Arama

Önemli İcatlar - Tablet

Güncelleme: 13 Kasım 2016 Gösterim: 6.062 Cevap: 1
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
26 Kasım 2008       Mesaj #1
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye

TABLET

Ad:  tablet1.jpg
Gösterim: 547
Boyut:  23.8 KB

Eski çağlarda ve Orta Çağ'da üzerine kazı kalemiyle yazı yazılan pişmiş çamurdan levha.

Yapılan kazılar sonucu Sümerler, Asurlular ve Babillilere ait oldukları anlaşılan ve İ.Ö. 4. bin ile milât arasında çiviyazısıyla yazılmış oldukları tahmin edilen birçok tablet bulunmuştur. En küçüklerinin boyutları 2-3 cm., en büyüklerininse 30 cm. olan bu tabletler edebiyat, din, destan, tarih, hukuk, matematik, astronomi metinleri, muskalar ve mektupları içermektedir.

Fırınlanmış kil ya da çamurun dışında değerli madenlerden ve fildişinden tabletlere de rastlanmıştır. Bu tür tabletlerin önemli olaylarda ve devletlerarası yazışmalarda kullanıldığı sanılmaktadır. Romalıların ise yazılarını balmumu sıvanmış sert tahta üzerine yazdıkları bilinmektedir. Daha sonra 15. yüzyıl başlarında kâğıdın kullanımına başlanılmasıyla tabletler önemini yitirmiştir.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2016 22:45
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Kasım 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

1968’ten günümüze uzanan ilginç hikaye.

Ad:  2.jpg
Gösterim: 410
Boyut:  34.5 KB

Bundan 30 bin yıl önce yaşayan insanların mağaralarda bıraktıkları tarihi kalıntılardan yola çıkarak, düz ve güzel bir yüzey yaratmanın insanın en basit arzularından biri olduğunu söyleyebiliriz. Belki de tablet bilgisayarların yaygınlaşmasının perde arkasındaki bir sebep de budur kim bilir…
Sponsorlu Bağlantılar

Tabletler bilgisayarla yapabileceğimiz her şeyi maksimum taşınabilirlikle bizlere sunuyorlar. 2010’da başlayan ve 2011’in başlarına kadar sarkan ilk tablet savaşları, teknoloji firmalarının 1 senede milyar Dolar’lık bir pazar yaratmasına sebep oldu. Peki tablet pazarı gerçekten 2010’da mı başladı daha önce tablet bilgisayarlar yok muydu?

Bazı teknoloji portalları hiçbir araştırma yapmadan iPad’i ilk tablet ilan ettiler ve bu yanlış bilginin genel kanı olmasına sebep oldular. Aslına bakılırsa tablet segmenti şu an bu yazıyı okuyan siz okuyucularımızın büyük bir çoğunluğundan daha yaşlı.

1968 yılında satışa sunulan ilk tablet ve ardından yaşanan ufak tablet savaşının ardından bu segmentin kârlı olmadığı düşünüldü ve üreticiler yeni ürünler geliştirmekten vazgeçtiler. Apple, iPad’i piyasaya sürerek bu segmentin ateşini hiç olmadığı kadar alevlendirene kadar tablet teknoloji dünyasının başarısız olmuş segmentlerinden bir tanesiydi.

Günümüzde tabletler oldukça gelişmişler ve kullanıcıların her ihtiyacına cevap verecek kapasitedeler. Forrester Research bu yıl 26 milyon satılacağını ve 2015’te dünya nüfusunun %82.1’inin tablet sahibi olacağını öngörüyor.

Hali hazırda son derece başarılı olan tablet segmentinin bu günlere gelmesi hiç de kolay olmadı. Biz de sizlere tablet segmentinin 43 yıllık macerasını unutulmaz cihazlarla sunmaya karar verdik. İşte tabletlerin gelişiminde büyük rol oynayan gizli kahramanlar ve bir segmentin bir yığın başarısızlıktan doğan büyük başarısı.
Ad:  1.jpg
Gösterim: 442
Boyut:  32.7 KBAd:  3.jpg
Gösterim: 402
Boyut:  24.3 KB

Xerox – Dynabook 1968


Her şeyin başlangıcı
1968’de henüz internet bağlantısı yaygınlaşmamışken, mobil cihazlar bir elin parmağını geçmezken, Alan Kay’in radikal zekası nesne tabanlı programlamayla dokunmatik bir cihaz geliştirmeye koyuldu. Xerox’ta çalışan Kay, o dönem zor olan bilgisayarları bu cihazla daha anlaşılabilir ve eğlenceli hale getirebileceğine inanıyordu. “Çocuklar İçin Eğlenceli Bilgisayar” ismiyle Xerox PARC’te başlatılan proje başarısız oldu. Proje başarısız olmuş olsa bile tablet akımı başlatılmış oldu.

Apple – “Bashful” 1983

Ad:  4.jpg
Gösterim: 327
Boyut:  12.4 KB

Henüz değil şampiyon
Apple’ın Bashful isimli bu tableti duyduğunda utanması gerekir çünkü bu cihazı asla satışa sunamadılar. Bir Apple prototipi olan Bashful dönemin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayan estetik bir cihazdı. Geliştirici Hartmut Essligner cihazda; klavyeye, disk sürücüye, telefona ve taşıma kollarına yer vermişti. Vizyonu çok geniş olan Apple, bu cihazda gelecek görmediği için üretime geçilmesini istemedi. Bashful prototipinin resimleri 27 yıl aradan sonra geçtiğimiz hafta bir gazeteci tarafından ortaya çıkarıldı.

Ad:  5.jpg
Gösterim: 480
Boyut:  46.5 KB

GRiD Systems – GRiDPad 1988


Dokunmatik kalem teknolojisiyle tanışın
GRiDPad tıpkı ilk Palm ürünlerine benziyor değil mi? Bunun oldukça geçerli bir sebebi var çünkü GRiDPad’in geliştiricisi Jeff Hawkins; kalem bazlı dokunmatik teknolojisinin mucidi ve Palm’in bu günlere gelmesinde en büyük rollerden birine sahip. Oldukça taşınabilir bir cihaz ve satışa sunulan ilk tablet olma özelliğine sahip olan GRiDPad, 2370 Dolar’lık fiyatı nedeniyle çok az sattı. Bu da tablet segmentinin karnesine iki satışa sunulamayan ve bir az satılan cihaz olarak kaydedildi.

Wang Laboratories – Freestyle 1989

Ad:  6.jpg
Gösterim: 369
Boyut:  71.8 KB

Tabletlerin ilk başarısı
O dönem herkes tabletlerin başarılı olacağına inanıyor ancak denemelerin başarısızlığı insanların şevkini kırıyordu. Wang Labs. ise inancını sürdüren ve bir tabletle sıçrama yakalayacağına inanan bir düzine firmadan yalnızca biriydi. Freestyle isimi kalem odaklı cihazıyla tablet pazarına giriş yapan firma; el yazısıyla e-posta gönderilmesine, belgeler hazırlanabilmesine olanak tanıyordu. Ayrıca Freestyle’ın telefon özelliği de onu ilgi çekici kılıyordu. Freestyle tablet, kalem, arayüz kartı, yazılımı, kablosu, telefonu, faksı ve tarayıcısıyla paket olarak ve ayrı ayrı satışa sunuldu. Wang Labs. beklediği gibi teknoloji dünyasının en tepesine oturmasa da, mühendisleri ilk başarılı tableti geliştirmenin haklı gururunu hala yaşıyor.

Ad:  7.jpg
Gösterim: 378
Boyut:  86.7 KB

AT&T – EO 1993


Kaptan Kirk, Mr. Spock ve AT&T EO
AT&T, EO’yu kişisel iletişim cihazı adı altında geliştirdi. Dönemin Star Trek çılgınlığından yararlanmayı deneyen AT&T cihazına tıpkı unutulmaz serideki cihazlardan biri gibi bir isim verdi ve tasarımını bu şekilde yaptı. Modem, faks, mikrofon, takvim, veritabanı programı ve kelime işlemciyle donatılan EO’nun kalbinde ise AT&T imzalı mikro işlemcilerle GO Corp.’un geliştirdiği işletim sistemi vardı. EO birkaç düzine Nerd tarafından satın alındı, cihaz AT &T’nin başarısızlık hanesine eklendi ve GO Corp. iflas etti.

Apple – Newton 1993

Ad:  8.jpg
Gösterim: 1029
Boyut:  25.9 KB

“Try Harder, Fail Better”
Apple’ın ikinci denemesi de “Think Different” sloganıyla başlayıp, “Try Harder, Fail Better” sloganıyla bitti. AT&T EO’nun hemen ardından satışa sunulan Newton o dönemin en iyi son kullanıcı tablet ürünlerinden bir tanesiydi aslında. Dokunmatik ekran ve kızılötesi teknolojisiyle fark yaratan Newton, geliştirici ekibi tarafından Figaro ismine layık görülse de, Apple’ın çok bilenleri (!) bunu beğenmediler. Sonuç olarak 6 bin Dolar’lık fiyat etiketi Newton’ın Apple’ın tablet pazarındaki ikinci başarısızlığı olmasına sebep oldu.

Ad:  9.jpg
Gösterim: 352
Boyut:  96.4 KB

Microsoft Tablet Bilgisayarlar 2002


Bill Gates tablet istiyor
Bill Gates tabletlerin son kullanıcı teknolojilerini baştan aşağı değiştireceğine inanıyordu. Gates 2000 yılında Microsoft’un baş yazılımcısı Bert Keeley’den bir tablet projesini başlatması için konuştu ve yetki verdi. Keeley Gates’e, el yazısını destekleyen dokunmatik ekranlı; 600 MHz işlemciye, 128 MB RAM’e, 10 GB dahili depolama alanına ve USB girişlerine sahip olan bir prototip getirdi. Windows XP işletim sistemiyle ilk olarak Compaq ve ViewSonic tarafından satışa sunulan bu tabletler, asla çok başarılı olamasa da dönüştürülebilir tablet formunu yarattı. Günümüzde hala Windows işletim sistemli bu tabletlerden geliştiriliyor.

Apple – iPad 2010

Ad:  10.jpg
Gösterim: 194
Boyut:  67.0 KB

Doğru zaman, doğru cihaz
En nihayetinde teknoloji tablet için yeterli düzeye gelmişti ve Apple da 2 kez başarısız olduğu bu pazara yine korkusuzca girdi. iPad yıllarca firmaların başarmaya çalıştığı şeyi başardı ve kullanıcılar tarafından çok sevildi. iPad pazarı domine ederek Apple’a tablet pazarının %83’ünü kazandırdı. iPad’in ardından yeni nesil tablet çılgınlığı başladı ve artık cihazlar depolarda çürümüyor satılıyordu.

kaynak: Scro

Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2016 22:31
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

5 Mart 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
20 Aralık 2016 / Misafir Mühendislik Bilimleri
16 Mart 2016 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
23 Kasım 2012 / Efulim Taslak Konular