarak akan de­reler, ovalarda kıvrıla kıvrıla uzanan durgun akarsular, gölcükler, derin soğuk goller ve sıcak sığ bataklıklar tatlı su canlılarına değişik ortamlar hazırlar. Değişik bitki ve hayvanlar bu yaşam ortamlarına uyum sağlamışlardır. Hızlı akan derelerde yaşayan bir canlıya ender olarak derin bir gölde rastlanabilir. Durgun suların ya da akarsuların kıyıları da canlılara büyük bir yaşama ortamı çeşitliliği sunar.

Su Böcekleri
Birçok su böceği ıslanmadan suyun yüzeyinde yürüyebilir. Bunlardan bazıları yavaş, bazdan çok hızlı hareket eder. Döner böcek ya da fırıldak böceği denen kınkanatlılar suyun yü­zeyinde daireler çizerek dolaşır.
Her hayvanın yaşam için oksijene gereksi­nimi vardır. Tümüyle suda yaşamaya uyarlan­mış canlılar solumak için suda erimiş oksijeni. Öbürleri soluk almak için yüzeye çıkmak zorundadır. Tatarcık, sivrisinek, süprüntü sineği gibi böceklerin larvaları suyun yüzeyin­den aldıktan havayla solurlar.
Süprüntü sineklerinin, boksineği ya da lağımsineği (Eristalis tenax) adıyla tanınan türü, durgun sularda geçirdiği larva evresinde oksi­jen gereksinimini uzun bir solunum borusu aracılığıyla yüzeyden aldığı havayla karşılar. Su ne kadar sıcaksa içinde o kadar az oksijen çözünür; ne kadar durgunsa o kadar az oksijen içerir. Bu nedenlerle su birikintilerin-deki sıcak ve durgun sularda çok az oksijen vardır. Boksineğinin kirli beyaz gövdeli ve yaklaşık 2 cm uzunluğunda olan larvaları arka uçlarından çıkan teleskop gibi bölmeli soluk borusunu 15 cm kadar uzatıp havayla ilişkisini hiç kesmez.
Hızlı akan serin sularda yeterli oksijen bulunur. Ama buralarda da akıntının sürükle­me gücüyle baş etmek gerekir. Bu işi en iyi becerenler arasında taş sineklerinin (Perla cin­si ve akrabaları) larvaları sayılabilir. Taş sineği larvasının gövdesi yassılaşmıştır. Güçlü ve yanlara doğru çıkan bacaklanyla akarsu di­bindeki kayalara ya da çakıllara tutunabilir.
Suda yaşayan yarım kanatlılann çoğu usta birer yüzücü ve dalıcıdır. Bunlardan Notonecta cinsinin üyeleri sandal biçiminde, iri yapılı böceklerdir. Suda ters dönerek yüzerler. Küreği andıran uzun ve saçaklı arka bacakları yüzmeye çok iyi uyum sağlamıştır. Solunum boruları yoktur. Buna karşılık yüzeye çıkıp aldıkları havayı gövdeleriyle kanatları arasın­daki boşlukla depolarlar. Oldukça güçlü ka­natlan başka göl ve gölcüklere uçmalarını sağlar.
Dev suböceği de iyi bir uçucu ve arka bacakları kürek biçiminde gelişmiş usta bir yüzücüdür. Bitkice zengin durgun sularda yaşar. Erkeğin kanat örtüleri (kınkanatları) düz, dişininkiler kabartılıdır.
Tatlı sularda yaşayan başka pek çok böcek vardır. Genellikle aylar ya da yıllar boyunca suren larva ve pupa evrelerini suyun içinde ge­çiren bu böcekler yalnız birkaç günlük ömrü olan erişkinlere dönüşerek sudan çıkarlar.

Diğer Tatlı Su Hayvanları
Tatlı sulardaki hayvan yaşamı böceklerle sı­nırlı değildir. Daphnia ve akrabaları, suyun içinde sıçra­yarak ilerlemelerinden ötürü supiresi adıyla tanınan küçük kabuklulardır. Bunların birço­ğu ancak büyüteç altında görülür. Dikkatle bakıldığında suda hareket eden bazı kahve­rengi lekelerin Daphnia sürüsünden oluştuğu görülebilir. Dişiler, içlerindeki yumurtalar seçilebilecek ölçüde saydamdır.
Bu küçük canlıların iyice tanınabilmesi için mikroskop altında incelenmesi gerekil 1 atlı sular çıplak gözle görülmeyen hayvanlarla doludur. Şaşırtıcı güzellikte biçim ve desen­lerde olan bu hayvanlar arasında rotiferler, hidralar ve amipler sayılabilir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
30 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Tatlı Su Hayvanları

Sponsorlu Bağlantılar
balik50

buyuk yayin baligi

anemon03

hayvan clip image014

Meer - avatarı
Meer
Ziyaretçi
22 Nisan 2013       Mesaj #3
Meer - avatarı
Ziyaretçi
Tatlı suda yaşayan canlıları arayıp da bir türlü bulamayanlara isim vermek istiyorum. Zaten isim verdiğim takdirde daha kolay araştırma yapacaklarını düşünüyorum. Ben çok uğraştım bulmak için, diğerleri bu zorlukları çekmesin Msn Happy

Kurbağa, kaz, alg, kuğu, nilüfer, incibalığı, alabalık, bıyıklıbalık, turnabalığı, sombalığı (somon), sudak, çamçak, gölgebalığı, kepenez (tatlı su kefali), kızböceği, kerevit, salyangoz, sülük, solucan, su piresi (Daphnia), rotifera, hidra, amip, ördek, kamış (saz), kunduz, flamingo, su sivrifaresi, susamuru, düğünçiçeği, batağan, sakarmeke, dönerböcek.

Bildiklerim ve bulduklarım bu kadar. Yararlı olmasını gönülden isterim...

Benzer Konular

25 Nisan 2015 / Ziyaretçi Cevaplanmış
26 Mart 2008 / yüksel2 Zooloji
15 Ekim 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
1 Mart 2013 / _EKSELANS_ Zooloji
30 Haziran 2008 / Hi-LaL Hukuk