Arama

Varan (Varanus)

Güncelleme: 4 Temmuz 2015 Gösterim: 8.098 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Varan (Varanus)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Komodo Ejderi
Sponsorlu Bağlantılar
800px Varan de Komodo Thoiry 1981

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
      • Familya: Squamata
        • Cins: Varanus
Kelerler grubunda yer alan varanlar genellikle iri, hızlı ve yırtıcı sürüngenlerdir. Geniş ve güçlü ağızlarına sürekli girip çıkan çatallı dilleri avın kokusunu almaya, uzun bacaklan tehlikeden hızla uzaklaşmalarına yarar. Ama zorda kaldıklarında tüm güçleriy­le savaşmaktan kaçınmazlar. Aralannda, ya­şayan en iri keler türü olan Komodo ejderinin (Varanus komodoensis) de yer aldığı yaklaşık 30 türü vardır (bak. Komodo Ejderi).
Uzunluğu 2 metreyi geçen Nil varanı (Vara­nus niloticus) iyi bir yüzücü ve tırmanıcıdır. Bacaklannı ve kuyruğunu sallayarak yüzer, keskin tırnaklarla donanmış parmaklan saye­sinde tırmanır. Koyu zeytin yeşili üzerine sarı çizgili gövdesi çevreden ayırt edilmesini zorlaştınr. Bu sayede balık, kurbağa, hatta timsah yumurtalannı ve yavrularını kapmak
için sezdirmeden yaklaşabilir. Afrika'nın do­ğusunda, Nil Irmağı'ndan Güney Afrika'ya kadar uzanan bölgedeki su kenarlarında yaşar.
Avustralya'da 20 kadar varan türü yaşar. Dev varan (Varanus giganteus) yaklaşık 2,5 metre uzunluğuyla Komodo ejderinden sonra en iri türdür. Avustralya'nın kuzeyindeki çorak topraklarda yaşayan bu türün açık renk benekli kızıl kahverengi gövdesi kızıl kumlar ve çöl kayalıkları arasında hemen hiç ayırt edilemez. Sessizce yaklaştığı kuşlar, öbür kelerler, yılanlar, böcekler ve yumurtalar temel besin kaynaklarını oluşturur. Bu türün küçük bir kanguruyu öldürdüğü görülmüştür.
Erkek varanlar üreme mevsiminde arka ayakları üzerinde yükselip rakiplerini alt et­meye çalışarak birbirleriyle dövüşürler. Dişi varanlar çiftleştikten sonra yumurtalarını bı­rakır. Bazı türler kazdıkları oyuğa bıraktıkları yumurtalarını olasılıkla sıcak tutmak için, çürüyen bitkilerle örter. Nil varanı bir kerede bıraktığı 60 dolayında yumurtayla belki de en çok yumurtlayan türdür. Bu varanlar yumur­talarını termitlerin oluşturduğu tepeciklere bırakır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Varanus gouldii

Sponsorlu Bağlantılar
Varan (Varanus)

Pullusürüngenler takımının varangiller familyasından, çok büyük kertenkele (Varanus).

Afrika, Güney Asya ve Avustralya'da yaşarlar. Başları uzunca, bacakları güçlü, parmakları sivri tırnaklı, kuyrukları uzundur. Gözkapakları hareketli, dilleri uzun ve çatallıdır. Suda, karada ya da ağaçlarda yaşayan çeşitli türleri vardır. Gündüzleri avlanırlar. Çok çevik ve yırtıcı hayvanlardır. Küçük memeliler, kuşlar, balıklar, sürüngenler, böceklerle beslenirler. Leş yedikleri de olur. Yumurtayla ürerler.

Derileri ve beyaz, yenebilen etleri için avlanırlar. Düşmanlarından korunmada kuyruklarını silâh olarak kullanırlar. Başlıca türleri, yaşayan varanların en büyüğü olan ve Sonda Adaları'nda (özellikle Komodo Adası'nda) yaşayan, 3 m. boyundaki dev varan ya da komodo varanı (Varanus komodoensis); Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya'da kurak bölgelerde yaşayan, 1,30 m. boyundaki çöl varanı (V. griseus) ve Afrika'da su kenarlarında yaşayan, 1,70 m. boyundaki Nil varanıdır (V. niloticus).


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
VARAN a. (ar. söze.).
1. Eski Dünya'nın tropikal bölgelerinde yaşayan, Varanus cinsinden çevik, etçil, iri kertenkelelerin ortak adı. (Varangiller familyası.) [Bk. ansikl böl.]
2. Bomeo varanı, kertenkelelerle yılanlar arasında yer aldığı kabul edilen, ilkel, küçük bedenli kertenkele (Bil. a. Lanthanotus borneensis; borneokertenke- lesigiller familyası, boyu 35 cm.)
—AnsIkl. Varanlar, günümüzde yaşayan en iri kertenkelelerdir. Sunda takımadala1 rındaki küçük Komodo adasında yaşayan Komodo ejderi (Varanus komodcensis) 3 m uzunlukta, 100 kg kadar ağırlıkta olabilir. Yavru geyikler, domuzlar, keçiler ve leşlerle beslenir. İnsandan kaçmaz, hatta insana saldırabilir. Güney doğu Asya'da yaşayan şeritli su varanı ya da habaragoya (V. saltator) 2,60 m, dev varan (V. giganteus) 2 m, ve Nil varanı (V niloticus) 1,80 m boyunda olur. Bu hayvanların tümü etçil ve saldırgandır. Öbür kertenkelelerin tersine, yılanlar gibi avlarını çiğnemeden bütün bütün yutarlar. Kumların içine ya da termit yuvalarına yumurtlarlar. Dünyada otuz kadar varan türü yaşamaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

15 Ocak 2013 / HipHopRocK Taslak Konular
2 Temmuz 2010 / The Unique Taslak Konular
12 Ocak 2014 / iceslush Taslak Konular