Arama

Yaser Arafat

Güncelleme: 30 Eylül 2016 Gösterim: 11.086 Cevap: 5
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
13 Kasım 2006       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Yaser Arafat

Ad:  yaser arafat1.jpg
Gösterim: 1111
Boyut:  58.1 KB

asıl adı ABDURRAHMAN ABDÜRRAUF EL KUDVA, Arap dünyasında ABU AMMAR (Kurucu) takma adıyla da tanınır
Sponsorlu Bağlantılar
(d. 1929, Kudüs - 11 Kasım 2004 , Clamart, Hauts-de-Seine, Fransa),
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içindeki en büyük grup olan el-Fetih’in kurucusu ve önderi.

1968’de FKÖ’nün başkanlığına getirilen Arafat 1989’da geçici Filistin hükümetinin başkanı oldu.
Varlıklı bir tüccarın yedi çocuğundan biriydi. Annesi, anti-Siyonist hareketin önderlerinden Kudüs başmüftüsü Hacı Emin el-Hüseyni’nin akrabasıydı. 1948 Arap-İsrail Savaşı’mn ardından ailesi ile birlikte göç ettiği Gazze’de ortaöğrenimini tamamladıktan sonra, Kahire Üniversitesinde inşaat mühendisliği öğrenimi gördü. Müslüman Kardeşler örgütü ile ilişkileri oldu. Filistin Öğrenci Birliği’ni kurdu, 1952-56 arasında bu örgütün başkanlığını yürüttü. Öğrenciliği sırasında askeri eğitim de görerek, Mısır Ordusu saflarındaki Filistin Birliği’nde yer aldı, 1956 Arap-İsrail Savaşı’na katıldı.

Mısır’da bir süre inşaat mühendisliği yaptıktan sonra, Kuveyt’e geçerek kendi işini kurdu. 10 Ekim 1959’da Abu İyad (Salah Halef) ve Abu Cihad (Halil el-Vezir) gibi arkadaşlarıyla el-Fetih’i (Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi) kurdu. 1964’te düzenlenen gizli bir konferansta, silahlı mücadelenin başlatılmasını savunan kanadın içinde yer aldı. 1 Ocak 1965’te, İsrail hedeflerine karşı ilk askeri harekâtı gerçekleştiren birliğe komuta etti. Mısır, Suriye ve Ürdün’ün Haziran 1967’de İsrail karşısında bozguna uğraması üzerine, işgal altındaki Batı Şeria'da direniş hareketini örgütlemeye çalıştı. Şeria İrmağı boyunca üsler oluşturarak gerilla savaşını yönetti. Aynı yıl el-Fetih sözcüsü olarak uluslararası kamuoyunun önüne çıktı. 1969’da, Filistin Ulusal Konseyi'nin beşinci toplantısında, bütün Filistin gruplarını bir çatı altında toplayan Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) kuruluşuna öncülük etti ve yürütme kurulu başkanlığını üstlendi. Filistinli gerillaların Ürdün’ü terk- etmeye zorlandığı ve yaklaşık 40 bin kişinin yaşamım yitirdiği iç savaşta (1970-71) Filistin kuvvetlerinin başında çarpıştı. Ürdün’den ayrıldıktan sonra siyasal ve askeri merkezini Beyrut’a taşıdı.

FKÖ'nün bütün Arap devletlerince Filistin halkının tek yasal temsilcisi sayıldığı 1974’te, BM Genel Kurulu’na gözlemci olarak katıldı ve bir konuşma yaptı. Başta sosyalist ülkeler olmak üzere birçok ülkeyi ziyaret etti. Bu yıllarda, Filistin’deki silahlı mücadelenin uluslararası düzeydeki görüntüsünü değiştiren ve Filistin sorununa barışçı çözüm arayan usta bir diplomat olarak sivrildi. 1975-76 Lübnan İç Savaşı’nda Lübnan’a giren Suriye ordusunun saldırılarına karşı koydu. Lübnan’ın fiilen bölünmesi üzerine, Filistinlilerin denetiminde kalan bölgelerde FKÖ’nün gitgide bir devlet yapısı kazanması için çaba harcadı. Bu dönemde gittikçe artan siyasi ağırlığı sayesinde, Mısır ile Libya arasında (1977), ABD Büyükelçiliğimin işgal edilmesi üzerine İran ile ABD arasında (1979) ve İran ile Irak arasında (1980) arabuluculuk yaptı.

Haziran 1982’de Güney Lübnan’a giren İsrail’in Beyrut’u kuşatması sırasında, yaklaşık iki ay süren çetin bir direniş gösterdi. Diplomatik manevralarla zaman kazanarak, Filistin gerillalarının kenti boşaltmasını sağladı. Ardından Beyrut’tan ayrıldı ve Tunus’ta FKÖ’nün yeni merkezini kurdu. 1983’te Suriye ile FKÖ arasındaki uyuşmazlığın alevlenmesi üzerine, Arafat Şam’dan sınırdışı edildi. Aynı yıl el-Fetih içinde kendisine karşı başlatılan ayaklanma önderlik konumunu sarsmaya başladı. Uzun süreden beri arasının açık olduğu Mısır ile yeniden ilişki kurdu ve Filistin sorununa BM kararları çerçevesinde görüşmeler yoluyla barışçı bir çözüm bulunması doğrultusunda yoğun bir çaba içine girdi. Ürdün ile birlikte barış masasına oturmayı kabul etmesine karşın, Kral Hüseyin’in son anda vazgeçmesiyle bu girişimi sonuçsuz kaldı.

1987’de merkezi Irak’taki Bağdat kentine taşıdı. 1988’de Filistin Devleti kuruldu ve 2 Nisan 1989’da Arafat, FKÖ’nün yönetim organı olan Filistin Ulusal Konseyi Merkez Komitesi’nce yeni devletin başkanlığına seçildi.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Eylül 2016 23:38
Biyografi Konusu: Yaser Arafat nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
30 Aralık 2007       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ad:  yaser arafat3.jpg
Gösterim: 918
Boyut:  46.7 KB

ARAFAT (Yaser ya da Yâsir)


fılıstinlı siyaset adamı
Sponsorlu Bağlantılar
(1929 - 2004)

Birinci İsrail arap savaşında(1947-1949)filıstın birliklerine komuta eden Abdülkadir el -Hüseyni'nin sekreteriydi; daha sonra Gazze'ye sığındı; ardından da, Kahire’ deki Fuat ünıversıtesı'ne yazıldı. 1952-1956 yılları arasında Filistinli öğrenciler federasyonu başkanlığını yürüttü; 1953'te, Kahire Üniversitesi mühendislik fakültesı'nden mezun oldu 1956 da, Mısır ordusuna katıldı ve fransız-ıngilız birliklerine karşı Port Saıd ve Abukir’de verilen savaşlarda yer aldı. El-Fetıh örgütünün ilk çekirdeğim oluşturdu ve 1957'de Kuveyt'e gitti; 1959 ekiminde El-Fetıhı kurdu.

1965’te, El Fetih’in askeri kolu El-Asıfa (Fırtına), İsrail'e karşı ilk saldırılarını gerçekleştirdi. Örgüt içinde Ebu Ammar adıyla tanınan Yaser Arafat, 1969 da Filistin Kurtuluş örgütü yürütme komitesi başkanlığına getirildi; o tarihten bu yana sürekli olarak bu göreve yeniden seçildi. FKÖ içinde ılımlı eğilimi temsil eden Arafat, aşırı unsurların muhalefetine rağmen, zamanla kendisini Filistin direniş hareketinin başlıca önderi olarak kabul ettirmeyi başardı Birleşmiş Milletler de onu. bu liderlik sıfatı ile Filistin konusundaki Genel kurul toplantısına çağırdı (13 kasım 1974). Genel kuruldaki konuşmasında, Filistin halkının kendi topraklarında yerleşmesi ve barışın yeniden doğması için tüm ülkelerden yardım istedi.

1975-1976 Lübnan iç savaşında Hıristiyan milislerle çarpışırken onlara yardım eden Suriye birlikleriyle de savaşmak zorunda kaldı. Lübnan’da denetimde tuttuğu bölgede FKÖ’yü devlet gibi örgütledi; yabancı ülkelerle diplomatik ilişkiler kurdu. 1977’de Libya ile Mısır arasında, arabuluculuk yaptı. İsrail uçakları Beyrut' takı karargâhını bombaladı (1981). 1982' de İsrail Lübnan'a saldırdığı zaman Beyrut’u iki ay süreyle savundu. FKÖ Lübnan’ı boşaltmak zorunda kalınca yeni merkezi Tunus’ta kurdu. Ürdün kralı Hüseyin ile, barış girişimlerim ortaklaşa sürdürmek için anlaştı (11 şubat 1985). İşgal altındaki topraklar dışında terörist eylemleri yasakladı (7 kasım 1985). 1989'da kurulan Filistin devletinin başkanlığına seçildi.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Eylül 2016 23:38
Gerçekçi ol imkansızı iste...
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Eylül 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ARAFAT, Yaser
Ad:  yaser arafat2.jpg
Gösterim: 905
Boyut:  41.5 KB

(1929 - 2004).
Yaser Arafat Filis­tin halkının 40 yılı aşkın bir süredir sürdürdü­ğü mücadelenin önderidir. Gerçek adı Ab-durrahman Abdürrauf el-Kudva olan Arafat, Filistin Kurtuluş Örgütü (bak. filistin Kurtu­luş Örgütü) içinde, "kurucu" anlamına gelen "Abu Ammar" adıyla anılır.

Arafat'ın çocukluğu doğduğu kent olan Kudüs ile Gazze'de geçti. 1948-49 yıllarındaki ilk Arap-İsrail Savaşı sırasında Filistinliler'in önderi Abdülkadir el-Hüsseyni'nin genel sekreteri olarak savaşçı birlikleri örgütledi. Savaştan sonra yerleştiği Kahire'de mühendislik öğrenimi gördü. 1952'de Filistin Öğrenci Birliği'ni ku­rarak başkanlığını üstlendi ve 1956'da üniver­site öğrenimini tamamlayıncaya kadar bu görevi sürdürdü. Aynı yıl katıldığı Mısır ordusunda Fedayiin adlı gerilla örgütünü kur­du ve yönetti. 1956'daki ikinci Arap-İsrail Savaşı'na patlayıcı madde ve sabotaj uzmanı olarak katıldı. Savaştan sonra Kuveyt'e yerle­şen Arafat, Arap dünyasının her yanına dağılmış Filistinliler'i tek bir örgütte topla­mak amacıyla çalışmalara girişti.

Arafat 10 Ekim 1959'da arkadaşlarıyla bir­likte el-Fetih'i (Filistin Ulusal Kurtuluş Hare­keti) kurdu. El-Fetih'in 1964'te İsrail'e karşı silahlı mücadeleyi başlatma kararı almasından sonra 1 Ocak 1965'te İsrail hedeflerine karşı düzenlenen ilk askeri saldırıyı gerçekleştiren grubu Arafat yönetiyordu. 1967 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria'ya geçen Arafat buradaki direnme hare­ketini örgütledi.Filistin Ulusal Konseyi'nin 1969'da yaptığı toplantıda, bütün Filistin gruplarını bir çatı altında toplayan Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) kuruluşuna öncülük etti ve örgütün yürütme kurulu başkanlığına getirildi. 1970-71 yıllarında Ürdün'de yaşayan Filistinli geril­laların burayı terk etmek zorunda kalma­sı üzerine Arafat FKÖ'nün siyasal ve askeri merkezini Beyrut'a taşıdı.

1982'de İsrail bir­liklerinin Lübnan'a girerek Beyrut'u kuşat­maları üzerine Filistinli gerillalar kenti boşalt­tılar. Arafat da Beyrut'tan ayrılarak FKÖ'nün yeni merkezini Tunus'ta kurdu. 1969 sonrasında Arafat'ın çalışmalarının ağırlığı askeri alandan siyasal alana kaydı. Filistin halkının haklılığını tüm dünyaya du­yurma ve destek sağlama çabalan 1974'te ilk ürününü verdi. FKÖ'nün gözlemci olarak kabul edildiği Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Arafat bir konuşma yaparak Filis­tin davasını anlattı. Filistin toprakları üzerin­de Müslüman, Hıristiyan ve Museviler'in bir arada yaşayacağı, laik ve demokratik bir Filistin Devleti kurulmasını savundu. Filistin sorununa BM kararları çerçevesinde, görüş­meler yoluyla bir çözüm bulunması yolundaki çabalarını artıran Arafat, FKÖ'nün Filistin halkının tek yasal temsilcisi olarak tanınması konusunda büyük başarı sağladı. FKÖ 100'ü aşkın devletle diplomatik ilişki kurdu.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinliler'in Aralık 1987'de ayak­lanması dünya kamuoyunun Filistin sorununa ilgisini ve duyarlılığını artırdı. Arafat bu durumdan yararlanarak yoğun bir diplomatik çaba içine girdi. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkeyi ziyaret ederek ba­ğımsız bir Filistin Devleti kurulması konusun­da destek sağlamaya çalıştı. Kasım 1988'de Cezayir'de toplanan Filistin Ulusal Konseyi, Bağımsız Filistin Devleti'nin kurulduğunu ilan etti. Pek çok ülke, bu arada Türkiye de bu devleti tanıdığını açıkladı. Arafat, Filistin sorununu görüşmek üzere aralıkta Cenevre' de toplanan BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada İsrail Devleti'nin varlığını sürdür­me hakkına saygılı olduklarını açıkladı. Bü­tün bu gelişmeler ABD ile FKÖ arasında doğrudan görüşmelerin başlaması sonucunu doğurdu. Böylece uluslararası alanda büyük başarı sağlayan Arafat, devlet kurma kararını yaşama geçirmek için yoğun çabalannı sür­dürmektedir.

MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Eylül 2016 23:39
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Mayıs 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  yaser arafat4.jpg
Gösterim: 634
Boyut:  63.3 KB
Yaser Arafat

Doğum: 1929, Kahire
Ölüm: 11 Kasım 2004, Paris
Filistinli politikacı ve kurtuluş hareketi önderi.
Asıl adı Muhammet Abdül Rauf Yaser Arafat'tır.

İlk İsrail-Arap Savaşı'nda (1947-1949) Filistin birliklerini yöneten Abdülkadir El-Hüseyni'ye genel sekreterlik yaptı; savaş sonunda Gazze'ye sığındı. Kahire'de Fuat Üniversitesi'ne girdi. 1952'de Filistinli Öğrenciler Federasyonu'nun başkanlığına seçildi. 1953'te üniversiteyi mühendis olarak bitirdi. 1956'da Mısır ordusuna girdi; Port Said ve Abukir'de Fransız ve İngilizlere karşı savaştı. El-Fetih örgütünün ilk çekirdeğini kurdu.

1965'te El-Fetih'in askerî örgütü El-Asifa, İsrail'e karşı ilk saldırılara başladı. 1969'da Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) genel sekreteri oldu. Silâhlı eylemden çok, diplomasinin etkinliğine inanan Arafat, 26 Ocak 1981'de İslâm Konferansı'na devlet başkanı statüsüyle katıldı ve başkan yardımcısı seçildi. İsrail'in 1982 yazında Lübnan'ı işgal etmesi üzerine Filistinli gerillalar uzun bir direnişten sonra Beyrut'u terk ederek çeşitli Arap ülkelerine dağıldılar. Arafat önce Tunus'a gitti ve FKÖ'nün yeni merkezini burada kurdu. Sonra diğer Arap ülkelerini ve bazı Avrupa ülkelerini kapsayan bir geziye çıkarak İsrail'e karşı mücadelenin, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına dek süreceğini açıkladı.

1983'te Suriye ile FKÖ arasındaki uyuşmazlıkların artması üzerine Şam'dan sınırdışı edildi. El-Fetih içinde başlatılan ayaklanma, önderlik konumunu sarsmaya başladı. Mısır ile yeniden ilişki kurdu. Filistin sorununun BM çerçevesinde çözülmesi için yoğun bir çaba içine girdi. Ürdün Kralı Hüseyin ile barış girişimlerini ortaklaşa sürdürmek için anlaştı (1985). Ancak bu anlaşma Kral Hüseyin tarafından bir yıl sonra bozuldu. FKÖ Ulusal Konseyi 14 Kasım 1988'de Cezayir'de toplanarak bağımsız Filistin Devleti'ni ilân etti ve Yaser Arafat, FKÖ Merkez Konseyi tarafından 2 Nisan 1989'da bu devletin başkanlığına getirildi. İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Perez ile birlikte "UNESCO Barış Ödülü"nü kazandı (1993).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Eylül 2016 23:39
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Eylül 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yaser Arafat,
Ad:  yaser arafat5.jpg
Gösterim: 901
Boyut:  40.5 KB

(tam adı Muhammed Abdurrahman Abdurrauf Arafat el-Kudva el-Hüseyni, Arapça: ياسر عرفات‎)
(24 Ağustos 1929 Kahire - 11 Kasım 2004 Paris).
Filistinli devlet adamı; El Fetih direniş örgütünün ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün lideri.
  • İlkokulu Kudüs’te, orta öğrenimini İsrail işgalinden sonra ailesiyle birlikte göç ettiği Gazze’de tamamladı. Kahire Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği eğitimi gördü.
  • 1952’de kurulan Filistinli Öğrenciler Federasyonu'nun başkanı oldu.
  • İsrail ile mücadelesi 18 yaşında üniversitede öğrenci iken İsrail Devleti’nin kurulmasıyla başladı. 1958'de El Fetih'i kurdu. Mısır lideri Cemal Abdül Nasır tarafından desteklendi.
  • Filistin Kurtuluş Örgütünü kurarak dağınık haldeki Filistinli direniş hareketlerini tek çatı altında topladı.
  • Filistin hareketinin, herhangi bir Arap ülkesinin denetimi altına sokmadı ve komünistlerden, radikallere kadar farklı Filistinli grupları birarada tuttu. Bunun için de, onların disiplinsizliğe varan davranışlarına göz yumdu. 1988'de Filistin Devleti'nin kuruluşunu ilan etti.
  • 1974'te Birleşmiş Milletler kürsüsüne elinde bir zeytin dalıyla çıktığında Bu dalın elimden düşmesine izin vermeyin dedi. Oslo Anlaşmalarıyla Filistin topraklarına özerklik verildiğinde, 1 Temmuz 1994'te, 27 yıldır giremediği Gazze'ye başkan olarak döndü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Eylül 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yaser Arafat

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Ocak 2017 / Misafir X-Sözlük
10 Ocak 2009 / TiglonBoYs Spor tr