Arama

Toprak Yaban Arısı (Bombus terrestris)

Güncelleme: 30 Ekim 2009 Gösterim: 3.970 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
30 Ekim 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Toprak Yaban Arısı (Bombus Terrestris)

Sponsorlu Bağlantılar

«Toprak yaban arısı», Avrupa'da çok yaygın arılardandır. Rengi kadife gibi siyahtır. Sarı ve beyaz bölgeleri vardır. Çiçek bahçelerini ziyaret ederek, ağırlıklarıyle çiçeklerin başını aşağıya eğen bu iri ve kalın yapılı anları herkes bilir. Bal anları'ndan çok daha uzun dili olan toprak yaban arılan, uzun taçlı çiçeklerin tozaklanmasnda önemli rol oynar.
«Bombus» grubunda «taş yaban arısı» (Bombus lapidarius) ve «tarla yaban arısı» (Bombus agrorum) gibi çeşitli türler yer alır.
«Meliponidae» ailesi üyeleri, Amerika'nın sıcak bölgelerinin arılarıdır. Havaları altından bir ok gibi yaran iri sarı lekelileri ve daha canlı renkli ufakları vardır. İnsanı sokamazlarsa da, gözlerine, kulaklarına ve saçlarının içine girerek sokmuş kadar rahatsız ederler.


Toprak yaban arıları'nın yuvasında sadece birkaç yüz arı olmasına karşılık, Melipona'larınki bazen 80 000-100 000 arılıktır. Kışın ölmezler. Bir ağaç kovuğunun, ya da yerdeki bir deliğin içinde barınarak sert havaları geçiştirirler.


«Melipona» yuvası, seçilen bîr oyuğun içinde, koruyucu bir mahfazayla sarılı üst üste peteklerden meydana gelir. Bu tertip, eşek arısı'nınkîne biraz benzer, şu farkla ki buradaki biricik inşaat malzemesi, eşek arıları'ndaki gibi kâğıt halitası değil, balmumudur.


«Melipona» lar bal arıları'ndan çok daha ufaktır. En irisi 9 milimetreden biraz kısadır, en ufağı ise 2 milimetrelik pek minik bir yaratıktır. Bazı memleketlerin insanları bu arılar tarafından depo edilen balı toplarlar. Bununla beraber bazı türlerinkmin zehirli olduğu unutulmamalıdır. Zira bu iğnesiz arılar, şekerli sıvılarını, çiçeklerin balözünden başka kaynaklardan da toplarlar. Tabiat bilginleri bu arıları çok kere leşlerin ve çöplerin üzerinde görmüşlerdir.

69e1ba57cd646553e9cfb9fad2956f51

Son düzenleyen bi quan; 30 Ekim 2009 01:57 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi

Benzer Konular

17 Mayıs 2011 / BrookLyn Zooloji
10 Ağustos 2011 / bi quan Zooloji
1 Aralık 2009 / bi quan Taslak Konular
24 Mart 2009 / Gabriella Taslak Konular
8 Aralık 2009 / _KleopatrA_ Rüya Tabirleri