Arama

Dokumacı Kuşlar (Estrildinae)

Güncelleme: 24 Haziran 2011 Gösterim: 1.468 Cevap: 1
reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
31 Ağustos 2009       Mesaj #1
reyan - avatarı
Ziyaretçi
USTA MÜHENDİSLER: DOKUMACI KUŞLARI

Sponsorlu Bağlantılar

500 TÜRLERİ ve alt-türleriyle Afrika'ya, Hindistan'a, Avustralya ile çevresindeki adaların birçoğuna yayılmış bulunan «dokumacıkuşugiller,» ispinozgillerle çok yakın akrabadır. Hatta bazı kitaplar, ispinozgillerden serçeleri dokumacıkuşugiller'den sayar. Bu kuşlar yapı itibariyle de ispinozgiller'e benzerler. Aralarındaki başlıca adlarından da anlaşıldığı üzere gerçekten sanatkârane asılı yuvalar dokumalarıdır. Dokumacı kuşu gruplarından birinin yuvasının önünde ve arkasında boruya benzer birer kapı bulunur. Bu arkadaş canlısı kuşlar çok kere koloni halinde yuva yaparlar.

Ekseri türler yuvalarını genellikle taze ve yeşil otları örmek suretiyle vücuda getirirler. Bazıları bu iş için bazı yaprakların damarlarına ve tabanına küçük kil toprakçıkları karıştırmak âdetindedir. Buna karşılık «süs dokumacı kuşları» nın (Estrildinae) ağaç çatallarının üzerine oturtulmuş yuvalan, gelişigüzel yığılmış otlardan meydana gelir. Küre, şişe ve vazo biçimli üstün yapılı asılı yuvalar, gerçek dokumacı kuşlarının eseridir. Aynı aileden «Viduao» grubuna giren kuşların aksine yumurtalarım başka dokumacı kuşlarının yuvalarına yumurtlamak ve kuluçkayla yavrulara bakma vazifelerini onlara yüklemek gibi bir asalaklık âdetleri vardır.




Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dokumacıkuşu

Sponsorlu Bağlantılar

Dokumacıkuşugillerden, Afrika ve Asya'da yaşayan, küçük, ötücü kuş (Ploceus). Gagası koni biçimindedir.

Genellikle koyu renkli olmakla beraber, üreme mevsiminde erkekleri parlak ve süslü bir görünüm alır. Palmiye yaprağı ya da ot şeritlerinden özenle, dokur gibi ördüğü yuvası nedeniyle bu adı almıştır. Sürüler hâlinde yaşar ve tarlalarda büyük zararlara yol açabilirler. Tohum ve böcekle beslenirler. Örnekler: Kap dokumacıkuşu (Ploceus capensis), Filipin dokumacıkuşu (Ploceus philippinus).


Ad:  dokumaci-kus-50300698-miez.jpg
Gösterim: 259
Boyut:  22.4 KB

Ad:  resim3_dokumaci_kus.jpg
Gösterim: 224
Boyut:  117.2 KB


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

12 Mart 2018 / Misafir Zooloji
12 Mart 2018 / ThinkerBeLL Zooloji
22 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış
11 Mart 2018 / Gabriella Zooloji
10 Aralık 2012 / Misafir Zooloji