Arama

Önemli İcatlar - Fotokopi Makinesi

Güncelleme: 21 Ekim 2016 Gösterim: 6.669 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
11 Nisan 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

fotokopi makinesi

Ad:  Önemli İcatlar - Fotokopi Makinesi1.jpg
Gösterim: 2142
Boyut:  52.5 KB

ışık, ısı, kimyasal madde ya da elektrostatik yüklerin etkisiyle yazı ya da çizim kopyalarının çıkartılmasında kullanılan aygıtların ortak adı. Belgelerin yaş fotoğraf baskısından başka işlemlerle çoğaltılmasına duyulan gereksinim, çeşitli yeni tekniklerin geliştirilmesine yol açtı.
Sponsorlu Bağlantılar

1950’lerde yaygınlaşan yayınımlı aktarmalı işlemde, yarısaydam bir kâğıt üzerinde çoğaltılacak görüntünün şablonu hazırlanıyor, ardından bu şablon ışığa duyarlı negatif bir kâğıt üzerine yerleştirilerek ışıklanıyordu (pozlama). Daha sonra negatif, pozitif aktarma kâğıdının üzerine bindirilerek banyo ediliyor ve böylece pozitif görüntü aktarılmış oluyordu. Daha sonraları, görüntünün aktarma işlemi yerine doğrudan duyarlı kâğıt üzerinde elde edildiği ve geliştirme banyosu olarak amonyak buharının kullanıldığı çoğaltma teknikleri geliştirildi.

1950’lerin başlarında yaygınlaşan bir başka fotokopi yöntemi de, kızılötesi ışığın ısısından yararlanılan termografiydi. Bu yöntemde duyarlı kopya kâğıdı, aslı ile üst üste yerleştirilerek kızılötesi ışınlara tutuluyordu. Aslındaki harflerin ya da çizimlerdeki çizgilerin ve gölgelerin oluşturduğu koyu bölgeler ışınları soğuruyor ve böylece bunların görüntüsünü kopya kâğıdı üzerine aktarıyordu.

Modern fotokopi makinelerinde kullanılan en yaygın yöntem kserografidir. Chester Carlson tarafından 22 Ekim 1938 tarihinde ünlü Astoria Oteli’nde tanıtılan Xerografi buluşu ile çekilen ilk fotokopi metni, buluş gününü ve bulunan mekanı simgeleyen “22.10.38 Astoria” yazısıydı. 1938’de ABD’li fizikçi Chester F. Carlson tarafından geliştirilen ve ancak 1950’lerde yaygınlaşan bu yöntem, elektrostatik yüklerin ve ısının etkisine dayalı bir kurubasım tekniğidir. İşlem, bazı maddelerin ışıliletkenlik özelliğinden yararlanır; örneğin selenyum, zayıf bir iletken olmakla birlikte üzerine ışık düşürüldüğünde elektriksel olarak iyi bir iletken durumuna dönüşür. Kserografide genel olarak, selenyum katmanıyla sıvanmış alüminyum tamburlar kullanılır.

Çoğaltılacak malzemenin içinden geçirilen ya da yüzeyinden yansıtılan ışık, üzerine negatif yüklü mürekkep tanecikleri (toner) püskürtülmüş olan selenyum katmanı üzerine düşürülerek, alüminyum tamburda metnin ya da çizimin görüntüsü oluşturulur. Bu arada tamburun yakınından bir kopya kâğıdı geçirilir; kâğıdın altındaki pozitif elektrik yükü, negatif yüklü mürekkep taneciklerini çeker ve böylece görüntünün kopya kâğıdına aktarılması gerçekleştirilir. Daha sonra ısı etkisiyle mürekkebin kâğıt üzerinde sabitleşmesi sağlanır.

Günümüzde, kâğıdın her iki yüzüne de renkli çekim yapabilen, önceden belirlenmiş sayıda kopya çıkaran ve aslından büyük ya da küçük çekim yapabilen fotokopi makineleri geliştirilmiştir.

kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Ekim 2016 18:58
Gerçekçi ol imkansızı iste...
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Eylül 2009       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Fotokopi Makinesi
fotokopi Chester F. Carlson 1906 yılında doğduğunda karbon kağıdı ya da ozalit gibi çeşitli çoğaltma yöntemleri icat edilmişti. 1903'te George C. Beidler Rektigraf adlı ilk fotokopi makinesini icat etti, ama bu işlem aslında belgelerin baskısını yapmaktan ibaretti ve tutulmadı. 1938'de Carlson elektron fotoğrafçılığı adını verdiği yöntemi bulana dek belgeler elektrostatik olarak çoğaltılamıyordu.
Sponsorlu Bağlantılar

Carlson, Amerika'da yaşanan Büyük bunalımdan sonra işini kaybedinceye dek, Bell Telephone Labratories'te araştırmacı mühendis olarak çalışıyordu. Bunun ardından, önce patent avukatlığı yaptı, sonra da New York'taki elektronik firması P.R. Mallory & Co.'nun patent departmanında işe girdi; buradayken dikkatini patent işlerini hızlandırmak için bir kopya makinesi icat etmeye yoğunlaştırdı. New York Halk Kütüphanesi'nde araştırma yaparken Paul Selenyi'nin çeşitli maddelerin elektrik iletkenliğinin ışığa bağlı olarak değiştiğine dair ilkesini keşfetti.

Selenyi'nin ilkesini, kopyalamaya uyarladı ve bu değişken iletkenliği, kopya edilecek belgenin sabit bir gölgesine dönüştürmek üzerine deneyler yaptı. 8 Eylül 1938'de elektron fotoğrafçılığı için patent başvurusunu yaptı ve ertesi ay bu süreci başarıyla uygulayarak yaptığı deneyin tarihini ve yerini cam bir levhadan mumlu kağıdın üzerine geçirdi: "10-22-39 Astoria"
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Ekim 2016 18:18
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Ekim 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Fotokopi Makinesi
Fotokopi makinesi, çeşitli belgeleri ve diğer görsel materyalleri hızlı ve ucuz bir şekilde çoğaltmak için kullanılan bir cihazdır. Türk Dil Kurumu tarafından tıpkıçekim sözünün uygun bir karşılık olduğu bildirilmektedir.

İlk defa 1960'lı yıllarda Amerikan Xerox firması tarafından bulunmuştur. Günümüzde pek çok fotokopi makinesi Karbon elementinden oluşan tonerler yardımıyla belgeyi kopyalama işlemi yapmaktadır. Bu sistemden daha önce; elektrostatik kağıdabaskı baskı yapan, sıvı mürekkeple çalışan makinalar vardı. Bugün üretilen dijital makinaların, analog makinalardan farkı, esas olarak görüntüyü tarama yöntemidir.

Fotokopi iş, eğitim ve devlet işlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Dijital teknolojinin gelişmesi ile birlikte fotokopinin kullanımı azalsa da fotokopi özellikle devlet işlerinde vazgeçilmezliğini sürdürmektedir.

Fotokopi Makinası Üreticileri

  • Canon
    Ad:  Önemli İcatlar - Fotokopi Makinesi2.jpg
Gösterim: 1014
Boyut:  43.8 KB
  • Rex.Rotary, Ricoh kuruluşu
  • Fuji Xerox
  • Gestetner, Ricoh kuruluşu
  • Hewlett Packard
  • Konica Minolta
  • Kyocera Mita
  • Lanier, Ricoh kuruluşu
  • Oki
  • Océ
  • Panasonic
  • Ricoh
  • Savin, Ricoh kuruluşu
  • Sharp
  • Toshiba
  • Xerox
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Ekim 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
FOTOKOPİ
a. (fr. photocopie).
1. Çoğaltma yöntemiyle elde edilen fototiplere verilen genel ad.
2. Gümüşlü kâğıtların ve basitleştirilmiş bir banyo sisteminin kullanıldığı çoğaltma yöntemi. (Kâğıt üzerine çoğaltmada hemen hemen terk edilmiş olan bu yöntem, ofset plakalarının yapımında hâlâ geniş ölçüde kullanılmaktadır.)
  • Fotokopi kâğıdı, fotokopi makinelerinde kullanılan ve çok duyarlı boyutlarda, genellikle birinci hamur kâğıt tabaka.
  • Fotokopi makinesi, fotokopi çeken aygıt.
  • Fotokopi mürekkebi, fotokopi makinelerinde kullanılan özel toz mürekkep. (TONER.)
Normalde zayıf bir iletken iken, ışığa maruz kaldıklarında iyi bir iletkene dönüşen maddelere “fotoiletken” adı verilir. Gri selenyum fotoiletken bir maddedir ve bu özelliğinden ötürü fotokopi makinelerinde kullanılır. Fotokopi makinelerinin içinde, üzeri selenyumla kaplı bir plaka bulunur. Kopyalama işlemi sırasında, bu plaka elektrostatik olarak yüklü hale getirilir ve sonra kopya edilecek sayfa üzerinden bir ışık şeridi geçer. Kopyalanacak sayfanın beyaz ve siyah kısımları plakaya çarptığında, plakada ışık alan bölgeler selenyumdan dolayı iletken hale gelir ve siyah yerler yüklü olarak kalır. Böylece plakadaki yüklü bölgelerde, kopya edilecek olan kağıdın elektrostatik olarak görüntüsü çıkar. Ardından, toner dediğimiz bir toz, bu yüklü bölgeler tarafından çekilir ve oluşan görüntü son olarak boş bir kağıda aktarılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

29 Temmuz 2016 / Misafir Mühendislik Bilimleri
3 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri
22 Haziran 2008 / KisukE UraharA Taslak Konular
7 Kasım 2009 / asla_asla_deme Mühendislik Bilimleri
6 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular