Arama

Kocaeli - Gölcük - Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi

Güncelleme: 6 Ekim 2008 Gösterim: 4.287 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
6 Ekim 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Barbaros Hayrettin Lisesi, Kocaeli ili Gölcük ilçesinde bulunan bir genel lisedir. Kısa adı GBHL biçimindedir. 1958 yılında kurulduğunda adı Gölcük Lisesi (GL) olarak belirlenen liseye, 1970 yılında Kavaklı'daki kalıcı binasına geçişi ile beraber Barbaros Hayrettin Lisesi adı verilmiştir. Flama renkleri ise kurulmasına yol açan Üsküdar Talebe Vapuru Faciası'nı temsil eden siyah; ve yüzlerce lise öğrencisinin yaşamını yitirdiği bu deniz kazasının ardından doğan yeni günü, yani GBHL'nin kurulmasını temsil eden sarıdır. Mezunların isminin yanında 1969 ve öncesindeki mezunlar için GL, 1970 sonrası mezunlar için BH kısaltması kullanılır. (Örn: Ali Canoğlu BH'79) Ayrıca 1970 öncesinde okulun orta kısmı (ortaokul) da mevcuttur.

Sponsorlu Bağlantılar

GBHL Tarihi

Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi (GBHL) 1958 yılında kuruldu. Kuruluşuna yol açan asıl etmen trajik bir deniz kazasıdır. Üsküdar Talebe Vapuru Faciası olarak bilinen ve 1958 Türkiyesi'nde şok etkisi yaratan bu deniz kazası aynı zamanda Türkiye tarihinin en ölümcül sivil denizcilik kazasıdır. Bu kazanın neden GBHL'nin kuruluşunda önemli yer tuttuğunu anlamadan önce biraz geriye dönüp Gölcük'ü tanımak gerekiyor.
Türk Donanması ve Askeri Tersane, Cumhuriyet öncesinde İstanbul Haliç'te bulunmaktaydı. Lozan Barış Antlaşması ile Boğazların askerden arındırılmasına hükmedilince Donanma ve Tersane için yeni yer arayışına girişilmişti. Atatürk'ün emriyle bu iş için coğrafi ve stratejik açıdan en uygun yer olarak İzmit Körfezi'nin güneyi seçilmişti. Gölcük, işte bu şekilde kuruldu ve 1936 yılında da Kocaeli'ye bağlı bir ilçe oldu.
Gölcük halkı genel olarak Körfez'in güneyindeki Samanlı Dağı'nın eteklerinde yer alan eski köylerden gelen halk ve Donanma Komutanlığı ve Gölcük Tersanesi nedeniyle deniz kıyısında yeni oluşan bu yerleşim yerine göçenlerden oluşuyordu.
Körfezin güneyindeki Samanlı Dağı'nın eteklerinde Cumhuriyet öncesinde Rum ve Ermeni köyleri de bulunmaktaydı. Mübadele ve diğer etkenler nedeniyle bu köylerdeki nüfus yapısı değişti ve bu köylere çoğunlukla Kafkas halkları yerleştirildi. Bugün de Gölcük'ün nüfus yapısı içinde Gürcüler ve hemen ardından Lazların önemli bir oranda oldukları söylenebilir. Deniz kıyısında kurulan ve Gölcük adı verilen ilçe, yukarıda belirtilen yerel nüfus ve denizciler ile göçmen tersane işçilerinden ve onlara hizmet veren esnaftan oluşmaktaydı.
Bu yeni ilçeye lise kurulmamıştı. Öğrenciler, Körfez'in karşı yakasında bulunan İzmit'teki liselere gidip gelmekteydiler. 1 Mart 1958 Cumartesi günü, o zaman için Cumartesi günleri yarım gün olan okullarından çıkan ve çoğunluğu Gölcüklü öğrencilerden oluşan yolcular, İzmit iskelesinden Üsküdar adlı vapura bindiler. Zaten ekonomik ömrünü çoktan tamamlamış, bakımları aksatılmış ve tıkabasa yolcu almış olan Üsküdar vapuru, Derince açıklarında aniden patlayan fırtında sonucu alabora olarak battı. Çoğu Gölcüklü lise öğrencisi olan yaklaşık 400 yolcu bu kazada yaşamını yitirdi.
Deniz faciası ve ceset arama çalışmaları, o zamanın medyasında haftalarca geniş şekilde işlenecekti. Kazaya yol açan açık ihmal ve kusurlar, zamanın hükümetine yönelik muhalefeti iyice artıran bir unsur oldu. Ancak bir süre sonra konuya ilişkin yayınlara yasak konuldu.
Gölcük'e bir lise kurulması bu kazadan sonra akıllara gelecekti. Bu nedenle GBHL mezunları, liselerinin doğumgününü 1 Mart 1958 olarak kabul etmektedirler. Lise, kağıt üzerinde hemen kuruldu. Ancak henüz bir binası yoktu. Bu nedenle Gölcük Merkez Ortaokulu binasında eğitim vermeye başladı. GBHL'nin Kavaklı Sahili'ndeki binasının tamamlanması 1970 senesini buldu.
İlk olarak Gölcük Lisesi adıyla açılan okul, bu yıldan itibaren Barbaros Hayrettin Lisesi adını almıştır. Aynı yıl meydana gelen bir yangın okul arşivindeki pek çok belgeyi ortadan kaldırmıştır.
GBHL, 1999 yılına gelindiğinde hala ilçe merkezindeki tek genel lisedir. 17 Ağustos 1999 depremi, liseye ciddi hasar vermiştir. Daha da önemlisi, bu depremde çok sayıda öğrenci, öğretmen ve mezun yaşamını yitirmiştir.
Deprem sonrasında GBHL, denizden çok uzağa, o zamanki adı Gölcük Anadolu Lisesi olan İhsaniye Anadolu Lisesi'nin binasına taşınmak zorunda kalmıştır. Zaten okulun öğrenci sayısı da gerek kayıplar gerekse göçler nedeniyle birkaç sınıf mevcuduna kadar düşmüştür.
2000 yılından itibaren güçlü bir mezun dayanışması ile ve Mezunlar Derneği'nin çabalarıyla okul binasının onarılması sağlanmıştır. Böylelikle GBHL, kendisi ile ve adı ile özdeşleşen denize, İzmit Körfezi'ne yeniden kavuşmuştur. GBHL öğrencileri de eskiden olduğu gibi bir yandan dersi, bir yandan Körfez'i izleme şansına kavuşmuşlardır.


Vikipedi

Benzer Konular

11 Eylül 2008 / Bia Eğitim Bilimleri
15 Eylül 2013 / Heulwen Eğitim Bilimleri
15 Eylül 2013 / Heulwen Eğitim Bilimleri
17 Ağustos 2013 / _EKSELANS_ Tarih