Arama

İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 8 Mayıs 2018 Gösterim: 144.099 Cevap: 8
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
İspanya'nın meşhur yemek ve içkileri nelerdir?
EN İYİ CEVABI ahmetseydi verdi

İspanya Yemek Kültürü


57563d1478742774 ispanya reino de espana ve ispanya tarihi ispanya yemekleri

Sponsorlu Bağlantılar
İspanya Yemekleri Akdeniz Mutfağının bütün özelliklerini taşımaktadır. İspanya Yemek Kültürü ‘nü oluşturan tüm özellikler İspanya Yemeklerinde bulunabilir.

Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır.Tarihte İspanya zengin madenleri ve verimli toprakları nedeniyle çeşitli istilalara uğramıştır. Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir. Daha sonra Afrika’nın kuzeyinden gelen Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek kültürünü de katmışlardır.

Orta çağdan sonra Osmanlı etkisine giren Akdeniz’de tutunamayan İspanyollar, denizcilikteki üstünlükleri sayesinde Cebelitarık’ı geçerek okyanusa açılmışlar, Amerika kıtasının özellikle orta ve güneyini istila etmişlerdir. Bu süreçte, o tarihe kadar Avrupa’da bilinmeyen domates, mısır, patates, kırmızı biber, kabak, çeşitli fasulye türleri, vanilya ve çikolata gibi ürünleri getirerek Avrupa’ya tanıtmışlardır. Böylece İspanyolların yeni dünya arayışları hem Avrupa ürün yelpazesini geliştirmiş, hem de İspanyol yemek kültürünün Orta Amerika ülkelerine taşınmasına neden olmuştur.

Yemek yeme adetleri
İspanyol yaşam tarzı içinde oluşan İspanyol yemek kültürü, Akdeniz tarzı beslenmeyi en iyi yansıtacak şekilde, sık aralıklarla ancak azar azar yemeğe dayanmaktadır.
İspanyollar sabahın erken saatlerinde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlarlar. Daha sonra saat 11 de ikinci bir kahvaltı, saat 13 de tapas denen küçük meze ve kanepeler, saat 2-3 arasında öğle yemeği, akşamüstü çay ve bisküvi. daha sonra tekrar tapas ve de geç saatlerde bol sohbetli uzun akşam yemekleri...

İspanya’nın Akdeniz iklimi olan yörelerinde narenciye, incir, üzüm ve zeytin bol miktarda yetiştirilir. Daha iç kısımlarda buğday, sulak arazilerde pirinç ve de kıyılarda çeşitli deniz ürünleri ve balık vardır. Bu ürünler toplumun yemek adetlerini biçimlendirir.

İspanya alan olarak büyük bir ülkedir. Bu sebeple hazırlanan yemekler o bölgenin ürünlerine göre farklılaşır. Ama yemek adetleri genellikle ülkenin her yerinde aynıdır.

Kuzey Batıda yer alan Galiçya bölgesinde et ve balıkla yapılan küçük börekler; Asturias bölgesinde fabada adı verilen meşhur fasulye yemekleri,; Basque bölgesinde balık çorbası ve çeşitli balık yemekleri; Katalan yöresinde meyvelerle birlikte hazırlanan balık ve et yemekleri İspanyol mutfağını zenginleştiren farklı lezzet ve renkleri yansıtmaktadır.

İspanyol mutfağı dendiğinde aklımıza önce Paella gelmektedir. Valensiya yöresinin bu çok meşhur yemeği neredeyse İspanyol mutfağına damgasını vurmuştur. Paella; tavuk eti, balıklar ve deniz ürünleri ile pişirilen son derece lezzetli bir pilav yemeğidir. Paella, tarih içinde İspanya’yı işgal etmiş olan Romalılar ve Arapların yemek kültürünü birleştiren bir yemek olarak tanımlanır.

Gazpacho, geleneksel çorba
İspanyol mutfağında sık sık tüketilen ve bir tür soğuk çorba olan gazpacho, özellikle Andaluciada yaygındır.
"Islatılmış ekmek" anlamındaki Arapça bir sözcükten türetilen adı, aynı zamanda da tarih boyunca Araplarla olan etkileşimin bir göstergesidir.

En sık yapılan gazpacho yemeği domates, sirke, sarmısak, zeytinyağı, ekmek içi, soğan, salatalık ile yeşil biberin pişirilmemiş ve ekmek kırıntılarıyla koyulaştırılmış karışımından oluşur. Yağda kızartılmış ekmek parçaları, doğranmış sebze ve katı yumurta ile birlikte servis edilir. Andalucia'daki Malaga ilinde yapılan ve oldukça özgün bir tadı olan gazpachonun temel malzemesi ise bademdir, ayrıca içine üzüm de konur.

Andalucia (Endülüs) spesiyaliteleri
İspanya'nın en kalabalık yöresi olan Andalucia'nın değişik kesimlerinin kendine özgü spesiyaliteleri vardır. Örneğin kıyılar boyunca deniz ürünleri çeşitleri, Sevillada paella, Cordobada nefis aromalı gaspacho bunların en bilinenleridir. Andalucianın hemen her bölgesinde ise klasik İspanyol içkisi sherrynin yanında öğlenleri sandöviç olarak, akşamları ise ördövr olarak sıcaklı soğuklu, irili ufaklı "tapas"lar sunulur. Andalucia'nın güneyinde yer alan Jerez de la Frontcra bölgesi sherrynin anavatanıdır.Tüm dünyada severek tüketilen sherrynin dört çeşidi vardır. Açık renkli ve sek olanı Fino, koyu ve daha ağdalı olanı Amontilado, hafif tatlı koyu sarı olanı Oloroso, koyu ve tatlı olanı ise Cream..

Andalucia mutfağının özellikleri
İspanyanın güney bölgesini oluşturan Andalucia (Endülüs), uzun yıllar Arap işgalinde kalmasından dolayı, İspanyol mutfağına özgün lezzetler kazandırmış.

Kuzey Afrika ülkelerinin mutfaklarından da çok etkilenen Andalucia mutfağı, bu etkiden dolayı karbonhidrat ağırlıklı besinlerden oluşurken, aynı zamanda da hem Atlas Okyanusuna hem de Akdenize olan kıyıları sayesinde, deniz ürünleri mutfaklarında büyük yer tutar. Buğday, üzüm ve zeytin geleneksel tarım ürünlerini oluşturur. Zeytinyağında yapılan kızartmalar; Andalucia mutfağının tüm dünyada Cocina de los fritos "Kızartma yemekler mutfağı" olarak tanınmasını sağlar. Akdeniz tipi beslenmenin ana malzemelerini oluşturan yumurta, domates, sarmısak, soğan, zeytin ve biber bu mutfakta da bol bol yer alır.

Özgün lezzet: Tapas
İspanyol yemek adetlerini zenginleştiren, günün belirli saatlerinde atıştırılan Tapa adlı mezeler ve kanepelerdir. Bunlar ‘tasca’ adı verilen küçük bar/restoranlarda sunulur. Bir bardak şarap veya bira eşliğinde küçük tabaklar içinde küçük porsiyonlarla sunulan tapalar çoğunlukla peynirli, etli, yumurtalı sebzeli yemeklerden yapılır. İspanyollar mahalledeki tascalarda dostlarıyla buluşur ve bu lezzetli ürünlerin yiyip sohbet ederler.

Tapas, Andalucianın çerez ve antre olarak servis edilen özgün lezzetidir.
Aperitif saatlerinde, özellikle akşamları barlarda ve lüks lokantalarda içkiyle birlikte yenmesi adettir. Adı "tepa", yani "kapak"tan gelir. Çünkü eskiden İspanyollar sherrye sinek kaçmaması için bardakların üzerlerini "tapas" adını verdikleri ekmek dilimleriyle kapatırlar, alkolü boş mideye içmemek için de bu tapasları yerlermiş. Bu adet zaman içinde bir kültüre dönüşmüş ve tapasların yüzlerce çeşidi oluşmuş.

Günümüzde mini öğün olarak turistlere sunulan tapaslar, çeşitlerine bağlı olarak kimi zaman akşam yemeği yerine de geçer. Ve kırmızı biberle tatlandırılmış jambon kübleri, fasulye piyazı, omlet, sosta pişmiş deniz ürünleri, böbrek sote, kızarmış karides, siyah zeytin, ton balığı, karnabahar salatası, kalamar, biber dolması, acılı salyangoz, mantarlı tavuk gibi yiyeceklerle servis edilir. Bu yiyecekler küçük toprak kaplarda sunulur ve elden ele geçirilerek elle veya kürdanla alınıp tapas eşliğinde yenir. Bu mönüye çoğu zaman da şarap eşlik eder.

Akdeniz mutfağının simgesi olan Zetinyağı İspanya’da da hemen hemen her yemekte ve salatada kullanılır. Bal ,badem, yumurta sarısı gibi ürünlerle hazırlanan İspanyol tatlıları uzun yıllar bu yörelerde yaşamış olan Arap yemek kültürünün etkilerini yansıtır.

Son derece renkli ve çeşitli lezzetleri barındıran İspanyol mutfağı gerçekten denemeye değer. Fırsatını bulanlara afiyet olsun....

DEVAMI
İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi
İspanya'nın belli başlı yemeklerinin adları ve özellikleri nelerdir?

Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:19
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
2 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
İspanya'nın mezeler ve kanepelerden oluşan meşhur 'tapas' mutfağı İstanbul'da
İstinye Park’ta açılan “tapas” restoranı Pep Tapas’ın menüsünün arkasında ünlü İspanyol şef Pep Manubens var! Ana malzemeleri İspanya’dan gelen
Sponsorlu Bağlantılar

40’ın üzerinde sıcak ve soğuk “tapas” çeşidi ve özel İspanyol şarapları ile Pep Tapas, sizleri İspanyolların dediği gibi “tapalamaya” davet ediyor! ( Vamos a tapear!) Tapas Bar vitrini, şık dekorasyonu, cana yakın personeli ve tamamı orijinal İspanyol yemeklerinden oluşan menüsü ile Pep Tapas, size leziz bir İspanyol deneyimi yaşatmaya hazır!

Tapas, İspanyolca’da “kapamak” anlamına gelen “tapar” fiilinden geliyor. Doğuşu ile ilgili birkaç hikaye olsa da en kabul göreni şöyle: Eskiden İspanyollar içkilerine sinek kaçmasını engellemek için şişelerinin ağızlarını ekmek dilimleriyle kaparlarmış. Barlarda bu ekmek dilimleri zamanla içkiyle birlikte, üzerine konulan farklı yiyeceklerle meze olarak servis edilmeye başlanmış. Bugün İspanyol mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan Tapas, İspanyolların yaşam stilinin bir parçası olmuş durumda. Küçük tabaklar içinde, küçük porsiyonlarla sunulan birbirinden lezzetli tapalar, İspanya’da ister öğle ve akşam yemekleri öncesinde sıcak sohbetlere ve içkiye meze olarak eşlik ediyor, ister doyurucu eşsiz birer öğün olarak yeniyor.

Pep Tapas, ana malzemeleri İspanya’dan özel olarak getirtilen birbirinden lezzetli tapas seçenekleri ile İstanbulluları bu çok özel dünya mutfağıyla ilk kez tanıştırıyor. İstinye Park’ta hizmete giren Pep Tapas, adını Barcelona’daki dünyaca ünlü tapas restoranı olan “Cal Pep”(Plaça de Les Olles, 8, Barcelona)’ten alıyor; çünkü Pep Tapas’ın nefis menüsünün arkasındaki isim, dünyanın en iyi restoranları arasında sayılan ve dünyaca ünlü gurmelerin ve starların da müdavimleri arasında olduğu Cal Pep’in meşhur şefi “Pep Manubens” ve oğlu “Jordi”. Cal Pep’in müdavimleri arasında Woody Allen, Steven Spielberg, Nicholas Cage gibi daha birçok isim var. Cal Pep’in önünde uzun kuyruklara sebep olan bu nefis lezzetler şimdi Barcelona’dan sonra ilk kez İstanbul’da.

Pep Tapas’da tapalar en taze yerel malzemelerle hazırlanıyor. Pep Tapas’da mutlaka yenmesi gereken lezzetlerin başında deniz mahsülleri geliyor. İspanyol Şef Manubens’in dillere destan şekil ve lezzetteki midye, yengeç, kalamar, karides, ahtapot ve balık tatları parmaklarınızı yedirtecek cinsten. Özellikle Calamares Encebollados adı verilen karamelize soğan ile sotelenmiş kalamar güveç mutlaka tavsiye ediliyor. Baget ekmek dilimleri üzerinde deniz mahsulleri, ton balığı, somon füme, Manchego peyniri gibi farklı lezzetler konarak hazırlanan nefis “Montadito”’lar da mutlaka denenmesi gereken yemeklerden biri. Pep Tapas’ın menüsünde yer alan bir başka seçenek de İspanyol mutfağının en özel yemeklerinden biri olan “Tortilla”. Özellikle yumurta, patates ve soğan karışımından oluşan İspanyol omleti “Tortilla Espanola” İspanya’da ve dünyada çok ünlü bir yemek. Pep Tapas’da tadabileceğiniz bir başka tapa da “Gambas al Ajillo”, yani zeytinyağı,sarımsak ve Guindilla biberi ile pişmiş karides. İspanyol mutfağı denince akla gelen yemeklerden “Paella” da Pep Tapas’ın misafirlerine önerdiği yemeklerden biri. Balık ve deniz mahsüllerinin İspanyol pirinciyle enfes birleşiminden oluşan ve ismini pişirildiği özel tavadan almış olan İspanya’nın meşhur yemeği “Paella de Marisco” bir kez yendi mi bağımlısı olunacak tatlardan. Tipik Endülüs lezzetlerinden biri olan ve soğuk olarak servis edilen Gazpacho çorbasını denemediyseniz, domates ve sebzelerden oluşan bu nefis çorbayı mutlaka deneyin deriz. İspanyol böreği olan Empanadillas, Pep Tapas’da ıspanaklı veya ton balıklı olarak servis ediliyor. Pep Tapas’ın leziz sıcak tapa seçenekleri arasında Patatas Bravas adı verilen özel soslu çıtır çıtır patates küpleri de var. Kızarmış karides, kalamar ve aterina balığı üçlüsüne denen Trifasico de Fritos da Pep Tapas’ın vazgeçilmezlerinden. Açıldığı günden beri en ilgi gören tapa seçeneklerinden biri de Galiçya bölgesinin tipik tabağı olan Pulpo a Feira, yani ahtapot ve pişmiş patateslerin tatlı toz biber, deniz tuzu ve zeytinyağı ile sunumu...

İspanya’nın hemen hemen her restoranında bulunan meşhur içkisi Sangria da Pep Tapas’ın içecek menüsünde bulunuyor. Katalunya’da Parellada, Macabeo ve Xarello gibi yöresel üzümlerden üretilen Cava adlı köpüklü İspanyol şarabı mekanda servis ediliyor. İspanyol şaraplarını da ister şişe olarak ister kadehte tadabilirsiniz.

Pep Tapas’da yemeğinizi birbirinden lezzetli tatlılardan biriyle noktalayabilirsiniz. Ünlü Crema Catalana (Katalan usülü pudding), özel armut tatlısı, Tarta de Santiago (bademli turta) bu seçeneklerden sadece birkaçı.
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:26
Quo vadis?
kelrapunzell - avatarı
kelrapunzell
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #3
kelrapunzell - avatarı
Ziyaretçi
İspanyol Yemekleri
MsXLabs.org

İspanyol Yemeklerinden Bazıları Şunlardır;

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

İspanyol omleti, Antepfıstıklı Soğuk Badem Çorbası, Karpuzlu Gazpacho, Barcelona Usulü Omlet,
İspanyol Usulü Tavuk, İspanyol Usulü Dolmalık Biber, Domatesli ve Sucuklu Mercimek, Entegral Pirinçli Paelia, Bask Usulü Tavuk, Bask Usulü Dana, İspanyol Tortillası, Zarzuela, Zarzar, İspanyol Usulü Yumurta, Barselona Usulü Yılan Balığı Yahnisi, Endülüs Usulü Tekir Balığı, Paella (Deniz) (İspanya), Jöleli Tavuk, Endülüs Usulü Tavuk, Katalan Üsulu Deniz Levreği, Bademli Patates Çorbası, Paprikalı Bademler, Romesco Sos,Ton Balıklı Patates Salatası, İspanyol Üsulu Tarçınlı Kuzu Kolu, Limon Sosunda Levrek, Kuşkonmaz Salatası, Bask Usulü Sülün, Baharatlı Sığır Filetosu, Katalan Usulü Pilav

Paella Yemeği:
Paella Ispanya’nın doğusunda bulunan Valensiya (Valencia) bölgesine mahsus, tavada yapılan bir pilav çeşidi. Paella ismi Valensiyaca veya katalanca dilinde bir çeşit tava manasına geliyormuş. Paella hafta sonu veya önemli aile eğlencelerin de yapılırmış. Bütün özelliği Çam fıstığı veya Badem ağacının odunlarından hazırlanan ateşin üstüne yerleştirilen çok geniş ve dökme tava da yapılması. Paellanın içine konan malzemelerden dolayı çok ağır bir yemek olması sebebi ile Ispanyollar daima paella yemeğini öğlen yemeği olarak hazırlarlarmış. Hakiki Valensiya paellasının içine deniz mahsulleri konmazmış. Deniz mahsulleri ve balık konması turistlere yapılan paella yemeği ile ortaya çıkmış.

150 g ahtapot (küçük)
150 g kalamar
(veya hazır dondurulmuş deniz mahsulleri)
5-6 orta boy karides
10 - 12 midye (kabuklu)
6-8 tavuk budunun üst kısmı
2 levrek fileti veya herhangi başka bir balık fileti
1 soğan
1 YK kırmızı toz biber
1g Safran
3 Domates
3-4 yeşil soğan
5-6 diş sarımsak
200-250 g pirinç
150-200 g bezelye (taze veya konserve)
3-4 sivri yeşil biber
1 kırmızı dolma biber
100 ml beyaz şarap
100 ml sebze veya et suyu
Zeytinyağı
Tuz
1/2 limon

Safranı yarım bardak su da ıslatın. Bütün malzemeleri temizleyip, yıkayıp ufak parçalar halinde doğrayın. Geniş bir tepsi veya tava da biraz zeytinyağı ile tavuk butlarını kızartın. Kızaran butları bir ufak tepsiye alıp 180 derece ısıda ki fırına sürün. Doğranmış kuru soğanları ve rendelenmiş veya ufak ufak doğranmış sarımsakları için de tavukları kızarttığınız yağ da hafif kavurun. Balık, kalamar ve ahtapotları ilave edip arada bir karıştırarak pişirin. Doğranmış yeşil soğan, yeşil biber, kırmızı dolma biber, domates, kırmızı toz biber, ve su da ıslatılmış safranı suyu ile beraber ilave edip yine aradabir karıştırarak pişirin. Pirinci yıkayıp süzdürüp bezelye ile beraber ilave edin 5 - 10 dakika karıştırarak pişirin. Hazırladığınız sebze veya et suyunu ve şarabı da ilave edip bir kaç dakika karıştırarak pişirin. Sıra geldi karideslere, onları da ilave ettikten sonra renkleri pembeleşene kadar karıştırarak pişirin. En son ilave edilecek malzeme midye de sıra, midyeleri yemeğin üstüne dizin ve artık karıştırmadan 10 dakika kadar pişmeye bırakın. servisinizi yapmadan evvel fırındaki tavuk butlarını pilavın üstüne yerleştirin ve bir kaç kere alt üst çevirerek tavuk butlarının pilavın suyunu içlerine çekmelerini sağlayın. Servis yapmadan evvel 1/2 limon üstüne sıkın ve servisinizi yapın.(6 kisilik
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:30 Sebep: İçerik Eklendi.
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
19 Mayıs 2012       Mesaj #4
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
İspanya bilindiği gibi büyük bir ülke ve yemekleri de bölgelere göre farklılık gösterebiliyor.Örneğin, kıyı kesimlerde deniz ürünleri,iç kesimlerde daha çok buğday,pirinç gibi baklagiller yaygın. Ama yemek adetleri genellikle ülkenin tümünde aynı.
İspanyolların sık aralıklarla ama az yeme gibi bir alışkanlıkları var. Sabahın erken saatlerinde yapılan bir kahvaltı, birkaç saat sonra bir kahvaltı daha, öğlen gibi küçük atıştırmalar, ardından öğle yemeği, akşam üstü çay ve bisküvi, son olarak da gece geç saatlerde akşam yemeği. Tabi yemeklerdeki uzun sohbetlerin tadı da başka oluyor…
İspanya’ya yolunuz düşerse en meşhur yemeği olan Paella’yı mutlaka tatmalısınız. Valensiya yöresinin meşhur bir yemeği ve, İspanyol mutfağının da vazgeçilmezlerinden. Yine İspanya’nın meşhur Gazpacho çorbası da denemeniz gereken lezzetlerden birtanesi. Soğuk bir çorba çeşidi olan Gazpacho kırmızı biber, domates, salatalık, sarımsak ve soğan gibi sebzelerden yapılıyor. Zeytinyağ tüm yemek ve salataların vazgeçilmezi olduğu gibi Gazpacho’ya da ayrı bir tat veriyor. Tabi diğer baharatları da unutmamak lazım. Karabiber, tuz, sirke, acı biber…
Paella ve Gazpacho İspanyolların ulusal yemekleri diyebiliriz ama tapas’ta en az onlar kadar meşhur.Hatta birçoğunuz duymussunuzdur belki de…Öğlen ve akşam yemekleri öncesinde açlığı geçiştirmek için yenen küçük meze ve kanepelerden oluşuyor. Siz de farklı lezzetleri içinde barındıran İspanyol mutfağını mutlaka denemelisiniz.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Aralık 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır.

Tarihte İspanya zengin madenleri ve verimli toprakları nedeniyle çeşitli istilalara uğramıştır. Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir. Daha sonra Afrika’nın kuzeyinden gelen Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek kültürünü de katmışlardır.

Orta çağdan sonra Osmanlı etkisine giren Akdeniz’de tutunamayan İspanyollar, denizcilikteki üstünlükleri sayesinde Cebelitarık’ı geçerek okyanusa açılmışlar, Amerika kıtasının özellikle orta ve güneyini istila etmişlerdir. Bu süreçte, o tarihe kadar Avrupa’da bilinmeyen domates, mısır, patates, kırmızı biber, kabak, çeşitli fasulye türleri, vanilya ve çikolata gibi ürünleri getirerek Avrupa’ya tanıtmışlardır. Böylece İspanyolların yeni dünya arayışları hem Avrupa ürün yelpazesini geliştirmiş, hem de İspanyol yemek kültürünün Orta Amerika ülkelerine taşınmasına neden olmuştur.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
9 Mayıs 2013       Mesaj #6
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
“ERASMUSLA MADRİD” Ne Yiyelim, Ne Alalım
Avrupanın alışveriş merkezlerinden biri olan Madrid’de alışveriş yapmak çok keyiflidir. Bizim Türkiye’ye dönerken en çok getirdiğimiz şey ayakkabı idi . Arenal caddesindeki dükkanlarda şaşırtıcı derecede ucuz ve güzel ayakkabılar bulabilirsiniz. El Corte Inglés, merkezin biraz dışındaki Tresaguas ve Alcorcon’daki Outlet center’lar ise her türde alışveriş yapmak için doğru seçimler olacaktır.

Eğer Pazar günü Madrid’de iseniz şehrin ünlü pazarı El Rastro’ya mutlaka uğrayın. Antika eşyadan takıya, evcil hayvandan giysiye kadar herşeyi bulabileceğiniz El Rastro’ya eğer alışveriş yapacaksanız sabahın erken saatlerinde gidin. Ceplere dikkat, çok kalabalık ve yankesiciler olabilyor.

Ne Yiyelim
Madrid’de İspanyanın zengin yemek kültürünün birçok örneğini tadabilirsiniz. Öncelikle bizim kültürümüzdekinden farklı olduğu için yemek saatleri hakkında bilgi verelim, İspanya da genellikle 4 öğün yemek yenilir :
Kahvaltı, öğle, akşam ve gece yemeği. Bu öğünlerden kahvaltı ve akşam yemeklerini bir kenara bırakabiliriz. Aslolan öğle ve gece yemekleridir. Madrid 23:00′den sonra yaşamaya başlayan bir kent; dolayısıyla gece boyunca yenilen tapas ( zeytinyağı, jambon, sosis, peynir, patates, balık ve mevsim sebzeleriyle hazırlanan mezeler ve sandwiçler ) ister istemez sabah kahvaltısına pek gerek bırakmıyor. Yani gece geç saatte bol yiyorsunuz ve sabah hiç iştahınız olmuyor. Zaten acıkmasanız iyi olur çünkü sabah kahvaltısı burada bir öğün olarak telakki edilmiyor; dolayısıyla sabahları yiyecek sunan pek fazla yer de bulamıyorsunuz.

13:30 ile 16:00 arası adeta ziyafet havasında yenen öğle yemeğinde restoranlar genelde 4 yada 5 çeşitten oluşan menüler sunar. Önce çorba, salata, ardından et veya balık sonra da meyve, dondurma veya marmelatlarla tatlandırılmış börek gelir. Biz Türkler için fazla ağır gelmişti bu kadar çeşitli yemek, sonradan alıştık tabi. Fiyatlara gelince, öğle yemeği menüleri genelde 12-13 eurodan başlar, restorant kalitesi arttıkça fiyat da artar tabi. Biz ilk gittiğimizde Plaza Mayor civarlarında turistik gezilerimizi yaparken, Mayor’un içindeki lokantalarda yemektense arka sokaktakilerde yemeyi tercih etmiştik, daha ucuz olacağını düşünerek. Fakat gördük ki tam tersiymiş, Mayor’un içindeki lokantalar hem daha iç açıcı hem de daha ucuzdu. İspanyaya gittiğinizde mutlaka yiyin dedikleri bir çeşit piav olan ‘paella’dan bahsedecek olursak bizim midemiz kaldırmamıştı onu. İspanya’nın iç savaş zamanlarında fakir kalan halk tarafından bulunmuş bu yemek. Çöplerden buldukları ya da evlerinde az buz kalan çeşitli etleri yada sebzeleri pilavla karıştırarak yerlermiş. Bu yüzden içinde ne ararsanız vardı, karides, tavuk eti, domuz eti, dana eti, sebze ve pilav. Bizimse alışık olmadığımızdan midemiz kaldırmamıştı, hele o karidesleri kara gözleri ve kafalarındaki tellerle görünce.. Tabi damak zevki bu, çok beğenenler de var paellayı.
Akşam yemeği ise İspanyollar tarafından hafif yenen bir öğündür, bu öğünü 22.00-23.00 sularında yediklerini hesaba katarsak doğal karşılamak gerekir. Daha sonra dolu dolu yaşanacak geceye adım atılır, genelde barlara yada ‘taberna’lara gidilir. Tabernaların barlardan farkı daha çok tapas çeşidi olması ve oturarak hizmet edilmesidir. Buralarda genellikle bira ya da İspanyolların meşhur içkileri olan ‘Sangria’ içilir. Kırmızı şarap, portakal yada limon suyu, bazen biraz martini ve taze meyvelerden oluşan leziz sangria genelde büyük bir sürahide gelir. Şiddetle tavsiye ediyoruz.

Barların güzel tarafı ise her içki söylediğinizde yanında ücretsiz bit tapas gelmesidir ve siz içki söylemeye devam ettikçe o tapasın da kalitesi ve büyüklüğü artar. Örneğin önce birkaç zeytin tanesi, sonra soslu küçük ekmekler, daha sonra ise cips ve soğan halkaları gelir. Bu şekilde iki kişilik üç servis alarak 5-6 euro ödeyerek çıkabilirsiniz bir bardan.

Madrid’e gittiğinizde gitmeden kesinlikle dönmeyin diyebileceğimiz bir diğer mekan ise ‘Chocolateria de San Gines’dir. Burası enfes ‘Chocolate con Churros’lar yapan ve benim (widi) İspanyadan yusyuvarlak dönmeme neden olan çikolatacıdır . Madrid’in ‘Joy’ isimli en ünlü gece külübünün hemen yanında bulunur. Keyiflerine düşkün Madridliler Joy’da gecenin geç saatlerine kadar eğlendikten sonra burada Chocolate con Churros yiyerek geceyi tamamlarlar. Bu tatlı bizim bildiğimiz halka tatlısının şerbetlenmemiş halinin sıcak ve özlü çikolataya batırılarak yenir. Çikolatanın içine çok hafif alkol de katarlar. Bir porsiyonunda bir bardak çikolata ve 4-5 adet churros vardır ki bu da bir kişiye fazlasıyla yeter. Porsiyonu 3,5 eurodur. İspanyolların kahvaltıda, yemeklerden sonra yada içki içtikten sonra yemeyi tercih ettikleri bu tatlıyı ben (widi) ana yemek olarak tercih ediyordum. Mmmmm.. Canım çekti.
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:27
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mayıs 2013       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İspanyol omleti, Antepfıstıklı Soğuk Badem Çorbası, Karpuzlu Gazpacho, Barcelona Usulü Omlet,
İspanyol Usulü Tavuk, İspanyol Usulü Dolmalık Biber, Domatesli ve Sucuklu Mercimek, Entegral Pirinçli Paelia, Bask Usulü Tavuk, Bask Usulü Dana, İspanyol Tortillası, Zarzuela, Zarzar, İspanyol Usulü Yumurta, Barselona Usulü Yılan Balığı Yahnisi, Endülüs Usulü Tekir Balığı, Paella (Deniz) (İspanya), Jöleli Tavuk, Endülüs Usulü Tavuk, Katalan Üsulu Deniz Levreği, Bademli Patates Çorbası, Paprikalı Bademler, Romesco Sos,Ton Balıklı Patates Salatası, İspanyol Üsulu Tarçınlı Kuzu Kolu, Limon Sosunda Levrek, Kuşkonmaz Salatası, Bask Usulü Sülün, Baharatlı Sığır Filetosu, Katalan Usulü Pilav
Son düzenleyen ahmetseydi; 8 Haziran 2013 18:51
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
4 Haziran 2013       Mesaj #8
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

İspanya Yemek Kültürü


57563d1478742774 ispanya reino de espana ve ispanya tarihi ispanya yemekleri

İspanya Yemekleri Akdeniz Mutfağının bütün özelliklerini taşımaktadır. İspanya Yemek Kültürü ‘nü oluşturan tüm özellikler İspanya Yemeklerinde bulunabilir.

Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır.Tarihte İspanya zengin madenleri ve verimli toprakları nedeniyle çeşitli istilalara uğramıştır. Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir. Daha sonra Afrika’nın kuzeyinden gelen Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek kültürünü de katmışlardır.

Orta çağdan sonra Osmanlı etkisine giren Akdeniz’de tutunamayan İspanyollar, denizcilikteki üstünlükleri sayesinde Cebelitarık’ı geçerek okyanusa açılmışlar, Amerika kıtasının özellikle orta ve güneyini istila etmişlerdir. Bu süreçte, o tarihe kadar Avrupa’da bilinmeyen domates, mısır, patates, kırmızı biber, kabak, çeşitli fasulye türleri, vanilya ve çikolata gibi ürünleri getirerek Avrupa’ya tanıtmışlardır. Böylece İspanyolların yeni dünya arayışları hem Avrupa ürün yelpazesini geliştirmiş, hem de İspanyol yemek kültürünün Orta Amerika ülkelerine taşınmasına neden olmuştur.

Yemek yeme adetleri
İspanyol yaşam tarzı içinde oluşan İspanyol yemek kültürü, Akdeniz tarzı beslenmeyi en iyi yansıtacak şekilde, sık aralıklarla ancak azar azar yemeğe dayanmaktadır.
İspanyollar sabahın erken saatlerinde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlarlar. Daha sonra saat 11 de ikinci bir kahvaltı, saat 13 de tapas denen küçük meze ve kanepeler, saat 2-3 arasında öğle yemeği, akşamüstü çay ve bisküvi. daha sonra tekrar tapas ve de geç saatlerde bol sohbetli uzun akşam yemekleri...

İspanya’nın Akdeniz iklimi olan yörelerinde narenciye, incir, üzüm ve zeytin bol miktarda yetiştirilir. Daha iç kısımlarda buğday, sulak arazilerde pirinç ve de kıyılarda çeşitli deniz ürünleri ve balık vardır. Bu ürünler toplumun yemek adetlerini biçimlendirir.

İspanya alan olarak büyük bir ülkedir. Bu sebeple hazırlanan yemekler o bölgenin ürünlerine göre farklılaşır. Ama yemek adetleri genellikle ülkenin her yerinde aynıdır.

Kuzey Batıda yer alan Galiçya bölgesinde et ve balıkla yapılan küçük börekler; Asturias bölgesinde fabada adı verilen meşhur fasulye yemekleri,; Basque bölgesinde balık çorbası ve çeşitli balık yemekleri; Katalan yöresinde meyvelerle birlikte hazırlanan balık ve et yemekleri İspanyol mutfağını zenginleştiren farklı lezzet ve renkleri yansıtmaktadır.

İspanyol mutfağı dendiğinde aklımıza önce Paella gelmektedir. Valensiya yöresinin bu çok meşhur yemeği neredeyse İspanyol mutfağına damgasını vurmuştur. Paella; tavuk eti, balıklar ve deniz ürünleri ile pişirilen son derece lezzetli bir pilav yemeğidir. Paella, tarih içinde İspanya’yı işgal etmiş olan Romalılar ve Arapların yemek kültürünü birleştiren bir yemek olarak tanımlanır.

Gazpacho, geleneksel çorba
İspanyol mutfağında sık sık tüketilen ve bir tür soğuk çorba olan gazpacho, özellikle Andaluciada yaygındır.
"Islatılmış ekmek" anlamındaki Arapça bir sözcükten türetilen adı, aynı zamanda da tarih boyunca Araplarla olan etkileşimin bir göstergesidir.

En sık yapılan gazpacho yemeği domates, sirke, sarmısak, zeytinyağı, ekmek içi, soğan, salatalık ile yeşil biberin pişirilmemiş ve ekmek kırıntılarıyla koyulaştırılmış karışımından oluşur. Yağda kızartılmış ekmek parçaları, doğranmış sebze ve katı yumurta ile birlikte servis edilir. Andalucia'daki Malaga ilinde yapılan ve oldukça özgün bir tadı olan gazpachonun temel malzemesi ise bademdir, ayrıca içine üzüm de konur.

Andalucia (Endülüs) spesiyaliteleri
İspanya'nın en kalabalık yöresi olan Andalucia'nın değişik kesimlerinin kendine özgü spesiyaliteleri vardır. Örneğin kıyılar boyunca deniz ürünleri çeşitleri, Sevillada paella, Cordobada nefis aromalı gaspacho bunların en bilinenleridir. Andalucianın hemen her bölgesinde ise klasik İspanyol içkisi sherrynin yanında öğlenleri sandöviç olarak, akşamları ise ördövr olarak sıcaklı soğuklu, irili ufaklı "tapas"lar sunulur. Andalucia'nın güneyinde yer alan Jerez de la Frontcra bölgesi sherrynin anavatanıdır.Tüm dünyada severek tüketilen sherrynin dört çeşidi vardır. Açık renkli ve sek olanı Fino, koyu ve daha ağdalı olanı Amontilado, hafif tatlı koyu sarı olanı Oloroso, koyu ve tatlı olanı ise Cream..

Andalucia mutfağının özellikleri
İspanyanın güney bölgesini oluşturan Andalucia (Endülüs), uzun yıllar Arap işgalinde kalmasından dolayı, İspanyol mutfağına özgün lezzetler kazandırmış.

Kuzey Afrika ülkelerinin mutfaklarından da çok etkilenen Andalucia mutfağı, bu etkiden dolayı karbonhidrat ağırlıklı besinlerden oluşurken, aynı zamanda da hem Atlas Okyanusuna hem de Akdenize olan kıyıları sayesinde, deniz ürünleri mutfaklarında büyük yer tutar. Buğday, üzüm ve zeytin geleneksel tarım ürünlerini oluşturur. Zeytinyağında yapılan kızartmalar; Andalucia mutfağının tüm dünyada Cocina de los fritos "Kızartma yemekler mutfağı" olarak tanınmasını sağlar. Akdeniz tipi beslenmenin ana malzemelerini oluşturan yumurta, domates, sarmısak, soğan, zeytin ve biber bu mutfakta da bol bol yer alır.

Özgün lezzet: Tapas
İspanyol yemek adetlerini zenginleştiren, günün belirli saatlerinde atıştırılan Tapa adlı mezeler ve kanepelerdir. Bunlar ‘tasca’ adı verilen küçük bar/restoranlarda sunulur. Bir bardak şarap veya bira eşliğinde küçük tabaklar içinde küçük porsiyonlarla sunulan tapalar çoğunlukla peynirli, etli, yumurtalı sebzeli yemeklerden yapılır. İspanyollar mahalledeki tascalarda dostlarıyla buluşur ve bu lezzetli ürünlerin yiyip sohbet ederler.

Tapas, Andalucianın çerez ve antre olarak servis edilen özgün lezzetidir.
Aperitif saatlerinde, özellikle akşamları barlarda ve lüks lokantalarda içkiyle birlikte yenmesi adettir. Adı "tepa", yani "kapak"tan gelir. Çünkü eskiden İspanyollar sherrye sinek kaçmaması için bardakların üzerlerini "tapas" adını verdikleri ekmek dilimleriyle kapatırlar, alkolü boş mideye içmemek için de bu tapasları yerlermiş. Bu adet zaman içinde bir kültüre dönüşmüş ve tapasların yüzlerce çeşidi oluşmuş.

Günümüzde mini öğün olarak turistlere sunulan tapaslar, çeşitlerine bağlı olarak kimi zaman akşam yemeği yerine de geçer. Ve kırmızı biberle tatlandırılmış jambon kübleri, fasulye piyazı, omlet, sosta pişmiş deniz ürünleri, böbrek sote, kızarmış karides, siyah zeytin, ton balığı, karnabahar salatası, kalamar, biber dolması, acılı salyangoz, mantarlı tavuk gibi yiyeceklerle servis edilir. Bu yiyecekler küçük toprak kaplarda sunulur ve elden ele geçirilerek elle veya kürdanla alınıp tapas eşliğinde yenir. Bu mönüye çoğu zaman da şarap eşlik eder.

Akdeniz mutfağının simgesi olan Zetinyağı İspanya’da da hemen hemen her yemekte ve salatada kullanılır. Bal ,badem, yumurta sarısı gibi ürünlerle hazırlanan İspanyol tatlıları uzun yıllar bu yörelerde yaşamış olan Arap yemek kültürünün etkilerini yansıtır.

Son derece renkli ve çeşitli lezzetleri barındıran İspanyol mutfağı gerçekten denemeye değer. Fırsatını bulanlara afiyet olsun....

DEVAMI
İspanya (Reino de España) ve İspanya Tarihi
İspanya'nın belli başlı yemeklerinin adları ve özellikleri nelerdir?
Son düzenleyen Safi; 8 Mayıs 2018 00:33
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
8 Haziran 2013       Mesaj #9
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

İspanyanın yemeklerinin adı ve özelliği

Bu konuyu başından beri inceleyin. Ek olarak İspanya'nın belli başlı yemeklerinin adları ve özellikleri nelerdir? bu konuya da bakabilirsiniz.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

15 Aralık 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
21 Aralık 2008 / adsız Cevaplanmış
10 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
5 Mayıs 2013 / Misafir Cevaplanmış
25 Mayıs 2014 / salako Cevaplanmış