Arama

Mezgit (Merlangius)

Güncelleme: 2 Haziran 2009 Gösterim: 1.555 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Mezgit (Merlangius)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Binominal adı: Merlangius euxmus (É. Geoffroy Saint-Hilaire, 1767)
mezgit2

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Actinopterygii (Işınsal yüzgeçliler)
        • Takım: Gadiformes
          • Familya: Gadidae
            • Cins: Merlangius
              • Tür: M. euxmus
Mezgit, morinaya ve gelincik balığına akra­ba olan iki deniz balığı türüdür. Sırtında morinanınki gibi üç yüzgeç bulunur; ama bıyıkları yoktur. Gelincikbalıklarının ise hem bir ya da birkaç bıyığı, hem de biri kuyruk sapı­na kadar uzanan yalmz iki sırt yüzgeci vardır.
Mezgitler Avrupa kıyılarında, Akdeniz ve ona bağlı denizlerde yaşar. Besinlerini omur­gasız deniz hayvanları ve küçük balıklar oluşturur. Bayağı mezgitin (Merlangius merlangus) üç sırt yüzgeci de birbirine çok yakın­dır. Göğüs yüzgeçlerinin gövdesine bağlandı­ğı yerin üstünde siyah birer benek bulunur. Türkiye'yi çevreleyen bütün denizlerde yaşa­yan alttürün altçenesinde kısa bir çıkıntı vardır. Uzunluğu en çok 70 cm, ortalama 30–40 cm dolayındadır.
Sarı mezgit (Micromesistus poutassou) sa­rımsı kahverengiyle alacalanmış gövdesiyle bayağı mezgitten kolayca ayırt edilir. Ayrıca üç sırt yüzgeci de oldukça aralıklı konumda, kuyruk yüzgeci az çok çatallıdır. Ağzının içi geriye doğru mavimsi siyah olduğundan mavi mezgit olarak da bilinir. Bu tür, Türkiye'nin yalnızca Marmara ve Ege kıyılarında bulunur. Gövdesi daha ince uzun ve kaygan, eti daha yumuşaktır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

19 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular