Arama

Sazlık Kedisi (Felis chaus)

Güncelleme: 25 Mayıs 2009 Gösterim: 1.453 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
25 Mayıs 2009       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Sazlık kedisi veya Saz kedisi (Felis chaus), bazen Bataklık vaşağı ya da Cangıl kedisi olarak da tanımlanır. Görece uzun bacaklı ve kısa kuyruklu bir yaban kedisidir. Asya'nın nemli bölgeleri bu kedinin mekanıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
260px Rohrkatze 6218

Özellikleri

Sazlık kedisinin belirgin bir iz ve işareti olmayan bej rengi kürkü vardır. Sadece kuyruğunda siyah halkalar bulunur. Kulaklarının ucunda vaşağı çağrıştıran siyah kıllı perçemler bulunur. Bu onun bataklık vaşağı olarak da tanımlanmasına yol açar. Vücut boyu 70 cm olup buna ilaveten 30 cm kuyruk gelir.

Yaşam alanı ve dağılımı

Sazlık kedisinin habitatı, bataklıklar, nemli çayırlar, sazlık ormanlar ve kıyı çalılık ve fundalıklardır. İstisnai olarak görece daha kuru çevrelerde de sazlık kedisi görülür. Ancak buralarda da su kaynağı yakınını arar. Sazlık kedisi Indochina Yarımadası ve Sri Lanka'dan, Hindistan ve Mezopotamya üzerinden İdil Deltası ve Sincan Uygur Bölgesi'ne kadar bir alana dağılmıştır. Afrika Kıtası'ndaki tek popülasyonu, Mısır'da, aşağı Nil Vadisi'nde görülür. Ayrıca Türkiye'de de bulunan bir kedi türüdür.

Yaşam Tarzı

Sazlık kedisi genelde sazlıkları mekan tutan, tek başına hareket eden bir kedidir. Özellikle gündüz faal olarak görünür. Suya bağımlı olmasına rağmen ağırlıklı olarak tavşan, fare, kuş
86 günlük bir gebeliğin ardından sazlık kedisi 3-4 yavru dünyaya getirir. Azami ömrü 14 yıldır. gibi kara hayvanlarını avlar.


Vikipedi

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

20 Kasım 2012 / BrookLyn Zooloji
22 Eylül 2015 / DERUNİ X-Sözlük
14 Haziran 2015 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Nisan 2009 / bi quan Zooloji