Arama

Kamışçın (Acrocephalus)

Güncelleme: 14 Eylül 2009 Gösterim: 1.240 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kamışçın (Acrocephalus)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Passeriformes (Ötücü kuşlar)
          • Familya: Sylviidae (Ötleğengiller)
            • Cins: Acrocephalus
Kamışçınlar sazlık ve bataklık yerlerde yaşayan böcekçil kuşlardır. Tüyleri soluk renklidir ve genellikle açık kahverengi­nin tonlarını alır. Erkek ve dişi arasında belirgin bir renk farkı yoktur. Genellikle kamışlara ya da çalılara tüneyerek öter, öt­mek için çoğu kez sabah ve akşam karanlığını bazen gündüz saatlerini yeğlerler. Ama göç sırasında Türkiye'nin sulak alanlarında da görülen çalı kamışçınının (Acrocephalus palustris) sesi genellikle geceleri duyulur. Yaşa­dıkları sık bitki örtüsü arasında bu kuşları seçebilmek çok zordur. Bu nedenle yerlerini belli eden en iyi kılavuz, sesleridir.
Bayağı kamışçın (Acrocephalus scirpaceus) yazın Türkiye'nin hemen her bölgesindeki sazlık bataklıklarda görülebilir. Uzunluğu 12 cm, üst bölümlerindeki tüyler çalı kamışçını­na göre daha kırmızıya çalan açık kahverengi­dir. Üç ya da dört kamış sapına tutturarak çalı çırpıdan ustaca ördükleri yuvalarına sık sık guguklar da yumurtalarını bırakır (bak. Guguk).
En iri kamışçınlardan biri olan büyük ka­mışçın (Acrocephalus arundinaceus) 19 cm uzunluğundadır. Bayağı kamışçın gibi Avru­pa, Asya'nın ılıman bölgeleri ve Kuzey Afri­ka'yı içeren geniş bir coğrafi bölgede ürer; kışın daha güneye doğru göç eder.
Batak kamışçını (Locustella luscinioides) ve ırmak kamışçını (Locustella fluviatilis), 14 cm uzunluğundadır. Locustella cinsinin Türkiye' de rastlanan bu iki türü öbür cins üyeleri gibi cırcırböceğininkine benzer bir sesle öter.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

24 Mart 2009 / BrookLyn Zooloji
2 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Zooloji
30 Ekim 2008 / Gabriella Zooloji
3 Ekim 2008 / Gabriella Zooloji