Arama

Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 102.635 Cevap: 6
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
7 Temmuz 2008       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
ELLERDE UYUŞMA NEDENLERİ
Ad:  33.JPG
Gösterim: 1119
Boyut:  17.1 KB

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.
Sponsorlu Bağlantılar

1-BOYUN DÜZLEŞMESİ: (%70)

Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi (vertebral arterler) gerilir ve beyine yeterince kan gidemez, kişide başağrısı, başdönmesi, bulantı, unutkanlık, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık, isteksizlik oluşur.Boyun gerginliği çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat ile önlenebilir. Fakat boyun gerginliği ilerlemiş, ağrılar kollara da yayılıyorsa tedaviye fizik tedavinin veya tamamlayıcı tıp tedavisinin de eklenmesi gerekir. Eğer mevcut hastalığa eklenen ileri derecede bir boyun fıtığı da varsa cerrahi müdahale de gerekebilir.Boyun gerginliği tedavi edilmezse başağrıları sıklaşır ve ağrı kesici ilaçlara cevap vermez hale gelir, kişide mutsuzluk hali depresyona dönüşür. Sürekli boyun gerginliği boyun fıtıklarına zemin sağlar, kollarda uyuşukluk, güçsüzlük oluşur. Dengesizlik ve yürüme güçlükleri, ince beceri gereken hareketlerin yapılamaması gibi sorunlar ortaya çıkar.

2-KARPAL TÜNEL SENDROMU: (%10)

Koldan gelen bir sinir ve kas bağları el ayasının tabanında, bilek bölgesinde dar bir kanal ya da tünelden geçerek ele ulaşır. Bu dar kanala Karpal Tünel adı verilir, karpal tünelin içinden geçen sinir ise Median Sinir olarak adlandırılır. Karpal tünel sadece median sinir ve kas bağlarının sığabileceği kadar bir genişliğe sahiptir. Kanal içinde yer kaplayan herhangi bir oluşum ya da şişlik içindeki dokuların sıkışmasına neden olur. Median sinirdeki bu sıkışma sinirin uyardığı bölgelerde uyuşma ve keçeleşme şikayetleri ile kendini belli eder. Median sinirin karpal tünelde sıkışması ile ortaya çıkan bu tablo Karpal Tünel Sendromu olarak adlandırılır. Karpal tünel sendromu varlığında değişik tedavi alternatifleri mevcuttur. Bandaj bunlar arasında en sık kullanılan yöntemdir. Parmaklar, el ve bileğin doğal pozisyonlarında hareketinin engellenerek dinlendirilmesi karpal tüneldeki basıncı azaltmada oldukça etkili bir yöntemdir. Bandaj ile ağrının azalmadığı durumlarda bilek içine küçük dozda kortizon ya da lokal anestezik enjeksiyonu yapılabilir. Ağrıyı ve enflamasyonu gidermek amacıyla çeşitli steroid olmayan antienflamatuar ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Hamile kadınlarda bu ilaçlar mutlaka hamileliği takip eden doktorun önerisi ile kullanılmalıdır. Israrcı olgularda küçük bir cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu işlem hastanede yatmayı gerektirmeyen, ayaktan yapılan bir müdahaledir. El ayasında bileğe yakın bir alandan yapılan küçük bir kesi ile sıkışmaya neden olan bağ dokusu rahatlatılır. İşlem sonrası hasta 4-6 hafta içinde tamamen normale döner.

3-ULNAR OLUK SENDROMU: (%5)

El önkol kemikleri olan radius-ulna ile bilek eklemini ve birbirleriyle eklem yapan 2 sıra halinde 8 kemikten oluşan küçük karpal kemikler, 5 tarak kemiği, 14 parmak kemiğinden oluşur. Median, radial sinir ve ulnar sinir eldeki ana sinirlerdir. El hareketlerinin büyük kısmı önkolda bulunan ve tendonları ele uzanan adaleler aracılığı ile olur. Eğer 4. ve 5. parmaklarımızda uyuşukluk hissediyorsak ve dirseğimizden başlayan bir ağrı varsa ulnar sinir basısından şüphelenmek gerekir. Teşhis EMG ile konur. Eğer ileri safhadaysa cerrahi müdahale gerekir.

4-BOYUN TUTULMASI, KAS SPAZMI: (%5)
Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da
boyun tutulması yapabilmektedir. Çoğu zaman basit tedaviler ile spazm
ve tutulma çözülmektedir. "Miyofasial ağrı, Fibromiyalji , Fibrosit ve Miyozit" diye de adlandırılan uzun süreli kas ağrısında, kas içersinde ağrıyı tetikleyen noktalar ve elle de hissedilebilen düğmecikler mevcuttur.

5-BOYUN FITIĞI: (%5)
Her iki boyun omuru arasında yastık görevi yapan jölemsi kıkırdak disk dokusunun omurilik ve kola giden sinirlere doğru taşmasıdır. Basının büyüklüğü ve etkinliğine göre boyun ve kol ağrısı, kol kaslarında kuvvet kaybı, ellerde his kusuru, uyuşma ve beceriksizlik görülebilir. Eğer omur iliğe doğru bası olur ise yürüme zorluğu, bacaklarda kuvvetsizlik ve idrar şikayetleri de görülebilmektedir. Konservatif tedaviye rağmen şikayetler geçmiyor, ciddi omurilik ve sinir basısı var ise; o zaman tedavi cerrahidir.

6-HİPOTİROİDİ: (%1)
Tiroit hormonlarının kanda çok az bulunması durumuna hipotiroidi veya hipotiroidism denir. Kadınlarda erkeklere nazaran çok daha sık görülür.Hipotiroidide şikayet ve belirtiler: Yorgunluk hissi, Uyuşukluk, Uyku hali, Konsantrasyon bozukluğu, Sersemlik hissi, Depresyon , Ciltte kuruluk, Saç dökülmesi, Kuru ve kırık saç, Kabızlık, Kilo alma, Kilo vermede zorluk, göz kapaklarında şişme, Balmumu renginde yüz, Terlemede azalma, Boğuk ses, Üşüme, İştah azalması, Eklem ağrısı, Ellerde uyuşma hissi, Hareketlerde azalma, Konuşmada yavaşlama, Nabız sayısında düşme, Bacaklarda şişme, Reflekslerde azalma, Tırnaklarda kolay kırılma, Kas krampları, Guatr, Tansiyon yüksekliği, Kolesterol seviyesinde yükselme, Aybaşı halinin bozulması, Düşük yapma, Çocuk yapamama, Sekste azalma, Çocuklarda boy kısalığı. Hipotiroidide en sık görülen bulgular yorgunluk, halsizlik aşırı uykuya meyil, saç dökülmesi ve üşüme hissidir. Bazen hasta hafıza kaybının farkına varmayabilir, arkadaşları tarafından bu yüzden uyarılabilir. Orta derecede kilo alma olur ve zayıflamakta güçlük çekilebilir. Aşırı şişmanlığa hiçbir zaman neden olmaz.

7-DİYABET: (%1)
Sürekli yüksek değerlerde seyreden şeker hastalığı da ellerde uyuşmaya sebep olabilir.

8-DİĞER: (%3)
Romatizmal hastalıklar, kas hastalıkları, multipl skleroz, beyin tümörleri, beyin damar tıkanmaları, kol damarlarındaki tıkanıklıklar v.s.
Ellerde uyuşma varsa ilk yapılması gereken öncelikle bir beyin cerrahına başvurmaktır.
op.dr.Aybars AKKOR
beyin ve sinir cerrahisi uzmanı

Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 02:31
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kolda Uyuşma


Kolda uyuşma, genellikle kola yeterli olarak kan gitmemesi ve kolda bulunan sinirlerin zarar görmesi nedeniyle yaşanabilir. Kolda uyuşma bazen kolun tamamında bazen ise kolun bir bölümünde görülebilir. Kol uyuşmasına neden olabilecek diğer etkenler enfeksiyon, tümör ve travma olarak sayılabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kolda uyuşma nedenleri ve tedavisi
Sinir sıkışması ve hasarı: Kolda meydana gelen iltihap, travma, omuzda bulunan sinirleri hasar görmesi veya sinirlerin kolun üst tarafında doğru gitmesiyle meydana gelen bir sağlık sorunudur. Sinir sıkışmasına neden olan temek sebep, kemikler, kaslar, kıkırdaklar ve tendonlarda meydana gelen travmalar nedeniyle oluşan iltihabın sinirlere şiddetli baskı uygulamasıdır. Kolda sinir sıkışması yaşandığında ve kol hareketliyken kolun üst tarafında ağrı, uyuşma ve anormal hisler meydana gelebilir. Sinir sıkışması ve hasarını tedavi edebilmek için ilk olarak tanı konulması gerekir. Fiziksel terapi sinirlerde oluşan hasarın azalmasına ve dokuların desteklenmesine yardımcı olur. Uyuşma ile beraber şiddetli ağrı yaşandığında narkotik ağrı kesici ve kortikosteroid terapi uygulanabilir. Çok daha ciddi uyuşma ve ağrılarda ise baskıyı ve gerilmeyi azaltmak amacıyla ameliyat seçeneği düşünülebilir.

Diyabet: Yüksek kan şekeri uzun vadede kontrol edilemezse sinirlerde iltihap oluşma olasılığını arttırır. Bu durumda kolun üst kısmında uyuşma ve karıncalanma hissi oluşur. Kan şekeri kontrol altına alındığında kolda yaşanan uyuşma ve karıncalanma giderilebilir.

Beslenme bozukluğu:
Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri yeterince karşılayamamak kol uyuşmasına neden olabilir. Özellikle B grubu vitaminleri, C ve D vitamini haricinde fosfat, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin eksikliği de kolda uyuşmaya yol açabilir. Yeteri kadar vitamin alarak bu tarz belirtiler azaltılabilir.

Damar sertliği ve kalp rahatsızlıkları:
Göğüs ağrısı kalp ve damar hastalıklarında en belirgin belirtiler arasında yer alır.
Kalp krizi gibi bir durumda kalbe ulaşan damarlarda sertlik meydana gelir ve bu sertlik ile beraber göğüs ağrısı ve özellikle sol kol uyuşması görülür. Bu şikayetler kalp krizinin belirtileri arasında yer alır. Bunların haricinde anjina gibi kalbe bağlı gelişen rahatsızlıklarda kol uyuşmasına neden olabilir.

Dolaşım bozukluğu:
Kan dolaşımı yetersiz olduğunda vücudun uç kısımlarına yeteri kadar kan ulaşamaz. Böyle bir durum karşısında el, parmaklar ve kolda uyuşma yaşanabilir. Kan dolaşım bozukluğu farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Yağlı gıdalarla beslenmek, kolesterolün yüksek olması, hareketsiz bir yaşam tarzı, sigara ve alkol tüketimi kan dolaşımını kötüleştirebilir.

Kırıklar: Parmak, kol ya da dirsekte meydana gelen kırıklar el ve kolda uyuşmaya yol açabilir. Uyuşmayla beraber kırık alanda ciddi anlamda ağrı yaşanır. Köprücük kemiği, omuz ve kolun bir bölümünde gelişen kırıklar kolun tamamında ya da bir kısmında uyuşma hissi yaratabilir.

El ve bilek kistleri:
Bilek ve ellerde gelişen Ganglion kisti kanser riski yaratmayan iyi huylu oluşumlardır. Kısa sürede, aniden ya da yavaş yavaş ortaya çıkabilen kistler kolda ciddi ağrıya sebep olmaz. Ancak kol uyuşmasına neden olabilir. Kist estetik anlamda bir problem yaratıyorsa cerrahi ile alınabilir.

Kas çekilmesi: Ağır bir yük kaldırıldığında kaslarda çekilme yaşanabilir. Bu durumda kolda aniden başlayan geçici uyuşma oluşabilir. Kola soğuk kompres uygulamak uyuşukluğun geçmesine yardımcı olur.

Geçici istemik atak: Beyin perfizyonu bulunan damarlarda meydana gelen bir problem geçici istemik atağa yol açabilir. Oldukça ciddi bir problemdir. Yaşanan ataklar bazen birkaç saat sürebilir. Yaşanan atak kolda ani uyuşukluğa yol açabilir. Bu gibi durum karşısında mutlaka doktora danışılmalı ve olası risklerin önüne geçilmelidir. Kan inceltici ilaçlar, beslenme programı ve düzenli egzersiz uygulanabilecek tedavi seçenekleri arasındadır.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Kol Uyuşması
Kol uyuşması, birçok sebebi olabilir. Sağ ve sol kolun ağrıların farklı hastalıkların habercisi olabilir. Yani sol kolun uyuşması kalpten kaynaklanan bir uyuşma olabilir. Kol uyuşmasın kanın akışının kısıtlanması gibi durumda görülür. Kola ağır bir yük yüklendiği zaman kol kan akışını sağlayamadığı için uyuşmaya sebep olur. Herhangi sert düşmede yada kol sert bir cisim ile temas ettiği zamanda kolda uyuşma olur. Kolda oluşan uyuşma bir süre sonra ağrıya çevirir. Kendiliğinde oluşan kol uyuşmaları önemli ve ciddi hastalıkların habercisi olabilir. O yüzden uzun süre olan uyuşmalarda hemen doktora gidilmelidir.

Strese bağlı olarak da kol uyuşması görülür. Çok yoğun stres yaşandığı zaman veya çok fazla sinir olduğu zaman da kolda uyuşmalar görülür. Bu gibi uyuşmalar uzun süreli ve ciddi bir uyuşma değildir. Stres gittiği zaman veya sinir geçtiği zaman uyuşma de geçer.

Sürekli sinirlenen birinde eğer kol uyuşması çok sık görülüyor ise hemen doktora başvurmalıdır. Çünkü sinir hastalığının oluşmasına sebep olur.
Dolaşımla ilgili nedenlerden dolayı, ortopedik nedenlerden dolayı, nörolojik nedenlerden dolayı kolda uyuşma görülebilir.

Kol uyuşmasının hangi sebepten ötürü olduğu bulabilmek için doktora başvurulmalıdır. Uyuşma zaten his kaybı demektir. Uyuşan yere herhangi bir tepki uygulandığı zaman hissedilmez. Uyuşma durumunda bir cisim tutulamaz. Elinde herhangi bir şey varken uyuşma olursa eğer hissedemediği için elindekiler yere düşer. Kısa süreli kol uyuşmaları da vardır. Sıkıntı ve stresten kaynaklı meydana gelir. Bu gibi uyuşmalar kalıcı değildir. Vücutta kalıcı olan uyuşmalar hayati risk taşır. Kalp hastalıklarından kaynaklanan kol uyuşmaları hayati risk taşır.

Uykuda Kol Uyuşması


Uykuda Kol Uyuşması, Uykuda kolların ve elin uyuşması kadın, erkek her yaştan bireyde ortaya çıkabilen bir haldir. Gece herhangi bir nedenle uyandığınızda ya da sabah yataktan kalktığınızda kollarınızın uyuştuğunu fark ediyorsanız bunun başlıca sebebi yanlış pozisyonda uyumuş olmanızdır. Ancak bazı sağlık sorunları da uyurken kolların ve elin uyuşmasına neden olabilmektedir. Kollara ve ele giden kan akışının zayıflaması sonucu oluşan uyuşma için sayılabilecek sebepler, Kan dolaşımının azalması, diyabetik hastalıklar, karpal tünel sendromu, eklem sorunları gibi nedenlerden kaynaklanması olasıdır.

Kollarda ve ellerde uyuşma hastalıklar, kan akışının kısıtlanması, bozukluklar ve ya sinirlerin yaralanması gibi geniş kapsamlı nedenlerden olmaktadır. Geçici kol uyuşmaları bir sinir ya da sinirler üzerine uzun süreli bir baskı sonucu oluşabilir. Bu durum genellikle uyku halinde ya da kolun yanlış şekilde kullanılması sonucunda oluşabilir. Kol uyuşması daha ciddi olarak kan dolaşımı, ortopedik ile ilgili sorunlar ya da sinir hasarına yol açan sinir sistemiz hastalıklarıyla ortaya çıkabilir. Bazı hallerde, uyuşma acil ortamda ve en kısa sürede değerlendirilmesi gereken ciddi veya yaşamı tehdit eden bir durum belirtisi olabilmektedir. Bir veya iki kolun uyuşmuş olması altta yatan nedenin teşhis edilmesine yardımcı olur. Her iki tarafta kol uyuşması multpl, diyabet skleroz veya persiyöz anemi dahil olmak üzere vücut genelinde meydana gelen hastalıklardan kaynaklı olabilmektedir. Bir koldaki uyuşma ise kırık kemik, sinir sıkışması veya inme nedeniyle olabilmektedir.

Dolaşımla İlgili Nedenler; Bu bireylerin genellikle kaşına gelen bir haldir. Kollarınız uyurken ters pozisyonda kaldığında kol ve ellere giden kan miktarı azalmakta ve kolların karıncalanma olarak tabir edilen ve uyuşmasına neden olur.
Uyku pozisyonunu değiştirerek çözümlenebilecek bir durum olabilir. Bunun yanında koldaki uyuşma kan dolaşımı ile ilgili sorunlardan da kaynaklanabilir: Bu sorunlar arasında arterler ve venler arasında düğüm karışıklığı, pıhtılaşma, akut inflasmasyon, frozbit, aşırı soğuk, arter duvarlarında yağ ve kolesterol birikmesi nedeniyle arterlerin daralması sonucu kan akışının sınırlanması olabilir.

Ortopedik Nedenler; Kol uyuşması sinirlerin zararı veya ciddi ortopedik koşullara bağlı olabilmektedir. Bunlar kemik kırılması, boyunda dejeneratif disk hastalığı, fıtıklaşmış disk, boyun veya sinir sıkışması, sinirlere basınç (kol üzerine yatma), spinal kord yaralanması, osteoporoz gibi nedenler sayılabilir.

Nörolojik Nedenler; Bunlar Alkolizm, şeker hastalığı ile ilişkili, yüksek kan şekerine bağlı sinir hasarı, kurşun gibi ağır metal zehirlenmesi. Troid, beyin ve omurilik yaralanması, tümör, nörolojik bozukluk nedenli iltihabı ve omuriliği etkileyen hastalıklar, periferik sinir bozukluğu, inme, vücudun kendi sağlıklı hücre ve dokularına saldırdığı bir hastalık, pernisiyöz anemi gibi nedenler sayılabilir.

Uykuda Kol Uyuşmasını Önlemek İçin Yapmanız Gerekenler; Uykuya dalmadan önce ellerinizi başınızın veya yastığın altına koymayın. Yatakta ellerinizi yumruk halinde ve bilekten kıvrık olarak tutmamaya çalışın. Kollarınızın üzerine yatmamaya çalışın. Kan dolaşımına faydalı olan zencefil çayı için. Karpal tünel sendromunuz varsa sıkı olmayan sporcu bilekliği kullanabilirsiniz. Bu kol uyuşmasına yardımcı olacak uygulamalara rağmen kollarınızda sürekli bir uyuşma varsa bu damar tıkanıklığı gibi ölümcül sorunların neticesi sonucunda ortaya çıkan bir hal olabilir. Bu yüzden en kıs sürede doktora müracaat etmenizde fayda vardır.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  11.JPG
Gösterim: 681
Boyut:  11.6 KB
Ellerde Uyuşma

Ellerde uyuşma, el uyuşması, tek ya da iki elde birden uyuşma, parmaklarda his kaybı şeklinde tarif edilebilir. Ellerde uyuşukluk, iğne batması, karıncalanma, elektriklenme, yanma, ağrı ya da daha farklı şikayetler ile ortaya çıkabilir. İsim olarak ne kadar ellerde uyuşma olarak tarif edilse de aslında uyuşma bir ya da birkaç parmakta görülür. Tüm elde uyuşma çok nadir olarak ortaya çıkar.

Ellerde uyuşma genellikle kol ve bileklerde bulunan sisnirlerin hasar görmesi ya da sıkışması nedeniyle oluşur. Bilekte gerçekleşen sinir sıkışması genellikle karpal tünel sendromu nedeniyle oluşur. Bilekte bulunan ufak bir kanalda sinir sıkuışması oluşur ve bu durum sonucu ellerde, kollarda ağrı ve uyuşma hissedilir. Bilekte oluşan sıkıntılar obezite, enfeksiyon, romatoid artrit gibi hastalıklar ya da bileğin aşırı zorlanması karpal tünel sendromunu tetikleyebilir. Sürekli el işi yapanlarda, bilgisayar başında oturanlarda, müzisyenlerde ve iş icabı bilek hareketlerini devamlı tekrarlayan kişilerde karpal tünel sendromuna daha sık rastlanır.

Şeker hastalığı gibi vücudun çevresel sinir sistemini etkileyen hastalıklar da ellerde uyuşmaya yol açabilir. Ancak bu tarz hastalıklarda eller ile beraber ayaklarda da hemen hemen aynı şikayetler yaşanabilir. Omurilik ya da beyin ile alakalı gelişen bazı problemler yine ellerde, kollarda uyuşukluğa, his kaybına ve güç kaybına yol açabilir.

Ellerde gelişen uyuşma nedenini tespit etmek için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Kişinin kendi kendine alacağı bazı tedbirler yaşanan şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Eğer kişi devamlı el işi yapıyorsa ya da marangozluk gibi bir işte çalışıyorsa bu işlere bir süre ara vererek sorunu hafifletebilir. Ellerde uyuşmanın nedenleri kısaca şu şekilde sıralanabilir;
  • Sinir sıkışması
  • Boyun düzleşmesi
  • Boyun fıtığı
  • Boyun tutulması
  • Ellerde Uyuşma
Kan şekeri ve vücut yağ oranı düzenleme
  • Diyabet
  • Hipotiroidi
  • Periferik nöropati
  • B12 vitamini eksikliği
  • Alkolizm
  • Migren
  • Lupus hastalığı
  • Omurilik tümörleri
  • Kırıklar
  • Kas hastalıkları
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • El ve el bileğinde kitle
  • Kol damarlarında tıkanıklık
  • Hızlı ve derin nefes almak
  • Romatizmal hastalıklar
  • MS hastalığı
Ellerde uyuşma, birden bire başlarsa, sersemlik, konuşma güçlüğü, baş dönmesi ya da ani baş ağrısına yol açarsa, kademeli olarak artarsa, vücuda yayılırsa, vücudun her iki tarafını olumsuz ya da elin sadece bir kısmını etkilerse hiç beklemeden doktora ulaşılmalıdır.

Ellerde uyuşma tedavisi
Ellerde yaşanan uyuşmanın nedenini araştırmak için uzman bir doktora başvurulmalıdır. Doktor uyuşmanın nedenini araştırmak için bazı tetkikler uygular. Ellerde uyuşmanın nedeni sinir sıkışması ise EMG uygulanarak tespite dilmelidir. Şayet sinir sıkışması söz konusu değilse MR çekilerek boyun fıtığı araştırılmalıdır. Hipertiroidi gibi bazı sağlık sorunlarından şüpheleniliyorsa kan tetkikleri yapılmalıdır. Beraberinde doktor hasta ile detaylı bir görüşme yaparak hastanın cevaplarına göre uyuşma nedenini tespit edip gerekli tedaviye başlayabilir.

Uyuşma sinir sıkışması nedeniyle oluşmuşsa ve hastayı uykudan uyandıracak kadar şiddetliyse ufak cerrahi ile sorun çözümlenebilir. Hafif sinir sıkışmalarında ise bileklik ve kortizon iğnelerine başvurulabilir. Bunların haricinde de ellerde uyuşma farklı tedaviler ile kontrol altına alınabilir. Bu önlemler;
  • Gerekli vitamin desteği almak
  • Sıcak kompres uygulamak
  • Homeopatik ilaçlar
  • Masaj hareketleri
  • Hayat tarzında değişiklikler
  • Akupunktur olarak sıralanabilir.

Uykuda El Uyuşması


Uykuda el uyuşması, kadın erkek her yaştan kişide ortaya çıkabilen bir durumdur. Kişiyi gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Bu olay çoğunlukla parmak uçlarındaki duyu bozukluğundan ve ellere giden kan akışının zayıflamasından kaynaklanmaktadır. Özellikle uykuda elin üzerine yatma, eli yastık altına sokarak uyuma nedeniyle bu sorun çok fazla kişiyi etkileyebilir. Ellere giden kan akımının azalması yüzünden uyuşma hissi meydana gelir.

Uykuda El Uyuşması Tanısı
Uykuda el uyuşması, ellerin uyurken ters bir pozisyonda kalmasından kaynaklanabilir. Ters pozisyonda ellere giden kan miktarı azaldığı için bu durum ellerin karıncalanmasına ve uyuşmasına neden olur. Uyku pozisyonunu değiştirerek çözümlenebilecek bir durumdur. Kişide diyabet, guatr hastalığı, gut hastalığı varsa eller, kollar ve ayaklar normal normal şartlarda uyanıkken ve uyurken de uyuşabilir. Ayrıca el bilek kanalı hastalığı olarak bilinen karpal tünel sendromu görülen kişilerde uyurken el uyuşması sıkça rastlanır. Eklemlerde yaşanan sorunlar bu bölgedeki sinirler üzerinde hasara neden oluşturduğu için de zaman zaman uyuşmalar meydana gelebilir. Uykuda el uyuşması genellikle sağ elde yaşanır. Bunun nedeni de gündüz genellikle sağ el kullanıldığı içindir. Aynı zamanda gündüz el bileğini sıkça kullanan kişilerde, bilgisayar yada daktilo kullananlar kişilerde daha fazla rastlanır.

Uykuda El Uyuşması Tedavisi
Elde uyuşma yaşayan kişi tedavi için fizik tedavi uzmanından yardım alabilir. Yaşanan uyuşma kolaylıkla boyun emarı ve EMG testi adı verilen elektromiyografi çekilerek anlaşılır. MG testi sinirlere minik akımlar ve bazen kaslara akupunktur benzeri iğneler batırılarak yapılan bir testtir.

El uyuşmasında ilk akla gelen sebepler boyunda veya kolda yer alan sinirlerin sıkışması olduğu için röntgen filmi çekilmesinde fayda vardır. Röntgen sayesinde elde oluşan kemik ve yumuşak doku problemlerini de görmek de mümkündür. Tetkikler sonucu sinir sıkışması hafif veya orta düzeyde ise cerrahi müdahale gerektirmez. Bileğin istirahate alınması, kortizon iğnesi ve bileklik tedavisi yeterli olur. Fakat sinir sıkışması ağır düzeyde ise tespit edilmişse hastanın ameliyat olması gerekmektedir. Eğer sinir sıkışması ortadan kaldırılmazsa hastalar yaşam kalitelerini bozacak derecede ellerinde fonksiyon kaybı yaşayarak zamanla ellerini kullanamaz duruma gelebilirler.

Uygulanan ameliyat esnasında hasta lokal anestezi ile yani uyutulmadan yapılır. El bileğine 1-2 cm uzunluğunda kesiler açılır ve sinirler tedavi edilir. Operasyon yaklaşık olarak 10-15 dakika sürer. Hasta hastanede 3-4 saat istirahat ettikten sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrasında başarılı sonuçların alınabilmesi için hasta yaklaşık 10 gün boyunca kullanmamalıdır ve elini güçlendirici egzersizlerden kaçınmalıdır. Eğer tetkikler sonucu elde veya bilekte sinir sıkışması tespit edilememişse nadiren karşılaşılan el uyuşmasının sebebi omurilik tümörleri, kistl ve multiple skleroz gibi ciddi hastalıklar olabilir. Ayrıca çok sık görülen ama genelde EMG ada emar gibi testlerde çıkmayan bir el uyuşması sebebi daha vardır. Ancak iyi bir klinik muayene ile teşhis edilebilir. O da tıp dilinde torasik çıkış sendromu adı verilen boyundan çıkan sinirlerin boyun omuz bölgesinden geçerken sıkışmasıdır. Tüm bunların dışında uyurken elde uyuşma yaşayan tüm hastalara el tedavi yöntemi olarak kesici ilaçlar, sinir uçlarını koruduğu varsayılan B vitaminleri kullanmaları tavsiye edilir.

Sağ El Uyuşması


Sağ el uyuşması ülkemizde sıkça karşılaştığımız bir rahatsızlıktır. İnsanların çoğunluğu günlük yaşam standartlarında sağ ellerini kullanmaktadırlar. Ellerinizin sıhhati olmadan yaşamak hayatınızı zora sokacaktır. Bu uyuşmaların sebepleri birden çoktur. Bu uyuşmalar kan dolaşımında ve ya sinirde meydana gelen sorunlara işaret etmektedir.

Sağ el uyuşmasının sebepleri
  • Tek taraflı uyuşmaların sebebi omurilik yada beyin sorunlarının bir belirtisi olabilir.
  • Başka nedenlere bakacak olursak spor yaralanmaları kan dolaşımını etkilemiş olabilir.
  • Ani yaptığımız hareketler
  • Eli bir yere hızla çarpmak
  • El kemiklerinden birinin kırılması
  • El kemiklerinden birinin çatlaması bu uyuşmaya sebep olabilir.
  • Karpal tünel sendromu dediğimiz kasları kontrol eden tendonların fazla kullanımı da sağ el uyuşması sebeplerindendir.
  • Bazı önce el ve ayak uyuşmalarına rastlanmaktadır. Sağ elin uyuşması diyabet hastalığının sinyalini veriyor olabilir. Çünkü diyabet dolaşım sorunlarına yol açabilir.
  • Bunun sonucu olarak ise sağ elde uyuşma meydana gelir.
  • Anemin gibi hastalıklar ise kan dolaşımını zayıflatır. Kan hücrelerini ise etkiler. Bunun sonucunda yine elde uyuşma meydana gelir.
Her ne kadar el uyuşması desek de aslında tüm elin uyuştuğu nadiren olur. Bu uyuşmaların nedeni bir doktor tarafından bakılıp tespit edilene kadar kendinizin alacağı bazı önlemler, ağrılarınızı uyuşma ile ilgili şikayetlerinizi azaltmakta size yardımcı olabilir.

Tedavi yöntemi
  • Eğer bileğinizi zorlayarak çok sık yaptığınız bir iş vesaire varsa bunlara bir süre ara vermeyi düşünebilirsiniz.
  • Örneğin örgü örme çok yazı yazma gibi hobileriniz olabilir. Bunlara bir süre için ara verebilirsiniz.
  • Günlük yaşantınızda bilek egzersizi ve parmak esnetme hareketleri yapmanız size yarar sağlayacaktır.
  • Gece yattığınızda elinizin üzerine yatmaktan kaçının.
  • Şikayetleriniz geçmiyorsa eczaneden bir bileklik alıp çok sıkmadan takabilirsiniz.
  • El uyuşması şiddetle devam ediyorsa kesinlikle bir doktora başvurmalısınız.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Sağ El Parmak Uyuşması

Ad:  44.JPG
Gösterim: 945
Boyut:  17.4 KB

Sağ el kullanan insan sayısı yüzde 92 oluşu, dolayısıyla günlük işlerin hemen hepsinin sağ elle yapılması sağ eli daha önemli hale getirmektedir. Sağ el parmaklarında meydana gelen uyuşmanın bir çok nedeni olabilir. Sinirsel ve ruhsal durumlar kan dolaşımında ve sinirler de harabiyet yaparak sağ el parmaklarının uyuşmasına neden olur. Fakat teorik olarak insanların çoğunluğunun sağ elini kullanarak günlük hayatlarını devam ettirdiğinden sağ el ile ilgili sorunların sol elden daha fazla olmasına neden olur. Karpal tünel sendromu sağ el parmaklarının uyuşmasının en önemli zorlanmaya bağlı nedeni arasındadır. Bu rahatsızlıkta genel olarak bilekten el içine giren sinirlerin sıkışması sağ el parmak uyuşmasının ortaya çıkmasına neden olur.

Karpal tünel sendromunun sağ el parmak uyuşmasına etkisi, Karpal tünel; bağ dokusundan oluşan el parmak sinirlerini ve kas dokusunun bir arada olmasını sağlayan (demet haline getiren) yeterince genişliğe bir yapıdır. Tünel el ayasında bir köprü görevi görerek elin başlangıç yerinin sıkı olmasını sağlar. Koldan gelen median sinir uzantısı karpal tünel içinden geçerek el parmaklarını hareket ettirir. Karpal tünel el sinirlerinin ve parmakları hareket ettiren kas yapısının geçebileceği genişliğe sahiptir. Tünel içinde oluşan her hangi bir şişlik veya hastalık; tünelin median sinirleri sıkıştırmasına neden olur. Böylece sağ el median sinirlerin sorumlu olduğu bölgeler de keçeleşme ve uyuşma kendini gösterir. Bu sorunun giderilmesi için bandaj uygulaması ve ilerlemiş dönemlerde ameliyat gündeme gelebilir.

Ulnar sinir sendromu, Sağ önkol kemikleri ulna ve Radius'tur. Sağ kol bilek eklemini; İki sıra halinde 8 küçük karpal kemiği, 5 tarak kemiği ve 14 parmak kemiği oluşturur. Median sinir, radial sinir ve ulnar sinir elde ki ana sinir sistemidir. Sağ el 3 ve 4 numaralı parmaklarda (serçe parmağı ve yüzük parmağı) uyuşma ve dirsekte ağrı oluşumu ulnar sinirlerinde meydana gelen soruna işaret etmektedir.

Boyun düzleşmesi, boyun fıtığı ve bel fıtığı, Belimizde omurların ortasından geçen sinirlerin bazıları kollarımızı takip ederek karpal tünelden geçerek parmaklara kadar ilerler, bel de meydana gelen disk kayması el ile ilgili sinire bası yaptığında sağ el parmaklarında uyuşma meydana gelir

Bel fıtığına bağlı sağ el parmaklarında meydana gelen uyuşma, karıncalanma ve ağrılar genel olarak sağ kolun üst kısmından el ve parmaklara doğru ilerler.

Sağ kol üzerinde uzun süreli uyuma, Sağlıksız yatakların kullanımı sağ kolda ve sağ el parmaklarında uyuşmaya neden olur, çoğunlukla el parmaklarında meydana gelen uyuşma geçicidir, fakat kişiye belli süre rahatsızlık verir. Bu sorunun sürekli tekrarlanması kişide uyku güçsüzlük, halsizlik ve uykusuzluk olarak kendini gösterir. Benzer şekilde ağır yük taşıma, ağır sporlar da sağ el parmaklarının uyuşmasına neden olur.

Bedensel yaralanmalar, kol bölgesinde bulunan sinirlerde meydana gelen yaralanmalar, sağ el parmaklarında uyuşmaya neden olur. Omuz da kırık, çatlama, el, bilek ve dirsek kırık ve çatlakları da sağ el parmaklarında uyuşma, ağrı, şişme, morarma şeklinde ortaya çıkabilir, hastanın güncel yaşamını etkileyebilir.

Sağ el parmak uyuşmasının dahili nedenleri,

Böbrek sorunları, Migren, Raynaud hastalığı, Şeker hastalığı, Soğuk havalar, Ganglion kistler, Nöropati, Servikal disk sorunları sağ el parmaklarında uyuşmaya ve ağrıya neden olabilir. Ayrıca kolumuzda bulunan kas yapısı kasılarak zorlandığında aralardan geçmekte olan sinirlerin sıkışmasına dolayısı ile sağ el parmaklarının uyuşmasına neden olur, fakat bu uyuşma genellikle geçicidir. Geçmeyen uyuşmalarda mutlaka nöroloji uzmanına görünmek gerekir.

Sağ el parmak uyuşması nedeni nasıl araştırılır?

  • Geçmeyen uyuşmalar için öncelikle nöroloji doktoruna gidilir,
  • Çekilecek MR ile fiziki görüntü elde edilir ve doktor gözle kontrol eder, herşey normal görünüyor ise,
  • Ugulanacak EMG ile (eklemler arası çok küçük elektrik akımı) sinirlerin standart elektrik akımı geçirgenliği ölçülür,
  • Troid bezlerinin kontrolü için kan testi yapılabilir, ultrason ile görüntüsüne bakılır. Elde edilen sonuçlara göre hekim tarafından sağ el parmaklarının uyuşma nedenleri araştırılır ve tedaviye başlanır. Tedavi; ağrı kesiciler, silikon ortopedik bileklikler ve cerrahi operasyon sıralaması ile uygulanır.

Sol Parmak Uyuşması


Sol parmak uyuşmaları birçok hastalığın belirtisi ya da sonucu olarak görülebilir. Uyuşmanın oluştuğu parmak bölgesin de duyu kaybı yaşandığı için parmakta uyuşma, karıncalanma olmaktadır. Parmakta görülen bu uyuşmalar sinir üzerine yapılan baskılardan veya sinir sistemi problemlerinden kaynaklanmaktadır. Parmak üzerlerine aşırı yük bindiği ve bu yük sonucunda bölgeye baskı uygulandığı için parmaklarda ve parmak uçlarında uyuşma söz konusudur. Ağrıya parmak ve ellerin aynı pozisyonda uzun süre tutulması bölgeye fazla baskı uygulanmasından kaynaklı parmaklarda uyuşmaya, karıncalanma hissi meydana gelir. El ve parmaklara alınan darbe de uyuşma yapabilir fakat bu tür uyuşmalar tedavi gerektirmeyen uyuşmalardır. Kısa süreli olup kendiliğinden geçer.

Parmak ucundaki uyuşmalar daha riskli olarak görülür çoğu zaman diyabet (şeker hastalığı) gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak görülür. Bu tür parmak ucu uyuşmalarında vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulmalıdır.

Parmak Uyuşması Nedenleri

  • Şeker hastalığı
  • Periferal nöropati
  • Multipl skleroz
  • Sinir sıkışması
  • Sinir sistemi rahatsızlığı
  • Fiziksel etkenler(darbe ya da baskı)
Parmak uyuşması uzun süreli baskıya maruz kalarak sinirlerin sıkışması sonucu yaşanmaktadır. Ancak en önemlisi işaret parmağı, başparmak ve serçe parmağı uyuşma ve karıncalanmaları çok daha önemlidir. Bu parmak da ki uyuşmalar Karpal tünel sendromu rahatsızlığından kaynaklıdır.

Sol Serçe Parmak Uyuşması


Sol Serçe Parmak Uyuşması, Uyuşma ve karıncalanma hissi duysal sinirlerin hasarlanması yada aşırı uyarılması sonucu oluşmaktadır. Duysal sinirler beyinde, omurilikte, omurilikten çıkan sinirlerin köklerinde, periferik sinir sistemi denen vücut sinirlerinde veya deride hasarlanabilmektedir. Uyuşmanın şiddeti hasarın yerinden çok şiddeti ile alakalıdır. Ancak uyuşmanın şekli, hasarın olduğu bölgeden etkilenmektedir. Örnek olarak beyinde hasarı olan bir hasta sağ veya sol vücut yarısında uyuşma hissedilirken, vücut sinirlerinde hastalığı olan bir hasta, sadece hasarlı sinirin duyusunu aldığı alanda uyuşma hisseder. Çoğu parmak uyuşması tehlikeli bir durum göstermezken, inme ve tümörler gibi ciddi nedenlerden dolayıda parmak uyuşmaları meydana gelebilmektedir. Elin avuç içi tarafında ve arkasındaki serçe ve yüzük parmağı uyuşmaları çoğu zamanlarda koldaki ulnar sinir sıkışmasının bir belirtisi olabilmektedir.

Sol Serçe Parmak Uyuşması: Dirseklerde ortaya çıkan bir sorun olan ulnar sinir sıkışması, el parmaklarını ve bileklerini rahatsız eden, zaman zamanda tüm kola yayılan ağrı şeklinde görülen bir hastalık türüdür. Ulnar sinir tüm kol boyunca uzanmakta ve dirseği, el bileğini geçerek sonlanmaktadır. Elin serçe parmağı ve yüzük parmağının his duyusundan, elin parmaklarının hareketinin bir bölümünden sorumludur.

Dirseğin iç yanından elinizle de hissedebileceğiniz bir tünelden geçmektedir. Dirseğin almış olduğu bir travmadan ulnar sinir etkilenecek olursa dirsek kırıkları sonrası gibi sinirde gelişen ödeme bağlı olarak sinir bu tünel içerisinde sıkışabilir. Bu duruma kubital tünel sendromu veya ulnar sinir sıkışma adı verilmektedir.
  • Özellikle geceleri ortaya çıkan elin serçe ve yüzük parmağında uyuşma hissi olması,
  • Araba kullanma veya telefonla konuşma gibi dirseğin uzun süre katlı pozisyonda kalması sonrasında serçe parmakta uyuşma
  • Müzikal bir enstrümanı kullanırken yada elin parmaklarını ilgilendiren bir iş yapma esnasın da güçlük yaşamak
  • Kavrama yada ayıklama işleminde güçsüzlük hissi oluşması
  • Tüm kolun iç yüzünde ağrı hissetme gibi şikayetler oluşmaktadır.
Sol elin yüzük parmağında oluşabilecek uyuşmalar genellikle bu belirtiler ile seyretmektedir. Öncelikle bu bölüm ile ilgilenen uzman bir doktora başvurmak daha sonra yapılacak tetkikler ile tedaviye karar vermek gereklidir. Şayet serçe parmak uyuşması kubital tünel sendromundan kaynaklı ise ilaç tedavisi veya ilerlemiş durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir.

Orta Parmak Uyuşması


Orta parmak, esas görevi dokunmak ve kavramaktır. Orta parmak uyuşmasının bir çok nedeni olabilir. Fakat her orta parmak uyuşması ve karıncalanması durumunda da evhama gerek yoktur. Kaldı ki artık bu tür sorunlar gelişen tıp ile rahatlıkla çözüme kavuşturuluyor. Genellikle orta parmağın uyuşmasına neden olan hastalık karpal tünel sendromudur. Bunun yanı sıra sinir yaralanmaları, uzun süreli kolun aynı pozisyonda kalması, elin sürekli yukarıda tutulması gibi durumlarda da orta parmağa kan gitmeyerek uyuşmasına dokunma hissinin kaybolmasına, zaman zaman ağrı oluşmasına neden olabilir. Orta parmak uyuşması toplum içinde yaygın bir sağlık sorunudur.

Orta parmak uyuşması genellikle ciddiye alınmaz fakat felç ve tümör gibi ciddi durumlar erken tanı ile daha kısa sürede tedavi edilmektedir. Bazen orta parmakta meydana gelen uyuşma kısa sürede kaybolabilir. Gece kolun üzerine yatılması, sürekli katlı olması gibi durumlarda orta parmak uyuşması geçicidir. Fakat parmak uyuşması her gece oluyor ise kaliteli bir viskon yatak almanızın zamanı gelmiş demektir. Uzun süreli orta parmak uyuşmaları şeker hastalığı, periferal nöropati gibi hastalıkların da habercisi olabilir.

Orta parmak uyuşmasına neden olan karpal tünel sendromu nedir?

El ve bileğin hareketlerini sınırlayan ağrı oluşmasına neden olan dolayısı ile orta parmağın uyuşmasına neden olan bir hastalıktır. Karpal tünel bilekte bulunan çeşitli doku ve kemiklerin oluşturduğu kanala verilen isimdir. Aynı zaman da kanal elin sonlandığı bileğin başladığı yerin toplu durmasını sağlar. Tünelden median sinirler geçer. Median sinir başparmak, işaret, orta, ve yüzük parmağını kontrol eder. Karpal tünelin içinde tendon ve bağlar da şişlik meydana geldiğinde orta parmak siniri olan median sinirin tünel içinde sıkışmasına neden olur. Böylece karpal tünel sendromu başlangıcı oluşur.

Orta parmağın uyuşmasına neden olan karpal tünel sendromu nedenleri
Sürekli aynı hareketlerin tekrarlanması bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir,
Elin sıkılarak yumruk yapıp tekrar açmak ve bunu sürekli yapmak en önemli karpal tünel oluşum hareketidir,
Bilgisayar kullanan katipler, marangozlar, özellikle telli sazları çalan müzisyenler orta parmak uyuşması rahatsızlığının muhtemel üyeleridir.
Oya işlemek, iğne işçiliği yapmak ilerleyen zamanlarda karpal tünelin esnekliğini azaltarak median siniri sıkıştırır, bu durumda orta parmakta uyuşma meydana gelir. Ayrıca gebe bayanlar da hamileliğin sonlarına doğru aşırı kilo ve ödeme bağlı şişmeler nedeni ile karpal tünel sendromu görülebilir.
Romatizma, kireçlenme, guatr, şeker hastalığı da sinir, damar ve tendonların sıkışarak karpal tünel aralığından giden orta parmak sinirinin iletim sağlayamamasına dolayısı ile orta parmağın uyuşmasına neden olurlar.

Servikal Spondiloz (Boyun kireçlenmesi) orta parmak uyuşması bağlantısı
Genellikle İlerleyen yaşlarda görülmeye başlar. Vücut duruş bozukluğu, şeker hastalığı, osteoporoz, kemik hastalıkları, hormonal bozukluklar, boyun omurunun aşırı yıpranmasına ve aşınmasına neden olur. Trafik kazaları bu hastalığın oluşumunda çok etkilidir. Boyun sinirlerinin sıkışması ile çapraz üst kaslarda hareket yeteneğinin azalmasına neden olacaktır, bu durumda orta parmakta ağrı ve uyuşukluk olacaktır.

Periferik Nöropati (sinir hasarı) orta parmak uyuşmasın da etkisi
Kısaca sinirlerin belli yerlerinden zarar görmesi demektir. Merkezi sinir sisteminin bozulma ile genel otonom sistemde de aksamalar meydana gelmekte bu durum vücudun bir çok yerinde uyuşukluk, iğnelenme veya karıncalanma hissi vermektedir. Bu belirtiler özellikle el ve ayaklar da öncelikle görüldüğünden orta parmakta meydana gelen uyuşmanın nedenleri arasında gösterilebilir.

Orta parmak uyuşukluğuna neden olan dirsek sinir sıkışması
Dirsek yönünden ele giden sinirler ön kol (radius ulna) kemikleri ile kas ve tendonlar arasından ilerleyerek orta parmağa gider. Belli faaliyetler, elin genel yapısı dirsek yaralanması, kemik kırılması, trajik durumlar, düşmeler vb, dirsek kemiğinde sıkışmaya bağlı orta parmakta uyuşukluğa neden olur.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Bileklerde Uyuşma


Bileklerde uyuşma: Çağın hastalığı olmaktadır. Özellikle bayanlarda ve ev hanımlarında görülen bir rahatsızlıktır. Karpal tünel sendromu diye bilinen bu rahatsızlık bilgisayar başında ellerini fazla kullanan veya ev hanımlarının bileklerini fazla kullanması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bileklerde uyuşma yani karpal tünel sendromu el ve parmaklarımızı kullanmamızda büyük rol oynayan median sinir olarak adlandırılan dokunun sıkışması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sinir sıkışması arasında en sık görülen bilek uyuşması yani karpal tünel sendromudur. Bileklerini sürekli bükülü vaziyette kullanan yani mouse kullanan veya bilgisayarda fazlasıyla yazı yazan, evde temizlik yaparken basit bir bezi bile bileklerini zorlayarak sıkan kişilerde fazlasıyla görülen bir hastalıktır. Bileklerde uyuşma devam ettiği taktirde mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır. Aksi taktirde ilaç tedavisi yeterli gelmeyip cerrahi müdahale gerekebilir. Bunun yanı sıra kişinin bilek uyuşmaları artıp ağrıya varabilir veya ellerini ve parmaklarını hareket ettirmekte güçlük çekebilir.

Bileklerde uyuşmaya neden olabilecek faktörler:
  • Ellere ve bileklere fazla yük yüklemek,
  • Bilgisayarda veya daktiloda uzun süre yazılar yazmak,
  • Bilekleri bükülü pozisyonda iş yapmak,
  • Bilekleri zorlayacak şekildeev işleri yapmak örneğin hali silmek veya silkelemek, toz alma bezini çok sıkmak,
  • kaza sonucu kolda veya bilekte geçirilmiş cerrahi bir işlemin üzerinden yıllar geçtiğinde sinir sıkışması görülebilir.
  • Kısacası bilekleri zorlayacak herhangi bir işlem sonucu sinirlerde sıkışma olmaktadır buda bilekte uyuşmaya neden olmaktadır.
Bileklerde uyuşma yani karpal tünel sendromu rahatsızlığı nasıl teşhis ve nasıl tedavi edilir:
Bileklerde uyuşma şikayeti olan kişi mutlak bir beyin cerrahi uzmanına başvurmalıdır.

Sonrasında doktor hastanın hikayesini dinlemektedir. Hastanın bileğinin uyuşmasına sebep olabilecek faktörleri bulmaya çalışır. Daha sonra hastanın muayene bulgularına bakar nereden itibaren bilekte uyuşma olduğunu tespit eder. Bilek uyuşması rahatsızlıklarında muayenenin yetmediği durumlarda EMG (Elektronömiyografi) testi yapılır. Bununla birlikte bileklerdeki uyuşmaya neden olan sinirlerin hangi bölgelerde sıkıştığı tespit edilir.
Bileklerde uyuşma genelde sinir sıkışması nedeni ile olduğu için kolay kolay tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Bileklerde uyuşma ilaç yada fizik tedavi uygulaması ile bir miktar iyileşme görülse de tam anlamıyla sorun ortadan kalkmaz. Bileklerde uyuşma nedeni sinir sıkışması ise kesinlikle cerrahi müdahale gerekir. Yani sinir sıkışması ameliyatı gerekmektedir.

Bileklerde uyuşmaya karşı alınabilecek önlemler: İnsan dinamik bir varlıktır hepimiz hoplayıp zıplıyoruz. Sürekli hareket halinde bir varlığız bu nedenle darbeler almamız bazen mümkün olabiliyor. Yani kaza ile olabilecek durumlar vardır bunun için belki fazla önlem alamayabiliriz. fakat bileklerimizi zorlayacak işlerden kaçına biliriz. Mesela sürekli mouse kullanmak zorunda kalan kişi bilek destekli mouse pedleri bulunmaktadır onlardan kullanmalı. Çarşı pazarda bileklerimizi yoracak kadar poşet yüklenmemek, özellikle yemek masasında dirsekleri masaya dayamamak gerekir. Bir çoğumuz düşünürken ellerimizi birleştirip bileklerimizi bükeriz bu gibi durumlardan kesinlikle kaçınmalıyız. Özellikle ev hanımları toz alırken kullandıkları bezleri çok fazla sıkıp bileklerini yormaktan kaçınmalılar. Kısacası bilekleri zorlayacak veya sinir sıkışmasına neden olabilecek faktörlerden mümkün olduğunca korunmak gerekmektedir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

SAĞ KOL UYUŞMASI


Sağ kol ve sağ el, serçe parmak, baş parmak uyuşması, sinir sıkışmasından vitamir eksikliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir durumdur. Bu durum kolun üst taraflarından, parmak uçlarına kadar görülebilir, karıncalanma ve güç kaybı da birlikte ortaya çıkabilir. Sağ kol, sağ el uyuşması, genellikle kanın, sağ kola tam olarak gitmemesinden veya bir sinir hasarından kaynaklanır. Bu durum ayrıca enfeksiyon, iltihap, travma, habis tümör ve diğer anormal sorunlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Sağ kol uyuşmasının birçok nedeninin hayati bir tehlikesi yoktur.

Vitamin ve Mineral Eksikliği
Vitamin ve mineral eksiklikleri, kollarda ve parmaklarda oluşan uyuşma ve titreminin en yaygın sebeplerindendir. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, B12, B2 ve B5 vitaminleri eksiklikleri, C vitamini, D vitamini eksiklikleri bu soruna neden olabilir.
Besinsel öğelerdeki eksiklikler birkaç nedenle oluşabilir.
Tedavisi: Bu tedavide amaç, diyetinizde değişiklikler yaparak veya vitamin ilaçları kullanarak, eksikliği gidermektir. Eksikliğin derecesine göre doktorunuz takviye gıdalar önerebilir Bu besin eksikliği bir hastalık veya sorun nedeniyle meydana geliyor ise, bu sorunu çözmek için başka bir tedavi yöntemi uygulayabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Sağ kolda, sağ elde geçici uyuşukluğa sebep olan bir başka sorun ise karpal tünel sendromudur. Karpal tünel sendromu, bileğinizi büktüğünüzde, bileğinizdeki sinirlerin sıkışması sonucu oluşan bir sorundur. Karpal tünel sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat, obezite, bileğin aşırı kullanımı, eklem iltihabı, şeker hastalığı gibi sorunlar olası nedenleri olabilir. Sağ kolda uyuşma, acı, titreme veya hissizlik sorunları karpal tünel sendromunun belirtilerindendir.
Tedavisi: Basit vakalarda, ağrı kesiciler, steroid içermeyen ilaçlar ve soğuk kompres, uyuşma, acı ve şişmeyi geçirmek için kullanılabilir. İleri vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Multiple Skleroz

Bu hastalık, beyin ve omurilikteki sinirleri etkiler sağ kolda, elde uyuşmaya yol açabilir. Bu hastalıkta, sinirlerin etrafını sarmış olan myelin hasar almıştır. Hareket ve görme içeren bütün sorunlar bu hastalığın sonucunda oluşabilir. Multiple skleroz sorununun kesin nedeni bilinmemektedir.
Tedavisi: Multiple skleroz için tam bir tedavi bulunmamaktadır. Fakat, birçok çeşit ilaç, fiziksel terapi gibi yöntemler, bu sorunun yol açtığı belirtileri gidermeye yardımcı olabilir.

Kan Akışında Azalma

Kola az miktarda kan gitmesi, koldaki doku, sinir ve eklemlere daha az oksijen gitmesi demektir ve bu da koldaki, eldeki uyuşmaya sebep olur.
Yüksek kan basıncı, obezite, sigara ve yüksek kolestrol seviyeleri kan damarlarına zarar verip, inceltebilir ve bunlar da koldaki uyuşma belirtilerini arttırabilir.
Şeker hastalığı ve hipertansiyon bazen kollarda ve ellerde uyuşmaya neden olabilir Her iki durum da neuropathy veya mononöropatiye neden olabilir ve bu iki hastalık da eklemler, avuç içi ve ellerde sinir hasarı nedeniyle his kaybına yol açabilir. Benzer bir şekilde tansiyon düşüklüğü nedeniyle de uzuvlara kan akışını düşürebilir ve uyuşukluğa neden olabilir. Bu tür uyuşukluktan kurtulabilmek için ilaçlar kullanılabilir.

Dolaşım Sistemi Sorunları

  • Kol uyuşukluğu, aşağıdaki hastalıklar nedeniyle kola ve ele giden kan miktarının azalması sonucu oluşabilir.
  • Arteriyovenöz malformasyon (atardamar veya damarlarda düğüm)
  • Burger hastalığı (atardamar ve damarların tıkanması ve akut iltihaplanması)
  • Soğuk ısırması veya aşırı düşük sıcaklıklar
  • Periferik arter hastalığı (yağ birikmesi ve kolestrol birikmesi nedeniyle kan damarlarının incelmesi ve kan akışının azalması)
  • Kol ve el uyuşması, bir sakatlık veya sinir hasarı sonucunda oluşmuş bir ortopedik sorun nedeniyle meydana geliyor olabilir.
  • çok sıkı alçıya alınmış kol veya kırık kol y Servikal spondylosis (boyunda dejeneratif disk hastalığı)
  • Bel fıtığı
  • Boyun veya omurilik sakatlığı
  • Sinir sıkışması veya sinir baskısı (kolun üstüne uyumak gibi)
  • Kemik erimesi
  • Kollarda, elde uyuşmaya sebep olan sinir baskısına, aşağıdaki durumlardan herhangi biride yol açabilir.
  • Kalp krizi
  • Alkolizm
  • Diyabatik Nöropati (şeker hastalığına bağlı olarak, kanda yüksek şekeri bulunması nedeniyle sinir hasarı)
  • Kurşun gibi ağır metal zehirlenmesi
  • Hipotroidizm (az çalışan tiroid bezi)
  • Multiple skleroz (beyni ve omuriliği etkileyen hastalık)
  • Periferal nöropati (periferal sinirleriyle ilgili hastalık)
  • Omurilik hasarı ya da sakatlanması
  • Felç
  • Sistemik lupus eritematozus (vücudun kendi sağlıklı doku ve hücrelerine saldırması hastalığı)
  • Transvers miyelite (omurilikte iltihaba sebep olan nörolojik hastalık)
  • B12 vitamini eksikliği
  • Nörolojik sebepler
Sag Kol, Sag El Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Sağ kolunuzdaki, elinizdeki uyuşma için Nöroloji (Beyin Ve Sinir Cerrahisi) doktoruna gitmelisiniz.

Sag Kol Sağ El Uyuşması Nasıl Geçer?
Uyuşukluk, akut bir sakatlık, besin eksikliği veya düşük kan şekeri nedeniyle oluşuyorsa, evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle, ufak belirtileri yok edebilirsiniz.
Sıcak Kompres Uygulaması
Isıtılmış havlu, sıcak su torbası veya sıcak suya batırılmış bir bezi, ağrıyan bölgedeki sinirleri ve kasları rahatlatmak için kullanabilirsiniz. Bu yöntem kan dolaşımını hızlandıracaktır ve uyuşma yok olana kadar tekrarlanabilir.
Kolu Yukarıda Tutmak
Düşük kan dolaşımı nedeniyle oluşan sağ kol uyuşması sorunu, kolu birkaç dakika boyunca kalp seviyesinden yukarıda tutarak çözülebilir.
Hareketli Yaşam
Kan akışı miktarını ayrıca daha aktif olarak da arttırabilirsiniz. Uyuşukluk basit kaldırma veya dairesel hareketler yapmayla da geçebilir. Düzenli hareketler yaparak bu problemden kurtulabilirsiniz.
Masaj Yapmak
Uyuşukluğun olduğu kola bölgesel masajlar yapmak da kan akış hızını arttıracaktır. Isıtılmış hindistan cevizi yağı veya zeytinyağını kullanarak, dairesel hareketler ile kolunuza masaj yapın.
Epsom Tuzu
Sağ kolunuzdaki uyuşukluğu, ayaklarınızı epsom tuzlu suya sokarak yok edebilirsiniz. Bu vücudunuzdaki magnezyum seviyelerini arttıracak ve bütün vücudunuzdaki kan dolaşım hızını arttıracaktır. Yarım bardak epsom tuzunu, ılık suya ekleyip, karıştırın ve ataklarınızda bir gıdıklanma hissedene kadar, içerisinde tutun.
Zerdeçal
Curcuminin iltihap önleyici özellikleri, uyuşuk bölgelerdeki kan akışını hızlandırabilir. Uyuşuk bölgelere su ve zerdeçal tozu karışımı olan macunu sürün.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
4 Kasım 2008 / Misafir Taslak Konular