Arama

Genonlar (Cercopithecus)

Güncelleme: 1 Mayıs 2009 Gösterim: 1.263 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
1 Mayıs 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
spit imagephp?sessionc73a70ab652149d4d22b81ffbdddb7fcda793fc144f3ddb05db42384852f9b095cbc05e50e71eb79b1cc63d85b607e21258f007c7204b8359617b0

Sponsorlu Bağlantılar

AİLE ADI, «Cercopithecus» olan «Genon», Afrika'da en çok görülen maymundur. Bu türün bütün diğer maymunlardan daha fazla çeşidi vardır. Aralarında renk farkı olan seksen çeşiti tabiat bilginlerince bilinmektedir. «Saba maymunu», «talapuan» (hepsinin küçüğüdür), «Osok», «ayem veya avembo», «yeşil maymun», «Diana maymunu», «Mona maymunu» ve bazan lâtarnacıların oynattıkları «vervet» bunlardandır.
Genon'lar, kendilerini seyredenlere dişlerini gösterip yüzlerini buruşturmalariyle tanınmışlardır. Bu maymunun başlıca özellikleri ince vücudu, uzun bacakları, çok uzun ve düz kuyruğu ile kısa yüzüdür. Ekserisi ev kedisi büyüklüğündeyse de, oldukça irileri de vardır.
Genon'lar gayet sevimli ve nazlı mahlûklardır. Vakitlerinin çoğunu ağaçların üzerinde geçirir 've pek
ender olarak yere inerler. Sürüleri fazla kalabalık değildir. On ikiden fazlasının bir arada görüldüğü enderdir. Liderleri ihtiyar bir erkek maymundur. Yüksek bir ses çıkaran çoğu zaman odur. O seslendiği vakit de ötekiler onu takip ederler. Sürünün üyeleri istirahat nedir bilmezler. Zarif hareketlerle dalların üzerinde koşuşarak kendilerine meyva, kuş yumurtası, böcek, yabani bal ararlar ve bu yiyeceklerin bir kısmını avurtlarındaki keselerde biriktirirler.
Turistler bu renkli maymunları durup seyretmekten kendilerini alamazlar. Genon'larm vücudu ekseriya yeşil ve gri, yahut mavi, veya sarı ve kahverengi, yahut da siyah karışımıdır. Başında ayrıca başka parlak renkli işaretler dikkati çeker. Genon'lar da insanları merak edip işlerine ara verir ve bıyıklı küçük başlarını şaşkın şaşkın sallayarak onu tetkik ederler. Fakat çoğu zaman hemcinsleriyle baş haşadırlar. Gece olunca, uygun bir dalın üzerinde kıvrılıp, karanlık saatleri uyku ile geçirirler.

Genon'larda anne sevgisi:
Şimdiye kadarki memeli hayvanların, yavrularına düşkün olduklarını gördük. Anne genon da onlardan farklı değildir. Ağaçların üzerinde yol aldığı zaman, yavrusu göğsünün kıllarına asılır, anne de, düşmemesi için çok zaman onu bir eliyle orada tutar. Bir tehlikeyle karşılaşınca, yavrusunu korumak için yılmaksızm dövüşür, fakat önce yavrusunu bir komşusuna emanet etmek tedbirliliğini gösterir. Anne ölüm derecesinde yaralansa bile, yavrusunu hâlâ saklamak, yahut sürünün bir başka
üyesine emanet etmek suretiyle korumaya çalışır.

«Hasta» bir maymun:
Genon'lar, hayvanat bahçesi ziyaretçilerini mimikleri ve maskaralıklariyle saatlerce eğlendirirler. Bazan şaşılacak derecede insanlaşırlar da. .
Hasta olan bir genon'a ilâç olarak alkollü bir içkinin verilmesi uygun görülmüştü. Bu hoş ilâç baytarın emriyle hayvana belli saatlerde içiriliyordu. Genon çok geçmeden ilâcından hoşlanmaya ve ilâç saatini dört gözle beklemeye başladı. İyileşince, içkiye de tabiî son verildi. Genon bunun üzerine ilâç saatleri gelip geçtikçe, elini karnına götürüp inlemek ve yüzünü buruşturmak suretiyle üzüntüsünü belirtmeye devam etti.
Genon'lar tam manasiyle Afrika kıtasının maymunlarıdır. Kıtanın kuzey batıdaki Akdeniz kıyısı dışındaki bütün kısımlarında bulunurlar. Madagaskar'da genon yoktur.