Arama

Fistül tedavisi için tavsiye edebileceginiz bir doktor veya bir hastane var mı?

Güncelleme: 29 Ocak 2021 Gösterim: 49.474 Cevap: 10
hatice kaya - avatarı
hatice kaya
Ziyaretçi
23 Mayıs 2009       Mesaj #1
hatice kaya - avatarı
Ziyaretçi
Fistül tedavisi için tavsiye edebileceginiz bir doktor veya bir hastane var mı?
Son düzenleyen Safi; 22 Mayıs 2018 03:10
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
24 Mayıs 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Makatta Apse ve Fistül

Makatta apse neden olur?
Makat bölgesinde içinde cerahat dolu bir kesecik oluşmasıdır. Makat veya tıbbi deyimi ile anüs çevresinde ağrı, üşüme, titreme, ateş şikayeti olan hastalarda makatta apse veya altta yatan makat fistülü hastalığı olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Makat fistülü ne anlama gelir?
İki vücut bölgesi arasında normalde olmaması gereken bir bağlantının (kanalın) oluşmasına fistül denir. Makat kanalı ile deri arasında normal dışı bir bağlantının oluşmasına ise makat fistülü veya tıbbi deyimi ile perianal fistül denir. Geçmişte olan bir apse sonucunda oluşan perianal fistül, apsenin geliştiği salgı bezi ile apsenin boşaldığı cildi birbirine bağlayan tünel gibi küçük bir kanaldır.

Makat fistülü neden oluşur?
Mide barsak sisteminin en son bölümünü oluşturan makat bölgesinin etrafında iki adet kas tabakası yer alır. Dış kas tabakası veya eksternal anal sfinkter dışkıyı tutma işlevini sağlayan çizgili kastan oluşur. İç kas tabakası veya internal sfinkter ise, düz kas liflerinden oluşur ve kişi bu lifleri kontrol edemez. Her iki kas lifinin dışkı tutma (kontinens) üzerinde ciddi etkileri vardır. Makat kanalının deri ile birleştiği yere açılan bezler mevcuttur. Bu bezlerin görevi, makatın kayganlığını sağlamak ve dışkılama işlevini kolaylaştırmaktır. Bu bezler iltihaplanırsa barsak ile cilt arasında bir tünel gelişir ki buna fistül denir.

Makatta apse neden gelişir?
Makatta apse makat bölgesindeki salgı bezlerinin tıkanması ve iltihaplanması ile gelişir. Kalın barsak iltihapları, aşırı ishal gibi durumlar makatta apse gelişmesine neden olabilirler.

Makat fistülü veya apsesinin belirtileri nelerdir?
Perianal abse genellikle makatta şiddetli ağrı ve şişlik ile kendini belli eder. Bu şikayetler dışkılama alışkanlığı ile ilgili değildir. Ateş olabilir. Buna ek olarak makat çevresinde kaşıntı, iltihabi akıntı şikayetleri halsizlik eşlik edebilir. Kendiliğinden veya cerrahi yöntemle apse boşaltılabilir ve böylece ağrı ve basınç hafifler.
Makatta fistül gelişen hastalarda sıklıkla kanlı veya sarı renkli cerahat akıntısı şikayeti olup, bu hastalarda genellikle ateş, halsizlik ve ağrı olmaz. Bu şikayetlerin ortaya çıkması ise tekrar apse oluşumuna işaret eder.

Makat apselerinin sonunda fistül rutin olarak gelişir mi?
Her zaman makat apseleri fistüle dönüşmez. Fistül tüm apse vakalarının yaklaşık % 40-50’sinde gelişir ve eğer oluşacaksa engellemenin imkanı yoktur. Hangi apsenin fistülleşeceği konusunda da bir tahminde mümkün değildir. Eğer drenaj 2-3 ay kadar devam ederse perianal fistül tanısı konur.

Makatta fistül kansere yol açar mı?
Nadiren fistül hastalığı çok uzun yıllar (yaklaşık 8-10 yıl dan fazla) devam ederse devamlı fistül olan bölgede oluşan tahribat sonucu kanser gelişebilir. Bundan dolayı oluşan şikayetlerin önce bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Başkalarının kullandığı ilaçlar veya doktor kontrolünde olmadan, eczanelerden gelişi güzel temin edilen ilaçlar zaman kaybına neden olabilir.

Makat apsesinin tedavisi nasıl yapılır?
Makat apsesi, makatın yanındaki cilde yapılan bir kesi ile cerahatın drene dışarıya boşaltılması ile tedavi edilir. Bazen bu işlem sırasında cerahat rahatlıkla boşalabilsin diye cildin bir kısmı da çıkartılır. Büyük ve derin apseler mutlaka ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında boşaltılırken, yüzeyel olan apseler bazen lokal anestezi ile yani o bölgenin bir iğne yapılarak uyuşturulması ile yapılabilir. Şeker (diyabet) hastaları, kanser tedavisi gören hastalar, organ nakli yapılmış olan hastalarda apse gelişmesi durumunda bu tedavinin mutlaka hastanın hastaneye yatırılması ile yapılmalıdır.
Ağrı kesicilere rağmen geçmeyen ağrı, tedavi sonrasında ağrının artması, ateş, titreme, idrar yapmada zorluk, aşırı kabızlık veya ishal, bulantı ve kusma varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Makat apsesi tam olarak ne kadar sürede iyileşir?
Apse boşluğunun iyileşmesi 3-5 hafta kadar sürer.

Makat fistülünün tedavisi nasıl yapılır?
Tedavideki ana ilke barsak ile deri arasında gelişmiş olan tüneli ortadan kaldırmaktadır. Genellikle tünelin iç ve dış ağızlarını birleştiren bir kesi yapılması tercih edilir. Bu işlem sırasında makat bölgesini kontrol eden kasların bir kısmı da kesilir. Fistülün dışkıyı kontrol eden kas ile fazla ilişkisinin olduğu belirlenirse, bu durumda iki aşamalı onarım tercih edilerek işlem ikinci bir ameliyat ile pekiştirilebilir. Dışkıyı tutmaya yarayan dış kas liflerini kesmek gereği varsa, bu halde seton işlemi kullanılır. Seton işlemi tünelin iç ve dış ağızlarının bir ip, naylon veya lastik ile birleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Bu işlem ile tünel devalı açık kalarak dışarıya sürekli boşalır ve böylelikle dışkıyı tutmaya yarayan dış kas liflerinin yaralanmaması avantajını getirir. Daha komplike vakalarda mukoza kaydırma yöntemi gibi tekniklere başvurulması gerekebilir.

Hastalar makat apsesi veya fistülü boşaltıldıktan sonra ne zaman işe geri dönebilirler?
Hastaların işe çoğunlukla işlemin ertesi günü dönebildikleri, ama bazı kişilerde bu sürenin birkaç güne uzayabildiği bilinmektedir. Bu dönem zarfında hastalara oturma banyosu denilen tedavi uygulanır. Bu işlem hastanın ılık suyun içine 15 dakika gibi bir süre ile günde 3-5 kez oturması prensibine dayanır. Hastaya bu dönemde baklagillerden (bakla, bezelye, fasülye, nohut, mercimek vb.) zengin posa yani lif bırakan bir diyet şekli önerilir. Bu durumda hastaların aktif günlük yaşantılarını komforlu bir şekilde devam ettirebilmeleri ve çamaşırlarının kirlenmesini önlemek için bir süre ped kullanmaları gerekebilir.

Makat fistülünde tekrar olur mu?
Makat fistüllerinin % 10-15’i tekrarlayabilir.
Son düzenleyen Safi; 22 Mayıs 2018 03:20
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
29 Temmuz 2009       Mesaj #3
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Alıntı
nihatfb adlı kullanıcıdan alıntı

1 yıldır perinal fistül ameliyatı geçirdim..ve sorunum hâla devam ediyor..gittiğim doktorlar tkrar ameliyat diyor..ameliyat olmadan önereceğiniz ilaçlar veya başka şekilde geçme ihtimali varmı.... şimdi den önericeniz tavsiyeler için tşşkrr ederim.....

Bizim görevimiz bilgi amaçlı mesajlar geçmektir. Herhangi bir ilaç tavsiye etmemiz doğru olmaz. En doğru olanı doktorunuza görünmeniz.Teşekkür ederiz.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
29 Eylül 2009       Mesaj #4
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

1 yıl once ızmır ege unv hemoroid amelıyatı oldu 2 aydır fılan agrılarım var ıcerıde basınc seklınde yıne amelıyat oldugum doktora gıttım ve ıcerıde catlak fıssur oldugunu soyledı bunu nasıl gecırırz sıcak suya oturup 2 adette kremle gecıcegını soyledı ben 1 haftadır kullanıyorum gecmedı bana yardımcı olacak bır uzman prof amelıyat etmeden kesın coum onerecek bır kısı varmı yada tedavı kesınlıkle yapmak ıstıyorum halsızlık yorgunluk yapıyor bende ve ıslerımı aksatıyorum bu yuzden lutfen yardımcı olun yasım 26 daha

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben 13 yaşındayken amliyat oldum makatta iltihap abse yapmıştı.ağrılarım üzerine hastaneye gittiğimizde iltihapı boşalttıktan sonra kolostopimi dışarı aldılar yaklaşık 1 yıl oldu ama yaram hala kurumadığı için içeri alamıyolar şuanda KOLOSTOMİ torbası kullanıyorum acaba ne zman yaram kurur ve önerebileceğiniz bişey var mı?bana iltihap kurutucu veya antibiyotik vermediler kendi kendine kuruyacağını sölüolar acaba ne kadra zamanda kurur?

Çok geçmiş olsun ancak uzman bir doktor konu ile ilgili size yardımcı olabilir.Acil şifalar dilerim.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ekim 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ben kendi kendime kurtuldum. Umarım size de faydası olur bu yazdıklarımın. Forumlardan okudugum kadarıyla ve yaşadığım acıların tecrubesi dogrultusunda ameliyatın kesin çözüm olmadığı kanatine vardım. Zira tek bir nokta değil farklı farklı yerlerde cıkıyordu. Hepsinin temizlenmesi mümkün olsada yeni yerlerde cıkabilirdi. O yuzden ameliyat olmadım. Uyguladıklarımı aynen aktarıyorum.

Önce son şişliğin patlaması için dar kot giyip, acılar içinde yürüyorsunuz. Patlayana kadar. Patladıktan sonra yürümeye devam. Tamamen boşalmasında fayda var. Sonra aşağıdaki işlemleri uyguluyorsunuz.

1. İşyerinde deri koltugumun altına pamuk minder koydum. Terlemeye Son.
2. Makat kısmının terlememesi icin buyuk gayret gosterdim.
3. Bu bölgenin temiz kalmasına ve iç çamaşırımın günlük değişimine önem gösterdim.
4. Bu bölgenin kuru kalmasına çok önem gösterdim. Büyük abdest ve taharet sonrası, özenle kuruladım.
5. O bölgeye yogun günlerde günde 2-3 defa Biokadin (Tendürdiyot) sürdüm. (Pamuğa sıkıyor, pamuğu o belgeye sürüyorum) Başka marka tendürdiyotlar nedense işe yaramadı.

Netice. Artık hiç akıntım hatta baloncuğum olmuyor. Biliyorum ki o orda ve hep olacak ama ben KAZANDIM. Biokadin i hafif bir belirti oldugunda sürüyorum sadece. Hemen iniyor. En son herhalde 20 gün önce sürmüştüm.

Umarım sizde kurtulursunuz.
Bu yazdıklarımı izinsiz alıp, kullanabilir ve başkalarınında denemelerini sağlarsanız memnun olurum.

A.K.
Son düzenleyen ener; 18 Ekim 2010 10:08
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2013       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba Arkadaşlar,

Öncelikle herkese acil şifalar diliyorum. Ben perianal fistül illetinden 3 senedir muzdariptim taa ki geçtiğimiz mayıs ayına kadar. mayıs ayında Prof. İ. Ethem Geçim Hocayla tanıştım ve ağrılarımdan kurtuldum. üstelik kesici seton denen iyileştirici etkisi şaibeli malzemeyi kullanmadan. Muhteşem bir insan ve gördüğüm en mahir hekim. Kendisi kolorektal hastalıklar uzmanı. Ankara Kuğulu Parkta (işbankasının üst katı) muayenehanesi var. mutlaka ona görünün. Ben ondan önce başka bir kolorektal cerraha gitmiştim maalesef bana daha fazla acıdan başka bir geri dönüşü olmadı. "Ben bu alanda en iyiyim, başkasına gidersen eninde sonunda tekrar bana geleceksin" diyen şarlatan Prof. B. M. beni iki sene önce fahiş bir ücret karşılığı ameliyat edip, kesici seton takmıştı. Ameliyat olmadan önceki acılarımdan 10 daha fazla acıya katlanmak zorunda kaldım en az 6 ay. Seton sıkma işkenceleri de cabası... tam umutsuzluğa kapılmışken intern öğrencilerinden birinin tavsiyesiyle Ethem hocaya gittim, Allah razı olsun kendisinden; hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan komple bir yaklaşımla üstelik de hiç fahiş olmayan fiyattan iki ameliyatla hastalığımı yendim. Dediğim gibi ağrısız ve sıkıntısız bir sürecin sonunda yeniden doğmuş gibi oldum.
kemalLatinlover - avatarı
kemalLatinlover
Ziyaretçi
19 Ocak 2016       Mesaj #7
kemalLatinlover - avatarı
Ziyaretçi
antalya özel çallı meydan tıp merkezi sgk fiyat 500 diod lazer ahmet fatin karahaliloğlu 6 hftalık süreç ameliyatda ağrı sızı yok direk ayağa kalkıp gidiyorsun 6.hftadaym ve geçti ilerde bi sorun çıkmazsa tavsiye ediyorum çok araştrdım ve buldum ameliyatsa basit fistülse 15 dk belkdie 20 dk ilerlemişse iki ameliyat biri gevşek seton sanırm bikaç ay sonrada gene lazerle ağrı vermiyecek yöntemlerle yapılıyor dr zaten 25 yıllık proktolog
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Şubat 2016       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşlar merhaba
bu illet hastalıktan nihayet ameliyatsız kurtuldum. tam 4.5 senedir bu pis akıntı beni hiç bırakmadı yarım saatte bir peçete değiştiriyordum. bide öğretmenim, öğrencilerin arasında dolaşamıyordum hep yüzüm dönüktü onlara. Ankara Kocatepe camisinin yanında Fistül hemeroid tedavisiyle meşhur olan Doktor Mevlüt Topbaş'a gittim. o bile bakıp bu fistül derinde ben bile bişey yapamam en acil şekilde Hacettepe yada İbni Sina has. git orda genel anestezi ile ameliyat ol demişti. muayene ücreti bile almadı bişey yapamadı diye.
Neyse ben ameliyata girmek istemedim çünkü ameliyat sonrası gaz kaçırma veya dışkı kaçırma sorunu var ve tekrar tekrar ameliyat olmak gerekebilir. ama bu akıntı yüzünden perişan oldum. her teneffüste tuvalete gidip peçete değiştirdim hatta bazen peçeteden iç çamaşıra pantolona geçiyordu.
Başınızı fazla ağrıtmadan Allah'ın izniyle nasıl kurtulduğumu söylim. Bakın internette "Kemal Milar sodyum bi karbonat" yazın . bu karbonat vücudu temizliyor yıllarca vücudumuzda biriken asiti v.s yok ediyor dışkıyla atıyor.
ben her sabah aç karnına 2-3 çay kaşığı sodyum bi karbonatı attım sıcak suyun içine iyice çözülünce de üstüne soğuk su koyup içtim. ama şartı şu en az kahvaltıdan yarım saat önce içeceksin. sonra kahvaltını yap. "Sodyum bi karbonatla ilgili kullanım v.s bu üstte yazdığım sayfaya bakın . yaşım nisan ayında tam 40 olacak.
ben bu karbonatlı suyu 40 gün içtim (bu sürede fistül akmaya devam ediyor) hem sabah hemde akşam yatmadan içtim. vuccut bütün toksinleri attı. sonra içmeyi bıraktım) ve tam 22 gün sonrada fistül kurudu. Allah'a çok şükür bu meretten kurtuldum.
Sodyum bi caarbonatın 500 gramı 10 lira ama eczaneden alın. ha bide İngiliz karbonatını almayın. bu alacağınız kutu yuvarlak beyaz ve kremlerin bulunduğu kutulara benziyor.

Son bi tavsiye karbonat kullanımını bitirdikten snra eger yapabilirseniz sabah ve akşam 1 bardak ısırgan otu çayı için. dışkıyı yumuşatıyor ve fistülün iyileşme süree daha çabuk oluyor.
Allah hepinize şifa versin ve O'na sayısız kereler şükürler olsun ki beni kurtardı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Şubat 2018       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
öncelikle geçmiş olsun bende fistül hastasıydım yeri çok ciddi bir noktadaydı o yüzden ameliyatdan kaçtım. Allaha sığındım çok çözüm yolu denedim ama ne kadar yediğime içtiğime dikkat etsemde ayakta kalsam fazla otursam üşütsem hep ağrırdı akıntısı hiç bitmezdi. nette araştırırken bir yoruma rastladım. Isırgan otundan bahsetmişti. bir tutam kurutulmuş ısırgan otunu 1 bardak kaynar suya atıp 10 dk demlendirip sabah akşam içiliyor.(ben köyden toplattırdım aktardanda alınabilir ama temiz ortamda olması önemli) 1 ay boyunca devam ettim 15 gün sonra ağrılarım bitti. 20 gün sonra akıntı tamamen kesildi 1 ay sonunda uygulamayı bıraktım, üzerinden 3 yıl geçtiği halde en ufak bir ağrı akıntı yok,fistül tamamen kapandı sadece et beni şeklinde izi duruyor. Lütfen inanarak deneyin düzenli olarak 1 ay yapın Şifa olur inşallah. Bir forumdada eczanede satılan karbonattan bahsetmiş suya 1 kaşık atılarak sabah aç karnına içtiklerini şifa bulduklarını söylemişler ben bunu denemedim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mayıs 2018       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Merhabalar,
2014 yılında oluşan fistülüm bu sene 2018 yılında tamamen ameliyatsız kapandı. 2 aydır herhangi bir şikayetim kalmadı.
Ameliyattan çok çekindiğim için doktora gitmeyi erteledim ve derken karşıma ozon tedavisi çıktı. Burada linkini paylaştığım Sayın Lale Yeprem sayesinde ( Ozon Tedavisi ve Ozon Terapi ) 20 seansta
şu anda tamamen sağlığıma geri kavuştum diyebilirim. Ameliyat düşünenler için, öncesinde bir alternatif olabilir. Umarım en kısa sürede bu sorunla uğraşan herkes sağlığına
geri kavuşur. Şunu da belirtmek isterim, sakın bunu bir reklam mesajı olarak görmeyin, Türkiye'de bir çok doktor bu ozon tedavisini uygulamakta bildiğim kadarıyla, size yakın olan
herhangi birini deneyebilirsiniz. Benim perianal fistülüm çok aşırı rahatsızlık veren bir derecede değildi, belki o yüzden tedaviye cevap verdi bilemiyorum. Şu detayı da vereyim: Tedavi 2 aşamalı. Her seansta birincisi
bir miktar kan alıp, dışarıda ozon uygulayıp geri veriyorlar damardan, hemen peşinden de fistül ağzında enjektör ile gaz uyguluyorlar. Toplam 25 dakikayı geçmeyen bu seans kesinlikle hiç acı vermiyor.
Son düzenleyen Safi; 17 Mayıs 2018 16:59

Benzer Konular

1 Nisan 2012 / CrasHofCinneT Sosyal Ağlar
17 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
23 Kasım 2008 / Ziyaretçi Taslak Konular
20 Ağustos 2013 / Mira Sosyal Ağlar