Arama

Elizabeth & Robert Browning

Güncelleme: 29 Nisan 2011 Gösterim: 4.851 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Elizabeth (1806–1861) & Robert (1812–1889) BROWNING
MsXlabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
browning
Robert Browning ve Elizabeth Barrett yaşadıkları dönemin ünlü şairle­riydi. Bugün adları, edebiyat alanındaki ünle­ri kadar, derin bir sevgi ilişkisini de çağrıştır­maktadır.
Robert ile Elizabeth'in yetiştiriliş biçimleri çok farklıydı. Robert Browning Londra'da doğdu. Babası İngiltere Merkez Bankası'nda görevli, okumayı çok seven bilge bir adamdı. Oğlunun coşkuyla söylediği tekerlemelerden keyiflenen baba Browning, piyanoda ona eş­lik eder, fırçaların ucunu emdiği için küçük Robert'e üzüm suyundan boyalar yapardı. Böylece Robert, babasının etki ve desteğiyle, daha küçük yaşta okumaya, resim ve müziğe merak sardı. Kısa bir süre Londra Üniversitesi'ne gittikten sonra eğitimini evde, özel öğ­retmenlerin yardımıyla sürdürdü. Babasından Yunanca ve Latince öğrendi. İlk şiiri "Pauline: A Fragment of Confession"ı (Pauline: Bir Parça İtiraf) 1833'te yayımladı. Robert' in babası oğlunun şair olmasına karşı çıkma­mış, aksine onu bu konuda yüreklendirmişti. Robert'in şiirleri ve oyunları yayımlanmaya başladığında zamanın ünlü eleştirmenleri ona büyük ilgi gösterdiler. Robert'ten daha tanın­mış bir şair olan Elizabeth Barret'in ona ilgisi de bu sıralarda başladı.
Elizabeth Barrett 11 kişilik bir ailenin en büyük çocuğuydu. Çok zeki bir kız olan Eliza­beth daha küçük yaşlarda Latince, Yunanca ve İbranice öğrenmişti. İlk şiiri "The Battle of Marathon"u (Marathon Savaşı) henüz 14 yaşındayken yayımladı. 15 yaşında attan dü­şerek bel kemiğini incitti. Sağlık durumu bo­zulan Elizabeth 1836'da ailesiyle birlikte Lon­dra'ya gitti. Hemen hemen tüm vaktini oda­sında okuyarak ve yazarak geçiriyordu. Ya­yımlanan şiirleriyle birçok hayran ve dost ka­zandı. Elizabeth ile Robert'in dostluğu 1844'te mektup arkadaşlığı biçiminde başladı. Gençler, Elizabeth'in babasının karşı çıkaca­ğını bildikleri için, 1846'da gizlice evlendiler. Bundan bir hafta sonra Robert, Elizabeth ve köpeği Flush İngiltere'den ayrılarak İtalya'ya yerleştiler. İtalya'nın güneşli havası Eliza­beth'in sağlığına iyi geldi. 1849'da bir oğul­ları oldu. Browningler Elizabeth'in 1861'de ölümüne kadar birlikte mutlu bir yaşam sür­düler.
Robert Browning oğluyla birlikte Londra' ya dönerek yoğun bir çalışmaya girdi. 1863'te tüm şiirlerini bir arada yayımladı. İkinci bas­kısını yapan Dramaüs Personae (1864; Oyun Kişileri) adlı kitabıyla büyük bir ün kazandı. 1868–69 arasında yayımladığı ve başyapıtı sayılan The Ring and the Book (Yüzük ve Kitap) geniş yankı uyandırdı. Bu kitapta İtalya'da 1698'de işlenmiş gerçek bir cinayeti konu almıştı.
Şiirlerinin çoğunda anlatıcıyı tarihsel ya da düşsel kişilerden seçen Browning her zaman, kendisini bir ülküye adayan ve sevgiyi yücel­ten insanlardan yana oldu.
Robert Browning'in zaman zaman güç an­laşılan şiirlerine karşılık, Elizabeth Browning akıcı ve çok duyarlı şiirler yazdı. Yaşamı boyunca haksızlığa uğramış insanlara arka çı­kan Elizabeth, "The Cry of the Children" (Çocukların Çığlığı) adlı şiirinde fabrika ve madenlerde çalışan çocuk işçilerin içinde bu­lundukları koşullara tepki gösterir. Robert Browning'e duyduğu büyük sevgiyi dile geti­ren en duyarlı şiirlerini ise Sonnets from the Portuguese (1850; Portekiz Soneleri) adlı kitabında topladı.
Biyografi Konusu: Elizabeth & Robert Browning nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
29 Nisan 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
410px Elizabeth Barrett Browning2C Poetical Works engraving flipped

Sponsorlu Bağlantılar
457px Elizabeth Barrett Browning

363px Elizabeth Barrett Browning with her son Pen

🌘 🚀