Arama

Diş çeşitleri hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 3 Nisan 2019 Gösterim: 33.695 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Diş çeşitleri hakkında bilgi verir misiniz?
Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2019 01:10
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
13 Ekim 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi

Dişler ve yapıları:


Kesici Dişler


Sponsorlu Bağlantılar
Alt ve üst çenedeki ön dişler "Kesici Diş" olarak adlandırılır. Üst çenede genişliği 9-10 mm. olanlar orta kesici; 6-7 mm. olanlar ise üst yan kesicilerdir. Alt orta ve yan kesicilerin genişlikleri ise 6-7 mm. arasındadır.

Kaninler (Köpek Dişleri)


'Köpek dişi'adı da verilen kaninler ,kesici dişlerden sonra gelir, alt ve üst çenede sağlı-sollu birerden dört (4)tanedir. Uçları sivri olup koparmaya yararlar.

Azı Dişleri


Kaninlerin arkasında, azı dişleri yer alır. Yapı olarak birbirinden farklı olan azı dişleri, her bir yarım çenede, iki küçük azı, üç de büyük azı olmak üzere beşer tane ve bir çenede toplam on (10) tanedir.
Bütün küçük azıların çiğneme ve kenetlenmeye yarayan ikişer tümsekçikleri vardır. Üst çenedeki büyük azıların dörder tümsekçiği; alt çenedeki büyük azıların beşer tümsekçiği vardır. Bu tümsekçiklere ?tüberkül? adı verilmektedir.

Akıl Dişleri (Yirmi yaş Dişleri)


Üçüncü Büyük Azılar olan yirmilik dişler ,evrimleşen insanoğlunda çene kemikleri gittikçe küçülmeye başlamasıyla bazı insanlarda artık çıkmamaktadır.Bu tamamlanması gereken evrimin doğal sonucudur.
Ancak herkes bu kadar kolay kurtulamamakta ve gömülü olduğu varsayılan ve çenenin evrimsel daralmasından dolayı çıkamayan ya da kısmen çıkan bu dişler genellikle sorun olmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2019 01:07
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dis çeşitleri
AZI DİŞ: Ağızımızdaki beslinleri parçalamayı ve koparmayı sağlıyan Diştir.
KESİCİ: Ağzımızdaki Besinleri Öğütür ve parçalar.
KÖPEK DİŞ: Ağzımızdaki besinleri koparmayı ve parçalamayı sağlar
SÜT DİŞ: Küçükken (bebekken) çıkan ilk dişlerimize süt dişi denir.
Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2019 01:09
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
29 Aralık 2012       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

DİŞLERİMİZ VE DİŞLERİN BÖLÜMLERİ


Mine,
Dentin,
Sement ve
Pulpa'dan (diş özü) oluşur.

Dişin ağız içinde görülebilen kısmı kron olarak adlandırılır.
Kron dişin toplam uzunluğunun üçte birini oluşturur. Diş eti içine giren ve diş etinin çevrelediği kısım boyun bölgesidir. Ağız içinde görülmeyen, çene kemiği içindeki kısım ise köktür. Kök dişin toplam uzunluğunun üçte ikisini oluşturur.

MİNE


Dişin kronu (ağız içinde görülebilen kısmı) mine ile örtülüdür. Mine, vücuttaki en sert dokudur. Minenin görevlerini yerine getirebilmesi için, sert olması gerekir. Mine, dişin iç kısımlarında bulunan hassas dokuları korur. Bu nedenle ağızda bulunan enzimlere, asitlere ve koroziv maddelere karşı dirençli olması gerekir. Aynı zamanda yüksek ısı farklılıklarında da sertliğini korur. Bu sayede dondurma da yeseniz, sıcak kahve de içseniz kırılmaz

DENTİN


Dentin minenin altındaki tabakadır. Mine kadar sert değildir. Isıya ve dokunmaya karşı duyarlıdır. Dentin, yetişkin bir insan dişinin %75 ini oluşturur. Dişin kök kısmında ise sement ile örtülüdür. Ayrıca dentinin içerdiği tamir hücreleri sayesinde, yeniden dentin dokusu oluşturabilme özelliği vardır.

PULPA (Diş Özü)


Pulpa dişin en iç kısmındaki yumuşak dokuya verilen addır. Kan damarları ve sinirlerden oluşur. Kan damarları dentinin beslenmesini sağlarken, sinirler sıcak, soğuk, basınç gibi duyuların algılanmasını sağlar.

SEMENT


Dişin kökü sement tabakası ile örtülüdür. Sement ince ve kemiksi bir tabakadır, mine kadar sert değildir. Sementin görevi, diş kökünün çene kemiğine tutunmasını sağlamaktır.
DİŞLER NE İŞE YARAR?
-Dişler sindirim sisteminin bir parçasıdır, besinlerin koparılmasını ve ezilip parçalanmasını sağlarlar.
-Konuşmaya yardımcı olurlar, seslerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlarlar.
-Estetik fonksiyonları vardır, dişler bir insanın görünümüne büyük katkıda bulunur.
-Dişler, etrafındaki destek dokuları korur ve gelişmelerini sağlar.

Dişler görevlerine göre farklılaşmıştır.

Kesici Dişler:
Alt ve üst çenedeki ön dişler kesici diş olarak adlandırılır. Adından da anlaşılacağı gibi, besinlerin kesilmesini sağlarlar. 4 tane alt çenede, 4 tane de üst çenede olmak üzere, bir ağızda toplam 8 tane kesici diş vardır.

Köpek Dişleri:
Kesici dişlerin hemen yanında, ağzın köşe bölgelerinde yer alan dişlerdir. Diş hekimliğinde kanin dişi olarak adlandırılırlar. Besinlerin koparılmasını sağlarlar. 2 tane üst çenede, 2 tane alt çenede olmak üzere, bir ağızda toplam 4 tane köpek dişi vardır.

Azı Dişleri:
Kaninlerin hemen arkasında yer alırlar. Küçük ve büyük azı olmak üzere 2 tip azı dişi vardır. Çiğneme fonksiyonu azı dişleri bölgesinde gerçekleşir. Her bir yarım çenede 2 küçük azı, 3 büyük azı dişi olmak üzere, bir ağızda toplam olarak 20 tane azı dişi bulunur. 20 yaş dişleri (akıl dişleri) de azı dişleri sınıfına girer.
Son düzenleyen Safi; 3 Nisan 2019 01:08
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Nisan 2019       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Diş tipleri: Dişler yapı ve fonksiyonlarına göre gruplandırılır. Dişlerin pozisyonları görevlerine göre ayarlanmıştır.
48339d1462023910 dis nedir disin yapisi ve gorevleri dis3
  • Kesici dişler (dentes incisiv): Yiyecekleri ısırmaya ve kesmeye yarar. Alt ve üst çenede, önde, her bir yarım çenede iki tane olmak üzere sekiz tanedir.
  • Köpek dişleri (dentes cani): Yiyecekleri kavrayıp koparmaya yarar. En uzun diş olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle kök kısmı daha büyüktür. Kesici dişlerin yanında her bir yarım çenede bir tane olmak üzere toplam dört tanedir.
  • Küçük azı (premolar dişler): Köpek dişlerinden sonra gelir her bir yarım çenede iki tane olmak üzere toplam sekiz tanedir. Besinleri çiğnemeye yarar.
  • Büyük azı (molar dişler): Premolar dişlerden sonra gelir. Her bir yarım çenede üç tane olmak üzere toplam on iki tanedir. Çiğneme işinin büyük bir bölümünü gerçekleştirir.
DEVAMI Diş Nedir - Dişin Yapısı ve Görevleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Eylül 2010 / Misafir Soru-Cevap
3 Nisan 2019 / Misafir Cevaplanmış
18 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
27 Ağustos 2012 / eda125 Soru-Cevap
11 Ekim 2010 / Misafir Taslak Konular