Arama

Ege Denizi'ne Dökülen Akarsular

Güncelleme: 31 Mart 2016 Gösterim: 46.521 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ege Denizi'ne Dökülen Akarsular

Sponsorlu Bağlantılar
Ege Denizi'ne dökülen akarsuların büyük bir kısmı doğu-batı doğrultusundaki çökün­tü ovalarına yerleşmiştir. Bu akarsular, aynı doğrultuda uzanan dağlardan inen kısa de­relerle beslenir.
Ege Denizi'ne dökülen akarsuların başlıcaları şunlardır:
Gediz, iç Batı Anadolu platoları üzerinde yükselen Murat Dağı'ndan doğar. Bozdağlar’ın kuzeyini takip ederek Salihli yakınlarında ovaya girer ve burada Alaşehir su­yunu alır. Manisa yakınında, Akhisar ovasından gelen Kum çayını alarak Menemen'in kuzeyinden, İzmir Körfezi'ne dökülür. Gediz'in eskiden denize döküldüğü yer çok sığ­ olduğundan ve nehir, taşıdığı alüvyonlarla körfezi doldurma tehlikesi gösterdiğinden, daha güneyde olan alt çığın 1886'da değiştirilerek şimdiki yerine alınmıştır. Irmağın artık ulaşamadığı deltanın batı kesiminde, başta Çamaltı Tuzlası olmak üzere bazı lagün­ler oluşmuştur. Gediz üzerinde Demirköprü Barajı kurulmuştur.
Küçük Menderes, Bozdağ'dan doğar, Aydın Dağlan ile Bozdağlar arasındaki çö­küntü alanını takip eder ve buralardaki, yamaçlardan inen birçok kolu alarak Kuşadası Körfezi'ne dökülür. Taşıdığı alüvyonlarla denizi doldurduğu için, İlk Çağ'da bir kıyı kenti olan Efes, yaklaşık on kilometre içeride kalmıştır.
Büyük Menderes, çizdiği büklümlerle bir yer şekline (Menderes) adını vermiştir. Ege Bölgesi'nin en büyük akarsuyudur. Sandıklı Dağlarının batısından ve Dinar yakın­larından kaynaklarını alır. Murat Dağı'ndan gelen Banaz çayı ile Denizli yakınlarından geçen Çürüksu'yu aldıktan sonra, doğu-batı doğrultulu geniş ovaya girer. Nazilli'de Akçay, Aydın Ma Çine çayını aldıktan sonra Balat ovasında denize dökülür. Büyük Menderes, taşıdığı ve biriktirdiği alüvyonlarla büyük bir delta oluşturmuş, döküldüğü yerde körfez, 30 km kadar dolarak kara hâline gelmiştir. Bu süreçte Çamiçi gölü oluş­muş, antik liman kenti olan Milet, 8-10 km içeride kalmıştır. Büyük Menderes'in yu­karı çığın üzerinde Adıgüzel, Akçay kolu üzerinde Kemer Barajı yapılmıştır.
Bakırçayı da Ege denizine dökülen akarsulardandır. Ege Havzası'nda yer alan diğer bir akarsu da Çanakkale Boğazı'nın batısından de­nize dökülen Meriç'tir. Meriç nehri, Bulgaristan'dan gelen Tanca, Batı Trakya'dan gelen Arda çayları ile birleştikten sonra Ergene Irmağı'nı alır ve Türkiye-Yunanis­tan sınırını çizerek Enez yakınında denize dökülür. Meriç'in en önemli kolu olan Er­gene, Yıldız Dağlarının tepelerinden inen kollarla beslenir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Mart 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  ege.JPG
Gösterim: 10064
Boyut:  115.9 KB

Sponsorlu Bağlantılar
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
31 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ege Denizine Dökülenler:
Meriç:Türkiye-Yunanistan sınırını oluşturur. Bulgaristan’da Rodop dağlarından doğar.Ege denizine dökülür.

Bakırçay:aynı adı taşıyan graben boyunca akar.

Gediz:Kütahya’daki Murat dağından doğar. İzmir körfezinin kuzeybatısından dökülür. Alaşehir ve Kumçayı ile birleşir.

K.Menderes: Bozdağlardan doğar. Kuşadası körfezinden denize dökülür.

B.Menderes:Kaynağını İçbatı Anadolu dağlarından alır .


DEVAMI Türkiye'deki Akarsular ve Genel Özellikleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

31 Mart 2016 / Misafir Türkiye Coğrafyası
31 Mart 2016 / Misafir Türkiye Coğrafyası
31 Mart 2016 / Misafir Türkiye Coğrafyası
31 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
18 Kasım 2008 / Misafir Türkiye Coğrafyası