Arama

Alligator (Alligatoridae)

Güncelleme: 26 Nisan 2011 Gösterim: 1.513 Cevap: 1
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
25 Mayıs 2009       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Aligatör, Alligatoridae familyasına ait bir timsah türü.Aligator, sıcak bölgelerdeki akarsularda yaşayan, Timsahgiller takımından iri yapılı, kalın ve kabuksu derili sürüngen türü.Gündüzleri dinlenir, çoğunlukla gece avlanırlar. Gözbebekleri dikey olduğundan gece de iyi görürler. Aligatörler renk körüdür.

Sponsorlu Bağlantılar
260px Two american alligators

Kökenbilim

"Aligatör" sözcüğü Türkçe'ye İngilizce "alligator" sözcüğünden geçmiştir. İngilizce'ye ise İspanyolca kertenkele anlamındaki "el lagarto" sözcüğünden geçmiştir. Timsah sözcüğü köken olarak Arapça bir sözcüktür.Peçenekler, Kumanlar, Kıpçaklar, Basmıllar, Oğuzlar, Karluklar, Türgeşler, Hazarlar, Göktürkler, Uygurlar, Tuna Bulgarları, Kimekler timsaha Alavan demişlerdir.

Fiziksel Yapı

Aligatörler küt, yuvarlak ağız yapıları ile timsahlardan ve gavyallerden ayırt edilirler.
İki alt türü vardır:

Üreme

Yumurtayla çoğalırlar. Çiftleşmeden sonra dişi, kıyıdaki bir kumlukta açtığı çukur içine kaz yumurtası iriliğinde 50 kadar yumurta yumurtlar. Yumurtaların üzerini kumla örterek yakınlarında nöbet bekler. Ara sıra bu süre üç ayı bulur. Dişi bu sürede hiçbir şey yemediğinden kilo kaybeder. Ara sıra erkek de dişinin yakınına gelir. Ama dişisini beslemeyi akıl edemez. Yavrular, yumurta kabuğunu kırmaya hazır olunca 20 metre kadar uzaklıktan duyulan sesler çıkararak annelerini yardıma çağırırlar. Dişi, kumları açarak yumurtalardan yavruların çıkmasına yardım eder.
İnce derili yavrular büyük bir titizlikle tek tek annenin ağzında su kıyısına taşınır. Bakıma muhtaç yavrular altı ile sekiz haftalık bir süre içinde anne ve baba tarafından dış tehlikelerden büyük bir dikkatle korunur. Yırtıcı kuşlar ve vahşi memeliler aligator yavrularına düşkündür. Yavrular kendilerine bakacak duruma gelince anne ve babalarından uzaklaşarak kendilerine yeni av sahaları ararlar. Büyük aligatorlardan uzak olmak zorundadırlar. Hatta bazen sonraki karşılaşmalarda anne ve babalar yavrularını tanıyamamakta, onlara av gözüyle bakmaktadır. Yavrular, balık yumurtaları, salyangoz ve su böcekleriyle beslenirler.




Vikipedi



Çin Alligatorü

Çin aligatörü 2 metreye çok nadir çıkan bir aligatör türüdür. Çin'in doğusunda yaşar ve kemirgenlerle, kurbağalarla ve balıklarla beslenir. Çok sakindir, insanlardan kaçar ve derelerde,nehirlerde ve göllerde yaşar. Tehlikeli değildir, çok güçlü de değildir ama sıkıştırıldığına kendini bir mandadan bile koruyabilir.

260px China Alligator

Son düzenleyen ahmetseydi; 25 Mayıs 2009 13:44 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
26 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Alligator (Alligatoridae)
Sponsorlu Bağlantılar

Timsahlar takımından bir sürüngen.

Timsahtan, kısa ve küt somağıyla ayırt edilir. Yalnızca iki türü bilinmektedir. Amerikan alligatoru (Alligator mississipiensis) ve Çin alligatoru (Alligator sinensis). İlkine bugün Florida ve Louisiana (ABD) dışında rastlanmaz. Daha küçük ve neredeyse soyu tükenmiş olan Çin alligatoru, Yangçe Irmağı'nın aşağı kesiminde yaşar. Alligatorların boyu 5 m. kadardır. Ortalama 70 yıl yaşadıkları bilinmektedir.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs


Benzer Konular

25 Mart 2009 / HipHopRocK Zooloji