Arama

Muhammed Ali Cinnah (Muhammad Ali Jinnah)

Güncelleme: 2 Ocak 2016 Gösterim: 13.854 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Muhammed Ali CİNNAH
(d. 25 Aralık 1876 – ö. 11 Eylül 1948)
Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org & Temel Britannica

Hindistanlı bir siyaset adamı olan Muham­med Ali Cinnah, Pakistan'ın kurucusu ve ilk genel valisidir. Hindistan Yarımadası'nın Hindistan ve Pakistan olarak iki ayrı devlete bölünmesinin İngiltere'ye kabul ettirilmesi hemen hemen tümüyle onun çabalarının so­nucudur.
Cinnah, Karaçi'de varlıklı bir tüccarın oğlu olarak dünyaya geldi. Londra'da hukuk öğre­nimi gördü. Bombay'da 10 yıl avukatlık yap­tıktan sonra siyasete atıldı. Önce Hindistan Ulusal Kongresi'ni (INC Kongre Partisi) des­tekledi, sonra Tüm Hint Müslümanları Birliği'ne katıldı. İngiliz egemenliğine son vermek için Hindular ile Müslümanlar'ın siyasal birlik kurmalarının gerekliliğini savundu. Gandhi' nin katı Hindu tutumuna karşı olmakla birlikte ve birçok dinsel çatışmaya karşın, iki tarafın işbirliğini sağlama yolundaki çabalarını sür­dürdü. Sonunda düş kırıklığına uğrayarak İngiltere'ye döndü ve 1930-35 arasında Lon­dra'da yaşadı.
Kongre Partisi 1937 seçimlerinde Müslü­man Birliği'ni ezici bir çoğunlukla yendi ve Müslümanlar yerel yönetimlerin dışında bıra­kıldı. Oyuna geldiğini düşünen Cinnah, Müs­lüman milliyetçiliği hareketini başlattı. Onun önderliğindeki Müslüman Birliği ayrı bir İslam devletinin kurulmasını istedi. Hindu liderler Gandhi ve Nehru gibi İngiliz hükümeti de bölünmenin karşısındaydı. Buna karşın yeni İslam devleti Pakistan 1947'de kuruldu ve Cinnah ilk devlet başkanı oldu. Keşmir konusunda Hindistan ile çıkan sürtüşmede, var gücüyle Pakistan'ın görüşlerini savundu.
Son düzenleyen Safi; 2 Ocak 2016 22:54
Biyografi Konusu: Muhammed Ali Cinnah (Muhammad Ali Jinnah) nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Muhammed Ali Cinnah

(1876 Bombay-1948 Karaçi), Pakistanlı devlet adamı. Pakistan'ın kurucusu sayılır. İngiltere'de hukuk öğrenimi gördü. Bombay'da avukatlığa başladı. 1913'te girdiği Hindistan İslâm Birliği'ne uzun süre başkanlık yaptı. Müslümanların sorunlarına yeterince eğilinmediği için Gandhi ile birlikte çalıştığı Kongre Partisi'nden ayrıldı. 1947'de Hindistan bağımsızlığına kavuşurken, Pakistan Devleti'nin de kurulmasını sağladı. Bu yüzden ülkesinde "başbuğ" (kaid-i azam) adıyla anılır. "Pakistan" ve "Milliyetçilik Hindistan'da Savaş Hâlinde" adlı yapıtları vardır.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Ocak 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Muhammed Ali Cinnah

Ad:  Muhammed Ali Cinnah.jpg
Gösterim: 1172
Boyut:  51.7 KB

Benzer Konular

11 Eylül 2020 / kompetankedi Spor ww
9 Eylül 2011 / Misafir Cevaplanmış
13 Haziran 2012 / buz perisi Dinler Tarihi
10 Ağustos 2015 / Just fly Ünlülerin Fotoğrafları