Arama

Armoni Nedir?

Güncelleme: 17 Aralık 2016 Gösterim: 5.751 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Şubat 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Armoni

Sponsorlu Bağlantılar
isim, müzik Fransızca harmonie
İki veya daha çok sesin aynı anda kulağa hoş gelecek bir biçimdeki uyumu, harmoni.

Birleşik Sözler
  • armoni orkestrası

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Armoni
Sponsorlu Bağlantılar

Bir akor oluşturan üç ya da daha fazla sesin aynı zamanda çalınmasıyla ortaya çıkan beste.

Armonide sesler ve çalgılar birbirlerinden farklı olabilir. Konusu, birlikte çıkan sesler arasında uyum sağlamak olan müzik dalına da armoni denilir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
26 Kasım 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARMONİ a. (yun. harmonia). Kulağa hoş gelen sesler arası uyum.

—Müz. Eski Yunanlılarda, seslerin düzenlenmesi ve uyuşumu. || Akorları bağlanışı ve oluşumu ile ilgili bilim ve sanat. (Bk. ansikl. böl.) || Orkestrada yer alan üflemeli çalgılar grubu. (Flütler, obualar, korangle- ler, klarinetler, fagotlar, kontrafagotlar ve saksofonlardan oluşan gruba küçük armoni, kornolar, kornetler, trompetler, trombonlar, tubalar ve sakshornlardan oluşan gruba da büyük armoni denir.) || Tahta ve bakır üflemeli, vurmalı çalgılardan oluşan ve bazen kontrbasın da katıldığı orkestra.

—ANSİKL. Müz. Armoni ilk olarak, bir sesin oktavıyla ve beşlisiyle birlikte kullanılması biçiminde görüldü. Aynı anda birden çok ses verebilen çalgılardan etkilenmiş oldukları sanılan müzikçiler yavaş yavaş, üçlü ve altılı gibi başka aralıkları da kullanmaya başladılar. Akor kavramı, doğal ya da tam üçlü (ayarlı üçlünün karşıtı) kabul edildikten sonra ortaya çıktı, kroma- tizmin kullanılmasıyla zenginleşti. XVII. yy.’da makam sisteminin yerini yavaş yavaş tonal sistem almaya başladı, XVIII, yy.’da modern armoninin ilkeleri belirdi (fizikçi J.Saveur 1700'de ses veren cisimlerin rezonans yasalarını buldu; J.R Ram- eau 1722’deTra/fd de l'harmonie[Armoru- rıin incelenmesi] adlı yapıtını yayımladı). Besteciler, XIX. yy.'ın sonuna değin, bu kuralları temel aldılar. Akorların incelenmesi demek olan armoni, melodik (yatay) çizgilerin üst üste getirilmesi anlamındaki kontrapuntodan, dikey birleşimleri ele alması bakımından ayrılır. Armonik yazış yasaları, ses veren cisimlerin doğal titreşim yasalarına, beşlilerin çevirimine, tonal işlevlere, durgulara, akora vb. bağlanır.
Armoni incelemeleri üç bölüme ayrılabilir. Birinci bölümü, uyumlu ve uyumsuz akorların incelenmesi oluşturur. Uyumlu armoni,her biri üç çevirimi kabul eden üç tür akoru kapsar: tam majör akor, majör gamın 1., 4. ve 5. dereceleri ve minör gamın 5. ve 6. dereceleri üzerinde yer alır; tam minör akor, majör gamın 2., 3. ve 6. dereceleri ve minör gamın 1. ve 4. dereceleri üzerinde yer alır; eksilmiş beşli akor, yalnız minör gamın 2. derecesi üzerinde kullanılır. Majör gamın 6. derecesi üzerinde kurulacak eksilmiş beşli akor ise, uyumsuz akor sınıfına girer. Uyumsuz armoninin akorları, hazırlama ve çözülümün gereklerine göre kurulur. Yedili akorların her birinin üç çevirimi vardır. Minör yedili akor (ya da 2. tür), bir minör akor içeren tüm dereceler üzerinde kurulabilir. Minör yedili ya da eksilmiş beşli akor (ya da 3. tür), yalnızca minör dizinin 2. derecesi üzerinde kurulabilir; majör yedili akor (ya da 4, tür), majör gamın 1. ve 4. dereceleri ve minör gamın 6. derecesi üzerinde kurulur; dominant yedili akor (ya da 1. tür) majör ve minör dizilerin 5. dereceleri üzerinde kurulur. Dominant yedili, majör dokuzlu ve minör dokuzlu akorların eksenleri (tonik), bas görevi üstlenebilir.

Akorların bağlanışı, üzerinde kuruldukları dereceler tarafından belirlenmiştir Çe- virilmiş akorların, asıl durumlarına döndü- rülmeleri gerekir. Armoni kurallarının genişlemesi, hatta çiğnenmesi (Lizst, VVagner, Debussy), XX. yy.'ın başında, bestecilerin büyük çoğunluğunun (özellikle dizisel akımı benimseyenlerin) bu kuramın dayandığı ilkeden vazgeçmelerine yol açtı.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.
🌘 🚀
luvisanat - avatarı
luvisanat
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2016       Mesaj #4
luvisanat - avatarı
Kayıtlı Üye
Müzikte Armoni ile ilgili bir çok kişinin kafasında soru işaretleri vardır. Çoğu müziğe adım atan kişiler için Armoni öğrenilmek istenilen bir konudur. Fakat ne yazık ki Türkiye’de armoni ile ilgili ortak, kabul görmüş bir terminoloji veya metod yoktur.
Armoni nedir?

Armoni müziğin uyumu demektir. Herşey gibi müzikte de kurallar vardır.Ve bu kuralları biliyor ve uygulayabiliyor olmak özellikle beste yaparken yada bir eser çalarken elinizde enstrumanınızın olduğu her an size çok yardımcı olacaktır.Bu dönemde armoni kelimesi karşınıza iki şekilde çıkar genellikle.
Yazının devamı ve kaynak: İzmir Müzik Kursu
Son düzenleyen Safi; 17 Aralık 2016 21:55 Sebep: Reklam YSAKTIR!

Benzer Konular

16 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış