Arama

Örümcek Kuşları (Laniidae)

Güncelleme: 27 Kasım 2010 Gösterim: 3.225 Cevap: 1
reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
31 Ağustos 2009       Mesaj #1
reyan - avatarı
Ziyaretçi
Örümcek Kuşgiller
spit imagephp?sessionc73a70ab652149d4d22b81ffbdddb7fcda793fc144f3ddb05db42384852f9b095cbc05e50e71eb79b1cc63d85b607e21258f007d7000b3389414ba
Sponsorlu Bağlantılar
BİR «örümcek kuşu» gördüyseniz, görünüşündeki tezat sizin de belki dikkatinizi çekmiştir: Gagası bir yırtıcı kuş gagası olmakla beraber, ayakları bu gibi kuşlara öz güçlü pençelerden yoksundur. Kuvvetli kancan gagasının kartalgillerle baykuşlarınkine benzemesi boşuna değildir: Örümcek kuşu onlar gibi etobur olup sıçanlar, küçük kuşlar ve iri böceklerle karnını doyurur. Kışın serçelerle baştankaraların amansız düşmanıdır.
Fakat ayakları öbür ötücü kuşlarınkinden farksız olduğuna göre, örümcek kuşu avıyle nasıl başa çıkar diyeceksiniz? Bu sorunun cevabı, örümcek kuşuna bazı dillerde neden «kasap kuş» denildiğini de izah eder. Örümcek kuşu avını ta ki yoruncaya kadar çalıların arasında kovalar. Bundan sonra avını güçlü gagasının yardımıyle bir çalı veya tel örgü dikeninin üzerine saplayarak orada rahatça parçalamaya girişir. Yiyecek bol olduğu zaman, örümcek kuşlarının, yiyebileceklerinden fazla sıçan öldürdükleri olur, bu fazlalık ise dikenlere saplı vaziyette kalır. Örümcek kuşları oldukça iri ve açık bir yuva yapar ve bunun içine lekeli ve grimsi 4-5 yumurta yumurtlarlar. Yuvalarını korumak bahis konusu olunca, cesur ve saldırgandırlar.

«Örümcek kuşları» (Laniidae), bir Eski Dünya, yani Avrupa, Asya ve Afrika ailesidirler. Yetmişi aşkın türden yalnız ikisi Kuzey Amerika'ya da ulaşmıştır. Bunlardan «büyük örümcek kuşu» (Lanius excubitor), Eski Dünya'da da bulunur. 25-26 santim uzunluğundaki bu kuşun göğsü, soluk grimsi üzerinde daha koyu renk ondüleli işaretlerle süslüdür. Yüzünde siyah lekeler göze çarpar. «Kırmızı - sırtlı örümcek kuşu» (Lanius collurio) da Avrupa'da iyi tanınır. Türkiye'de de yaşayan bu tür daha ufaktır: Uzunluğu sadece 18 santimdir. İsminden de anlaşıldığı gibi, bütün sırtı ve kanatlarının büyük bir kısmı tatlı bir kahvemsi - kırmızıdır. Vücudunun alt kısmı da beyaz gerdan bölgesine kadar soluk bir pembe kırmızıdır. Buna karşılık, kafası ile boynunun arkası açık kül-grisidir. Türkiye'de yaşayan başka türler arasında «kızıl - başlı örümcek kuşu» (Lanius senatör), «maskeli örümcek kuşu» (Lanius nubicus) ve «kara-alınlı örümcek kuşu» nu (Lanius minör) sayabiliriz.

Afrika'da rastlanan «çalı örümcek kuşları» çok kere parlak renkli, güzel kuşlardır. Fakat öbür örümcek kuşlarının yırtıcılığından yoksun olduklarından onlarla akraba olmayabilirler. Hindistan - Malaya ve Avustralya örümcek kuşları birçok bakımlardan sinekkapanlara ve kargalara benzediklerinden, kesin bir hatla onlardan ayırt edilmeleri kolay değildir.



pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
27 Kasım 2010       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Örümcek kuşugiller (Laniidae), ötücü kuşlar takımına ait bir kuş familyası.
Palearktik, Oryantal, Etopya, Nearktik kıtalarda yayılış gösterirler. Çallıklarda bulunurlar. Değişik hayvanları yüksekten uçarak avlarlar. Yuvalarını çalılar arasına çanak şeklinde yaparlar. Gag dibinde kıllar bulunmasıyla diğer kuşlardan ayrılırlar. Burun delikleri örtüsüzdür. Yırtıcı şekilde yaşayan kuşlardır. Gagaları aşağı doğru kıvrk, üst gagalarının kenarlarında keratin birer diş vardır. Besinlerini depo ederler.
Sponsorlu Bağlantılar

Kızıl sırtlı örümcek kuşu (Lanius collurio), örümcek kuşugiller (Laniidae) familyasından yüksek çayırların, fundalıkların ve çalılık arazilerin küçük, güzel ve kahverengi sırtlı örümcek kuşu türü.
Daha çok göze çarpmayacak şekilde çalılıkların yanlarında, çitlerin ya da alçak parmaklık tellerinin üzerinde oturur. Gagası oldukça kalın, başı yuvarlak, kanat uçları ve kuyruğu uzundur. Erkeği göze çarpıcıdır, başı mavi-gri, maskesi koyu siyah, sırtı pas kızılı-kahverengi, kuyruk sokumu gri, kuyruğu siyah ve yanları beyaz, alt tarafı pembedir. Dişisi daha kahverengidir, başı mat gri-kahverengi, yanak lekesi koyu, alt tarafı rimsidir ve çok ince yarımay şeklinde kahverengi çizgiler vardır. Kuyruğu koyu kahverengidir. Gencinin üst tarafı kahverengi ve koyu renk çizgili -diğerlerinden biraz daha fazla çizgilidir-, skapular tüyleri sırtı gibi (daha gri olan genç kızıl başlı örümcek kuşunda olduğu gibi daha beyaz değil), alt tarafı beyazımsı ve gri çizgili, kuyruğu koyu renkten pas kızılı-kahverengiye kadar değişir. Sesi sert tonlu bir ‘çii’; ötüşü zayıf, şakımalı ve gıcırtılı bir gevezelikten ibarettir.

Örümcek Kuşları (Laniidae)

Bozkır örümcekkuşu (Lanius meridionalis), örümcek kuşugiller familyasına ait bir kuş türü.
Form L.m. meridionalis, güney Avrupa ve kuzey Afrika'da yerleşiktir. Büyük örümcek kuşundan ufakça daha küçük ve daha koyudur ve kuru açık ülkeyi tercih ederler.
Form L.m. pallidirostis, merkezi Asya'da ürer ve tropikal bölgede kışlar. Lanius meridionalis veya büyük örümcek kuşundan çok daha solukturlar ve bazen ayrı bir tür L. pallidirostis olarak ayrılırlar. O da, seyrek bitki yaşamıyla daha verimsiz habitatları tercih eder.
Orta-boyutlardaki bu kuşlar, büyük böcekler, küçük kuşlar, kemirgenler ve kertenkeleleri yerler.
Kuş tüyü farklılıklar dışında genellikle büyük örümcek kuşuna benzerler. Göçmen doğu form genellikle sonbaharda, batı Avrupa'da büyük Britanya dahil, seyrek bir serseridir

260px Southern grey shrike


Alaca örümcek kuşu (Lanius nubicus), örümcek kuşugiller familyasına ait bir kuş türü.
Yuvalarını ağaçlara yaparlar ve 4-7 yumurta bırakırlar. Erkekler siyah-beyaz tüylere sahip olup ve yan tarafları turuncudur. Yaklaşık 17-18 cm.dirler. Üst kısımları, taçları, uzun kuyrukları ve kanatları genellikle siyahtır. Kanatların beyaz yamalar vardır, bunlar uçuş sırasında fark edilir. Yüzleri beyazdır sadece gözlerinin üzerinden geçen geniş siyah bir çizgi vardır. Dişi ve genç kuşlarda üst kısımlar koyu gridir.

rmcekkuu&ampt1

Kızıl kuyruklu örümcek kuşu (Lanius isabellinus), örümcek kuşugiller familyasına ait bir kuş türü. Büyük böcekler, küçük kuşlar, tarla fareleri ve kertenkeleler gibi canlılarla beslenirler. Kuyrukları kırmızı renklidir.

260px Lanius collurio 1


Uzun kuyruklu örümcek kuşu (Lanius schach), örümcek kuşugiller familyasına ait bir kuş türür. Gri renkte, küçük bir örümcek kuşudur. Ama kırmızımsı-kahverengi kenarlarıyla çok uzun bir kuyruğu vardır. Gaga ve bacaklar siyahtır.

260px Long tailed Shrike



Kara alınlı örümcek kuşu (Lanius minor), örümcek kuşugiller familyasına ait bir kuş türü.
Dik duruşlu, uzun kuyruklu ve uzun kanatlı bir örümcek kuşudur. Açık gri, siyah ve beyaz renklidir. Alnında boydan boya uzanan geniş ve siyah bir maske vardır; kanat lekesi büyük ve beyazdır. Alt tarafı parlak pembedir. Ergeninin üst tarafı çizgili, alnı gridir ve gagasından gözünün gerisine dek uzanan bir maskesi vardır. Gagası kalındır. Kanat uçları kuyruk dibine kadar uzanır. Avının arkasından kovalar ya da yere iner, gösteri uçuşu sırasında yuvasının bulunduğu alanın üzerine havada asılı kalır.

Schwarzstirnwuerger



Benzer Konular

23 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
9 Nisan 2009 / bi quan Zooloji
17 Mayıs 2012 / buz perisi Mitoloji
17 Mayıs 2011 / HipHopRocK Zooloji
7 Aralık 2012 / bi quan Zooloji