Arama

Psikolojik Danışma Teknikleri

Güncelleme: 24 Temmuz 2009 Gösterim: 10.976 Cevap: 0
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
1 Ekim 2008       Mesaj #1
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Psikolojik Danışma Teknikleri

Sponsorlu Bağlantılar

Açıklama :
Danışanın ifade ettiği duygu ve düşünceleri daha anlaşılır hale getirmek için
verilen tepkidir. Açıklama, danışanın ifade ettiği cümle ya da cümlelerin düzene konması şeklinde olabildiği gibi, duygu ve düşüncenin farklı cümlelerle yeniden ifade edilmesi şeklinde de olabilir.


Basit Onay Tepkileri : Danışmanın danışanı dinlediğini belli etmek için kullandığı bazı
küçük tepkilerdir. Bunlar beden dili, jestler ve mimiklerdir. Onay tepkileri, danışanın dinlendiği izlenimini vermeli ancak danışanın her söylediğinin onaylandığı anlamını taşımamalıdır. Aşırı kullanımı danışanda tam tersi bir etki yaratarak dinlenilmediği duygusu uyandırır.


Duyguların Yansıtılması :
Danışanın ifade ettiği ya da anlattıklarının altında yatan duyguların ifade edilmesi tekniğidir. Danışman, danışanın hissettiği, sözleriyle, jest ya da mimikleriyle ifade ettiği duyguyu yakalayıp danışana yansıtarak danışanın o zamana kadar farkında olmadığı ya da yeterince önem vermediği bir yönüne dikkat çekerek danışanın bu duygusuyla ilgili farkındalığını arttırır.
Örn: Sanırım babana çok kızmışsın!


Yüzleştirme :
Danışanın, danışmanın sözleri ya da davranışları arasındaki çelişkileri ve tutarsızlıkları danışana ifade etmesi ve kendi gerçeğiyle danışanı yüzleştirmesidir. Desteklemeden ya da danışan hazır olmadan yapılan bir yüzleştirme danışana zarar verebilir. Son derece dikkatli kullanılması gereken bir tekniktir.
Örn: Ondan nefret ettiğini söylüyorsun ama bir yandan da onun için bir çok fedakarlık yapıyorsun!

Yorumlama : Yorum, danışanın ifade ettiği duygu, düşünce ve olaylar arasında bağlantılar kurma ve davranışlarının farkında olmadığı duygusal nedenlerini gösterme tekniğidir. Bu tekniğin amacı danışanın farkında olmadığı derindeki duygularının farkına varmasına ve duyguları ile davranışlarını bütünleştirmesine yardımcı olmaktır. Bir anlamda yansıtma tekniğine benzemektedir. Yorum tekniği de yine çok dikkatli kullanılması gereken tekniklerden birisidir.

Destekleme : Destekleme, danışanı duygu ve düşüncelerini incelemeye, kendini tanımaya ve farklı davranış tarzlarını denemeye teşvik etmektir. Bu tekniğin sık kullanılması da fayda yerine zarar verebilir. Danışanı iyice anlamadan desteklemek onda, yeterince anlaşılmadığı ve kendisinin hafife alındığı duygusu uyandırabilir.

Soru Sorma : Danışanı tanımak, iç dünyasında olup bitenleri daha iyi anlamak için kullanılan bir tekniktir. Aşırı kullanılması danışanda bıkkınlık ya da sorguya çekiliyormuş hissi uyandırabilmektedir.

Bilgi Verme :
Danışma sürecinde bazen danışanın belirli durumlarla ya da olgularla ilgili bilgiye ihtiyacı olabilmektedir. Bu durumda kullanılan bir teknik da bilgi vermedir. Danışana yaşadığı durumla, bu durumla nasıl başa çıkılabileceğiyle, yardım alabileceği kurumlarla ve daha bir çok konuyla ilgili bilgi verme işlemidir.

Tavsiye Verme : Psikolojik Danışma akıl verme, tavsiyede bulunma işlemi değildir. Ancak danışma sırasında danışana tavsiye vermeyi gerekli kılan durumlar ortaya çıkabilir. Özellikle başkalarının görüşlerine önem veren bağımlı danışmanlar tavsiye almak için danışmana başvurmaktadırlar. Danışanı iyice tanımış bir danışman, birkaç seçenekten herhangi birini seçmek konusunda zorlanan bir danışana tavsiyede bulunabilir. Ancak bu teknik daha çok güdümlü danışma yaklaşımını benimseyen danışmanların kullandıkları bir tekniktir. Aşırı kullanımı danışanı bağımlı yapabileceği gibi danışanın kendi yaşamıyla ilgili sorumluluk almasını da engeller.

Kaynak

Son düzenleyen _PaPiLLoN_; 24 Temmuz 2009 20:17

Benzer Konular

9 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler
9 Temmuz 2009 / Pasakli_Prenses Psikoloji ve Psikiyatri
25 Haziran 2009 / asla_asla_deme X-Sözlük
15 Kasım 2008 / _PaPiLLoN_ Taslak Konular