Arama

Jules Verne

Güncelleme: 10 Nisan 2016 Gösterim: 197.936 Cevap: 7
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Jules Verne6.jpg
Gösterim: 1961
Boyut:  21.3 KB
Jules VERNE
(1828-1905)

MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Verne,
8 Şubat 1828'de Fransa'da Nantes kentinde doğdu.
Ailenin en büyük çocuğu olan Jules Verne, çocukluğunu burada ailesinin çiftliğinde geçirdi. Babası Pierre Verne, bir avukattı. Annesi Sophie Allotte ise katı kurallara sahip bir İskoç'du.
Jules Verne, hayal gücü geniş bir çocuktu ve daha küçük yaşta kardeşi Paul ile birlikte kendilerini macera oyunlarına atıyorlardı. Daha sonra yazacağı bilimkurgu hikayelerinde bu maceralardan etkiler görülmekteydi. 9 yaşına geldiğinde kardeşi ile birlikte Saint Donatien Okulu'na başladı. Yazmaya ilgisi bu yıllarda başladı.
Liseyi bitirdikten sonra çalışmak için Paris'e gitti ve burada aile mesleği olan avukatlık için eğitime başladı.
Oyun ve öykü yazmaya başlamadan önce Paris'te hukuk öğrenimi gördü. 1863'te bir dergide 'Balonla Beş Hafta' (Cinq Semaines en ballon) adlı ilk öyküsü yayımlandı. Büyük bir ilgi toplayan bu öyküyü, bilimsel öngörülere dayanan birçok serüven öyküsü izledi.
Jules Verne, okuldan çok kendini yazın hayatına verdi.
Bu durum onun eğitim hayatını sekteye uğrattı. Bunu öğrenen babası Paris'te yaşayan Jules Verne'nin maddi kaynaklarını kesti. Maddi sıkıntı içine düşünce bir borsa tellalı ile birlikte çalışmaya başladı. Bu vesileyle Alexandre Dumas, Victor Hugo gibi kişilerle tanıştı ve onlardan edebiyat hakkında tavsiyeler aldı.
1848 yılının ortalarında Paris'te çıkan bir dergide "Dünyanın Merkezine Seyahat" adlı hikayesi bölüm bölüm yayınlanmaya başladı. Aynı dönem "Yirminci Yüzyılda Paris" adlı yazısını da yazıyordu ancak bu yazısı ölümünden sonra 1994 yılına kadar basılı bir hale getirilmedi.


Bilimkurgu tü­rünün "babası" olarak tanınan Fransız yazar Jules Verne, 19. yüzyılın ikinci yansında, bilimsel gelişmelerin ve buluşların hız kazan­dığı bir dönemde yaşadı. Bu buluşlar ve kuramlar, Jules Verne'in engin bir düş gücü­ne dayanarak kaleme aldığı, o güne kadar benzeri görülmemiş ilginç ve heyecan dolu bir dizi romanın temelini oluşturdu.
Pek çok dile çevrilen Jules Verne'in roman­larının birçoğu Türkçe'de de yayımlanmıştır. Bunlardan 'Dünyanın Merkezine Seyahat' (Voyage au centre de la Terre; 1864) bir yanarda­ğın ağzından giren, biri bilim adamı, üç kişinin olağanüstü serüvenlerini konu alır. 'Ay'a Seyahat'te (De la Terre â la Lune; 1865) iki Amerikalı ve bir Fransız'ın dev bir topun attığı merminin içinde giriştikleri uzay yolcu­luğu, neredeyse geleceği görmüşçesine anlatı­lır. Aynı şey 'Ayın Etrafında' (Autour de la Lune; 1870) için de geçerlidir. 'Deniz Altında Yirmi Bin Fersah' (Vingt Mille Lieues sous les mers; 1870), Kaptan Nemo'nun Nautilus adlı denizaltısıyla yaptığı yolculuğun öyküsüdür. Denizaltı ve oksijen tüpünün henüz bilinme­diği bir dönemde, okyanus diplerinde geçen bu düş ürünü öyküde, gelecekteki bilimsel gelişmelerin birçoğu en ince ayrıntısıyla öngörülmüştür. Jules Verne'in günümüzde de en çok sevilen yapıtlarından biri olan 'Seksen Günde Devriâlem' (le Tour du monde en quatre-vingts jours; 1873) ise 80 günde dünya­nın çevresini dolaşabileceği yolunda bahse giren bir İngiliz'in maceralarla geçen yolculu­ğunu dile getirir.
Verne'in öyküleri düşsel bir kurguya da­yanmakla birlikte, öyküye kattığı gerçekçi ayrıntılar bunlara inandırıcılık kazandırmış ve özenle yer verdiği bu ayrıntılar zengin bir düş gücüyle işlenmiştir.
Jules Verne'in 'Deniz Altında Yirmi Bin Fersah' (1954) ve 'Seksen Günde Devriâlem' (1965) gibi bazı romanları sinemaya da uyar­lanmıştır.
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 17:08
Biyografi Konusu: Jules Verne nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Mart 2007       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Bilim falcısı Jules Verne'in eserleri 148 dile çevrildi
Ad:  Jules Verne4.jpg
Gösterim: 1653
Boyut:  24.6 KB
Bilim kurgu romancılığının öncüsü sayılan Jules Verne 1905 yılında hayata veda etti.
Fransız bilim kurgu yazarı Jules Gabriel Verne, 8 şubat 1828'de Nantes'da doğdu. Yazmaya 1850 yılında başladı. İlk yazdığı eserler tiyatro oyunlarıydı. 'Balonla Beş Hafta' adlı romanı ile büyük ün kazandı.
Sponsorlu Bağlantılar
Birçok icadı önceden tahmin ettiği için 'bilim falcısı' lakabı ile anılır. Denizaltı, uzay yolculuğu gibi onun zamanında olmayan bir çok olayı öngördü.
'İnatçı Keraban' adlı romanında Osmanlı İmparatorluğu'nu ve Türk insanını anlattı. Kitaplarında ön gördüğü icatlara genelde onun kullandığı isimler verildi. Eserleri 148 dile çevrilen Jules Verne, dünyada en çok dile çevrilmiş yazardır.

Başlıca eserleri
'Balonla Beş Hafta' (1863), 'Yirminci Yüzyılda Paris' (1863, ilk kez 1994'te yayımlandı), 'Dünyanın Merkezine Yolculuk' (1864), 'Aya Yolculuk' (1865), 'Kaptan Grant'ın Çocukları' (1867-1868), 'Seksen Günde Devr-i Alem' (1872), 'Denizler Altında Yirmibin Fersah' (1873), 'İnatçı Keraban' (1882), 'Michael Strogoff' (1876), 'İki Yıl Okul Tatili' (1886-1887)

İlk denizaltı: Nautilus
Nautilus, Jules Verne'in 'Denizler Altında Yirmibin Fersah' adlı 1870 ve 'Esrarlı Ada' adlı 1874 yılı romanlarında anlatılan, hayal ürünü bir denizaltıdır.
Jules Verne bu denizaltıyı Robert Fulton'un icat ettiği ve ilk kullanılabilir denizaltı olan 'Nautilus'dan esinlenerek isimlendirmişti.
Hızı saatte 50 deniz mili olan Nautilus, eski bir Hint prensi ve bir mühendis olan Kaptan Nemo tarafından tasarlanmıştı ve yine onun tarafından yönetiliyordu.
Nautilus'un parçaları sipariş üzerine Le Creusot, Londra, Liverpool, Glasgow, Paris, Prusya, Motala, New York gibi yerlerde inşa edilmiş, sonra da Nemo'nun adamları tarafından ıssız bir adada birleştirilmişti.
Denizaltının motorları için elektrik enerjisi kullanılır ve bunun kaynağı da sodyum-cıva pilleridir. Denizaltının ve tayfasının ihtiyaç duyduğu tüm hammadde ve gıdalar denizlerden elde edilir.
Mahmuzlu pruvası ile su seviyesinin altında kalarak gemilere saldırabilen ve hasar vererek batırabilen Nautilus'u dünya bir deniz canavarı olarak tanır.
'Denizler Altında Yirmibin Fersah' romanının sonunda, denizaltı Maelström'e kapılır ve denizin derinliklerinde kaybolur. 'Esrarlı Ada' romanında Nautilus'un Maelström'den kurtulduğu ortaya çıkar.

Bu romanın sonundaysa, adanın volkanik bir patlama ile yok olmasında hemen önce yaşlılık nedeni ile ölen Kaptan Nemo içine defnedilir ve Nautilus içinde gizlendiği mağarada batar.

Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 17:09
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Mayıs 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Jules VERNE (1828-1905)
Ad:  Jules_Verne.jpg
Gösterim: 1633
Boyut:  17.4 KB

Jules Verne, Fransız İhtilalinden sonra, büyük bir yükselme ve yenileşme çağına giren Fransa’nın Nantes şehrinde, gözlerini açar Dünya’ya. Ailesi varlıklı ve soylu bir kökten gelen Verne, büyük bir liman şehri olan Nantes’de büyümesi nedeniyle hep kaptan olup, maceralara atılmak ister. Hatta 12 yaşında iken gizlice bir gemiye binerek, evden kaçmaya çalıştığı anlatılır. Ancak bu hikayenin gerçekliği şüphelidir. Bu macera isteğini kardeşine de bulaştıran Jules, 1846’da babasının izinden giderek, Hukuk eğitimine başlar. Paris’te eğitim aldığı yıllarda, Victor Hugo, Alexandre Dumas gibi isimlerle tanışır ve kısa şiirler yazmaya başlar.

Daha sonra, müzisyen bir arkadaşı ile birlikte tiyatro oyunları kaleme alır.. Tiyatro’yu daha yakından tanımak için, sekreter olarak Paris Tiyatrosunda çalışmaya başlar. Bu yıllarda bir çok ünlü yazarın eserini okuyarak, yazarlık kariyeri için önemli adımlar atar. Çocukluğundan beri beklediği macera deneyimini, Gemisiyle Dünya’nın çevresini dolaşmış olan, Fransız seyyah Augo ile tekrar ayyuka çıkar, Fransa dışında hayaller kurmaya ve kısa hikayeler yazmaya başlar. O sıralarda, 2 kız çocuğu sahibi dul bir kadınla zorunlu evlilik yapan Jules, dul kadının eski kocasından kalan borsacılık deneyimi sayesinde, Paris Borsasında, Brokerlık yapmaya başlar. İş hayatının yoğun olduğu bu yıllarda bile yazmaya ara vermez ve ilk ünlü kitabını bu sıralarda kaleme alır. İlk kitabını yazmadan önce, on bine yakın kitap ve Fransa’da yayımlanan 20 gazeteyi her gün okuduğu söylenir. Bu kadar çok ve çeşitli yazılar okuyarak hayal Dünyasını ulaşılmaz doruklara eriştirir ve gitmediği halde tüm Afrika ve Karayip sahillerini tanımlayabilir.Yazdığı ilk kitabı, Basımevleri tarafından reddedilen Jules, yazarlık kariyerini bitirmez, üstüne ustalaşmak için tüm zamanını okuyarak geçirmeye başlar.

Kitaplarına daha gerçeklik katmak isteyen Verne, bir arkadaşı ile tüm Dünya’nın çevresini dolaşacağı bir seyahate girişir. İngiltere, İtalya, Yeni Hollanda ile ilgili gezi yazıları yazdığı bir kitapta, Osmanlı İmparatorluğunun, Başkenti İstanbul hakkında da tanımlamalar yapar ve bu okuyucuya, onun İstanbul’a gittiğini düşündürür. Ancak Jules, hiç İstanbul’a gitmemiş, orası hakkında anlatılan tüm kaynakları okuyarak, etkili bir tasvir yapabilmiştir. Tüm ünlü kitaplarını seyahatlerinde kaleme alır ve en sonunda, 1886’da evine döner. Maceralı ve ilginç yaşamı, yine ilginç bir ölümle son bulur; Akıl hastası yeğeni tarafından uyuduğu sırada vurularak ölür.

Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 16:34
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
rambo3947 - avatarı
rambo3947
Ziyaretçi
12 Ocak 2011       Mesaj #4
rambo3947 - avatarı
Ziyaretçi
Jules Verne

Fransız roman yazarlarındandır. Dünya ölçüsünde ünü olan Jules Verne 8 Şubat 1828 yılında Fransa’da Nantes şehrinde doğdu. Bir süre Nantes’ da öğrenim yaptıktan sonra Paris’e gitti. Çeşitli sebepler yüzünden öğrenimini tamamlamakta zorluklarla karşılaştı. Yazarlık hayatına tiyatro ile başladı.

Lakin yazdığı eserler ilgisizlikle karşılandı. Birkaç denemeden sonra piyes yazmaktan vazgeçti. Yaşadığı yıllar Fransa’nın ve bütün dünyanın çalkantılı bir devresiydi. Seyahatler, keşifler ve icatlar günün en üzerinde durulan konuları halindeydi. Afrika’ya büyük denizlere seferler düzenleniyor, sömürgecilik birçok milletleri harekete geçirmiş bulunuyordu. Balon uçuşlarının günden güne gelişmesi herkesin dikkatini bu yeni icat üzerine çevirmişti.
Bu şartların etkisi altında kalan Jules Verne 1863 yılında “Balonla Beş Hafta” adlı eserini meydana getirdi. Bu bilimsel macera romanı büyük bir ilgi görünce bu tarz romanlar yazmaya karar verdi. Artık yolunu bulmuştu. Kısa zamanda şöhreti Fransa’yı aşarak dünyaya yayıldı.
Ad:  Jules Verne1.jpg
Gösterim: 1737
Boyut:  48.9 KB


Romanları ülkesinde yayınlanışının hemen ardından belli başlı yabancı dillere çevriliyordu. Eserlerini kaleme almadan önce konularına ışık tutacak, sayısız ilim, fen ve teknik kitapları okuyan, incelemelerde bulunan, hatta küçük çapta deneyler yapan yazarın bunlara eklenen geniş hayal gücü derinleştikçe romanları da sınırlarını genişletmişti. Bununla beraber onun insanları göklerde uçuruşu denizlerin dibinde dolaştırışı, yerin merkezine, hatta aya gönderişi aşırı bir fantezi, hayalperestlik sayılıyor ve birçok kimseler bu romanları saçma olarak nitelendiriyordu.

Jules Verne 1863′den 1900 yılına kadar keşifler, icatlar ve hayal gücü ile dolu 50′ye yakın roman yazdı. Bu romanlar eğlendirici, heyacan verici, sürükleyici oldukları kadar okuyanlara yeni bilgiler de veriyordu.Yazar 67 yaşında Amiens şehrinde 24 Mart 1905′de öldüğü zaman arkasında bütün dünyaya yaygın ölmez bir isim ve sayısız eser bırakmış bulunuyordu.
Batıda haklı olarak kendisine “Bilim ve Teknoloji Falcısı” denilen Jules Verne hiç şüphesiz eserleriyle yalnız okuyucuları eğlendirmek ve onlara bilgiler sunmakla kalmamış bu eserlerinde hayal ettiği şeylerle, birçok keşif ve icatlara zemin hazırlamıştır. Uçağın ve denizaltının yapılmasında onun görüşlerinin ışığı bulunduğu kesindir.

Şaşılacak taraflardan biri de yapılmasını düşündüğü araçlar üzerindeki görüş ve hesaplarından bir kısmını sonradan bu aletler ve araçlar gerçekleştirildiği zaman gerçek ölçülerine uymasıdır. Hayali romanlarının kendi zamanında, aşırı fantezi görülenlerinden önemli bir kısmı bugünün olağan gerçekleri arasına girmiş bulunmaktadır. Yazarın “Denizler Altında Yirmi Bin Fersah” adlı eserinde yarattığı denizaltı gemisi tipi bugünkü atom denizaltıları ile hemen hemen aynen gerçekleşmiş gibidir.

Amerika Birleşik Devletleri yaptığı ilk atom denizaltısına Jules Verne’in bu romanındaki denizaltı gemisi “Nautilus“un adını vermiştir.

Jules Verne’in hayal gücünün yarattığı şeylerden bugün için henüz gerçekleşmemiş olanlarının da yakın bir gelecekte gerçekleşmesi beklenebilir.

Çeşitli edebiyat ödülleri kazanan Jules Verne’nin romanlarından bazıları sonradan tiyatro haline getirilmiş önemli bir kısmı da filme alınmıştır. İlk defa on dokuzuncu yüzyıl sonlarında Serveti-Fünun dergisi kurucusu Ahmet İhsan Tokgöz tarafından Türkçe’ye çevirileri yapılan Jules Verne, Türk okuyucuları tarafından da geniş ölçüde okunmuş sevilmiş ve halen de sevilmeye devam eden bir yazardır. Jules Verne’nin Ahmet İhsan Tokgöz’den sonra çeşitli zamanlarda çeşitli kişiler tarafından yeni çevirileri de sürekli yapılmış ve halen yeni çeviriler yapılıp yayınlanmaya devam edilmektedir.
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 17:10
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Şubat 2011       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Jules Gabriel Verne
Jules Gabriel Verne, 8 Şubat 1828'de Fransa'da küçük bir kasaba olan Nantes'de doğdu.

Ailenin en büyük beşinci çocuğu olan Jules Verne, çocukluğunu burada ailesinin çiftliğinde geçirdi. Babası Pierre Verne, bir avukattı. Annesi Sophie Allotte ise katı kurallara sahip bir İskoç'du. Jules Verne, hayal gücü geniş bir çocuktu ve daha küçük yaşta kardeşi Paul ile birlikte kendilerini macera oyunlarına atıyorlardı. Daha sonra yazacağı bilimkurgu hikayelerinde bu maceralardan etkiler görülmekteydi. 9 yaşına geldiğinde kardeşi ile birlikte Saint Donatien Okulu'na başladı. Yazmaya ilgisi bu yıllarda başladı.

Liseyi bitirdikten sonra çalışmak için Paris'e gitti ve burada aile mesleği olan avukatlık için eğitime başladı. Ancak Jules Verne, okuldan çok kendini yazın hayatına verdi. 1848 yılının ortalarında Paris'te çıkan bir dergide "Dünyanın Merkezine Seyahat" adlı hikayesi bölüm bölüm yayınlanmaya başladı. Aynı dönem "Yirminci Yüzyılda Paris" adlı yazısını da yazıyordu ancak bu yazısı ölümünden sonra 1994 yılına kadar basılı bir hale getirilmedi.

Arsından yoğun bir yazın hayatının içine girdi. Bu durum onun eğitim hayatını sekteye uğratmıştı. Bunu öğrenen babası Paris'te yaşayan Jules Verne'nin maddi kaynaklarını kesti. Maddi sıkıntı içine düşünce bir borsa tellalı ile birlikte çalışmaya başladı. Bu vesileyle Alexandre Dumas, Victor Hugo gibi kişilerle tanıştı ve onlardan edebiyat hakkında tavsiyeler aldı.

10 Ocak 1857 tarihinde Honorine de Viane Morel adında, iki kızı olan bir dulla evlendi. Kısa bir süre sonra 1861'de oğulları Michel Jules Verne doğdu. Jules Verne'nin maddi durumunun düzelmesi, Victor Hugo, Georges Sand ve Erckmann-Chatrian gibi yazarların yayımcılığını yapan Pierre-Jules Hetzel ile tanışmasından sonra düzeldi. Verne'nin yazılar diğer yayımcılar tarafından reddediliyordu. Ancak Hetzel, ondaki dehayı görmüştü. Hetzel, Verne'nin "Balonla Beş Hafta" adlı hikayesini okumuş ve diğer yayımcıların "fazla fantastik" buldukları bu hikayeyi çok sevmişti. Hetzel'in yardımlarıyla hikaye 1863 yılında yayımlandı.

Ad:  Jules Verne3.jpg
Gösterim: 1775
Boyut:  32.5 KB

Bundan sonra Verne'i üne kavuşturacak olan "Dünyanın Merkezine Seyahat", "Aya Yolculuk", "Denizler Altında Yirmibin Fersat", "Seksen Günde Devr-i Alem" gibi kitapları hep Hetzel tarafından finanse edildi ve basıldı. Jules Verne, romanlarında ve hikayelerindeki konuları bizzat yaşıyor gibiydi. Gerçek bir macera yaşamak için 1967 yılında küçük bir tekne kiralayıp, Avrupa etrafında dolaşmaya başladı.

9 Mart 1886 yılında evine dönen Jules Verne, eski hayatına dair birçok şeyin değiştiğini gördü. 25 yaşındaki paranoid şizofreni kuzeni tarafından sol bacağından vuruldu. Hayati bir tehlike atlatmamasına rağmen ömrünün geri kalanında hep bu yaralanmanın tedavisi ile uğraştı. Yayımcısı ve arkadaşı Hetzel'in 1887 yılında ölümünden ve annesini kaybetmesinden sonra edebiyat tarzında daha karamsar bir döneme girdi. Hetzel'in oğlu babasının işini devralmıştı ancak Verne ile arası hiçbir zaman iyi olmadığından yeni kitapların yayımlanmasında zorluklar çıkıyordu.
Kısa bir süre sonra 1888 yılında Jules Verne politikaya girmeye karar verdi. Amiens milletvekili olarak 1905'e kadar 15 sene çalıştı. Şeker hastası olan Jules Verne, 24 Mart 1905'te Amiens'de vefat etti.

İlk yazdığı eserler daha çok tiyatro eserleri olan Jules Verne, ilk kez Hetzel'in yayımcılığını üstlendiği "Balonla Beş Hafta" adlı romanı ile tanındı. Bilimkurgu edebiyatının öncülerinden oldu ve arkasından onun yolundan ilerleyen ya da edebiyat tarzı olarak etkilediği birçok yazar bıraktı. Eserlerinde denizaltıdan ve uzaya yolculuktan bahseden ilk yazar oldu. Edebiyat dünyasındaki bu başarısı ile gelişmekte olan Avrupa Sanayisine ve teknolojisine birçok konuda ilham kaynağı oldu. Ölümünden sonra dahi kitaplarında yeralan ya da ilham kaynağı olduğu icatlara onun eserlerinde kullandığı isimler verildi. Özellikle son dönemdeki eserlerinde politik göndermeler ve tarihsel bazı bilgiler sundu. Eserleri 148 dile çevrilen Jules Verne, öldüğünde arkasında yayımlanmamış 6 kitap bırakmıştı.

Eserleri:
Balonla Beş Hafta
Yirminci Yüzyılda Paris
Dünyanın Merkezine Seyahat
Aya Yolculuk
Kaptan Grant'ın Çocukları
Seksen Günde Devr-i Alem
Denizler Altında 20.000 Fersah
İnatçı Keraban
Michael Strogoff
İki Yıl Okul Tatili
Dünyadan Aya
Doktor Ox'un Deneyi
Dünyanın Ucundaki Fener
Madenin Esrarı
Karpatlar Şatosu
Tuna Kıyısına Seyahat
Esrarlı Ada
Bir Piyango Bileti
Meteor Avı
Altın Yanardağ
Macellanya
Gezgin Cambazlar
15 Yaşında Bir Kaptan
Dünyanın Hakimi
Yüzen Şehir
Deniz Yılanı

Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 17:11
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Haziran 2011       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Jules Gabriel Verne
Ad:  Jules Verne5.jpg
Gösterim: 1567
Boyut:  27.9 KB

(1828 Nantes-1905 Amiens), Fransız yazar.

İlköğretim yıllarını Nantes'ta geçirdikten sonra Paris'e geçti, fakat öğrenimini tamamlayamadı. İlk yapıtlarını tiyatro üzerine verdi, ancak hiçbir ilgi çekmedi. İçinde yaşadığı dönemde başta Afrika olmak üzere keşifler hızla sürüyor, bilim ve teknik alanında büyük buluşlar yapılıyordu. Bunlardan etkilenen yazar, ilk romanı olan "Cinq Semaines en Ballon, Voyage de Découvertes"i (Balonla Beş Hafta, Keşifler Yolculuğu, 1863) yazdı. Bilimkurgu türünün ilk örneği sayılan bu roman büyük ilgi görünce Verne, bu türde yeni romanlar yazdı. Kısa zamanda ünü dünyaya yayıldı.

Yapıtları yayımlandıktan hemen sonra başka dillere de çevriliyordu. Yapıtlarını yaratmadan önce pek çok bilim ve teknik kitabı okuyan Verne, kimi zaman küçük denemeler de yapıyordu. 1900 yılına kadar 50'den fazla yapıt bırakan yazarın romanlarında konu ettiği olayların pek çoğu şaşılacak bir doğrulukla gerçekleşmiştir.

Başlıca yapıtları:
  • "Voyage au Centre la Terre" (Arzın Merkezine Seyahat, 1864),
  • "De la Terre á la Lune" (Aya Seyahat, 1865),
  • "Les Enfants du Capitaine Grant" (Kaptan Grant'ın Çocukları, 1867-1868),
  • "Vingt milles Lieus sous les Mers" (Deniz Altında Yirmi Bin Fersah, 1870),
  • "L'İle Mystérieuse" (Esrarengiz Ada, 1874),
  • "Le Tour du Monde en Quatre-Vingts Jours" (Seksen Günde Devrialem, 1873),
  • "Le Docteur Ox" (1874), "Michel Strogoff" (1876),
  • "Un Capitaine de Quinze Ans" (Onbeş Yaşında Bir Kaptan, 1878),
  • "Kéraban le Tetu" (İnatçı Keraban, 1883),
  • "Robur le Conquérant" (Fatih Robur, 1886),
  • "Nord Contre Sud" (Güneye Karşı Kuzey, 1887),
  • "Le Château des Carpathes" (Karpatlardaki Şato, 1892),
  • "L'İle á Hélice" (Pervaneli Ada, 1825),
  • "Le Sphinx des Glaces" (Buzdan Sfenks, 1897).
"Deniz Altında Yirmi Bin Fersah"ta yarattığı ve "Nautilus" diye adlandırdığı denizaltı, ABD'nin yaptığı ilk atom denizaltısına adını vermiştir.

Jules Verne'in yapıtları ilk kez Türkçe Servet-i Fünun dergisinin kurucusu Ahmet İhsan Tokgöz tarafından çevrildi.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 10 Nisan 2016 17:12
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Temmuz 2015       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  jules-verne--96.jpg
Gösterim: 2156
Boyut:  45.2 KB


VERNE
(Jules), fransız yazar (Nantes 1828 - Amiens 1905). Fletzel le Magasin d'Ğducation et de röcrĞation adlı dergisinde J. Verne'in Balonda beş hafta'sini (Cinq Semaines en ballon, voyage de döcouvertes) yayımladığında (1893'te kitap olarak basılacaktı), okuyucular zengin düş gücüyle bilime hizmet eden (ve büyük ilgi gören) bir romancı ve o döneme göre gerçeksinin ötesine geçen yaratıcı bir düşünceyle karşı karşıya gelmiş oluyorlardı. Kuşkusuz hiç kimse J. Verne ile birlikte bilim-kurgunun doğduğunu ve onun sezgilerinden Çoğunun doğru çıkacağını bilmiyordu. Kitaplarının adları bile her türlü düşü davet eder gibidir: Arzın’ merkezine seyahat (Voyage au centre de la Terre) [1864], Aya seyahat (De la Terre â la Lune) [1865], Kaptan Grant’ın çocukları (les Enfants du capitaine Grant) [1867 -68], ardından Denizler’ altında yirmi bin fersah (Vingt Mille Lieues sous les mers) [1870] ve Esrarengiz ada (l’île mystörieuse) [1874], Seksen’ günde devriâlem (le Tour du monde en quatrevingts jours) [1873]. J. Verne bazen de romanlarına verdiği kişi adlarındaki seslerin yadırgatıcılığıyla bilinmezin çekiciliğini duyurmaya çalışır: le Docteur Ox (1874), Mışel Strogof (Michel Strogoff) [1876], Hector Servadac (1877), la Jangada (1881), KĞraban letu (1883), Mathias Sandorf (1885), Robur le Conquörant (1866), Claudius Bombar- nac (1893) vb. Yapıtında en önemli yeri romanları tutmakla birlikte, J. Verne tiyatroya da ilgi duymuş ve ilk edebiyat denemelerinde tiyatroya yönelmişti (/es Pailles rompues, 1850); daha sonra, özellikle Dennery ile birlikte, romanlarını tiyatroya uyarladı. Zaman ve mekânda olağanüstü yolculuklar, yıldızlararası seferler, dipsiz uçurumlara inişler; bütün bu güzergâhlar, hatta kendisi bilincinde olmasa da, psikanalize özgü güzergâhlar, uzun süre yalnızca çocuk edebiyatının bir klasiği olarak kabul edilen bu yazarın ilgisini çekmiştir. Böylelikle J. Verne'in yapıtı, bilimsel bir destan, bir tür akılcı Graal destanı haline gelmiştir.

Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Nisan 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Jules Verne2.jpg
Gösterim: 2107
Boyut:  26.5 KB
Jules Verne

(d. 8 Şubat 1828 – ö. 24 Mart 1905), Fransız yazar ve gezgin. Verne, Hugo Gernsback ve H. G. Wells ile genellikle "Bilim kurgunun babası" olarak adlandırılır. Eserlerinde ayrıntılarıyla tarif ettiği buluşlar ve makinaların o sıralarda gelişmekte olan Avrupa sanayisi ve teknolojisine ilham kaynağı olduğu düşünülür. Özellikle uzay, hava taşıtları, denizaltılar hakkında yazmıştır. Daha çok Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870), Dünyanın Merkezine Yolculuk (1864) ve Seksen Günde Devr-i Âlem (1873) romanlarıyla tanınır. UNESCO’nun çeviri kitap veritabanına (Index Translationum) göre dünyada en çok çevrilen ikinci bireysel yazardır.

Jules Verne Kitapları
Afrika Ormanlarında
İki genç hem seyahat hem de ticaret için Afrika’ya giderler. Bir kılavuzun eşliğinde yol alırken büyük bir ormana düşerler. Bu ormanda başlarına gelmedik kalmaz. Kurtulmaya çalışırken ilkel bir kabile keşfederler. Bu kabilenin başındaki reisi araştırırken ilginç bir isimle karşılaşırlar. Bununla birlikte onlar için korku ve heyecan dolu bir macera başlar…

Batık Gemi Sintiya
Bir balıkçı, Norveç kıyılarında, can simidine bağlanmış bir beşiğin içinde bir bebek bulur. Bebeğin üzerinde pahalı kıyafetler ve altın bir oyuncak vardır. İyi kalpli balıkçı ve karısı bebeği kendi çocuklarıyla birlikte büyütürler. Üstün zekâsı ve Norveçlilerden farklı görünümüyle dikkat çeken çocuk, 15 yaşına geldiğinde hakkındaki gerçeği öğrenir. Cesur delikanlının artık hayattaki tek gayesi geçmişin karanlık sayfalarını aydınlatmaktır.

Esrarengiz Ada
Bir mühendis, onun özgür bıraktığı uşağı, deneyimli bir gazeteci, usta bir denizci ve gemicinin arkadaşı bir genç; 18 Mart 1865 gecesi esir oldukları kamptan, bir balonla gizlice havalanırlar. Havada çok şiddetli bir fırtına vardır. Fırtınanın da etkisi ile günlerce oradan oraya savrulurlar. Kilometrelerce yol kat ettikten sonra okyanusa kıyısı olan bir adaya düşerler. Ada oldukça ıssızdır ve tehlikelilerle doludur. Buradan kurtuluş ümitler olmadığı için adayı yaşanabilecek hâle getirmek durumundadırlar. Bunun de için maceralarla dolu bir hayata atılırlar. Uzun bir çalışma sonucu adayı yaşanabilir hale getirirler. İş burada bitmez; bu kez de yolu bir şekilde adaya düşen korsanlarla mücadele etmek zorundadırlar…

Kahraman Fenerciler
Amerika-Şili-Arjantin-Amerika açıklarında, okyanusta bulunan Devletler Adası’nda bir deniz feneri inşa edilir. Fenerin bulunduğu yer gemiler için çok tehlikelidir. Fener sayesinde gemiler azgın dalgalardan korunabilecek, kendilerine güvenli bir yer bulabileceklerdir. Fenerde üç bekçi görevlendirilir. Bu üç bekçinin adadaki maceraları sürükleyici bir dille anlatılmaktadır. Gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırmak kadar bu hedefe hangi kitaplarla ulaşılacağı da önemlidir. Önemli dünya klasiklerinden biri olan Kahraman Fenerciler, serinin diğer kitapları gibi kendi değerlerimiz açısından gözden geçirilerek seçildi. Kitap, akıcı ve sürükleyici bir dille Türkçemize tercüme edildi ve gençlerimizin hafızalarında iz bırakacak bir klasik olma iddiasıyla piyasaya sürüldü.

Tuna Çetesi

Çok heyecanlı ve sürükleyici olan hikâye Avrupa'nın en büyük ve en görkemli nehri Tuna etrafında geçiyor. Heyecanlı bir macerada tehlikeli bir çete, becerikli ve dürüst bir balıkçı, kurnaz bir polis şefi bir rekor gezisinde karşı karşıya geliyor ve Tuna Nehri boyunca yapılan yolculuk, hareketli bir dedektiflik hikâyesine dönüşüyor…

Ay’a Yolculuk
İnsanın Ay üzerinde ilk yürüyüşünden yaklaşık yüz yıl önce, 1865’te yayımlanan bu roman, insanlı Ay yolculuğuna dair bilimsel düş gücü ve hiciv yönünden hayli zengin bir kehanet gibidir. Baltimore Silah Kulübü’nün seçkin üyeleri, Amerikan İç Savaşı’nın sona ermesiyle boşluğa düşünce, kulübün başkanı bir uzay silahı icat ederek, Ay’a bir yolculuk gerçekleştirme önerisini ortaya atar. Yeni bir roman türünün, bilimsel romanın yaratıcısı olarak görülen Jules Verne, çağdaş bilimkurgunun da temellerini atmıştır. Bugün bizler için hiçbir şaşırtıcı yanı kalmamış birçok bilimsel gelişme, henüz ufukta yokken onun yapıtlarında ayrıntılarıyla anlatılmıştır. Verne, fantastik serüvenlerinde uzay yolculuğunun yanı sıra bilim ilerledikçe hayatımıza katılan denizaltıları, televizyonu ve oksijen tüpünü de öngörmüştür.

Dünya’nın Merkezine Yolculuk
Hamburg'un eski mahallelerinin birinde, küçük bir evde, genç ve çekingen Axel Lindenbrock, profesör amcası Lindenbrock'la birlikte çeşitli çalışmalar yaparak günlerini geçiriyorlardı. Ancak bu ikilinin sıradan hayatları aksi profesörün eski bir el yazmasının içinde bir şifre bulmasıyla değişir, ikilinin şifreyi çözmelerine İzlandalı bir profesör yardımcı olur ve amca ile yeğeni İzlanda'da bir yanardağın içerisinde büyük bir macera içinde bulurlar kendini... Jules Verne'in bilimkurgu tarzda kaleme aldığı bu eserinde hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak.

Denizler Altında 20000 Fersah

Denizciler ne zaman denize açılsalar, ne olduğu bilinmeyen bir yaratığa çarpıp sulara gömülmekten kendilerini kurtaramıyorlardı. Bu durum bütün denizcileri heyecanlandırdığı gibi Fransız Bilimadamı Pierre Aronnax'ı da meraktan öldürüyordu. Gizemli yaratığı araştırmak için Kaptan Nemo'nun araştırma gemisine uşağı ile binen Aronnax, hiç tahmin etmedikleri bir nesneyle karşılaşırlar. Nautilus'ta seyahat eden Kaptan Nemo ve Pierre Aronnax'ın Kızıldeniz, Akdeniz, kayıp Atlantis kıtası Güney Kutbu'nu içeren seyahatleri ve yaşadıkları maceraların heyecanla okuyacaksınız.

Balonla 5 Hafta
Doktor Fergusson, gözüpek bir kaşiftir... En büyük düşü ise Victoria adını verdiği balonuyla Afrika'yı bir uçtan bir uca katetmek, daha önce hiçbir gezginin ayak basmadığı bölgelerini keşfetmektir. Bir gün, yardımcısını ve yakın dostu Dick Kennedy'yi bu sıradışı yolculuğa çıkmaya ikna eder. Yolda birçok macera yaşayan üçlü, sonunda Afrika'nın bugüne kadar hiç ayak basılmamış şehirlerine ulaşırlar.

80 Günde Devrialem
Gizemli İngiliz beyefendisi Phileas Fogg bir gün, cemiyetten arkadaşlarıyla gerçekleştirilmesi imkânsız gibi görünen bir konuda, servetini ortaya koyarak iddiaya girer: Dünyanın çevresini 80 günde dolaşacaktır, hem de hava yolu kullanmaksızın, önceden hiçbir ayarlama ve planlama yapmaksızın. Fogg'un macera dolu yolculuğu kimi zaman fil sırtında, kimi zaman tren ya da gemiyle sürecektir.

Macellanya’da
Macellanya, Amerika'nın güneyinde, Ateş Topraklarında resif ve adalardan oluşan bir bölge. Bu topraklarda yerlilere yardım ederek özgürlük aşkıyla yaşayan ve "Ne Tanrı ne de efendi!" diyen Kaw-djer adında gizemli bir adam da bulunmakta.
Macellanya aynı zamanda fırtınalar bölgesi. Yeni bir koloni kurmak için Amerika'dan yola çıkan gemi de bu şiddetli fırtınalardan birine yakalanır ve içindeki göçmenlerle birlikte kayalıklara çarpıp parçalanır. Yerlilerin kurtarıcısı olan Kaw-djer göçmenlere yeni bir yaşam kurmaları için yardım edecektir. İnsanın dayattığı her türlü kuraldan kaçmaya çalışırken kendisine ıssızda gözlerden uzak bir hayat kuran Kaw-djer, koloninin yeni topraklarında büyük bir sınav verir.
İnsanın nankörlüğü, kıskançlığı ve içindeki şiddeti maceralarla betimleyen politik ve felsefi bir roman olma özelliğini koruyor Macellanya'da. Bununla birlikte coğrafi, tarihsel ve ekolojik bir okumayı mümkün kılıyor. Altın arayıcılığından sömürgeleştirme politikalarına dek pek çok başlık çıkarılabilecek bu roman distopya özellikleri de taşımakta.

On Beş Yaşında Bir Kaptan

Küçük yaşta annesiyle babasını kaybeden Dick Sand, Kaptan Hull tarafından Pilgrim isimli gemide büyütülür. On beş yaşına geldiğinde kendine güveni tam bir miçodur artık.
Pilgrim, Yeni Zelanda’nın Auckland Limanı’ndan ayrılır ve San Francisco’ya dönmek üzere denize açılır. Kısır geçen balina avı nedeniyle dönüş yolunda da avlanmaya devam etmek isteyen Kaptal Hull ve mürettebatı, yavrusunu fark etmedikleri bir balinanın hışmına uğrarlar. İşlerin iyice karıştığı bir anda, miço Dick Sand kendini geminin kaptanı olarak bulur. Pilgrim’in artık yeni bir kaptanı vardır ve gemiyi en yakın kıyıya ulaştırmak için olağanüstü çaba gösteren genç kaptanı türlü aksilikler beklemektedir.
Jules Verne’in (1828-1905) bir klasik hâline gelmiş bu eseri, yayımlandığı 1878 yılından bu yana birçok dile tercüme edilmiş, dünyada en çok okunan kitaplar arasında yer almıştır.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

21 Aralık 2009 / asla_asla_deme Edebiyat
10 Nisan 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
20 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww