Arama

Çift Yarık Deneyi

Güncelleme: 13 Kasım 2017 Gösterim: 6.783 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çift Yarık Deneyi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

Çift yarık deneyinde ışık iki ince yarıktan geçirilerek, yarıkların arkasındaki ekrana yansıtılır. Ekranda girişim deseni denilen aydınlık ve karanlık çizgilerden oluşan desen görülür. Klasik fizikte parçacık olarak bilinen elektron, proton ve nötronlarla yapılan deneylerde de aynı neticeye ulaşılır.
1805 yılında Thomas Young, Çift yarık deneyini ışığın dalga özelliklerini kanıtlamak için gerçekleştirdi. 1927 yılında Clinton Davisson ve Lester Germer elektronların da dalga özelliklerine sahip olduklarını kanıtladılar.

Ad:  cift_yarık_deneyi.PNG
Gösterim: 1099
Boyut:  35.3 KB

Deneyin Sonuçları

  • Yarıkların biri kapatılırsa girişim deseni kaybolur ve yarığın arkasında sadece bir aydınlık çizgi gözükür.
  • Herhangi bir yöntemle ışığın hangi yarıktan geçtiğini ortaya çıkarmaya çalışıldığı an da girişim deseni kaybolur.
Deneyin gerçekleştirilebilmesi için önşartlar
Yarıktan geçirilen ışığın tek renkli, yani mümkün olduğunca aynı dalga boyunda olması gerek. Çünkü eğer farklı renkli yani farklı dalga boylu ışıklar kullanılırsa ekranda sürekli kayan bir girişim deseni oluşur.bu da karanlık ve aydınlık sacakların net olarak farkedilememesine neden olur.

Matyas - avatarı
Matyas
Ziyaretçi
3 Ocak 2009       Mesaj #2
Matyas - avatarı
Ziyaretçi
Çift yarık deneyi için kuantum mekaniğinin temeli denilebilir aslında...Gerçekten çok ilginç sonuçları olan bir deneydir ve bu deney üzerine yapılan çalışmalar sonucu foton-parçacık davranışları hakkında çok önemli teoriler ortaya konmuştur.Belirsizlik ilkesi belkide bunların içinde en ilginç olanıdır...Kuantum mekaniğiyle uğraşmak aslında zevklidir,bi süre sonra insana bulmaca gibi gelebiliyor Msn Happy Fakar aşırı uzun ve yorucu olan matematik işlemleri bazen insanı ciddi şekilde bunaltabiliyor ne yazık ki Msn Happy
Sponsorlu Bağlantılar
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Aralık 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Young'ın Çift Yarık Deneyi!


Thomas Young'ın meşhur çift yarık deneyi ışığın dalga doğasını ispatlaması ve 19. yy. fiziğinin büyük kısmını etkilemesi açısından çok önemlidir. Deney aslında ışık için popüler olsa da, bu tarz bir deney herhangi bir dalga, mesela su dalgaları üzerinde de gerçekleştirilebilir.

Çift Yarık Deneyi Nedir?


1800'lü yılların başlarında Thomas Young, ışığı bir yarıktan geçirdiğinde, yarığın ışık kaynağı gibi davrandığını ve ışığın buradan dalga cepheleri şeklinde genişlediğini gördü (Huygens ilkesinde olduğu gibi). Bu ışığı, diğer bir bariyerdeki (orijinal yarıktan ölçülü bir uzaklığa yerleştirilmiş olan) bir yarık çiftinden geçirdi.

Ad:  young2.png
Gösterim: 676
Boyut:  43.5 KB
Her yarık sırayla kendi başına bir ışık kaynağı gibi ışığı yaydı. Işık gözlem ekranına yansıtıldı.Tek yarıktan geçen ışık, merkezde yoğun biçimde sıklaşmış, merkezden uzak kısımlarda gittikçe solgunlaşmış bir görünüme sahipti. Buna göre çift yarık açılınca deneyin iki mümkün sonucu olabilirdi:
  • Parçacık Görüşü:

    Eğer ışık parçacık olarak var ise iki yarıktan çıkan ışığın yoğunluğu tek tek yarıkların yaydığı ışığın yoğunlukları toplamına eşit olmalı.
  • Dalga Görüşü:

    Eğer ışık dalga olarak var ise ışık dalgaları süperpozisyon ilkesine göre birbirine karışarak karanlık ve aydınlık şeritler oluşturmalı.
Deney gerçekleştirildiğinde ışığın gerçekten dalga görüşü modelinde davrandığı görüldü.

Young Deneyi'nin Etkileri!


Işığın dalga şeklinde yayıldığı ispatlanınca Huygens'in ışık hakkındaki dalga teorisi tekrar canlandı. Bu teori ışığın görünmez bir ortamda (buna esir (Orijinali: ether) deniyordu) yayıldığını da iddia ediyordu. Gerçekleştirilen çeşitli deneyler içinde en önemlisi esiri veya esirin etkilerini direkt olarak tespit etme girişimi olan ünlü Michelson-Morley deneyidir. Sonuçta bu deneylerin hepsi başarısız olmuş, bir yüzyıl sonra Einstein'ın fotoelektrik etki ve görelilik üzerine yaptığı çalışmaların sonucu olarak ışığın davranışının açıklanması için esire gerek olmadığı anlaşılmıştır.

Kaynak: Fizikmakaleleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Kasım 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Elektron Hangi Aralıktan Geçer?


Çift-aralık deneyinde aralıklardan bir elektron geçtiğinde, girişim olabilmesi için dalga fonksiyonu iki aralıktan birlikte geçmelidir. Bu bağlamda girişim gözleniyorsa dalganın iki aralıktan geçtiğinden emin olunabilir. Bunun yanında 'elektronun kendisi hangi aralıktan geçiyordur?' sorusu akla gelebilir. İlgili soru mantıklı görünse de cevabı yoktur. Dalga şiddeti her aralıkta aynı olduğundan, elektronun bu aralıkların herbirinden geçme olasılığı eşittir. Söz konusu aralıklara birer detektör koyulursa elektronların bunlardan eşit miktarda geçtiği gözlenir.

Detektör koyulmadığı sürece belli bir elektronun hangi aralıktan geçtiğini söylemek ise mümkün olmaz. Detektör kullanıldığında geçen elektron dalgaları indirgenir ve ekranda girişim saçakları artık gözlenmez. İlgili durum basit bir düşünsel deneyle izah edilebilir. Buna göre elektronun hangi aralıktan geçtiğini öğrenmek amacıyla aralıklardan biri ince bir ışık demetiyle aydınlatılır.

Seçilen aralıktan bir elektron geçtiğinde o bölgede birkaç fotonla çarpışacak ve geçen ışığın şiddetindeki azalma elektronun oradan geçtiğini bildirecektir. İlke olarak söz konusu yöntemle elektronun hangi aralıktan geçtiği belirlenebilir. Ancak bu bilginin bedeli elektronla bir fotonun çarpışmasıdır. Bu çarpışma elektron hareketini önemli ölçüde değiştirir ve girişim saçakları kaybolur.

Benzer Konular

1 Ekim 2011 / nünü Uzay Bilimleri
19 Kasım 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
28 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler
20 Mart 2016 / _KleopatrA_ X-Sözlük
24 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük