Arama

Kırlangıç Balığı (Trigla hirundo)

Güncelleme: 14 Haziran 2013 Gösterim: 1.800 Cevap: 1
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #1
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Kırlangıç Balığı (Trigla hirundo)

Sponsorlu Bağlantılar
Alm. Roter Knurrhahn (m), Fr. Trigle hirondelle, İng. Saphirine gurnard.
Familyası: Kırlangıçbalığıgiller (Triglidae).
Yaşadığı yerler: Atlantik Okyanusu ve denizlerimizin derinliklerinde.
Özellikleri: Dibi çamurlu sularda yaşar, rengi kırmızıdır. Göğüs yüzgeçleri büyüktür. Uçar gibi yüzerler, eti makbuldür. Çeşitleri: Benekli, öksüz, dikenli öksüz, mazak kırlangıç balığı meşhurdur.

Denizlerin çamurlu diplerinde yaşayan kırmızı renkli bir balık. Kemikli balıklar takımındandır. Vücutları çok pulludur. Sırt yüzgeçleri iki adettir. Göğüs yüzgeçleri gelişmiştir. Başı büyük ve öne çıkıktır. Baş ve yanaklarında kemiksi plakalar bulunur. Göğüs yüzgeçlerinin ilk üç dikeni serbesttir. Bunların sâyesinde diplerde yürür ve duyarga gibi kullanır. Boyları 40-75 cm arasında değişir. Yurdumuzda Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara’da yaşarlar. Diplerde çiftler hâlinde gezerler. Yaz aylarında diplere yumurta bırakırlar.


Yakalanan kırlangıçlar yüzme keselerini sıkıştırarak ağlar gibi sesler çıkarırlar. Balıkçılar bu iniltilere dayanamadığından avlamaktan çekinirler. Kurtçuk, karides, küçük ıstakoz ve yumuşakçalarla beslenirler. Küçük çocuklara rahatça verilebilecek lezzetli beyaz etleri vardır.


Kaynak
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
14 Haziran 2013       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kırlangıç Balığı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Kırlangıçbalığıgillerden bir kemiklibalık (Trigla hirundo). 35-37 cm. boyundaki vücudu, üçgenimsi biçimde ve pulludur. Rengi kırmızı, başı iri, göğüs yüzgeçleri geniştir. Bu yüzgeçler, balık deniz dibinde sürünürken yüzgeç ödevi görür. Solunurken homurtuya benzer bir ses çıkarır. Eti, beyaz ve lezzetlidir. Bütün denizlere yayılmıştır. Kıyılara yakın, kumluk yerlerin dip kısımlarında yaşar. Küçük kabuklular, yumuşakçalar ve kurtçuklarla beslenir.
In science we trust.

Benzer Konular

10 Temmuz 2014 / c0lin Genel Galeri
24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
22 Haziran 2016 / [WoL]bL Zooloji
3 Ekim 2008 / Gabriella Zooloji