Arama

1. Balkan Savaşı'nın sebep ve sonuçları nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 3 Ekim 2017 Gösterim: 86.368 Cevap: 4
melek - avatarı
melek
Ziyaretçi
5 Nisan 2009       Mesaj #1
melek - avatarı
Ziyaretçi
1. Balkan Savaşı'nın sebep ve sonuçları nelerdir?
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
1. Balkan Savaşı'nın Çıkış Nedenleri
  • Osmanlı Devleti'nin Balkanlardan atılmak istenmesi
  • Milliyetçilik akımının etkisi
  • Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu kötü koşullar
  • Avrupa devletleri ile Rusya'nın kışkırtıcı bir politika izlemesi
1. Balkan Savaşı'nın Sonuçları
  • Batı Trakya, Makedonya, Arnavutluk ve Ege Adaları kaybedildi
  • İttihat ve Terakki Partisi yönetimi ele geçirdi
  • Londra Antlaşması ile Midye-Enez'in batı bölümü Balkan devletlerine verildi
  • Balkanlarda kaybedilen son toprak parçası Arnavutluk bağımsız oldu
1. Balkan Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin mağlup olmasının nedenleri nelerdir?
  • Osmanlı ordusunun güçsüz ve siyasi çekişme içinde olması
  • Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp'ta İtalya ile savaş içinde olması
  • Savaş öncesi İttihat ve Terakki Partisi ile İtilaf Fırkası arasındaki siyasi çekişme
BAKINIZ Balkan Savaşları
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 3 Ekim 2017 21:00
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
8 Kasım 2009       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
I. BALKAN SAVAŞI (1912-1913)
Savaşın Nedenleri
Sponsorlu Bağlantılar
1-Rusya’nın Balkanlarda takip ettiği Panislavist politika
2-Balkanlardaki gelişmelerin, Osmanlı tarafından, takip edilememesi
3-Fransız ihtilalinin etkisi (Milliyetçilik ve bağımsızlık)
4-Türklerin Balkanlardan tamamen atılmak istenmesi
Açıklama: Savaş başlamadan önce; Arnavutluk, Makedonya, Selanik ve Yanya Osmanlı’nın elindeydi.
5-Trablusgarp Savaşı esnasında, Osmanlı Devleti’nin güçsüz olduğunun anlaşılması
6-Kiliseler sorununun Balkan devletlerinin lehine sonuçlanması
7-Balkan devletlerinin Osmanlı’ya karşı ittifak kurmaları
8-İngiltere’nin, 1908’de Estonya’nın başkenti Reval’de yapılan görüşmeler sonucunda, Rusya’yı Balkan politikasında serbest bırakması
Son düzenleyen Safi; 3 Ekim 2017 21:02
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mayıs 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Birinci Balkan Savaşı
1789 Fransız İhtilâlinin dünyaya yaydığı milliyetçilik akımı neticesinde, imparatorluklar dahilinde bulunan milletler, bağımsızlık için harekete geçmişler ve bazı devletlerin destek ve yardımları ile ayaklanmışlardı. Osmanlı tarihinde 19. yüzyıl, bu tür ayaklanmalar dönemidir. Balkan Yarımadasında çok çeşitli milletler yaşadığı için, milliyetçi ayaklanmalar, en fazla burada görüldü.

Balkanlarda çıkan ayaklanmaları, daha çok 17. yüzyılda gelişmeye başlayan ve en büyük gayesi, Baltık Denizine ve özellikle Akdenize çıkmak olan Rusya kışkırtıyordu. Akdenize inmek için önce Karadenizi, sonra İstanbul ve Çanakkale boğazlarını ele geçirmesi gerekiyordu. İşte Rusya, bu gayeye ulaşmak için her yola başvurmaktan geri kalmamıştır. Bu yollardan biri de ırk ve din bakımından akraba olduğu Balkan prensliklerini alet olarak kullanıp, bu genç devletleri Osmanlı Devleti'nin varlığını sona erdirmeleri için kışkırtmaktı. Osmanlılar, Trablusgarpta savaşırlarken, Sırbistanın başkenti Belgrattaki Rus elçisi harekete geçerek, Balkanlarda Osmanlı Devletinin elinde kalan son toprak parçalarının Sırbistan ile Bulgaristan arasında paylaşılması için teşebbüste bulundu. Buna karşılık Sırbistan, Bulgaristanı bir tarafa iterek kendi menfaatlerini temin için Babıali ile anlaşmaya uğraşıyordu. Balkan devletleri arasındaki menfaat çatışmalarından gafil olan zamanın İttihat ve Terakki hükümeti, Sırbistanın bu çok müsait teşebbüslerine aldırış bile etmedi. Üstelik, İkinci Abdülhamid Han'ın Balkan ülkelerinin birleşmesini önlemek için tahrik ettiği kilise ihtilafı, çıkarılan ittihad-ı anasır kanunuyla halledildi. Bu durum ise, Bulgaristan ve Yunanistanın arasındaki ihtilafı çözdüğü için, şimdi her ikisi için de ortak düşman, Osmanlı Devleti olmuştu. Neticede kısa bir müddet için önce Sırbistan ve Bulgaristan arasında kurulan ittifaka Karadağ ve Yunanistan da katıldı. Böylece Balkanlarda Osmanlı Devletine karşı harekete geçme hazırlıkları tamamlanmış oldu.

Bu sırada Türk ordusu subayları iki partiye ayrılmış durumdaydı. Hükümet ise, Rusların Balkanlarda savaşa müsaade etmeyeceği hususundaki yalan teminatına inanmıştı. Nitekim Sofya elçiliğinden hariciye nazırı olan Asım Bey, 15 Temmuzda, Meclis-i Mebusan'da; Balkanlardan imanım kadar eminim! tarihi cümlesini ihtiva eden bir nutuk söyleyerek, harp ihtimalinin bulunmadığını iddia etmişti. Ayrıca Asım Beyin yerine gelen yeni Hariciye Nazırı Ermeni Gabriel Noradingiyan da Rusyanın teminatının kesin olduğunu hükümete bildirmişti. Bu inandırıcı teminatlar neticesinde Rumelindeki en iyi 120 tabur asker terhis edilmişti.
Balkan devletleri ittifaktan sonra Osmanlı Devletine isteklerini bildirdiler. Bu ittifaktan haberi olmayan İttihatçılar, savaş için yüksek öğrenim talebesini kışkırtarak, Babıali önünde Harb diye bağırtmış ve hükümet aleyhinde nümayiş yaptırmışlardı. Harbin kolay geçeceğini zannediyorlardı. Halbuki müttefikler, Türkiyeye karşı uygulayacakları savaşı ve taksim projelerini en ince teferruatına kadar tespit etmişlerdi.

8 Ekim 1912de Karadağ Prensliği, Osmanlı Devletine savaş açtı. Onu 18 Ekimde Bulgaristan ve Sırbistan, birkaç gün sonra da Yunanistan takip etti.
İkmal ve Levazım Teşkilatının bozulduğu Osmanlı ordusu, seferberliğini çok geç yapabildi. Terhis edilip Anadoluya gönderilen 120 taburu, savaşın sonunda bile yeniden silah altına alamadı.

Bulgaristana karşı çıkacak kuvvetler 5 kolordu halinde, Şark Ordusu namıyla toplandı ve Birinci Ferik Abdullah Paşanın kumandasına verildi. Edirne mevkiindeki bağımsız kuvvetler Şükrü Paşa'nın emrindeydi. Yunanistana karşı, Selanikte bir kolordu ve Yanya Kalesindeki kuvvetler bırakılmıştı. Karadağa karşı kuvvetler İşkodra Kalesinde toplanmıştı. Sırbistana karşı Makedonyayı Garb Ordusu kumandanı müstakbel sadrazam Birinci Ferik Ali Rıza Paşa savunacaktı.

Savaşı idare kabiliyetinden mahrum Nazım Paşanın hiçbir hazırlığı olmayan orduyu, hemen Bulgarlara karşı taarruza geçirmesiyle hezimet başladı ve artık arkası alınamadı. Osmanlı orduları, Bulgarlara karşı bütün Trakyayı bırakarak, Çatalcaya kadar çekilmek zorunda kaldığı gibi, Sırbistana karşı Kumova'da yenilmişti. 6 Kasımda Prevezeyi alan Yunanlılar, Veliahd Konstantin idaresindeki büyük kuvvetlerini Selanik üzerine gönderdiler. Selaniki savunmakla görevli jandarma paşası Tahsin Paşa, tek silah atmadan, muazzam kolordusunu bütün silahları ile beraber Yunanlılara teslim etti. Sultan İkinci Abdülhamid Han devrinde ihtilas (devlet malını zimmetine geçirmesi) suçu tespit edilmiş olan Tahsin Paşa, o devirde menkub (rütbe ve haysiyetten düşmüş) olduğu gerekçesiyle, Selanik kolordusunun başına getirilmişti. Bütün Kuzey Arnavutluk da Sırp-Karadağlılar tarafından işgal edildi.

Selanikin düşmesinden 8 gün önce, artık Hakan-ı sabık diye anılan Sultan İkinci Abdülhamid Han, İstanbula getirilmişti. Sultan Abdülhamid Hanı Selanikten almaya, nazırlarından Vezir Damat Germiyanoğlu, Arif Hikmet ve Damat Çavdaroğlu Mehmed Şerif paşalar gitmişlerdi. Sultan Abdülhamid Han'ın, muhafızlarının yanında, ikisi de bilgin ve değerli eserler sahibi damatlarıyla konuşması meşhurdur. Gazete okuması yasak olduğu için, kulaktan aldığı bilgi dışında, siyasi durumu etraflı bir şekilde bilmeyen Sabık Hakan, dört Balkan devletinin ittifakına ve bu ittifakın haber alınmamasına hayret etmiştir. Makedonyada kiliseler meselesinin İttihatçılar aracılığıyla ortadan kaldırıldığını öğrenince, Balkanların ittifakını bununla izah etmiş, fakat ittifakın öğrenilmesi karşısında elçilerin, ataşelerin ne iş yaptıklarını sormuştur. Allah, bu hallere sebep olanları, Kahhar ismiyle kahretsin; devleti batırdılar! diyerek büyük bir teessürle gemiye binmiştir.
Selaniki ele geçiren Yunanlılar, daha sonra Ege adalarından Bozcaada, Limni, Somatraki ve Taşoz adalarını işgal ettiler.

22 Ekim 1912 tarihinden beri Şükrü Paşa kumandasında Edirneyi müdafaa eden Osmanlı birlikleri, İstanbul ile bağlantı kesik olduğu için silah, mühimmat noksanlığı ve açlık gibi sebeplerle teslim olmak zorunda kaldılar.

Üst üste gelen mağlubiyetler üzerine Osmanlı Devleti, Bulgaristana müracaat ederek ateşkes istedi. Böylece 3 Aralık 1912de imza edilen ateşkes antlaşması (mütareke) ile silahlı çatışma durmuş oldu. Balkan devletleri ile Osmanlı Devleti arasında antlaşma, 30 Mayıs 1913te Londrada imzalanmıştır. Bu barış antlaşması ile Osmanlı Devleti, Ege adalarının durumunun tayinini ve Arnavutlukun sınırlarının çizilmesi işini büyük devletlere bırakmakta, Giriti hukuken Yunanistana terk etmekte ve Midye-Enez hattının batısında kalan toprakları da Balkan devletlerine vermekte idi. Bu antlaşma ile kendisini kahramanca savunmasına rağmen yiyecek sıkıntısından düşman eline geçen Edirne de Bulgaristan sınırları içerisinde kalıyordu. Böylece Bulgaristan, Kavala ve Dedeağaç arasındaki toprakları da alarak Ege Denizine ulaşıyordu.

2500 yıllık Türk tarihinin büyük felaketlerinden biri olan Balkan Savaşında Türkler, Anadoludan sonra ikinci anayurt haline gelmiş olan Rumelini bıraktılar. Rumeli, 550 yıldır Türk yurduydu. Birçok bölgede Türkler, ezici ekseriyet halindeydiler.
93 Harbi'nde görülen göç ve göçmen felaketinin daha şiddetlisi, Balkan Harbinde cereyan etti. Yüz binlerce Türk, bütün varlıklarını bırakarak, eriye eriye, İstanbula eriştiler ve Anadoluya dağıldılar. Balkanların, bilhassa Bulgarların yaptıkları zulüm, tüyler ürpertici idi. Onbinlerce sivil Türk, kadın, ihtiyar, çocuk ve bebekler dahil olmak üzere, her türlü işkencelerle doğrandı.
Son düzenleyen Safi; 3 Ekim 2017 21:03
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
28 Eylül 2013       Mesaj #4
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Balkan Savaşlarının Sonuçları
Balkan Savaşlarının Osmanlı Devleti ve Diğer Devletler Açısından Sonuçları Balkan Savaşlarının Osmanlı Devleti açısından oldukça önemli sonuçları olmuştur. Balkan Savaşları sonucunda Osmanlı Devleti;

- Tüm Makedonya’yı, Batı Trakya’yı, İmroz (Gökceada) ve Bozcaada dışındaki Ege Adalarını kaybetti.
- Arnavutluk Osmanlı Devleti’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti.
- Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki varlığı Doğu Trakya ile sınırlandı.
- Osmanlı Devleti’nin, kendisinden ayrılan bu küçük devletlerle bile başa çıkamayacak kadar güçsüz olduğu ortaya çıktı.
- İttihat ve Terakki Cemiyeti, yönetimi tamamen ele geçirdi ve orduda ıslahata girişti.
- Almanya’dan subaylar getirerek Osmanlı ordusunun yeniden yapılandırılmasına gidildi.
- Osmanlı Devleti ile Almanya arasında yakınlaşma başladı.
- Osmanlı Devleti Balkanlar’daki hâkimiyetini kaybetti.
- Balkanlar’daki Türkler azınlık durumuna düştü ve Balkan Türkleri sorunu ortaya çıktı.
- Ege Denizi’ndeki Osmanlı üstünlüğü sona erdi ve Ege Adaları sorununun ortaya çıkmasına neden oldu.
Son düzenleyen Safi; 3 Ekim 2017 21:02
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Kasım 2015       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
1. Balkan Savaşı'nın Çıkış Nedenleri
  • Osmanlı Devleti'nin Balkanlardan atılmak istenmesi
  • Milliyetçilik akımının etkisi
  • Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu kötü koşullar
  • Avrupa devletleri ile Rusya'nın kışkırtıcı bir politika izlemesi
1. Balkan Savaşı'nın Sonuçları
  • Batı Trakya, Makedonya, Arnavutluk ve Ege Adaları kaybedildi
  • İttihat ve Terakki Partisi yönetimi ele geçirdi
  • Londra Antlaşması ile Midye-Enez'in batı bölümü Balkan devletlerine verildi
  • Balkanlarda kaybedilen son toprak parçası Arnavutluk bağımsız oldu
1. Balkan Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin mağlup olmasının nedenleri nelerdir?
  • Osmanlı ordusunun güçsüz ve siyasi çekişme içinde olması
  • Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp'ta İtalya ile savaş içinde olması
  • Savaş öncesi İttihat ve Terakki Partisi ile İtilaf Fırkası arasındaki siyasi çekişme
BAKINIZ Balkan Savaşları
Son düzenleyen Safi; 3 Ekim 2017 21:04

Benzer Konular

28 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış
19 Ekim 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Kasım 2015 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Ağustos 2010 / kaan97 Cevaplanmış
12 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış