Arama

Fenerbahçe'nin Rekorları ve Tarihindeki İlkler

Güncelleme: 26 Haziran 2016 Gösterim: 20.608 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Fenerbahçe'nin Rekorları ve Tarihindeki İlkler

Ad:  Fenerbahçe'nin Rekorları.jpg
Gösterim: 2905
Boyut:  51.7 KB
  • Fenerbahçe, bir sezonda hiç gol yemeden şampiyon olup bir dünya rekoru kırmıştır. (1922-1923 sezonu)
  • Fenerbahçe, tarihinde 82 kez resmi lig ve kupa şampiyonluğu ile en çok şampiyon olan takım olmuştur.
  • Fenerbahçe, resmi ve resmi olmayan kupalarla Türkiye'de en fazla kupaya sahip olan takımdır. (Futbol: 124 kupa)
  • Fenerbahçe, ayrıca tüm sporların toplam kupalarında da Türkiye'de en fazla kupaya sahip olan kulüptür.
  • Fenerbahçe, Türkiye Profesyonel 1. Futbol Ligi'nde ilk şampiyonluğu yaşayan takımdır. (1959)
  • Fenerbahçe, 1967 yılında Balkan Kupasını ilk kazanan Türk takımı olmuştur.
  • Fenerbahçe, 1967-1968 yılında tam 5 kupa birden kazanarak bir rekora imza atmıştır. (Lig şampiyonluğu, Türkiye kupası, Cumhurbaşkanlığı kupası, Spor-Toto kupası ve Balkan kupası)
  • Fenerbahçe, ayrıca 1969-1970 sezonunda kalesinde sadece 6 gol görerek, çok büyük bir rekora daha imza atmıştır.
  • Fenerbahçe, 1988-1989 sezonunda rakip kalelere 36 maçta tam 103 gol göndererek Türkiye liglerinde bir sezonda en fazla gol atan takım ünvanına sahip olmuştur.
  • Bir sezonda başarı yüzdesine göre en iyi performansa sahip olan takım ünvanını kazanmıştır.. (1988-1989 sezonu 36 maçta, 29 galibiyet, 6 beraberlik, 1 mağlubiyet - Başarı ortalaması: %88.8)
  • Futbolcusu bir maçta en çok gol atan takım ünvanına sahiptir. (Tanju Çolak, 6 gol, Fenerbahçe - Karşıyaka: 7-1, 1992-1993 sezonu, 14.hafta)
  • Fenerbahçe, 1996-1997 yıllarında ilk kez katıldığı şampiyonlar liginde, Kendi sahasında 40 Yıl (56 maç) hiç yenilmeyen İngiliz takımı Manchester United'ı deplasmanda Boliç'in 78. dakikada attığı golle yenerek, Avrupa rekoru kırmıştır.
  • Türkiye'nin internette sayfaları bulunan ilk spor kulübümüzdür.
  • Atatürk'ün yaşadığı zaman içinde, stadına büstünün konmasına izin verdiği tek kulüptür.
  • Aynı sezon A, B ve Genç Takımı yenilgisiz 3 İstanbul şampiyonluğu birden kazanan tek kulüptür. (1932-1933 sezonu)
  • Bir futbolcusu için jübile düzenleyen ilk kulüptür. (Lefter Küçükandonyadis - 1964)
  • Bir futbolcusu dünya karmasında oynayan ilk kulüptür. (İsa Ertürk)
  • Bir futbolcusu, yabancı bir milli takımı çalıştıran tek kulüptür. (Koço Negroponti, Yunanistan)
  • Atletizm'de uluslararası yarışmalar düzenlemiş tek kulüptür.
  • Atletizm'de takım halinde yurtdışına çıkmış tek kulüptür. (Atina, 1951)
  • Atletizm'de Avrupa şampiyonu olmuş tek kulüptür. (1993)
  • Olimpiyat Oyunları'nda madalya kazanan tek Türk atletinin mensup olduğu kulüptür. (Ruhi Sarıalp)
  • Bir spor dalında ülkemizi, ilk kez takım halinde temsil etmiş kuluptür. (1930 Balkan Tenis Şampiyonası)
  • Uluslararası yarışmalarda birinci gelen ilk Türk kürekçisinin mensup olduğu kulüptür. (Tonguç Türsan, 1954)

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen _Yağmur_; 26 Haziran 2016 12:37
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
27 Ocak 2009       Mesaj #2
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
FENERBAHÇENİN BÜYÜMESİ VE BAŞARILARI

Sponsorlu Bağlantılar
GOL YEMEYEN TAKIM

Istanbul liginin 1922-23 sampiyonlugunu yenilmeden ve gol yemeden 58-0 gibi dunya futbolunda esi olmayan skorla kazanan Fenerbahce takimi da iste bu donemin tumuyle yuksek okul mezunu veya ogrencilerinden olusan o unlu 11 soyleymis ;

Sekip Kulaksizoglu-Kamil Sporel ( K ), Cafer Cagatay-Kadri Goktulga, Ismet Ulug, Fahir Yenicay-Sabih Arca, Alaaddin Baydar, Zeki Sporel, Omer Tanyeri ve Bedri Gursoy.

Iste bu mithis 11 Fenerbahcemizin yurt icinde sevilmesi artik iyice saglamis aldigi tarihi basarilar sanli kulubumuzun temellerinin saglamlasmasinda buyuk katkilari olmus.Bugunku Fenerbahce onlarin sakatim, hastayim demeden sahalara firlayip hem dusman hem yerli rakipler karsisinda basaridan basariya kosmus bu yuksek kulturlu abilerimizin eseri ve bizlere armagani olmus.O zamanlar bu kadro senelerce konusulmus ve her turlu ovguye layik gorulmus.

O sene basarilarimizin bazilari soyleymis ;
- 26 Ekim 1923 de Romanyaya karsi oynayan ilk Ay-Yildizlli takima tam 7 futbolcu vermisiz,
-Ilk katildigimiz 1924 Paris Olimpiyatlarinda mucadele eden 11 in 6 Fenerbahceliymis,
-Tek gol dahi yemeden 58-0 gibi dunya tarihinde inanilmaza ve bir ilk daha imza atmisiz.
Bu coskulu sevgi o kadar buyukmus ki 5 Haziran 1932 Kusdili lokalimiz yaninca sevenlerimiz cok uzulmus klubumuze yardima kosanlarin basinda ulu onderimiz Buyuk Ataturku gorunce teselli bulmusuz.Katibi umumi namina Hasan Riza imzali"Fenerbahce Spor Klubu Idare heyetine" hitaben gelen telgrafda su kelimeler yer almis ;

"YENI KLUP BINASI INSASINA YARDIM OLMAK UZERE, REISI CUMHUR HAZRETLERININ EMIRLERI VE IS BANKASI ILE HEYETI IDARE NAMINA 500 LIRA GONDERILMISTIR.ALINDIGINI ISAR BUYURULMASINI RICA ILE HURMETLERIMI TAKDIR EDERIM."


Telgrafin gercek anlam ve degeri (Bugunku tarih ile 70 Resat altini) dgilmis tabiiki.Gercek ve paha bicilmez deger, Buyuk Onderimiz Ataturkun Fenerbahcemize olan sevgisiymis hic kuskusuz.
Rusen Esref Unaydin dan dinlenen bir ani ATA mizin Fenerbahce klubune besledigi ozel sevginin derecesini gostermey yetiyor ;
10 Agustos 1928 cuma aksami Buyuk Onder 5 ziyaretcisiyle Dolmabahce sarayindadir.Bunlardan klup baskani Necmettin Sadak, Rusen Esref ve Mustafa Necati olarak 3 u Galatasarayli, Sabri Toprak ve Vasif Cinar olarak 2 side Fenerbahcelidir.Buyuk kurtarici o gun ezeli rakiplerin yaptiklari mac sonucunun 3-3 oldugunu sorup ogrendikten sonra ;
- Oyle mi ?! Zaten bizde burada 3 e 3 beraberiz, BENDE FENERBAHCELIYIM .. demis ve kendini Sabri Toprak ve Vasif Cinar ile isaretlemis.
Ataturk her firsatta Fenerbahceye olan manevi destegini surdurmus.Yangin dumanlarinin tuttugu 1932/1933 sezonunda 4 kategoride sampiyon olmus o felaketi geciren o degilmis gibi basarilarimizi surdurmusuz.
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
27 Ocak 2009       Mesaj #3
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
FENERBAHÇE'NİN BÜYÜMESİ VE BAŞARILARI
ISTANBUL LIG ŞAMPIYONLUKLARI:


Buyuk Fenerbahçeli Sn Dr. Rustu Daglaroglu'nun kitabinda 1933-1957 arasi herhangi bir kayit bulunmuyor.
1957-1958 sezonunu 2. kez Teknik direktorluge getirilen Macar Ignas Molnar ile acmisiz.1.Eyluk 1957 de 25.206 biletli seyircimizin toplam 45.193 lira odeyerek izledigi maca ;Sukru Ersoy-Nedim Gunar-Basri Dirimlili-Avni Kalkavan-Naci Erdem-Necdet Coruh-Turan Bayraktutan-Can Bartu-Seref Has-Lefter ve Ergun Oztuna onbiri ile baslamis ve Besiktasi Seref, Turan ve Ergunun golleri ile 3-1 yenmisiz.O sene ilk devreyi 15 puanla sezonu ise 27 puanla bitirerek 2. olmuşuz.
1957-1958 Sezonuna goreve yeni secilen T.B.M.M. Reis vekili Agah Erozan baskanliginda, Molnarin teknik yonetiminde 2 Agustos 1957 de acmisiz. Ilk yarıyı namaglup seoznu ise 32 puanla ve gene namaglup bitirerek sampiyon olmuşuz.
Ilgincdirki Sn.Daglaroglunun sozleri bu zaman icin hala gecerli ;
"Hakem konusu bu mevsimde problem olmus, taninmis bir cok hakemler yine yetersiz gorulmuslerdir.Ilk devredeki 0-0 lik G.S macinda Ergunun nizami bir golunu iptal eden Bedri Cakiri Fenerbahce Spor Kulübü Federasyona sikayet etmis ve yabanci hakem istegini yinelemiştir."
Bunun uzerine Federasyon sezon basinda aldigi yabanci hakem yasagini kaldirmis ve Istanbulspor ile oynadigimiz maci 4-0 gibi net bir skorla kazanmisiz.Oynadigimiz 18 macin 7 sinde birer gol diger 11 macta ise hic gol yemeden sampiyon olmusuz.
Asagida sizlere 1959 a kadar (Turkiye 1.liginin kurulus yili) yasanan Istanbul Ligi istatisklerini veriyorum ;

BÖLÜM 4// yandaki linkten takip edebilirsiniz.


Fenerbahcemiz Istanbul Liglerinde toplam 215 mac oynamis bunlarin 179 undan Galibiyet ile 27 sinden beraberlik ile 9 undanda maglubiyet ile ayrilmis ve 44 mevsimin 11 ni namaglup 2 sezonda oynadigi butun maclari kazanma basarisini gostermis.
Ayrica bu liglerde kazandigimiz 58-0 ve 47-1 lik skorlar hala dunya rekorudur.1920 li yillarin baslangicinda Zeki-Alaaddin kombinezonu bugunku deyim ile VER KAC futbol seyircileri ilk kez Fenerbahce maclarinda sahit olmuslar.
Tarihimize damgasini vuran mac ;
Tarihimizin en ilginc maclarindan bir tanesini 29 Ekim 1933 de Finalde Izmirspor ile oynamisiz.Mac iki hakemle oynanmis ve yarida kalmis.Mac soyle gelismis ;
Futbolcumuz Esatin hatasiyla bir geri pas sonucu kalecinin kontrpiyede kalmasi sonucu ilk yariyi 1-0 maglup kapamisiz. Hakemin ayagina girem kramp sonucu hakem degisikligine gidilmis. Macin 70. dakikasina kadar tek kale oynayip ataklarimizi surdurmusuz. 72.dakikada Izmirsporlu Resatin cok sert taban mudahalesi ile yere yigilan futbolcumuz kaptan Nazmi uzun sure itirazda bulunmus hakem orali olmayinca topu alip ustune oturarak protestosunu surdurmus bunun uzerine seyirciler sahaya dolmus tartismalar derken hakem oyunu tatil etmis.
Mactan bir saat sonra T.B.M.M baskani iki klup yetkilisini Belvu Palasda otelinde toplamis ve macin tekrari konusunda anlasmislar, cekilen kura neticesinde macin Izmirde oynanmasina karar verilmis.
Yarim kalma olayi bu zamanlar gibi basimiza cok buyuk dertler acmis ve cok buyuk elestiler almisiz.10 Kasim 1933 tekrarlanacak mac icin Izmire gelen Fenerbahceyi sadece 3-5 kisi karsilamis. Viyanali Mies in yonetiminde oynanan karsilasmaya mukemmel baslamis ve maci 8-0 gibi muthis bir skorla kazanmisiz. Sahaya cikarken tek bir kisini bile alkislamaya cesaret edemedigi Fenerbahcemizi Izmir halki 20.dakikada gelen ilk golle beraber gosterilerle, surekli desteklemis ve mac sonrasi Fenerbahcemiz ayakta alkislamis.Gelirken 3-5 kisinin karsilamasina tanik olan Fenerbahce binlerce kisi tarafindan ugurlanmis.
Hakem Mies bile mactan sonra sunlari demis "Fenerbahcenin oyunu beni hayretler icinde birakti,Avrupada olsaydi Viyena,Roma Prag gibi futbol merkezlerinde ilk 5 e cok rahat girerler oynadiklari futbolu ulkemde devamli anlatacagim gercekten inanilmaz bir takimmis Fenerbahce".
Izmirspor bu mactan elde ettigi o zamanin rekoru 5.400 lira hasilat ile Esrefpasadaki sahayi satin almis.
UnknowN - avatarı
UnknowN
VIP VIP Üye
31 Ocak 2009       Mesaj #4
UnknowN - avatarı
VIP VIP Üye
  • Fenerbahçe, 1996-1997 yıllarında ilk kez katıldığı şampiyonlar liginde, Kendi sahasında 40 Yıl (56 maç) hiç yenilmeyen İngiliz takımı Manchester United'ı deplasmanda Boliç'in 78. dakikada attığı golle yenerek, Avrupa rekoru kırmıştır.
en cok bunu Beendım Nıce Rekorlara
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Haziran 2016       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
  • Ad:  Fenerbahçe'nin Rekorları.jpg
Gösterim: 2235
Boyut:  55.7 KB
    Basketbolda türkiye kupasını alan ilk takım fenerbahçedir. (1966-1967)
  • Basketbolda bir maçta en fazla sayı atan fenerbahçeli erman kunterdir. (153 sayı)
  • Basketbolda bir devrede en fazla sayı atan fenerbahçeli erman kunterdir. (81 sayı)
  • Basketbolda 1956 yılında yapılan gençler türkiye şampiyonasında ilk birinciliği fenerbahçe kazanmıştır.
  • Tarihi Müzesi olan tek spor kulübüdür.
  • Türkiye’nin internette sitesi bulunan ilk spor kulübüdür.
  • Türkiye’nin özel televizyonu FB TV olan ilk spor kulübüdür.
  • Türkiye'nin adına radyo açılan ilk spor kulübüdür.
  • Türkiye’de tüm ticari faaliyetlerini bir CEO’ya bağlı olarak düzenleyen ilk kulüptür.
  • Türkiye'de kulüpler bazında uefa'nın 5 yıldızlı stadyumları arasında yer alan ilk stadyum fenerbahçe şükrü saraçoğlu stadıdır.
  • Türkiye'de ilk defa stadyumunda elektronik skorboard kullanan kulüptür.
  • Türkiye'de ilk defa stadyumunda elektronik reklam panosu kullanan kulüptür.
  • Türkiye'de atılan golden sonra futbolcusunun adının anons edildiği ilk kulüptür.
  • Dünya'da ve Türkiye’de taraftarının özel günü DÜNYA FENERBAHÇELiLER GÜNÜ olan tek kulübüdür. Her yılın Temmuz ayının 19. günü 19.07 .
  • Türkiye'de uefa kupasına ev sahipliği yapan ilk kulüp stadının sahibidir.
  • 2010-2011 sezonunda türkiye liginde bir yarıda en fazla performansı gösteren takımdır. (18 maçta 17 galibiyet 1 beraberlik)
  • Uluslararası düzeyde de bir ilkin sahibi olan Fenerbahçe, 1968 yılında Balkan Kupası'nı kazanarak uluslararası turnuvalarda kupa kazanan ilk Türk futbol takımı oldu.[34] Fenerbahçe 1959-60 sezonundan itibaren UEFA'nın düzenlediği organizasyonlarda mücadele etmektedir. Şampiyonlar Ligi'ndeki en büyük başarısı 2007-08 sezonunda çeyrek final oynaması olurken, UEFA Avrupa Ligi'ndeki en büyük başarısı ise 2012-13 sezonunda yarı finale yükselmesi oldu.
SEYİRCİ REKORU
Lig tarihinde seyirci rekorunun kırıldığı maç , 2003-2004 sezonunda , Fenerbahçe ile Galatasaray arasında 21 Eylül 2003 tarihinde ''İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı''ndaki 2-2 sonuçlanan karşılaşma oldu.Karşılaşmayı 70 bin 125 biletli seyircinin izlediği duyurulurken , eski rekor 62 bin 600 biletli seyirci ile aynı sezon , yine aynı statta oynanan Galatasaray-Diyarbakırspor karşılaşmasında kırılmıştı.

FENERBAHÇE’NİN UNUTKANLIĞI

Fenerbahçe , şampiyonluğa ulaştığı 2000-2001 sezonunun 5. haftasında , 16 Eylül 2000’de tarihi bir hata yaptı ve yönetmeliklere aykırı olarak 6 yabancı oyuncuyu aynı anda sahaya sürdü. Fenerbahçe’nin , BJK İnönü Stadı’nda ezeli rakibi Beşiktaş’a sahada 3-0 yenildiği maçın sonucu federasyon kararıyla hükmen 3-0 tescil edildi.

Aynı anda 5 yabancı oyuncunun sahada bulunabildiği söz konusu sezonda sarı-lacivertli takımda , 64. dakikada Baliç’in yerine Rapaiç’in oyuna girmesiyle , sahaya 6 yabancı futbolcu bulunmuş oldu. Bu durumda , Futbol Federasyonu’nun “5 artı 1” kuralını ihlal eden sarı-lacivertliler , federasyon kararıyla 3-0 hükmen mağlup ilan edildi. Fenerbahçe’de , Beşiktaş karşısında 64. dakikadan itibaren sahada Lazetiç , Andersson , Revivo , Moshoeu , Zoran Mirkoviç ve Rapaiç ile yer aldı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

12 Ocak 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
11 Ocak 2009 / B.L.A.C.K Spor
10 Aralık 2012 / Misafir Cevaplanmış
5 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap
19 Temmuz 2015 / Misafir Soru-Cevap