Arama

Kanarya (Serinus canaria)

Güncelleme: 20 Kasım 2012 Gösterim: 3.207 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kanarya (Serinus canaria)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
Sponsorlu Bağlantılar
800pxruneibokhyllan5

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Passeriformes (Ötücü kuşlar)
          • Familya: Fringillidae (İspinozgiller)
            • Cins: Serinus
              • Tür: S. canaria, Linnaeus, 1758
Kanarya (Serinus canaria), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından güzel sesiyle ün yapmış kafeslerde beslenen bir kuş türüdür. Kanarya, ismini Latince'de köpek anlamına gelen cannarie kelimesinden almıştır.
Sevilen bir kafes kuşu olan kanarya (Serinus canaria) ispinozgillerdendir. Adını, ilk kez yakalandığı Afrika'nın batı kıyıları açıklarındaki Kanarya Adaları'ndan alır. Ama Atlas Okyanusu'nun daha da açık­larında yer alan Madeira ve Asor adalarında da bulunur. Bağlarda ve bahçelerde yaşayan, yılda birkaç kez yumurtlayan bu yabanıl kuşlar evcil kanaryaların atasıdır.
Yaban kanaryasının uzunluğu 12,5 cm, üst bölümleri yeşil ve kahverengi desenli, alt bölümleri yeşilimsi sarıdır. Evcil olanların parlak sarı rengi 400 yıl boyunca seçmeye dayalı özenli üretim çalışmalarıyla oluş­muştur.
Kanaryanın Avrupa'ya 16. yüzyılda getiril­diği sanılmaktadır. Kuş meraklıları kanarya yetiştiriciliğine büyük bir ilgi duymuş, giderek daha güzel ve birbirinden değişik öten, rengi ve biçimi çok çeşitli soylar elde etmişlerdir. Yaklaşık 1840'ta yayımlanan R. L. Wallace'ın yazdığı bir kitapta, İngiltere'nin Londra, Norwich ve öbür kentlerindeki kuş meraklıları tarafından değişik özellikte kanaryalar gelişti­rildiği belirtilmektedir. Günümüzde en iyi bilinen kanarya soylarından "Norwich", koyu turuncu tüyleriyle; "roller" dur durak bilmez şakımasıyla tanınır. Yaban kanaryası adı evcil kanaryalara yakın akraba bazı türlere de verilmiştir. Bunlardan sarı ve kahverengi tüylü, başının üstünde parlak kırmızı bir leke bulunan Serinus pusillus Türkiye'de ve Orta­doğu ülkelerinde yaşar. Coğrafi dağılımı daha geniş olan Serinus serinus Akdeniz ülkelerin­de yıl boyunca, Orta Avrupa'da ise yazın görülür. Bu yaban kanaryası türünün erkeği dişilerden çok daha parlak renklidir.

Beslenme
Kafeste yaşayanlar, tohum ve çörek otu,solucan, şalgam tohumu, yumurta sarısı, özel mama, marul, elma gibi taze bitkiyle beslenirler.

Yaşam Alanı
Küçük sürüler halinde etrafı ağaçlarla çevrili göl, dere gibi su kenarlarında yaşarlar.

Üreme
Dişiler tüy, kıl yosun ve köklerden ağaç veya çalılara fincan şeklinde gizli yuvalar yaparlar. Dişi, kahverengi benekli açık mavi renkli 3-5 yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 13 gündür. Bu devrede erkek kanarya dişiyi devamlı besler. Yavrular çıplak ve gözleri kapalı olarak yumurtadan çıkarlar. 17 günde tüylenerek üçüncü hafta sonunda yuvayı terk ederler.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
13 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kanarya
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Serçegillerden bir kuş (Serinus canaria). Serçe büyüklüğünde olup çoğu yeşilimsi ya da sarı renktedir. Gagası kısa ve koni biçimindedir. Güzel öttüğü için kafeste beslenir. Çiftehanelerde üretilir. Adını, anayurdu olan Kanarya Adaları'ndan almıştır. Eskidünya'nın her tarafına yayılmış, daha pek çok yakın türü vardır. Örneğin; Kafkasya, İran, Anadolu ve Türkistan'da yaşayan Serinus pusullus, Mozambik'te yaşayan S. icterus, Saint-Héléne Adası'nda yaşayan S. flaviventris vb.

In science we trust.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
20 Kasım 2012       Mesaj #3
iceslush - avatarı
VIP ETC
sarikanaryaresmi
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

29 Mart 2012 / bi quan Zooloji
4 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
13 Temmuz 2012 / buz perisi Taslak Konular
19 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular