Arama

Zebra (Equus zebra)

Güncelleme: 11 Haziran 2013 Gösterim: 6.481 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
5 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Zebra (Equus zebra)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir zebra alttürü - Equus burchelli chapmani
Sponsorlu Bağlantılar

Zebra, atgiller (Equidae) familyasını oluşturan tek cins Equus'un Hippotigris alt cinsinde sınıflanan canlı türlerinin ortak adıdır.
atın yakın akrabalarından olan zebralar siyah ve beyaz çizgili postlarından ötürü kolayca tanınırlar. Yalnız Afrika'da bulunan bu hayvanlar seyrek ağaçlı ve otlarla kaplı açık alanlarda yaşarlar ve sık sık antiloplarla birlikte sürüler oluştururlar. Zebralar, tıpkı atlarda olduğu gibi, yele denilen saçlara sahiptirler; vücut yapıları da atlara benzer ve en az onlar kadar hızlı koşarlar.
Tüm zebraların çizgilerinin yapısı ve sayısı birbirinden farklıdır. Zebraların dikey çizgileri aynı zamanda önemli bir savunma unsurudur. Bir arada durdukları zaman kendilerini avlamak isteyen aslan gibi yırtıcılara karşı bu çizgilerden dolayı sürüyü bir bütün olarak algılarlar. Bu durumda avcı, avlayacağı zebrayı seçmekte güçlük çeker, bu da zebralar için bir korunma yoludur. Zebralar, yaşamlarını sürdürebilmek için su ve ot ile beslenirler. Bazen yiyecek bulmak için 50 km yürürler, sonrasında yaşadıkları ortama geri dönüp, alıştıkları yaşam ortamlarında yaşarlar. Zebralarda ortalama boy 1-2 metre arasındadır.
Zebralar atlar gibi otçullardır.


Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia
    • Şube: Chordata
      • Sınıf: Mammalia
        • Takım: Perissodactyla
          • Familya: Equidae
            • Cins: Equus
              • Alt cins: Hippotigris
                • Türler
                  • Equus zebra
                  • Equus burchellii
                  • Equus grevyi


Zebra resimleri için bakınız:

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 15:36 Sebep: Sayfa Düzeni
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
EagLesTeaM - avatarı
EagLesTeaM
Ziyaretçi
10 Haziran 2009       Mesaj #2
EagLesTeaM - avatarı
Ziyaretçi
Zebra hakkında bilgi

Sponsorlu Bağlantılar
Zebra Familyası: Atgiller (Equidae). Yaşadığı yerler: Afrika'nın uçsuz bucaksız otlaklarında. Özellikleri: Katır iriliğinde, beyaz zemin üzerine siyah çizgili vücudu vardır. Sürüler halinde yaşar. Otla beslenir. Çeşitleri: Üç türü vardır. Dağ zebrası (E. zebra), Greyvi zebrası (E. greyvi), Burşeli zebrası (E. burchelli).

Afrika'da Büyük Sahra'nın güneyinde yaşayan vücudu çizgili katır iriliğinde bir memeli. Çizgili yaban eşeği olarak da bilinir. Vücudunun beyaz tonu üzerindeki siyah çizgiler tırnaklarına kadar devam eder. Tek parmaklılar takımındandır. Geviş getirmez. Sürüler halinde yaşar. Koku alma ve görme duyusu güçlüdür. Kısa ve dik bir yelesi, iri kulakları vardır. Kuyruk ucu püsküllüdür. Grubun bireyleri birbirine çok düşkündür. En büyük düşmanları aslan ve kaplandır. Zebra; vahşi,
hızlı, ele geçmez bir hayvandır. Tekme ve dişleriyle kendini korur. Su içerken aslan saldırısına karşı çok dikkatlidir. Açık tepe ve ovalarda yaşarlar. Ormanlardan kaçınırlar. Genellikle sabah ve akşamları gezer, aralıklarla suya gider, ayakta durarak da dinlenirler. Su kenarlarından pek uzaklaşmazlar. Ürktüklerinde sürü heyecanla koşmaya başlar. Sürüden kaybolan bir bireyi saatlerce, hatta günlerce ararlar.

Kuzey Doğu Kenya'da yarı çöllerde bulunan Greyvi zebrası (E. greyvi) en büyük zebra olup 1.5 metre yüksekliktedir. Güney Batı Afrika'nın dağ zebrası (E. zebra) en küçük zebradır. Bunun yüksekliği ise 1.2 metre civarındadır. Fakat bunların soyu gün geçtikçe azalmaktadır. Doğu Afrika'da en çok yaygın olan Burşeli (E. burchelli) zebrasıdır. Buna “ova zebrası” diyenler de vardır. Ehlileştirilememiştir.

Gebelik dönemi 12 ay olup, yavru doğumdan hemen sonra anneyi takip eder. Afrika yerlileri zebranın etini yerler. Fakat başkaları için ağır bir tadı vardır. Bazan antilop ve zürafalarla da beraber gezerler. Eşek ile zebranın eşleşmesinden meydana gelen meleze “zebroid” denir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
12 Nisan 2011       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Zebra
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Atgillerden, hepsi Afrika'da yaşayan çeşitli hayvanların ortak adıdır. Bu hayvanlar, kimi bilim adamlarınca Equus cinsinin birer altcinsi sayılan Dolichohippus ve Hippotigris cinslerine girerler. Birinci cinsin tek türü Equus greyvi'dir. Renk ve yaşam özellikleri bakımından diğer zebralara benzeyen bu tür yalnızca onlardan biraz daha iridir. Hippotigris cinsinin iki türü vardır: Dağ zebrası (E. zebra) ve step zebrası (E. quagga). Dağ zebrası kurak, taşlık, dağ ve tepelik bölgelerde, çoğunlukla ufak gruplar hâlinde yaşar ve susuzluğa uzun süre dayanabilir. Boyu omuz yüksekliğine kadar 1,30 m., ağırlığı 300 kg. kadardır. Ana rengi beyazımsı olan kısa tüylü postunun üstü belirgin siyah çizgilerle kaplıdır. Boynunda kısa, kalın bir yele bulunur. Step zebrası daha yaygındır. Orta ve Güney Afrika'da, otluk ve açıklık yerlerde, savanlarda yaşar. Büyük sürüler hâlinde, kimi zaman E. greyvi ile birlikte bulunur; ancak onunla çiftleşmez. Omuz yüksekliği 1,30 m., ağırlığı 350 kg.dır. Yelesi, diğer türlerden daha uzundur. Ana rengi beyaz ya da krem olan postunun üstündeki geniş çizgiler sırtından karnına doğru eğik bir biçimde uzanır. Zebralar bitkisel besinlerle beslenirler (ot, yaprak, çalıların taze sürgünleri vb.). Gebelik süreleri 12 aydır; tek bir yavru doğururlar. Bazı zebra alttürlerinin soyu tükenmiş ya da tükenmekte olup bunlara ancak koruma alanlarında rastlanır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
24 Nisan 2011       Mesaj #4
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Zebraların Özellikleri

Zebraların çoğu gizlenecek fazla yer olmayan açık otlaklarda yaşar. Bu nedenle hayatta kalabilmek için çok hızlı hareket etmek zorundadırlar. Zebraların tüm vücut yapıları bu ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yaratılmıştır. Örneğin bacakları çok uzundur güçlü kasları ve geniş bir alana sahip olan akciğerleri vardır. Bu yüzden hiç yorulmadan ve yavaşlamadan çok uzun mesafeleri koşabilirler. Zebraların kemikleri de hafif olmasına rağmen oldukça güçlüdür. Zebraların hiçbirinin çizgileri diğerleri ile aynı değildir. Her insanın kendine özgü parmak izinin olması gibi her zebranın çizgilerinin de kendine özgü şekilleri vardır. Bundan başka zebralar sık sık su içme ihtiyacı hissederler. Suyun olmadığı bölgelerde ise koku duyularını kullanarak çukur açacak bir yer bulurlar ve temiz suyu ortaya çıkarırlar. Herhangi bir tehlike anında yetişkin zebralar sürüdeki yavruları koruyabilmek için onları sürünün içerisine doğru iterler. Tüm zebra sürüsü koşarken yavrular daima kalabalığın iç kısmındadır ve daha iyi korunmak için annelerine yakın hareket ederler.

Kaynak
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #5
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Zebra

Tek parmaklılardan, ata benzeyen, derisi çizgili, Afrika’da yaşayan, memeli hayvan.

Zebraların da tıpkı atlarda olduğu gibi, yeleleri vardır; vücut yapıları da atlara benzer; ve en az onlar kadar hızlı koşarlar. Nasıl parmak izi her insanda farklıysa zebraların üzerindeki çizgiler de her birinde farklıdır. Bir zebranın çizgileri sanki onun kimlik kartı gibidir. Zebraların dikey çizgileri aynı zamanda önemli bir savunma unsurudur. Bir arada durdukları zaman kendilerini avlamak isteyen kaplan ve aslanlar bu çizgilerden dolayı sürüyü bir bütün olarak algılarlar. Bu durumda avcı, avlayacağı zebrayı seçmekte güçlük çeker, bu da zebralar için bir korunma olur.

Zebraların çoğu gizlenecek fazla yer olmayan açık otlaklarda yaşar. Bu nedenle hayatta kalabilmek için çok hızlı hareket etmek zorundadırlar. Zebraların tüm bedensel özellikleri de bu duruma özgü bir evrim geçirmiştir. Örneğin bacakları çok uzundur, güçlü kasları ve büyük akciğerleri vardır. Bu nedenle hiç yorulmadan ve yavaşlamadan çok uzun süre koşabilirler. Zebraların kemikleri de hafif olmasına rağmen oldukça güçlüdür.



Benzer Konular

12 Mayıs 2013 / Pollyanna Genel Galeri
13 Şubat 2013 / _Yağmur_ Ziraat
20 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Zooloji
20 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular