Arama

Dinozorlar - Tyrannosaurus

Güncelleme: 9 Temmuz 2013 Gösterim: 8.442 Cevap: 5
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2009       Mesaj #1
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Tyrannosaurus

Sponsorlu Bağlantılar

trrex

Tyrannosaurus veya tyrannosaur, çok iri cüsseli, iki ayak üzerinde yürüyen, kertenkele kalçalı (saurischian), ön ayakları pençeye benzeyen etçil dinozor. Tyrannosaurus sözcüğü Yunanca turannos (zorba) ve sauros (kertenkele) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.

800pxpalaisdeladecouver

Paris'te sergilenen bir Tyrannosaurus Rex kafatası

Tyrannosaurusların popüler kültürde en çok rastlanılanı "T. rex" olarak bilinen "Tyrannosaurus rex"dir. T. rexler kuzeybatı Amerika'da yaşamışlardır. Bulunan fosiller 68.5 ila 65.5 milyon yıl öncesine aittir. Bazı bilimadamları Asya'da yaşamış olan "Tarbosaurus bataar"ın da Tyrannosaurus olduğunu düşünmektedirler.


T. rex

Tyrannosaurus rex, 13 metreye varan uzunluğu, 7 tona varan ağırlığı ve 6 metrelik boyu ile dünyada yaşamış en büyük etçil canlılardan biridir.Keskin gözleri, iyi koklayan burnu ve akıllı bir beyni vardır.Çok hızlı bir koşucuydu ve çok iyi manevra yapabiliyordu ama koşarken düşerse çarpmanın etkisi öldürücü olabiliyordu. Ayrıca 20 cm.uzunluğunda çok keskin dişlere sahipti.

trexmsxlabruff

Filmlere ve kitaplara konu olmuştur. Türün en önemli özelliklerinden biri de genellikle dişilerin erkeklerden daha büyük oluşudur. T. rex ler bir ısırışta 245 kg kemikli eti yiyebilirler.

Tyrannosaurus gelmiş geçmiş en yırtıcı hayvanlardan ve en güçlü dinozorlardandır. .Ayrıca ısırıkları Dünyanın en güçlü ısırığı olark tahmin edilir.

Son bulgulara göre T. rex diğer hayvanlardan ziyade kuşlar ile akrabadır. Bulunan T. rex dokuları tavuk ile büyük benzerlik göstermektedir.Yumurtlayarak çoğalır.Yavrularına birkaç ay boyunca bakar ve besler.Ancak yalnızca anne tyranosaurus yavrusuna bakar.

En büyük ve en güçlü etoburlardan biri olan t-rex,kuvvetli çenesi ve büyük ağzı sayesinde bir insanı bile iki ısırıkta yutabilir.

Sadece kısa mesafelerde koşabilen bu dev dinozor,arka ayakları üzerinde yürür ve küçük kollarını nadiren kullanır.


Ayrıntılar
  • T. rex, yönetmen Steven Spielberg'in 1993 yapımı Jurassic Park adındaki filmine konu olmuştur.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
14 Ocak 2012       Mesaj #2
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Tyrannosaurus Rex İskeleti, Chicago

Sponsorlu Bağlantılar
tyrannosaurus4040


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Mart 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Bir Isırığı 6 Ton

120229istock00000767893

Nesli tükenenler dahil, dünyada var olan hiçbir canlının, Tyrannosaurus rex (T-rex) kadar güçlü bir ısırığa sahip olmadığı ortaya çıktı.

Biology Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, T-Rex’in kemikleri un ufak eden ısırığına yaklaşabilen başka bir canlı yok. T-Rex’in ısırık gücünü ölçmek isteyen İngiliz bilim insanları, dinozorun Manchester Müzesi’ndeki iskeletinden yararlanarak dijital modelini çıkardı. Kas dokusunun da modele tam olarak yerleştirilmesinin ardından, T-Rex’in çenesinin ısırırken ortaya koyduğu güç ölçüldü.

Araştırma, Liverpool Üniversitesi’nden Karl Bates ile Manchester Üniversitesi’nden Peter Falkingham’ın başında olduğu ekip tarafından yapıldı. Bates, “lazer tarayıcı ile T-rex’in kafatasına ait 3 boyutlu modeli billgisayara aktardıkdıklarını” belirtti.

T-rex’in ısırma gücü hakkında geçmişte yapılan araştırmalar, dinozorun 13,400 Newton (1364 kg) civarında olduğunu göstermişti. Ancak dinozorun kas yapısı üzerinde daha kapsamlı bir çalışma yürüten İngiliz ekip, T-rex’in tek bir ısırışta 35 ile 57 bin Newton (3564 ile 5804 kg) arasında güç uygulayabildiğini tesbit etti. Bates, “Bu üzerinize orta boy bir filin oturması gibi bir şey” dedi. İnsanların ısırma gücü ise yaklaşık 100 kg civarında.

Bilim insanları, bugüne kadar T-rex’in çenesinin hareket özelliği hakkında kesin bir yargıya varamıştı. Bazıları, dev dinozorun sadece ölü dinozorların bedenlerini yiyebildiğini öne sürüyordu. En son araştırmayla t-rex’lerin sanıldığından çok daha güçlü bir çeneye sahip olduğu anlaşıldı. Gövde uzunluğu 12.8, boyu 4 metreye varabilen T-rex'ler, 7.5 ton ağırlığa ulaşabiliyordu.


Kaynak:Ntvmsnbc/Biology Letters(29 Şubat 2012,15:58)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Nisan 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
En Büyük Tüylü Hayvan

fileashx?FileID587533&ampWidth292&ampHeight0&ampBlackWhiteFalse&ampQuality80

Dünya üzerinde yaşamış en büyük tüylü hayvanın, bir dinozor türü olduğu bulundu.

"Nature" dergisinde yayımlanan rapora göre, Çin'in kuzeydoğusunda Tyrannosaurus Rex (T-Rex) dinozorlarla akraba Yutyrannus'a ait üç fosil bulundu.Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi'nden Xing Xu, bulunan fosillerden birinin 1,5 ton ağırlığında bir yetişkin olduğunu söyledi.

Adı "güzel tüylü dev" anlamına gelen Yutyrannus'un uzun tüylerinin dinozoru aşırı sıcak ve soğuktan koruduğu sanılıyor.Bilim adamları, tüylerin eş bulmak ya da düşmanları kaçırmak için de kullanılmış olabileceğini belirtti.

Yaklaşık 125 milyon yıl önce yaşayan Yutyrannus'un vücudu, diğer dinozorlardan farklı olarak tüylerle kaplıydı ve üç işlevsel parmakları vardı.Yetişkinlerinin ağırlığı 1400 kilograma ulaşan Yutyrannus, etçildi.


Kaynak : CNN / Nature (05 Nisan 2012,13:58)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Mayıs 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Açık Artırmaya Çıkıyor

120518tbataarhlarge

ABD’de, Tyrannosaurus bataar dinozoruna ait dev bir iskelet, 20 Mayıs’ta açık artırmayla satılacak.

Yüksekliği 2.5, uzunluğu ise 7 metre olan iskelet, açık artırmaya çıkarılan ikinci dinozor fosili olacak. Tarihte açık artırmayla satılan ilk dinozor, 1997 yılında 8.3 milyon dolara alıcı bulan “Sue” adındaki Tyrannosaurus rex olmuştu.

Tyrannosaurus bataar’ın açık artırması, New York’ta yapılacak. Sekiz yıl önce Çin ve Moğolistan topraklarına yayılan Gobi Çölü’nde bulundu. Kuzey Amerika’da yaşamış olan T. rex.’lerin Asyalı akrabası olan T.bataar’ın fosiline, bulunduğu yıl 950 bin dolar değer biçilmişti.

Açık artırmayı gerçekleştirecek olan şirketin yetkilisi David Herskowitz, dev dinozorun kemiklerinin eksiksiz olmadığını, kafatasının yüzde 80, vücudunun ise ise yüzde 75’inin bulunduğunu söyledi. Herskowitz, “İskelet neredeyse eksiksiz... Açık piyasada bulabileceğiniz en iyi parçalardan biri” yorumunu yaptı.

Açık Artırmada Yok Yok

T. bataar’ın satılacağı açık artırmada başka fosil ve mineraller de yer alacak. Satılacak iskeletler arasında T.bataar’ın dişi, Saichania chulsanensis dinozoruna ait kafatası, kuş benzeri dinozorlar olan Troodontid türüne ait bir de iskelet bulunuyor.Açık artırmaya çıkarılacak olan fosiller, 17-19 Mayıs günlerinde New York’un Center 548 gösteri merkezinde sergilenecek.

LiveScience’a konuşan Herskowitz, “T.bataar gibi bir fosilin açık artırmasını görmek çok nadir bir olay. Çünkü bu kadar eksiksiz bir iskeleti bir araya getirmek çok zaman, çaba ve maliyet isteyen bir iş... yine de en zor bulunan fosiller teropot iskeletleri” dedi.

Teropotlar, Tyrannosaurus ve Allosaurus gibi etobur türleri içeren bir türdü. Bu tür, avcı olduğu gibi diğer türlere kıyasla sayıları daha azdı.


Kaynak : Ntvmsnbc / LiveScience (18 Mayıs 2012,13:22)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Temmuz 2013       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
T-Rex’den Daha Hızlı Koşulabilir mi?

u1cd

Bu zalim kertenkele tam olarak ne kadar hızlıydı? Biyomekanik uzmanları bir hayli hızlı olduğunu düşünmekte olsa da onların tahmin ettiği kadar da hızlı değil.

Araştırmacılar dinazorların, özellikle T-rex’in hızı konusunda uzun yıllardır tartışmakta. 19. Yüzyılın sonlarına doğru yapılan dinazor canlandırmaları dinazorların oldukça hızlı olduğunu yansıtsa da 20. Yüzyılın ortalarına doğru bu düşünce değişti. T-rex gibi büyük, iki ayaklı teropotlar genellikle dimdik duran, arkalarında yavaşça kuyruklarını sürükleyen hantal hareketlere sahip olarak gösterildi.

Ancak, geçtiğimiz yıllarda hareket etme yetenekleri yeniden gözden geçirildi. Bazı araştırmalardaki “hızlı koşan” T-rex hipotezine göre bu kertenkeleler saatte 72 km 'yi aşan hızlara ulaşabiliyor. Bir yandan da son yılllardaki incelemeler T-rex’in ne çok yavaş ne de aşırı hızlı olduğunu göstermekte. John R. Hutcinson’a göre T-rex saatte 24-32 km hızla koşabilir. (Bilginize: Dünya rekoruna sahip olan Usain Bolt saatte 45 km varan bir hızla koşmakta ve bu hızını sadece kısa bir mesafede sürdürebilmektedir.)


Peki Diğer Teropotların Hızı Nedir?

T-rex ve diğer teropotların hızıyla ilgili en önemli araştırmalardan biri Manchester Üniversitesi paleontologlarından William Sellers ve Phillip Manning tarafından 2007 yılında yapılmıştı. Araştırma, GaitSym adında bir bilgisayar programı ile yapıldığından dolayı diğer araştırmalardan farklılık gösterir. Beş farklı dinozorun en yüksek hızları hesaplanmıştı: Compsognathus, Velociraptor, Dilophosaurus, Allosaurus ve T. Rex (hepsi etçil ve iki ayaklıdır.)

Bu ikili, dinozorların hareketlilik anatomilerini ve kas-iskelet özelliklerini yeniden yapılandırmak için bilinen fosil örneklerinden yararlandılar. Bu örnekler sayesinde GaitSym programında her dinozora ait kas aktivasyon kombinasyonları yapıldı. Örnekleri duraksatan kombinasyonlardan vazgeçilirken, en az metre koşan dinazorlara ait dürtüler daha detaylı incelendi.

Sonuç olarak, Sellers ve Manning en hızlı bilinen türlerden insanların, koşucu devekuşlarının ve devekuşlarının koşma hızını GaitSym cihazının doğruluğunu kanıtlamak için belirledi. Proceedings of the Royal Society B’de ortaya çıkan sonuçlar aşağıdaki gibidir:


wje

Yukarıdaki tabloda T-rex’in saniyede 8.0 metre hıza ulaşabildiği görülmektedir. Dromaius, Struthio ve Homo sırasıyla koşucu deve kuşu, deve kuşu ve insanla örtüşmektedir. Bu sayılar üç türün bilgileriyle örtüşmüş, GaitSym modelinin doğruluğunu göstermeye yardımcı olmuştur.İki ayaklı bir theropod ne kadar küçükse, o kadar hızlı koşar. T-rex’in bir insandan daha fazla saatte yaklaşık 44 km hızla koştuğu düşünülürse, yakalanma riskinizin oldukça fazla olduğu söylenebilir!


Kaynak: io9 (04 Mayıs 2013)

Benzer Konular

11 Mayıs 2013 / The Unique Zooloji