Arama

Mandril (Mandrillus sphinx)

Güncelleme: 21 Ağustos 2013 Gösterim: 1.622 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
1 Mayıs 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
MANDRİL (Mandrillus sphinx)

Sponsorlu Bağlantılar
Batı Afrika'nın gürbüz babuinlerinden «mandril» (Mandrillus sphinx), ne tarafından bakarsanız bakın, renkli bir yaratıktır. Kaba etlerindeki yamalar koyu kırmızıyla çevrili menekşe rengidir. Yüzü ise soytarı gibidir. Uzun burnunun üstü parlak kırmızı, ucu al, burnunun iki yanındaki kabartma çizgiler mavidir. Ahunda siyah bir leke vardır. Kulaklarının üzerindeki sarımsı beyaz yamalar ise boynunun etrafını sarar. Sakalı sarı renktedir.

Mandril'in 90 santimlik vücudunun geri kalan tarafı siyahtır. Bu koyu renk ise alelâcayip yüzü ile kaba etlerinin büsbütün göze çarpmasına sebep olur. Kuyruğu belirli belirsizdir. Dişiler erkekler kadar iri değildir, yavrular gibi onların da rengi daha donuk, burunlarının iki yanındaki çizgiler ise daha az kabarıktır.

Mandril'lerin yemek âdetleri diğer babuinierinkine benzer. Yenilebilir her şeyi yerler. Yemek listelerinde meyva, kök, yumurta, böcek, sürüngen ve kurbağa gibi amfibyumlar yer alır. Bu maymunlar, 2,5 santim uzunluğundaki köpek dişleriyle oldukça iri hayvanları dahi öldürebilecek durumdaysalar da, memeli hayvan yedikleri enderdir, tahrik edilmedikçe insana da saldırmazlar.

Mandril'ler sık ormanlarda yaşarlar, babuin'lerin arasında en ziyade onlar orman severler. Bununla beraber hayatlarının en büyük kısmını yerde geçirir ve nadiren ağaçlara tırmanırlar. Sürü halinde dolaşırlar. Belirli bir meskenleri yoksa da, her sürünün sınırlı bir sahası vardır.




Son düzenleyen Mira; 21 Ağustos 2013 12:57 Sebep: Kırık resim kaldırıldı ve yazı düzenlendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
21 Ağustos 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mandril
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Uzunkuyruklumaymungillerden bir memeli (Mandrillus sphinw). Batı Afrika ormanlarında büyük sürüler hâlinde yaşarlar. 80 cm. uzunluğunda ve 50 kg. ağırlığında, olağanüstü kuvvetli hayvanlardır. El, ayak ve kaba etleri koyu kırmızı renkli, ağız ve burun çevresi mavi çıkıntılarla kaplı burnunun ortası ve burun delikleri kan kırmızısıdır. Kızdığında bütün bu renkler daha da koyulaşır ve karşısındaki üzerinde son derece korkutucu bir etki yapar. Kuyruğu kısadır; 10 cm.yi geçmez. Hem bitkiler hem de hayvanlarla beslenirler. Gündüz yerde, gece ağaçlarda yaşarlar. Çok vahşi ve saldırgan hayvanlardır.