Arama

Kabuklular (Crustacea)

Güncelleme: 5 Temmuz 2012 Gösterim: 4.652 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kabuklular
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar
Kabuklular ya da Crustacea, Eklembacaklılar şubesinin bir altşubedir.
Yaklaşık 25.000 kadar türü bilinmektedir. Çoğu deniz ve tatlı sularda, az bir miktarı ise karaların nemli bölgelerinde yaşar. Hepsi kanatsızdır. Kabuklu dış iskeletleri, yarık ayak şekilli bacakları, iki çift antenleri ve solungaç solunumları karakteristiktir. Böceklerde bir çift anten bulunur. Akrep ve örümcekler ise antensizdir.
Vücutları baş, göğüs ve karın bölmelerinden meydana gelir. Bazılarında baş ve göğüs kaynaşmıştır. Bunlara, başlıgöğüs (sefalotoraks) denir. Vücut, kitinden bir kabukla örtülüdür. Deri hücrelerinin salgısı olan bu kutikula, dış iskelet vazifesini görür. Bu kabuklar, vücudu dış etkilerden korur, kaslara tutunma yeri sağlar ve su kaybını önler. Büyümeye mani olduğundan zaman zaman atılarak değiştirilir. Bazılarında CaCO3 ve SiO2'in birikmesiyle direncini arttırır. Kabuk, vücudun her tarafında aynı kalınlıkta değildir. Oynak yerlerde incelerek hareketi kolaylaştırır.
Çoğu ayrı eşeyli, iri yapılıdır. Türlere göre bacak sayıları farklılık gösterir. Bazı kabuklularda, göğüs bacaklarının dibine bağlı olan ve dışarı doğru sarkan solungaçları, kabuğun yanlarında bulunan birer odacık içinde yer alır. Bazı türlerde ise, düzleşmiş karın bacakları solungaç görevini ifa eder. Küçük türlerde ise hiç solungaç bulunmaz, bunlar vücutlarının bütün yüzeyiyle solunum yaparlar. Tesbih böcekleri, kütükler veya taşlar altında ve çürümüş bitkisel yiyecekler üstünde bulunur. Havanın oksijenini alabilen hassas solungaçlarının nemli kalması için rutubetli yerlerde yaşamak zorundadırlar. Yengeç, karides, ıstakoz, su piresi (Daphnia), siklops (Cyclops), langust, balina biti ve tesbih böcekleri en iyi bilinen kabuklulardır.
402pxhyalellaazteca

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia
    • Şube: Arthropoda
      • Alt şube: Crustacea
        • Sınıflar ve Altsınıflar
          • Sınıf Branchiopoda
            • Alt sınıf Phyllopoda
            • Alt sınıf Sarsostraca
          • Sınıf Remipedia
          • Sınıf Cephalocarida
          • Sınıf Maxillopoda
            • Alt sınıf Thecostraca
            • Alt sınıf Tantulocarida
            • Alt sınıf Branchiura
            • Alt sınıf Pentastomida
            • Alt sınıf Mystacocarida
            • Alt sınıf Copepoda
          • Sınıf Ostracoda
            • Alt sınıf Myodocopa
            • Alt sınıf Podocopa
          • Sınıf Malacostraca
            • Alt sınıf Phyllocarida
            • Alt sınıf Hoplocarida
            • Alt sınıf Eumalacostraca
Kabuklular, hayvanlar âleminin en geniş grubu olan eklembacaklıların bir sınıfıdır. Bilimsel adı olan Latince kökenli Crustacea sözcüğü "sert kabuklular" anlamına gelir. Yengeçler, ıstakozlar, karidesler ve kerevitler kabukluların tanınmış üyeleri arasında yer alır. Karideslere benzeyen kriller bazı balina­lar ve birçok balık için önemli bir besin kaynağıdır. Kumsallarda görülen ve pire gibi sıçrayan kumpirelerinin uzunluğu birkaç san­timetreyi geçmez. Göllerde ve akarsularda yaşayan supireleri (Daphnia cinsi) çok daha küçüktür. Sülükayaklılar (Cirripedia grubu) yalnız kayalara ve deniz taşıtlarına değil, bali­na ve balık gibi çeşitli deniz hayvanlarının gövdelerine de tutunarak yaşar.
Tüm bu kabuklular tatlı ya da tuzlu sularda yaşayan hayvanlardır. Kabuklulardan yalnız tespihböcekleri yaşamları boyunca karada ka­lır. Tropik bölgelerde yaşayan palmiye yenge­ci (Birgus latro) yaşamının büyük bölümünü karada geçirir ve ağaçlara tırmanır; ama denizde ürer.

Kabukluların Yapısı
Kabukluların gövdesi böcekler, örümcekler ve öbür eklembacaklılardaki gibi bölütlüdür. Bölütlerin her birine eklemlenmiş bir çift uzantı vardır. Bu uzantılar yüzme ayakları, yürüme ayakları, ucu kıskaçlı ayaklar ya da ağız parçaları biçiminde olabilir. Bazıları ise solungaç işlevi görür. Sülükayaklıların bölütlü gövdesi dıştan görülmez. Ancak çok dikkatli bakıldığında, sert kabuğunun içeri doğru, bölütlere uygun biçimde kıvrım yaptığı ortaya çıkar. Sülükayaklıların küçük bir supiresine benzeyen larvalarında gövde bölütleri çok daha belirgindir.
Genellikle suda yaşamaları, solungaçlarıyla solumaları, iki çift duyargalarının olması, kabukluları öbür eklembacaklılardan ayırır. Birçoklarında gözler başın üstünde çıkıntı yapan saplar üzerindedir.
Kabuklular genellikle suya bırakılan ya da dişilerin çeşitli bölümlerinde taşınan yumurta­lardan çıkar. Hayvan büyüdükçe içine sığamaz duruma geldiği kabuğunu atarak yeni ve daha geniş bir kabuk oluşturur. Bu olaya kabuk ya da deri değiştirme denir. Kabuk değiştirme sırasında, düşmanlarından kaçar­larken ya da kavgada ayaklarından ve kıskaç­larından birini yitirseler bile yerlerine yenileri çıkar.
Kabukluların 30 bini aşkın türü vardır. Bunlardan birçoğu oldukça az tanınır. Örne­ğin balıkbitleri, balıkların gövdesine yapışa­rak yaşayan asalak kabuklulardır. Bazı türler yengeçlerin içine girerek etiyle beslenir. Kari­desi andıran nalkaridesleri ilk kez 1955'te, Kuzey Amerika'nın çamurlu kıyılarında bu­lunmuştur.

Yararlı Çöpçüler
Kabukluların çoğu tuzlu sularda yaşar ve bunların da çoğu organik artıkları, ölmüş ya da ölmek üzere olan hayvanları ve bitkileri yer. Böylece kabuklular, denizlerin ve kıyıla­rın temiz kalmasında önemli katkılarda bulu­nurlar. Örneğin kumpireleri, dalgaların kıyı­lara fırlattığı ölü deniz yosunlarını yer. Yen­geçler karmaşık ağız yapıları sayesinde kum ve çamurdan küçük besin parçalarını ayıklar.
Kabuklular sofraları süsleyen en değerli ve lezzetli su ürünleri arasındadır. Yengeçler, ıstakozlar, kerevitler ve karidesler yeryüzü­nün hemen her yerinde sevilerek yenir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
5 Temmuz 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kabuklular
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Eklembacaklıların bir sınıfı (Crustacea). Vücutları baş, göğüs ve karından meydana gelir. Kimilerinde baş ve göğüs kaynaşmıştır. Buna, başlıgöğüs adı verilir. Kabuk, başın arka kenarında meydana gelen deri katmanlarının sertleşmesinden oluşmuştur. Kimi türlerde iki parçalı hâle gelerek bütün vücudu örter; kimilerinde ise vücudun az ya da çok bir kısmını kaplar. Hemen hepsi ayrı eşeylidirler. Gelişmeleri başkalaşmalıdır. Çoğu denizlerde, bir kısmı da tatlı sularda ve karada yaşarlar. Bilinen türleri 25.000 kadardır. Örnekler; su piresi, karides, ıstakoz, yengeç, tespihböceği, balina biti vb.dir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.