Arama

Cücelik

Güncelleme: 10 Mayıs 2011 Gösterim: 15.328 Cevap: 4
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
18 Kasım 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
20080425093153dk7


Sponsorlu Bağlantılar


Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Yaşına göre benzerlerinden kısa olan veya erişkinlerde boyu 1 metreyi geçmeyene cüce denir. Çocuklar bazen 16 yaşına kadar büyümede gecikme gösterebilirler

Ayrıca bazı hastalıkların örneğin diyabet, konjenital kalp hastalıkları ve böbrek hastalıklarının seyrinde de büyüme ve gelişme kusurlarına rastlanabilir.

Cüceliğin değişik tipte olanları vardır.

Sık görülen prımordial cücelik denen şeklinde bebek daha doğarken küçüktür. Baş, gövde, kol ve bacakların birbirine oranı normaldir. Boy kısalığı çocuğun yaşıtlarından geri kalması ile belli olur. Kemik yaşı normaldir. Cinsel gelişmesi tamdır. Bazı olaylarda doğuştan kalp hastalıkları, zekâ geriliği bulunabilir. Cüceliğin nedeni belli değildir ve büyüme hormonları bu vakalarda etkisizdir.

Hipofizer veya pituiter cücelik denen şekilde ise, beyinde hipofizin eozinofil hücrelerinin eksikliği söz konusudur. Uzun kemiklerin epifizlerinin kapanmaları gecikir ve çocuk 3 yaşına geldiğinde cüceliği fark edilir. Baş büyük, burun kökü çöküktür. Büyüme hormonu (Grovvth hormon) bir nedenle salgılanmamaktadır. Bazı vakalarda diğer hormonların eksikliğinin beraber görülmesi (hipoglisemi ve hipotiroidi bulguları) ile cüceliğin hipofizer kökenli olduğu anlaşılır. Erken ve doğru teşhis edilecek olursa büyüme hormonu (Asellacrin) verilerek cüceliğin önlenmesi mümkün olabilir.

Fröhlich sendromu, şişmanlık, boy kısalığı ve seksüel gerilikle ortaya çıkan ve beyin tabanında bir kistin neden olduğu ender görülen bir hastalıktır. Bu belirtilere ek olarak zekâ geriliği, göz bozukluğu (retinitis pigmentosa) ve parmak yapışıklığı belirtileri (sindaktili) gösteren Lourence-Moon-Biedl sendromu ise herediter otosomal bir hastalıktır.

Akondroplazi denilen kalıtımsal diğer bir cücelikte ise gövde normal büyüklükte olmakla beraber kol ve bacak kemikleri kısadır. Hastalık kıkırdakların kemikleşme-sindeki anomali sonucunda oluşur. Sırtta kifoz denilen kamburluk, bel bölgesinde ise içe doğru eğriliğin artması yani lordoz vardır. Eklem bağlarının gevşekliği nedeniyle tipik ördek yürüyüşü görülür. Doğuştan tiroid hormonunun eksikliği de kretenizm denilen cüceliğe neden olmaktadır. Baş, vücuda oranla iri, kol ve bacaklar kısa ve kaba yapılıdır. Dil büyük, ağıza sığmaz gibi, saçlar kalın, seyrek, deri soğuk ve kurudur. Tiroid hormonları ile yapılacak erken tedaviye rağmen zekâ geriliğini düzeltmek her zaman mümkün olmaz.

D vitamini eksikliğine bağlı raşitizm hastalığında, ender bir hastalık olan ve mavi sklera, sağırlık, kendiliğinden kemik kırılması gibi belirtilerle teşhis edilen osteo-genesis imperfektada ve glikojen metabolizma bozukluğu sonucu oluşan Von Gierke hastalığında da boy kısalığı belirgindir.
Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 12:37
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
140BA703CCF79846A9ADC1FCr


Sponsorlu Bağlantılar
Fadime Erbağlı 22 yaşında. 3.5 yaşından beri boyunun uzaması için çalışıyor. Hormon tedavisi görmüş ama yetmemiş. İlk kez 2007 yılında boy uzatma ameliyatı olmuş. Boyu 10 santim birden uzamış. Şu anda 1.40 olan boyu ikinci bir ameliyatla tekrar uzayacak. Fadime gelecek yıl 1.50’lik boyu ile hayatına devam edebilecek.

browsephp?uOi8vaW1nLnNhYmFoLmNvbS50ci9pMy9zcC5naWY&ampb61
browsephp?uOi8vaW1nLnNhYmFoLmNvbS50ci9pMy9zcC5naWY&ampb61
browsephp?uOi8vaW1nLnNhYmFoLmNvbS50ci9pMy9zcC5naWY&ampb61
İllizarov yöntemiyle kısa boy ameliyatla uzatılabiliyor. Doç. Dr. Metin Küçükkaya, "50 günde 7.5 santim uzatıyoruz. 20-30 santim uzattığımız hastalar var" diyor..
browsephp?uOi8vaW1nLnNhYmFoLmNvbS50ci9pMy9zcC5naWY&ampb61

Doç. Dr. Metin Küçükkaya, boy uzatma tekniğinde Türkiye'deki en başarılı hekimlerden biri. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Florance Nightingale Hastanesi'nde operasyonlar yapıyor. Kısa bacakları uzatıyor, eğri bacakları sütun bacaklar haline getiriyor, doğuştan bir bacağı kısa olanları düzeltiyor. Yeşil kartlılar da tedaviden yararlanabiliyor. Az buz değil, yılda yaklaşık 200 kişinin ölçülerini değiştiren Doç Dr. Küçükkaya boy uzatma operasyonlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Kimlerin boyu uzatılabilir?
Boy uzatmak için tıbbi bir hastalık olması gerekiyor. Örneğin cücelik tıbbi bir hastalıktır. Tıbben erkeklerde 1.65'in, kadınlarda ise 1.50'nin altı kısa boy olarak kabul edilir. Cücelik ise kadınlarda 1.25'in, erkeklerde de 1.30'un altıdır. Tıbben cüce olarak kabul edilen birinin boyu uzatılabilir. Cüce olan kişi, kısa boylu olarak son derece rahat hayatını sürdürür.

* Boy, ameliyatla toplam kaç santim uzatılabilir?
Bir seferde 7-10 santim uzatılabilir. Temeldeki hastalığa göre bazen 2 ya da 3 seansta da uzatma yapılabiliyor. Bu da toplam 1.30 santimlik bir cüceyi 1.60'a kadar uzatabilmektir. 6-7 yaşında ilk seans yapıldıysa, diğer 2-3 seans 18 yaşına kadar tamamlanabiliyor.

* Yaş ilerledikçe boy uzatmak zorlaşıyor mu, yoksa her yaşta bu yöntemle boy uzatmak mümkün mü?
Kişinin büyümesi durduktan yani ergenlik döneminden sonra en sağlıklısı tek seansta; yani 7 ile 10 santim arasında boy uzatmaktır. Her yaşta uzatma yapılabilir ama 20 yaşından önce tedaviyi bitirmiş olmak büyük avantaj sağlar.

* Boy uzatmak çeşitli hormon tedavileriyle de mümkün. Boyun ameliyatla mı yoksa hormon tedavisi ile mi uzatılması gerektiğine kim karar verir?
Boy kısalığının asıl nedenini belirlemek lazım. Hastayı mutlaka çocuk endekronoloğunun da görmesi gerekir. Temelde böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği gibi bir hastalık varsa; önce bu hastalığın tedavisi gerekiyor. Hormon yetersizliği varsa; hormon tedavisi yapılmalı. Bunların hiçbiri yoksa, sadece kemik hastalığına bağlı bir sorun varsa; hormon tedavileri uygulanabilir ama istenen sonuç alınamaz. Hormon tedavisi ile ancak 4-6 santim uzaması mümkün olur. Bu hastalara boy uzatma ameliyatı gerekir.

* İki bacağı da aynı anda mı uzatıyorsunuz?
Aynı anda uzatıyoruz. Günde 1 ya da 1.5 milimetre uzuyor. Bazı kişilerde hızlı uzatma da yapılabilir. 50 gün sonra bacağı 7.5 santim uzatmak mümkün ama tam olarak iyileşmesi 6 ayı bulur. Boy, herkeste aynı şekilde uzamaz. 6 yaşında günde 1.5 milimetre uzarken, 15 yaşında günde bir milimetreyi geçmemelidir.

* Boyları uzarken insanlar yürüyebiliyorlar mı, yoksa yatağa mı bağımlı kalıyorlar?
Koltuk değnekleri yardımıyla yürüyebiliyorlar. Özellikle çocuklar çok iyi uyum sağlıyorlar.

* Boy kısalığına neler sebep olur?
Türkiye'de D vitamini yetmezliğine bağlı eğrilik ve kısalık çok sık görülüyor. Kronik hastalığı olanlarda boy kısalığı ortaya çıkabilir. Radyoterapi alanlarda da radyasyon bazen büyüme kıkırdağını kapatır. İlaç tedavisi gereklidir ama bazen yeterli sonuç vermez. Onlara da operasyonla boy uzatma yapılması gerekir. Hatalı kırıklardan sonra kemik kısalığı da çok görülmektedir. Boy uzatmayı ergenlikten sonra gençler çok istiyor. 14-16 yaşından sonra ise, aile istemese de çocuklar boylarını uzatmak için ısrar ediyor.


SABAH

kimyacı - avatarı
kimyacı
Ziyaretçi
25 Şubat 2009       Mesaj #3
kimyacı - avatarı
Ziyaretçi
gelişim sürecinden sonra boyun belli bir cm den daha fazla uzaması için altarnatif tıpta boy uzamasını 10-12 cm kadar uzatabilen jmexy boy uzatma ürününü kullanan kişiler oldugunu birçok yerde okumuştum.
Jmexy Boy Uzatma Formülü rus bilim adamlarının 20 yıllık klinik çalışmaları, binlerce deneyden sonra 2001 yılında
Santa Mina laboratıvarında üretilmeye başlanmış ve çok kısa sürede başarısını kanıtlamış son teknolojiler kullanılarak
geliştirilmiştir. 20 yıllık geniş ve derin araştırma konuları içinde Dünyada boy ortalamasında en uzun iskandinav ülkeleri
beslenme alışkanlıkları ve gen yapıları incelenmiş ve boy uzamasına en uygun doğal çözüm olarak günümüze gelmiştir. Klinik çalışmalı doğal ürünler içinde
birçok başarı ödülüne sahip olmuştur.


Doğal ürünler statüsünde konusunda en kısa sürede en iyiler içine girmeyi tamemen konusunda etkisi ve kalitesiyle başarmış
ilk ve tek üründür. Tamemen doğal ve boy uzatma konusunda en iyi sonuçlar veren bitki özlerinden oluşmaktadır. Bu özel formül
2002 Yılında Santa Mina Laboratuvarı tarafından patent altına alınmıştır.


Nanomin teknolojisi ile geliştirilmiş Jmexy Boy Uzatma Formülünün en önemli özelliği kemiklerde güçlenme sağlayarak
boy uzamasında son derece etkili sonuçlar vermesidir.


Jmexy boy uzatma formülü ayaklar, bacaklar ve omurilikte belli bölgelere haricen uygulanır. Nanomin teknolojisi çok özel bir teknolojidir.
Vücuda uygulanan normal bir sıvı yada kreme göre 10 kat daha fazla parçalanmış ve bu sayede 30 dakika içinde uygulama bölgelerindeki kemiklere ve
eklemlere ulaşıp içeriğindeki besin, vitamin ve minarelleri kemik uçlarının açılmasını sağlayan özel bitki özlerini taşır.


Santa Mina Laboratuvarı uzun yıllar insanların daha özel ve daha güzel hissetmeleri için çalışmış ve bunu başarmıştır
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
25 Şubat 2009       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
CÜCELİK (HİPOFİZ KAYNAKLI)




CÜCELİK (HİPOFİZ KAYNAKLI): Hipofiz kaynaklı cücelik vakalarının nedeni doğuştan ya da çocukluğun ilk yaşlarından başlayarak hipofiz bezinin hormon salgılamada tümden bir yetmezliğe girmesidir. Bunun sonucu olarak her ne kadar tüm hipofiz hormonları yetersiz salgılan-maktaysa da yalnız büyüme hormonu eksikliği kendisini gösterir. Çünkü çocukluk döneminin en belirgin olayı büyümedir. Başlıca iki çeşit hipofiz kaynaklı cücelik vardır. Bunlar “Lorain tipi cücelik” ve “Yaşlı tipi cücelik”tir. A) Loraintipi cücelikte adenohipofiz hormonlarının tümü birbiriyle dengeli bir biçimde az salgılandıklarından, vücut uyumu bozulmadan cücelik gelişir. Bu çocuklar 10 yaşma geldiklerinde 5 yaşındaki bir çocuğun, 20 yaşma geldiklerinde 10 yaşındaki bir çocuğun görünümündedir-ler. Bu tip cüceler sevimlidirler. Çocukluk çağlarında adenohipofizin öteki hormonlarının az salgılanması büyük bir sorun yaratmaz. Ancak cinsel gelişmenin başladığı dönemde bu gelişmeye katkıda bulunacak olan gonadotrop hormonların adenohip of izden az salgılanması, cinsel gelişmeyi aksatır.
Bunun sonucu olarak da cinsel işlevler geri kalabilir ya da hiç gelişmeyebilir. B) Yaşlı tipi cücelikte adenohipofiz hormonlarının salgılanma düzeyleri arasında bir dengesizlik vardır. Bu nedenle organlar arasındaki büyüklük uyumu kaybolmuş ve cüce sevimli görünümünü kaybetmiştir. Bu hastalar iştahsız, zayıf ve buruşuk derili kimselerdir. Bu görünüşleriyle küçük bir ihtiyara benzerler, Hipofiz kaynaklı cüceliklerde, eğer kemiklerin büyüme dönemi geride kalmamışsa, büyüme sağlanabilir. Bu hastalara dışarıdan insan ya da maymun büyüme hormonu verilerek cücelik tedavi edilebilir. Bu gibi durumlarda adenohipofizin az salgılanan hormonlarının da vücudun o yaştaki gereksinimlerine dışarıdan verilmesi gerekmektedir.
kaynak
Quo vadis?
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
10 Mayıs 2011       Mesaj #5
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Cücelik

İnsan boyu ve organlarının olağandan küçük oluşu. Birkaç tipi vardır. Primordial (ilksel) cücelikte bebek daha doğarken küçüktür. Büyüme hormanlarıyla tedavi sonuç vermez. Hipofizer ya da pitüiter cücelikte, hipofiz hücrelerinde eksiklik söz konusudur. Bu tür cücelik, büyüme hormonu tedavisiyle iyileştirilebilir. Fröhlich sendromu da cüceliğe yol açar. Nedeni, beyinde oluşan bir kisttir; şişmanlık, boy kısalığı ve cinsel gerilikle ortaya çıkar. Lourence-Moon-Biedl sendromunda ise, bu belirtilerin yanı sıra, zekâ geriliği, göz bozukluğu, parmak yapışıklığı da görülür. Akondroplazide vücut olağan, kol ve bacak kemikleri kısadır. Kretenizmin yol açtığı cüceliğin nedeni, tiroit eksikliğidir.