Arama

Vereme neden olan etmenler nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 26 Haziran 2016 Gösterim: 11.555 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Vereme neden olan etmenler nelerdir?
EN İYİ CEVABI Safi verdi
BULAŞ VE ENFEKSİYON
  • Esas olarak insandan insana solunum yolu ile bulaşır
- Bulaştırıcı olan tüberküloz şekilleri akciğer ve larinks tüberkülozudur
Sponsorlu Bağlantılar
  • İyi kaynatılmamış/pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketimi ile bulaşabilir
  • Öksürük, aksırık gibi aktiviteler sırasında havaya dağılan sekresyonların sıvı kısmı buharlaşır ve "damlacık çekirdeği" adı verilen küçük solid bir maddeye dönüşür
  • Damlacık çekirdekleri saatlerce havada asılı kalabilir
  • 1-5pm çapında, içinde 1-3 basil bulunan çekirdekler, solunum yolları savunma mekanizmalarını aşabilirse alveollere ulaşarak TB enfeksiyonunu başlatır
  • Partikül filtreli maskeler (FFP2, FFP3, N95) 1-5pm çapındaki damlacık çekirdeklerinin tutulmasında >%90 etkili 
51909d1466890840 tuberkuloz verem verem1
  • Ev içi temaslılarda görülme oranı %40-60 arasında değişmektedir
- Nüfus yoğunluğu
- Ailedeki kişi sayısı
- İklim koşulları
- Yaş
- Cinsiyet
  • Tüberküloz basili ile enfekte olma riski nelere bağlıdır?
- Bulaştırıcı bir hasta ile karşılaşma süresine (uzun süre yakın temas gerekli)
- Hastanın bulaştırıcılık derecesine (balgam yayması pozitif olgular daha bulaştırıcı)
- Kişinin bağışıklık sistemini etkileyen faktörlere
  • Standart ısı ve nemde aeresol TB basilleri
- %60-71'i 3 saat, %48-66'sı 4 saat, %28-32'si 9 saat canlı kalabilmekte
- Havalandırma ve ultraviyole (UV) ışınları

TÜBERKÜLOZ PATOGENEZİ
EVRE 1:Bulaşma, başlangıç (l.hafta)
  • Hastaya ait sekresyonlar konakçı savunma mekanizmalarım aşarak alveollere yerleşir
EVRE 2: Enfeksiyon, çoğalma ve yayılma (2-3 hafta)
  • Lenfohematojen yolla tüm vücuda yayılarak granülomlar oluşturur
  • Kazeöz odaklar fibröz kapsülle çevrilerek tüberkülom oluşturur
EVRE 3: Konakçıda immün yanıtın gelişimi
  • Basilin inhalasyonundan 2-3 hafta sonra hücresel immünite gelişir
  • 6-8 hafta sonra gecikmiş tip aşırı duyarlılık gelişir
  • Tüberkülin cilt testi pozitifleşir
  • Primer enfeksiyon evresi tamamlanmış olur
EVRE 4: Likefaksiyon ve hızlı basil çoğalması, yeniden bulaşma
  • Likefaksiyon (erime) ile kavite oluşur
  • Postprimer tüberküloz, reaktivasyon tüberkülozu gelişir
HASTALIK GELİŞİMİ
  • M.Tuberculosis ile enfeksiyondan sonra hastalık gelişme riski %10
  • Erişkin TB hastalarının %50'si yayma pozitif akciğer TB dir
  • Enfeksiyondan sonra hastalık gelişimi ilk 2 yıl içinde en fazla;
  1. Primer enfeksiyonun ilerlemesi (çocuklarda sık)
  2. Endojen reaktivasyon (erişkinlerde sık)
  3. Eksojen olarak yeniden enfekte olma (reenfeksiyon)
Enfekte olmuş kişilerde TB hastalığı riskini artıran faktörler;
  • Cinsiyet (akciğer dışı TB kadınlarda, akciğer TB ise erkeklerde sık)
  • Yaş (düşük gelirli ülkelerde erken yaşta, gelişmiş ülkelerde ise yaşlılarda sık)
  • Genetik risk faktörleri (HLA tipleri ve kan grupları)
  • Sigara (2 kat artırdığı gösterilmiş)
  • Kötü sosyoekonomik koşullar
  • HIV/AIDS
DEVAMI Tüberküloz (Verem)
Son düzenleyen Safi; 26 Haziran 2016 01:30
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ekim 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR?
Verem, mycobacterium tuberculosis(Koch basili) adındaki bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı, iltihabi bir hastalıktır. Bu hastalığın etkenini 1882 yılında Robert Koch adında alman bilm adamı bulmuştur. Çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkan bu hastalık nadir de olsa diğer organları tutabilir. Genelde akciğer veremi olarak bilinir. Bu bakteri vücuda girdikten sonra hemen hastalık oluşturmayabilir. Vücut direncinin düşmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı bu bakteri daha sonra vereme neden olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Verem hala bütün dünyada tıbbi ve ekonomik imkanı yetersiz olan insanlar arasındaki başlıca ölüm nedenidir. Bu bakterinin dünyada 1.7 milyar insanda bulunduğu ve her yıl 3 milyon insanın bu yüzden öldüğü tahmin ediliyor. Her yıl 10 milyon civarında yeni verem hastaları ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tüm ölümlerin yüzde 6'sının veremden kaynaklandığını tahmin etmektedir.
VEREM NASIL BULAŞIR?
Verem, genelde solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu yüzden verem mikrobu da çoğunlukla akciğere yerleşir. Vücut savunması yetersiz kaldığında ve bakteri akciğere yerleştiğinde burada yara oluşumu gerçekleşir. Bu sırada bakteri çoğalmaya devam eder. Nefes alıp verirken olmasa da hapşururken veya öksürürken bu bakteriler dış ortama geçer. Dış ortama geçen bakteri kapalı ortamlarda başka kişilerin nefes almasıyla akciğerlerine geçer. Böylece verem mikrobu diğer kişilere de bulaşmış olur. Bazen hemen vereme sebep olur bazen de vücut direnci yerinde olduğunda bağışıklık sistemi hücrelerince tutulur. Eğer bağışıklık sistemi zayıflarsa ki bu durumda kendimizi çok güçsüz hissederiz, verem hastalığı ortaya çıkar. Hastalık ilerlerse kişinin balgamında verem mikrobu bulunur. Bu kişiyle temas hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Bir diğer bulaşma yolu ise pastörize edilmemiş sütlerle beslenenlerde görülür. Gelişmiş ülkelerde pek görülmese de inek sütü ile beslenen, iyi kaynatılmamış ya da pastörize edilmemiş sütlerin içilmesi sonucu ortaya çıkar.
VEREM HASTASINDA GÖRÜLEN BELİRTİLER NELERDİR?
Verem hastalığının belirtileri sadece bu hastalığa özgü değildir. Bir çok akciğer hastalığında bu belirtiler görülebilir. Verem hastalarında en çok görülen belirti öksürüktür. Öksürük sırasında hasta balgam çıkarabilir. Balgam çıkarma ve kan gelmesi hastalığın kronikleşmiş olabileceğinin bir göstergesi olabilir. Fakat hastalığın başlangıç döneminde nadir de olsa bu durum gözlenebilir. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, öksürük ve gece terlemesi hastalığın ilk belirtileridir. Kişi genelde bu durumun verem olabileceğini düşünmez. İlerlemiş verem hastalığında akciğerdeki hasar sonucu nefes almada güçlük çekilebilir. Hastanın ateşi artar.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Günümüzde en riskli kişiler aids hastalarıdır. Bu durumda vereme yakalanma riski artmaktadır. Ekonomik seviyesi düşük, sağlık ihtiyaçları yeterince karşılanamayan kişilerde vereme yakalanma daha sık görülür. Beslenme verem hastalığının önlenmesinde çok önemlidir. Maddi imkansızlıklar yüzünden dengeli ve yetersiz beslenen kişilerde görülme ihtimali fazldaır. Bu genelde sosyoekonomik düzeyi düşük gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan bir problemdir. Kalabalık ortamlarda bulunma, şehir hayatı risk faktörlerindendir. Bunun yanında yapılan çalışmalar ırklar arası farkın da verem hastalığında etkili olduğunu göstermektedir. Kan grubu AB olanlar, 0 olanlara göre vereme daha çok yakalanmaktadir. Alkol kullanımı verem riskini 10 kat arttırır. Ayrıca şeker hastalığı, çok stresli bir yaşam, kanser bu hastalığın oluşmasında etken rol oynamaktadır.
VEREM NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Bazı belirtiler iki haftadan fazla sürüyorsa yapılan ilk muayene sonrası hastadan bazı tetkikler istenir. Bunlardan en önemlisi balgamın incelenmesidir. Balgam incelenerek verem mikrobu olup olmadığı araştırılır. En uygunu ise sabah aç karnına çıkarılan balgamdır. Yeterli olmazsa bir gün boyunca çıkarlan balgam incelenir. Belirtiler var fakat balgam incelenmesinde bu bakteri görülemiyor ise akciğer grafisi çekilir. Yapılan bazı kan tahlilleri sonucu verem teşhisi konabilir. Sabah hasta kalkmadan alınan mide suyunun incelenmesi de verem teşhisinde kullanılan bir yöntemdir. Çok nadir durumlarda ise balgam alınır ve besiyerinde verem mikrobu olup olmadığını anlamak için üremeye bırakılır. Eğer bakterilerin üremesi görülüyor ise verem teşhisi konabilir.
VEREM TEDAVİSİ
Verem hastalığının tedavisinde kullanılan yöntem ilaç tedavisidir. Fakat hastanın da yapması gerekenler vardır. Beslenmeye dikkat etmeli, bağışıklık sistemini güçlü tutmalı (C vitamini bunun için çok önemlidir) ve iyi dinlenmesi gerekir. Verem tedavisi uzun sürelidir ve doktor gözetiminde olmak gerekir. Doktor isterse tedavi süresini uzatabilir. İlaçlar genelde birden fazladır. Çünkü bakteriler tek bir ilaca karşı direnç gösterebilirler. Unutmamak gerekir ki erken tani ve dolayısıyla tedaviye çabuk başlamak çok önemlidir. Böylece hastalığın başkalarına bulaşmasının önüne geçilir ve iyileşme süresi kısalır.
VEREMDEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Veremden korunmak için artık günümüzde aşı kullanımı yagındır. 2 aylıkken ve 7 yaşında verem aşısı uygulanır. Çevresinde veya ailesinde verem hastası olanlar kontrol altında olmalı, gerekli tetkikler yapılmalı hatta hastalığın bulaşmaması için bir müddet ilaç kullanabilirler. Düzenli yaşam, sigara, alkol, madde bağımlılığının bırakılması, temizliğe önem vermek, yeterli beslenme hastalığın kontrol altına alınması ya da başlamaması için önemlidir. Verem hastalığı geçirmiş birinin tekrar olmaması diye bir durum söz konusu değildir. Aynı önlemleri o da almalı ve hayatına dikkat etmelidir. Verem bütün toplumu tehdit eden bir hastalıktır. Bu konuda çevremizi bilgilendirmek, verem hastalarına destek olmak, tedavi olmasına teşvik etmek hepimizin görevidir.
Son düzenleyen Safi; 26 Haziran 2016 01:29
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Haziran 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
BULAŞ VE ENFEKSİYON
  • Esas olarak insandan insana solunum yolu ile bulaşır
- Bulaştırıcı olan tüberküloz şekilleri akciğer ve larinks tüberkülozudur
  • İyi kaynatılmamış/pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketimi ile bulaşabilir
  • Öksürük, aksırık gibi aktiviteler sırasında havaya dağılan sekresyonların sıvı kısmı buharlaşır ve "damlacık çekirdeği" adı verilen küçük solid bir maddeye dönüşür
  • Damlacık çekirdekleri saatlerce havada asılı kalabilir
  • 1-5pm çapında, içinde 1-3 basil bulunan çekirdekler, solunum yolları savunma mekanizmalarını aşabilirse alveollere ulaşarak TB enfeksiyonunu başlatır
  • Partikül filtreli maskeler (FFP2, FFP3, N95) 1-5pm çapındaki damlacık çekirdeklerinin tutulmasında >%90 etkili 
51909d1466890840 tuberkuloz verem verem1
  • Ev içi temaslılarda görülme oranı %40-60 arasında değişmektedir
- Nüfus yoğunluğu
- Ailedeki kişi sayısı
- İklim koşulları
- Yaş
- Cinsiyet
  • Tüberküloz basili ile enfekte olma riski nelere bağlıdır?
- Bulaştırıcı bir hasta ile karşılaşma süresine (uzun süre yakın temas gerekli)
- Hastanın bulaştırıcılık derecesine (balgam yayması pozitif olgular daha bulaştırıcı)
- Kişinin bağışıklık sistemini etkileyen faktörlere
  • Standart ısı ve nemde aeresol TB basilleri
- %60-71'i 3 saat, %48-66'sı 4 saat, %28-32'si 9 saat canlı kalabilmekte
- Havalandırma ve ultraviyole (UV) ışınları

TÜBERKÜLOZ PATOGENEZİ
EVRE 1:Bulaşma, başlangıç (l.hafta)
  • Hastaya ait sekresyonlar konakçı savunma mekanizmalarım aşarak alveollere yerleşir
EVRE 2: Enfeksiyon, çoğalma ve yayılma (2-3 hafta)
  • Lenfohematojen yolla tüm vücuda yayılarak granülomlar oluşturur
  • Kazeöz odaklar fibröz kapsülle çevrilerek tüberkülom oluşturur
EVRE 3: Konakçıda immün yanıtın gelişimi
  • Basilin inhalasyonundan 2-3 hafta sonra hücresel immünite gelişir
  • 6-8 hafta sonra gecikmiş tip aşırı duyarlılık gelişir
  • Tüberkülin cilt testi pozitifleşir
  • Primer enfeksiyon evresi tamamlanmış olur
EVRE 4: Likefaksiyon ve hızlı basil çoğalması, yeniden bulaşma
  • Likefaksiyon (erime) ile kavite oluşur
  • Postprimer tüberküloz, reaktivasyon tüberkülozu gelişir
HASTALIK GELİŞİMİ
  • M.Tuberculosis ile enfeksiyondan sonra hastalık gelişme riski %10
  • Erişkin TB hastalarının %50'si yayma pozitif akciğer TB dir
  • Enfeksiyondan sonra hastalık gelişimi ilk 2 yıl içinde en fazla;
  1. Primer enfeksiyonun ilerlemesi (çocuklarda sık)
  2. Endojen reaktivasyon (erişkinlerde sık)
  3. Eksojen olarak yeniden enfekte olma (reenfeksiyon)
Enfekte olmuş kişilerde TB hastalığı riskini artıran faktörler;
  • Cinsiyet (akciğer dışı TB kadınlarda, akciğer TB ise erkeklerde sık)
  • Yaş (düşük gelirli ülkelerde erken yaşta, gelişmiş ülkelerde ise yaşlılarda sık)
  • Genetik risk faktörleri (HLA tipleri ve kan grupları)
  • Sigara (2 kat artırdığı gösterilmiş)
  • Kötü sosyoekonomik koşullar
  • HIV/AIDS
DEVAMI Tüberküloz (Verem)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

19 Ekim 2017 / Misafir Cevaplanmış
15 Ekim 2015 / Ü-S-A Soru-Cevap
2 Mart 2015 / melekafyon Soru-Cevap
14 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış
4 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap