Arama

Delice Doğan (Falco subbuteo)

Güncelleme: 8 Haziran 2016 Gösterim: 2.665 Cevap: 1
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
4 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi

Delice Doğan


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Delice doğan (Falco subbuteo), doğangiller (Falconidae) familyasından ince bir doğan türü.

Özellikleri


Yetişkinlerin üstü kurşuni-gri renkli ve boğazına kadar beyaz çizgilidir. Oldukça belirgin kırmızı
Ad:  doğan.jpg
Gösterim: 376
Boyut:  90.6 KB
tüyleri vardır. Erkek ve dişi benzerdir, fakat genç yavrular genellikle daha kahverengidir.

Delice doğan, avcı kuşların bir türdür. Uçarken orağa benzer görüntüsü ve uzun sivri kanatları ve kare kuyruğuyla tanınır.Hızı ve aerobatik hareketleri, kırlangıçlarda ve serçelerdeki tipik "doğan alarmı" ötüşlerinin sebebidir.

Besinlerini kızböcekleri gibi uçarken yakalayıp yedikleri büyük böcekler oluşturur. Ayrıca küüçük kuşları da havadayken yakalar.Palearktik küçük Doğanlar için de Kerkenez' den sonra en geniş enlem boyunca yayılmışlardır.Yinede yayılımları sıklıkla Delice Doğan'ın beslendiği ve ılılman aylarda daha fazla bulunan uçucu böceklerin bolluğu ile sınırlıdır. Ağaç olan her bölgede, Kutup dairesi ötesinde kuzeye tayga bölgesine Asya kıtasının neredeyse 3050 m. lerindeki dağlık ormanlarda bile görülsede, çoğunlukla alçak irtifalarda kıyı ve adalardan geniş sulak alanlardan, steplerden, çöllerden ve ağaç olmayan çok geniş düzlüklerden uzak durur.
Tercih ettiği yerler ılıman, uçucu böceklerin bol miktarda üreyebileceği biyolojik zenginlikte ki alanlar,toprak tümsekleriyle dolu kısa ve yoğun otluk alanlar. Üreme ve yuva seçiminde ulaşılması zor ama etrafı geniş açıyla görebilecekleri sık ağaçlık alanlar ile açıklık alanların hemen yanında başlayan yetişkin ormanlık alanlar.
Delice doğanlar yuva için kargaların ya da başka kuşların eski yuvalarını kullanırlar, 2 ila 4 arasında yumurta bırakırlar.Bu kuş, açık arazilerde savanalarda bulunurlar. Koruluklarda ve yaygın küçük çalılılarda bulunurlar.

Dağılımları


Bu tür, Avrupa ve Asya'nın heryerinde bulunur. Uzun süreli göçmendir, kışları Afrika'ya göçer.
Derlemedir

Son düzenleyen perlina; 8 Haziran 2016 16:23 Sebep: Sayfa düzeni,moderatör ekleri ve foruma uygun resim eki
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
8 Haziran 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Delice Doğan (Falco subbuteo)


9povag

Tanım


Sponsorlu Bağlantılar
Orağa benzer uzun, sivri kanatlı, kısa kuyruklu, biraz küçükçe, dinamik bir doğandır. Gövdesinin orta tarafı ve kuyruk dibi, kendisinden daha büyük ve açık renk kuyruk sokumlu olan gökdoğandan daha dardır. Uçuşunda zerafet ve hız bir aradadır, yavaşça ve kayar gibi süzülürken derin kanatvuruşlarıyla gösterişli bir şekilde hızlanır. Erişkinin üst tarafı koyu gridir; alt tarafı kirli sarı olup birbirine yakın siyah kalın çizgileri vardır. Paçaları kızıldır. Beyaz boynu ve boğazı arasında kalın siyah bir bıyığı vardır. Ergeninin yanakları ve ensesi kirli sarıdır, ancak kıçı kırmızı değildir. Uçuş esnasında hepsi ters ışıkta tipik olarak koyu renk görünürler, ama ada
doğanından daha küçük ve kısa kuyrukludurlar. Erişkinleri aladoğandan daha kısa kuyruklu ve daha sivri kanatlıdır; ergeni çok benzer, ancak kuyruğu düzdür ve koyu çizgili değildir. Baş deseni ve genel hatlarıyla küçük bir gökdoğana benzer.


Beslenme


Uçuş sırasında yusufçuk gibi büyük uçan böcekleri yakalar ve yer. Besinin çok önemli olduğu üreme döneminde yavruları yeterli şekilde besleyebilmek için kırlangıç ve ev kırlangıcı gibi hızlı uçan küçük kuşları yakalayabilir. En akfif olduğu saatler sabah güneş doğarken ve akşam batarkendir
-derlemedir-


Benzer Konular

23 Haziran 2011 / Gabriella Zooloji
26 Haziran 2016 / BrookLyn Zooloji
2 Mayıs 2016 / The Unique Zooloji
17 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
13 Ekim 2009 / asla_asla_deme Zooloji