Arama

Vantuz Balıkları (Echeneidae)

Güncelleme: 23 Mayıs 2011 Gösterim: 4.553 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Vantuz Balıkları (Echeneidae)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

echeneisnaucrateszp0

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia- Hayvanlar
    • Alt alem: Eumetazoa - Gerçek dokusu olan hayvanlar
      • Grup: Bilateria - Bilateral simetrili hayvanlar
        • Üst şube: Deuterostomia - İkincil ağızlılar
          • Şube: Chordata - Sırt iplikliler
            • Alt şube: Vertebrata - Omurgalılar
              • İnfa şube: Gnathostomata - Gerçekçeneliler
                • Üst sınıf: Osteichthyes - Kemikli balıklar
                  • Alt Sınıf: Echeneiformes
                    • Familya: Vantuz balıkları (Echeneidae)
Vantuz balığı, sıcak tropik bölge denizle­rinde yaşayan dokuz kadar türden oluşur. Adlarını çeşitli deniz canlıları ve taşıtlarına yapışma özelliğinden alan bu balıkların en irisi 1 metre uzunluğa erişen çizgili vantuz balığıdır (Echeneis naucrates).
Vantuz balıkları iyi yüzmeye elverişli bir gövde yapısına, küçük kuyruk ve yüzgeçlere sahiptir. Bazıları hep aynı tür ya da gruptan iri yapılı hayvanlara yapışır. Öbürleri ise ayrım gözetmeksizin kaplumbağa, köpekbalı­ğı, orkinos, kılıçbalığı, yunus ya da balina gibi çeşitli iri deniz hayvanlarına tutunurlar. Kü­çük vantuz balıkları kulaklı folyalar ve güneş balıklarının ağız içine yapışabilir.
Vantuz balıkları neden öbür canlılara yapı­şır? Bu soruya yanıt olarak, yapıştıkları canlıların bıraktığı artıklarla beslenmeleri gösteril­miştir. Ama beslenme amacı soruyu tümüyle açıklığa kavuşturmaz. Çünkü vantuz balıkları gemilerin altına da yapışır. Bu durumda beslenmesi söz konusu olamaz. Ama yer değiştirirken enerji harcamamak için bir çeşit "otostop" yaptığı söylenebilir. Gerçekten vantuz balığı dişine uygun küçük balıkları görünce yapıştığı yerden ok gibi fırlayarak avını yakalayıp yutar, sonra eski yerine döner.
Vantuz balığının başındaki çekmen (vantuz) sırt yüzgecinin değişikliğe uğramasıyla oluş­muştur. Yüzgecin 10-20 dikeni oval bir tabağı andıran çekmenin içinde sağa ve sola uzanan destekleri oluşturur. Vantuz balığı çekmenini gözüne kestirdiği deniz canlısının derisine iyice bastırır ve daha sonra çekmen destekle­rini yükseltir. Bunun sonucunda içte bir hava boşluğu (vakum) oluşur ve dıştaki suyun basıncı çekmenin yerleştiği yüzeye iyice yapış­masını sağlar. Bu tıpkı ıslatılmış bir kauçuk çekmenin sert yüzeylere yapıştırılmasına ben­zer. Vantuz balığı gövdesini ileri iterek çek­men desteklerini yayar ve yapıştığı yerden kurtulur.
Afrika, Japonya, Güneydoğu Asya ve Orta Amerika kıyılarında yaşayan insanlar vantuz balığını deniz kaplumbağalarını avlamak için kullanmaktadırlar.
Yaşam alanları
vantuzyq5

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
30 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
38250 004 EA9EA4DA

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Mayıs 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
YAPIŞKAN BALIĞI

Yapışkanbalığıgillerden, tropikal ve sıcak denizlerde yaşayan kemiklibalık (Echeneis naucrates). Boyu 90 cm. kadardır. Birinci sırt yüzgeci başın üzerine yerleşmiş bir tutunma yüzeyine dönüşmüştür. Bununla köpekbalığı gibi büyük balıklara, deniz kaplumbağalarına ve gemilere tutunarak kendisini taşıtır. Eti yenir. Üzerinde yaşadığı canlının besin artıklarıyla beslenir. Bu cinsten kimi türlerse yalnızca belli canlı türlerine tutunarak yaşarlar.



MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

12 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış
22 Mart 2014 / Ziyaretçi Cevaplanmış
3 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
9 Temmuz 2009 / careless_WhispeR X-Sözlük