Arama

Misk Sıçanı (Ondatra zibethica)

Güncelleme: 7 Eylül 2009 Gösterim: 2.046 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Misk Sıçanı (Ondatra zibethica)
MsXLabs.org & Temel Birtannica
Sponsorlu Bağlantılar

Misk Sıçanı, anayurdu Kuzey Amerika olan ve postu yaygın biçimde kürkçülükte kullanılan bir kemiricidir. Adını çevreye yay­dığı, miske benzer keskin kokudan alır. Misk sıçanı (Ondatra zibethica) ilk bakışta alışılma­dık ölçüde irileşmiş bir su sıçanı sanılabilir. Gövdesi tombul, ön ayakları küçük, arka ayakları yüzmesine yarayacak biçimde perde­lidir. Kuyruğu dışında uzunluğu yaklaşık 30 santimetredir. Yanlardan basık, tüy yerine pullarla kaplı kuyruğu ise yaklaşık 20 santi­metreye ulaşır.
Misk sıçanı kış yaklaşırken soğuklardan korunmak amacıyla yuva yapmaya girişir. Göl ve akarsu kıyılarındaki bataklıklarda yapılan bu kubbe biçimli yuvalar bitki sapları, otlar ve çamurdan oluşur. Ayrıca yaşadıkları kıyılar boyunca açtıkları ve girişleri suyun altında kalan tüneller, düşmanlarından ko­runmalarını sağlayan güvenli birer sığınaktır. Misk sıçanı genellikle geceleri dolaşmaya çıkarak yalnız küçük burnu ve gözleri suyun dışında kalacak biçimde sessizce yüzer. Besin­leri arasında nilüfer kökleri, meyveler, sebze­ler, böcekler, solucanlar ve tatlı su midyeleri sayılabilir. Misk sıçanının postunu oluşturan dış örtü tüyleri uzun, düz, parlak ve koyu kahverengi, iç örtü tüyleri kısa, yumuşak ve bozdur. Öldürülen hayvandan yüzülerek alınan ve dış örtü tüylerinden arındırılan bu post boyandık­tan sonra satışa sunulur. Misk sıçanı kürkü­nün ticari önemi 20. yüzyıl başlarında zirveye ulaşmış, yalnız postu için öldürülen misk sıçanı sayısı yılda 7 milyonu aşmıştır. Günü­müzde Kanada ve ABD'nin bazı bölgelerinde her yıl binlerce misk sıçanı postunun elde edildiği büyük çiftlikler vardır.
Misk sıçanı 20. yüzyılın başlarında Alman­ya ve Finlandiya'ya da götürülmüştür. 1929'da İngiltere'ye götürülen misk sıçanla­rından bazıları ise yetiştirildikleri çiftliklerden kaçarak doğaya yayılmış, hızla üreyerek önemli zararlara yol açmaya başlamıştır. Bu hayvanlar İngiltere'de 10 yıl içinde tümüyle yok edilmiştir.

121sur

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

5 Aralık 2018 / nünü X-Sözlük
19 Kasım 2008 / Gabriella Zooloji
8 Mart 2010 / BrookLyn Rüya Tabirleri
10 Mart 2013 / _EKSELANS_ Zooloji
22 Şubat 2012 / bi quan Arşive Kaldırılan Konular