Arama

Misk Geyikleri (Moschidae)

Güncelleme: 20 Ocak 2016 Gösterim: 2.957 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Misk Geyiği / Misk Geyiğigiller (Moschidae)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar



Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Mammalia (Memeliler)
        • Takım: Artiodactyla (Çift toynaklılar)
          • Alt takım: Ruminantia (Geviş getirenler)
            • Familya: Moschidae (Misk geyiğigiller) Gray, 1821
Misk geyikleri veya Misk geyiğigiller (Moschidae), geyikgiller ile yakın akraba olan bir çift toynaklı familyadır. Eski sınıflandırılmalarda geyikgillere ait oldukları kabul edilirdi, ama artık ayrı bir familyaya ayrılmaktadırlar.

Özellikler
Misk geyikleri birbirlerine çok benzer ve bu yüzden bazı bilimciler onların hatta tek bir tür olduğunu savunur. Boyları 60 cm, uzunlukları 90 cm ve ağırlıkları 10 kg civarında olur. Kaba ve sert kıllardan oluşan postu sırtında parlak kahve­rengiyle karışık boz benekli, alt bölümlerinde soluk kahverengi ya da bozdur. Renkleri çoğunlukla koyu kahverengi olur, türden türe ufak renk farkları olabilir. Çoğu geyik­ten farklı olarak boynuzları yoktur. Bunun yerine en çok dikkati çeken özellikleri ağızlarından aşağıya doğru dikilen iki uzun dişe sahip olmalarıdır. Bu dişler erkeklerde 7 cm uzunluğa ulaşır. İsimlerini veren ve ağır bir koku üreten misk bezeleri cinsel organlarının önünde yer alır.
Misk geyiğinin erkeği, karın derisindeki salgıbezinden keskin kokulu, kahverengimsi ve kıvamlı bir sıvı salgılar. Misk denen bu salgı, parfüm yapımında kullanılan değerli bir hammaddedir. Misk tüketiminin büyük bo­yutlara ulaşması, misk geyiklerinin aşırı avla­narak kırıma uğratılmasına ve soylarının tü­kenebilecek ölçüde azalmasına yol açmıştır.
Ayrıca kuyruklarında da çürük kokusu üreten diğer bir beze daha bulunur.


Yayılım
Misk geyikleri dağ hayvanlarıdır. Türlerden birisi Himalaya dağlarında, diğerleri Kore'nin, Çin'in, Sibirya'nın, Kazakistan'ın ve Moğolistan'ın dağlık bölgelerinde (örneğin Altay dağları) yaşarlar. 2.500 ila 3.500 metre yükseklik civarında yaşamayı tercih ederler.
Misk geyiği (Moschus moschiferus) Asya'nın orta ve kuzeydoğu kesimlerinde, yüksek­liği 3.800 metreye kadar ulaşan dağlık yerler­deki ağaçlar ya da çalılar arasında yaşar.


Yaşam şekli
Çiftleşme zamanının haricinde misk geyikleri kesinlikle yalnız yaşar. İki erkek tesadüfen karşılaşırlarsa, uzun dişlerini silah olarak kullanarak dövüşmeye başlıyabilir. Bu dişleri ile birbirleri üzerinde derin yaralar bırakabilirler.
Misk geyikleri gece aktif olurlar. Ot ve yosun ile beslenirler. Kış aylarında ince dallar ve diğer daha sert bitkiler de yiyebilirler.
Bir ya da iki yavru getirirler dünyaya. Bu yavrular doğduklarında benekli olurlar.
Besinlerini likenler, kökler, otlar ve öbür yenebilecek bitkiler oluşturur. Geceleri orta­ya çıkan misk geyikleri genellikle yalnız do­laşmayı yeğler, ender olarak gruplar halinde bulunurlar.


Türler
  • Himalaya misk geyiği (Moschus chrysogaster); kuzey Afganistan, Tibet, Kaşmir, Nepal, Butan, Sikkim
  • Sibirya misk geyiği (Moschus moschiferus); doğu Sibirya, Moğolistan, kuzey Çin, Kore, Sahalin
  • Kara misk geyiği (Moschus fuscus); Yunnan (Çin), kuzey Burma, güney doğu Tibet
  • Çin misk geyiği (Moschus berezovskii); güney ve orta Çin, kuzey Vietnam
Bunların yanında Moschus sifanicus ve Moschus leucogaster isimlerine rastlanabilinir; bu türler artık Himalaya misk geyiğinin alt türleri olarak görülürler.
Birde sucul misk geyiği vardır, ama bu hayvan cüce geyikgiller familyasına aitdir.

Son düzenleyen Safi; 20 Ocak 2016 18:21
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

5 Aralık 2018 / nünü X-Sözlük
7 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
17 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
28 Nisan 2009 / probLem girL Taslak Konular
8 Mart 2010 / BrookLyn Rüya Tabirleri