Arama

Biberiye Yetiştiriciliği

Güncelleme: 8 Kasım 2010 Gösterim: 31.286 Cevap: 2
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
30 Ağustos 2008       Mesaj #1
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
BİBERİYE

mutfaktayim biberiye

Sponsorlu Bağlantılar
TAKIM: Tubiflorales
FAMİLYA: Lamiaceae
CİNS: Rosmarinus
Rosmarinus Officinalis L.
MAHALLİ ADLARI:
Kuşdili, Hasaban, Lacivert Gül, Itırların Prensi

BİTKİ HAKKINDA

GENEL BİLGİ VE ÜLKEMİZDEKİ YAYILIŞI:

Dünyanın birçok yerinde kültürü yapılmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde 1500-1700 m yüksekliklere kadar yetişme ortamı bulmuştur. Çok sayıda varyete ve forma sahiptir. Akdeniz havzası başta olmak üzere ılıman ve sıcak iklim bölgelerinde kültüre alınmıştır. Akdeniz ülkelerinde yabani olarak yetişir. Yayıldığı ülkeler Portekiz, Yugoslavya, Fransa, İspanya, Tunus, Fas, Cezayir ve İtalya'dır.
Ülkemizin batı ve güney kıyılarında yabani olarak yetişir. Park ve bahçelerde yetiştirilir. Baharat v.b. Amaçlarla kültürü yapılamaz. Baharat olarak da fazla kullanılmaz. Uçucu yağ üretimi yok denecek kadar azdır. Bunun yanında, birçok ülkede doğal yetişen biberiye toplanmakta ve değerlendirilmektedir. Ancak istatistiği tutulmamaktadır. Bu nedenle rakamla ekonomik önemi belirtilememektedir.

BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ:

rosemary

Çalımsı karakterli bir bitkidir. Sapı lifsi yapıda, ince, narin, çok dallı ve diktir. Genç dalları dört köşelidir. Yaprakları karşılıklı, sapsız ve kulakçıksızdır. Yaprakları çam yapraklarına benzer. Yaprak ayası uzunca, oldukça etli, üst tarafı tüysüz, koyu renkli; alt tarafı ise çok tüylü ve beyazımtrak yeşil renklidir. Yaprak kenarları alt tarafa doğru kıvrık olup kışın yapraklarını dökmez. Yaprakları dil şeklinde, 2-3 cm uzunlukta, 2-4 mm genişliktedir. Yaprak ayası derimsi, dar, şeritsi veya mızraksıdır. Yaprak ucu küttür. Taban kısmı çok kısa sap şeklinde daralmıştır.
Çiçekleri, dalların ucunda ve yaprak koltuklarında küçük topluluklar halindedir. Bütün sene çiçeklidir. Ve çiçekleri bir eksen üzerinde salkım şeklindedir. Çanak yaprakları tüp şeklinde, iki dudaklı ve çok tüylüdür. Taç yaprakları da tüp şeklinde ve iki dudaklıdır. Çiçekleri mavimsi beyaz, mor ve eflatun renklidir. Üst dudakta iki dar lop, alt dudakta üç dar lop bulunur. Alt dudağın orta lobu diğerlerinden daha büyük ve çukurdur. Stamerler iki tanedir. Flament, korolla tüpünden daha uzun, kıvrık, mor renklidir ve tabanında küçük bir diş yapısında çıkıntısı vardır. Dişi organ iki karperli, stilusu uzun ve kıvrık, stigması iki parçalıdır. Çiçeklerinde nektarium bulunur. Meyvesi esmer, küçük fındıksı yapıdadır. Yapraklarında %8 tanen, %1-2 uçucu yağ ve acı madde bulunur.
biberiye o

FAYDALANMA YÖNLERİ:

En ucuz baharatlardandır. Mutfakta et, sebze, omlet,çorba, sos ve salatalar da, hemen hemen her türlü gıdada sevilerek tüketilir. Gıda sanayinde baharat ve yan ürünleri başta olmak üzere, alkolsüz içecek, çeşni ürünü ve etlerde, ayrıca şekerleme, dondurma ve fırın ürünlerinde kullanılır. Gıda sanayinin kullanımının dışında, son zamanlarda sentetikler kadar etkili biberiye antioksidanları üretilmekte ve değerlendirilmektedir. Ayrıca parfümeri, kozmetik ve eczacılıkta kullanılır. Özellikle spazm çözücü, romatizma, gargara, tavman, burkulmalara karşı fiziksiyon, idrar söktürücü, tenter, ateş düşürücü, astım ve birçok hastalığa karşı faydalıdır.

YETİŞTİRİLMESİ:

İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ:

Yetiştiği yerler yazları kurak, kışları yağışlı geçen bölgelerdir. 1500-1700 m yüksekliğe kadar yayılmasında iklim değişikliklerine dayanıklı olması ve serin iklim koşullarında da rahatlıkla üretilebilmesi etkendir.
Toprak isteği yönünden fazla seçici bir bitki değildir.

EKİM-DİKİM:

Kendisi doğal olarak yetişmekte olan bir bitkidir. Tohumlarını saçarak koloniler oluşturmaktadır. Tohumları ekilerek kolay üretilebildiği gibi, çok koku yayan biberiye bitkileri vejetatif olarak çelik alma yoluyla da üretilebilir. Bahçelerde,tarlalarda ve kısmen gölgelik yerlerde rahatlıkla yetiştirilir.
Rosmarinus officinalis 1

BAKIM:

Kendisi ürediği için bakımı hakkında yeterli bilgimiz yoktur. Fakat, bakımında fazla zorluk çekilmeyeceği anlaşılmaktadır.

HASAT-TOPLAMA:

Biberiye, akdeniz kıyılarında işlenmemiş bölgelerde bütün yıl çiçek açan bir bitkidir. Bu bitkinin bütün yıl çiçek açan dalları toplanır, demet yapılır ve gölgede kurutulur. Böylece her zaman kullanılır.

VERİM:

Doğadan toplandığı için dekara verimini söylemek isabetli olmaz. Ancak sık ekilmiş bir biberiye kolonisinden bir kişi filizleri kırarak günde 400-700 kg yaş drog toplayabilir 5-7 kg yaş drogtan ise 1kg kuru drog elde edilir.

MUHAZAFA -PAZARLAMA:

Elde edilen yaş filizli, çiçekli droglar gölgede kurutulurlar. Kutularda tarla ve çuvallarda saklanır, pazarlanır. Satın alınırken iyi saklanmış olmasına, kokusunun azalıp azalmamasına, böçek ilacı yapılmamış olmasına dikkat edilmelidir.

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Kasım 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Biberiye ve Faydaları

biberiye
Sponsorlu Bağlantılar

Diğer İsimleri : Kuş Dili Otu, Hippomaratrumlibanotis, Rosmarinus Officinalis

Biberiye (kuşdili) : Ballıbabagillerden; Akdeniz çevresinde çok yetişen; küçük, kalınca, ensiz ve kokulu yaprakları ile çiçeklerinden faydalanılan bir bitkidir. Yaprakları iğneye benzer. Boyu 2 metre kadardır. Çiçekleri mavi veya eflatundur. Çiçeklerinden renksiz veya soluk sarı renkte olan biberiye esansı çıkarılır. İçeriğinde kafuru, sineol, kamfen, pinen, borneol ve bornilasetat vardır.

Faydası :
  • Hazımsızlığı giderir.
  • Çarpıntıyı keser.
  • Yarımbaş ağrılarını giderir.
  • Baş dönmesini keser.
  • Astım, bronşit ve kansızlıkta faydalıdır.
  • Yağlı saçların yağını alır.
  • Kumları döker.
  • Biberiye suyu ile yapılan gargara ağır boğaz iltihaplarını tedavi eder.
  • Burkulmalarda ve deri yaralarında da haricen kullanılır.
  • İdrar ve adet söktürür.
  • Safra ifrazatını arttırır.
  • İdrarı ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.
  • Vücuda zindelik verir.
  • Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur.
  • Migren türü baş ağrılarını hafifletir, çarpıntıyı giderir.
  • Kansızlığa ve sarılığa iyi gelir.turkeyarena.com
  • Biberiye yağı romatizma olan yere sürülürse romatizma ağrılarını dindirir.
  • Sindirime faydalı bir besin olan Biberiye, mide ve bağırsakları uyararak hazmı kolaylaştırır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Kasım 2010       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Biberiye Nasıl Kullanılır? Biberiyenin yaprakları, yapraklarından elde edilen yağı ve çiçekleri kullanılır. Cilt bakımı için de kullanılan biberiye cilde esneklik ve sıkılık verir. Bir litre kadar suya biberiye ve kekik yağı karıştırılıp cilde sürülürse, cildi temizler ve yumuşatır. Ayrıca sivilcelere de iyi gelir. Burkulan eklemlere ve deri yaralarına sürülürse faydası görülür.

Güzellik kremlerinin bazılarının bileşiminde de bulunan biberiyenin cildi güzelleştirici niteliklerini de şöylece sıralayabiliriz:


-Biberiye infüzyonu ile yıkanan saçlar gürleşip güzelleşir .
-Saç diplerindeki bezleri uyarır. Erken saç dökülmelerini önler. Bu nedenle özel şampuanların yapımında kullanılır.
-Bir bez torbaya konulan biberiye yaprak ve taze sürgünleri banyo musluğunun altına asılarak üzerine sıcak su akıtılıp böylece doldurulan küvette banyo yapıldığında cildi derinden temizler , teni kayganlaştırır ve güzelleştirir. Şampuanla yıkanmaktan yıpranan saçları canlandırır.

Çay: 1 tatli kasigi bitki 200 ml. kaynar suda haslanir. Sonra 10 - 15 dakika demlenir, süzülür.

Tentür: 1 avuç dolusu kuru yaprak(50 - 60 gr.) 250 ml %70 lik alkol içinde her gün arasira çalkalanarak 15 gün civarinda bekletilir, süzülür.

Sarap: 1 avuç dolusu kuru yaprak(50 - 60 gr.) 1 litre beyaz sarapta 15 gün dinlendirilip, süzülür.turkeyarena.com

Banyo: 1 avuç dolusu kuru yaprak(50 - 60 gr.) 1 litre suda kaynatilip, 30 dak. Demlenir, süzülür. Banyo suyuna katilir. Banyodan sonra 1 saat uzanilarak dinlenilir. Yatmaya yakin yapilirsa uyku kaçirabilir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

26 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
13 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
16 Temmuz 2009 / KiTiaRa Botanik