Arama

Nar (Punica granatum)

Güncelleme: 6 Aralık 2016 Gösterim: 6.432 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Ocak 2008       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Nar (Punica granatum)

Ad:  nar.jpg
Gösterim: 433
Boyut:  52.2 KB

Nargiller (Punicaceae) familyasından, Asya’ya özgü küçük bir ağaç ya da çalı ve bunun meyveleri. Çok eski zamanlardan beri Doğu’da incir ve üzüm kadar önemli bir yer tutan nar aynı zamanda Kitabı Mukaddes’te ve Hz. Muhammed'e ilişkin öykülerde adı geçen kutsal bir meyvedir. Günümüzde pek çok bölgede yaygın olarak yetiştirilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ortalama 5-7 m yüksekliğe ulaşan nar ağaçları elips biçimli parlak yeşil yaprakları ve dalların uçlanna doğru açan kırmızımsı turuncu renkli çiçekleriyle dikkati çeker. Çiçeklerin 5-7 loplu borumsu çanak (kaliks) bölümü çiçek solduktan sonra da dökülmeyip olgunlaşan meyvenin tepesinde taç gibi kalır. Lopların arasından çıkan gösterişli taçyapraklar çiçeğe çok hoş bir görünüm kazandırır. Çiçeğin çanak bölümüne gömülü olarak bulunan yumurtalık iki katlı olup çeşitli bölmelerden oluşur.

Çok belirgin olmayan altıgen bir yapıya sahip, iri bir portakal büyüklüğünde küremsi meyveleri vardır. Sarı, kırmızı ve kahverengi alacalı ve derimsi bir kabukla örtülü meyvelerin içi bölmelere ayrılmıştır ve her bölmede çok sayıda kırmızımsı renkli, saydam tane bulunur. Meyvelerin yenen bölümü bu tanelerdir; taze olarak tüketildiği gibi, suyundan şurup ve likör de hazırlanır. Kabuklarından ise halk arasında ishal tedavisinde ve yün boyamada yararlanılır. Ayrıca, nar ağacının gövde kabukları bağırsak şeritlerine karşı ilaç olarak kullanılır; ancak pelletierin alkaloiti içeren bu kabukların bazen zehirlenmelere yol açtığı bilinir.

Nar ağaçları çok seçici olmadığından çeşitli iklim koşullarına kolaylıkla uyum sağlaya- 315 Nara bilirse de en iyi gelişimi nemli olmayan, oldukça sıcak iklimli yerlerde ve kil oranı yüksek, derin topraklarda gösterir. Tohumdan kolaylıkla üreyebilirse de iyi çeşitler elde etmek amacıyla çelikleme ve daldırma yöntemleri yeğlenir. Ticari amaçlı üretimlerde yaşlı sürgünlerden alınan 25-30 cm uzunluktaki çelikler köklendirilir.

Kökeninin Iran ve çevresindeki ülkelere dayandığı düşünülen nar ağaçları ilk olarak çok uzun yıllar önce Akdeniz bölgesinde yetiştirilmeye başlamış, daha sonra Arap Yarımadası, Afganistan ve Hindistan’a yayılmıştır. Nar, Amerika’da da ABD’nin ılıman kesimlerinden Şili’ye kadar uzanan bölgelerde yetiştirilmektedir. Türkiye’deki yıllık nar üretimi 50 bin ton dolayındadır.

MsXLabs.org & Ana Britannica


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Nar

Ad:  nar-4.jpg
Gösterim: 438
Boyut:  43.0 KB

incir ve üzüm gibi çok eskiçağlardan beri yetiştirilen bir meyve ağacıdır. En çok 10 metreye kadar boylanabilen bu çalımsı yapı­daki ağacın (Punica granatum) sarı, kırmızı ve kahverengi alacalı kalın derimsi bir kabukla örtülü, irice bir portakal büyüklüğünde, küre biçiminde meyveleri vardır. Meyveler içinde­ki bölmelerde, çok sayıda kırmızımsı pembe saydam tanecik barındırır. İşte meyvenin ye­nen bölümü her birinin ortasında tek bir sert çekirdek (tohum) bulunan bu sulu ve tatlı ta­neciklerdir. Bölmelere sıkı sıkıya dizilmiş ve dış zarı pek ince olan bu taneleri koparıp ye­mek zor olduğu kadar eğlencelidir
Sponsorlu Bağlantılar

Bu ince dalların ucuna doğru açan, yaklaşık 2,5 cm enindeki çiçekleri, parlak kırmızımsı turuncu renkleriyle son derece alımlıdır. Nite­kim, bu yüzden narın yalnızca çiçekleri için yetiştirilen süs çeşitleri de geliştirilmiştir. İk­lim ve toprak açısından çok fazla seçici olma­yan nar ağaçlan en iyi, nem oranının düşük olduğu bol güneşli ve killi topraklarda yetişir. Genellikle çelikleme ya da daldırma yöntem­leriyle çoğaltılır.

Anayurdu Asya olan nar ağacı, çok eski­çağlarda götürüldüğü Kuzey Afrika ve Güney Avrupa'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ayrıca, Yenidünya'nın ABD'den Şili'ye ka­dar uzanan bölgelerinde de tarımı yapılmak­tadır. Yıllık toplam üretimin 44 bin ton dola­yında olduğu Türkiye'de ise nar üretiminin yarıya yakını Ege'den, geri kalanı Akdeniz Bölgesi'nden sağlanır.

Nar hem taze meyve olarak yenir, hem de suyundan şurup, pekmez ve likör yapılır. Meyvelerin kabuklarından halk arasında ishal kesici ilaç olarak ve yün boyamakta yararlanı­lır. Bolca tanen içeren gövde kabukları ve kökleri ise bazı yörelerde sepicilikte kullanılır.

MsxLabs & TemelBritannica

Son düzenleyen _Yağmur_; 6 Aralık 2016 14:16
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
31 Temmuz 2013       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM

Nar

Ad:  nar.jpg
Gösterim: 367
Boyut:  26.1 KB

İkiçeneklilerin nargiller familyasından bir ağaççık (Punica granatum) ve bunun meyvesi.

Anayurdu Batı Asya ve Hindistan'dır. Sıcak bölgelerde yetiştirilebilir. Kültür narı yabanî nardan daha fazla boylanır (4,5-5 m.). Dalları dört köşeli ve hafifçe dikenli, yaprakları düzgün, parlak, çiçekleri büyük ve canlı kırmızıdır. Derimsi bir kabukla örtülü üzümsü meyvesi mayhoş ve suludur. Taze olarak yenir, suyu sıkılır, ayrıca meyve kabuğundan elde edilen tanen bazı ilaçların yapımında kullanılır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen _Yağmur_; 6 Aralık 2016 14:19
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
6 Aralık 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Nar çiçeği
Ad:  nar çiçeği.jpg
Gösterim: 482
Boyut:  33.9 KB
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

11 Kasım 2012 / _Yağmur_ Ziraat
30 Mart 2010 / LaSalle Edebiyat tr
4 Nisan 2016 / Şeb-i Yelda Taslak Konular
26 Aralık 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
26 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük